tiistaina, huhtikuuta 17, 2007

Cookies

Kuivan asiallinen Marie oli minulle lapsukaisena ainoa oikea keksi. Saatoin vetää niitä teekupposen kanssa hyvinkin puoli paketillista, jos annettiin (tai ei vahdittu). Aitoja Guld-Marieita sai ainakin muinoin vain Ruotsista. Suomessa kyllä myytiin Marie-nimellä jos millaista kahvileipää, mutta alkuperäistä ne eivät kriittisen esiteinin suussa vastanneet. Marie-keksi pehmeni teehen topattuna mahtavasti ja keksien toppailu tarjosikin lähes loputtomasti hupia pienen maaseutupitäjän verkkaiseen miljööhön.

Viime vuosina keksimakuni on siirtynyt kohti jenkkein cookie-tyyppisiä, suurilla sattumilla varustettuja pyörylöitä. Optimaalisimmillaan cookie on silloin, kun se on ainakin keskeltä hieman pehmeä ja tuoreen oloinen. Reuna saa vähän rapsahtaakin, ja suklaa- ynnä muita lohkareita pitää olla paljon! Jotakuinkin sellaisia saa Oulussa ainakin Subwaysta patongin kylkeen tyrkytettävänä jälkkärinä - ja varmaan toki ihan muutenkin. Kaupan muovipakkauksissa myytävät keksi-cookiet tuntuvat järkiään olevan turhan pieniä ja kuivia. Pahimmassa tapauksessa niitä saa oikein leuka natisten jyrsiä, ja tällöin on murea cookie-nautinto jo kaukana.

Toki cookieita piti päästä paistamaan omassakin uunissa, kun ne kerran nykyään niin maullaan ovat. Kokeilu olikin erittäin onnistunut ja tulee varmasti saamaan jatkoa. Taikina syntyi todella näppärästi ja nopeasti ja muutenkin prosessi oli hyvin mutkaton. Reseptiksi valitsimme pienen webbailun perusteella Frendienkin testaaman Nestle Toll House -ohjeen, joka tuntui olevan yleisin ja suosituin ohje perus-cookieille. Teimme suurimman osan taikinasta suklaasattumilla, mutta parin keksin kokoiseen nokareeseen sekoitimme pienen rasiallisen värikkäitä Smarties-suklaarakeita.

Resepti on ainakin pienperheille melko suuri, joten sen voi halutessaan vaikka puolittaa. Cookiesit kyllä hetken säilyvätkin, jos vain saa pidettyä ne pois sellaisten perheenjäsenten ulottuvilta kuin itse olisin pienenä ollut teekuppini kanssa. Nämä kannattaa muuten säilyttää ilmatiiviissä purkissa, jotta ne eivät kuivuisi liiaksi ja muuttuisi kaupan kovien versioiden kaltaisiksi.

Nestle Toll House Cookies

1 tl suolaa
1 tl ruokasoodaa
220 g huoneenlämmössä pehmennyttä voita
1,8 dl hienosokeria
1,8 dl fariinisokeria
2,4 dl rouheasti pilkottuja pähkinöitä (meillä saksan-, mutta laita mistä pidät)
4,8 dl yhtä rouheita suklaanpaloja tai muita sattumia, esim. suklaakarkkeja
1 tl vaniljauutetta
5,4 dl vehnäjauhoja
2 isoa kananmunaa

Sattumien määrä kuulosti reseptiä ensi kertaa lukiessa suurelta, mutta kannattaa olla avokätinen ja jaksaa pilkkoa. Se palkitaan, kun ollaan maisteluvaiheessa. Suklaana kannattaa käyttää jotain sellaista, josta pitää muutenkin. Meidän ensimmäinen erämme olisi tässä mielessä voinut olla vielä pykälän parempi: hämäännyimme nimittäin hankkimaan leivontakäyttöön tarkoitettua tummaa suklaata, mutta se olikin minun makuuni aivan liian sokerista ja muistutti muutenkin enemmän halpaa joulukalenterisuklaata kuin laatunamia. Leivo siis kekseihin lempisuklaatasi niin olet meitä varmemmalla pohjalla. Toki muutakin voi käyttää: olen nähnyt kahviloissa M&M/Smarties-versioiden lisäksi ainakin toffeenpaloilla ryyditettyjä keksejä.

1) Laita uuni kuumenemaan 190 C:hen.

2) Yhdistä kulhossa jauhot, sooda ja suola.

3) Vatkaa toisessa kulhossa pehmeä voi, sokeri, fariinisokeri ja vaniljauute yhteen. Vatkaa, kunnes koostumus on kermaisan pehmeä.

4) Lisää munat voi-sokeriseokseen yksi kerrallaan. Vatkaa molempien jälkeen hyvin.

5) Lisää jauho-sooda-suola -seos vähitellen muna-voi-sokeriseokseen ja vatkaa tasaiseksi.

6) Lisää sattumat eli perusversiossa pähkinä- ja suklaapalat.

7) Lusikoi leivinpaperille pieniä, noin ruokalusikallisen vetoisia kekoja. Keot saavat olla epämääräisiä nokareita. Ne kyllä uunissa tasoittuvat.

8) Paista 9-11 minuuttia tai kunnes cookiesit ovat kullanruskeita. Meillä tuo yhdeksän minuutin alaraja tuotti tavallisessa sähköuunissa aika hyvän paistotuloksen.

9) Jäähdytä ja nauti! Suoraan uunista suklaapalat ovat sisältä sulia, joten nämä ovat siitä erikoisia leivonnaisia, että maku on jäähtyneenä parempi.

74 Comments:

At 17/4/07 09:33, Anonymous Anonyymi said...

Huh, mikä määrä voita! Herkulta kyllä näyttää. Montako keksiä tästä taikinamäärästä syntyi? Tuskin yhtään jäisi syömättä, mutta kuitenkin.

 
At 17/4/07 09:52, Blogger Rosmariini said...

Voin suuri määrä selittyy sillä, että sitä oli lipsahtanut tuohon käännökseen kaksinkertainen määrä, pahoitteluni. Korjasin sen nyt oikeaksi. Alkuperäisessä ohjeessa voin määrä oli "1 c. (2 sticks) softened butter", joka vastannee suurin piirtein 220 grammaa.

 
At 17/4/07 10:02, Blogger Rosmariini said...

Niin, ja tuosta koko määrästä pitäisi tulla ilmeisesti 60 keksiä, eli aikamoisen paljon. Ohjeen puolittaminen on tosiaan ihan kannatettava veto.

 
At 17/4/07 10:41, Anonymous Liina said...

nyt on pakko kysyä vinkki.

millä korvaisit pähkinäsattumat, jos sattuisit olemaan allerginen pähkyleille (ja manteleille)?

keksiohje näytti kiinnostavalta, mutta tulisiko siitä liian äkkimakea jos pistäisi vaan koko 7 desiä (!!) suklaapalasia?

terveisin pähkinäalgeerikko Liina

 
At 17/4/07 11:15, Anonymous johanna_dxb said...

Mina en kovasti pida kuivista kekseista mutta nuo jenkkityyliset ovat todella loistavia, etenkin Subwayn tummat cookiet maistuvat todella hyvalta! Olen ollut aikeissa kokeilla kauralastupostauksenne pohjalta oatmeal-raisins cookies muuta viela on jaanyt...

 
At 17/4/07 19:39, Blogger Rosmariini said...

Ainakin omaan makuuni lisäsuklaa olisi pähkinän korvikkeeksi ehkä vähän liian muikea vaihtoehto, kun aika makeita nämä keksit olivat muutenkin. En tiedä, voiko pähkinää jättää näistä kokonaan pois (vaikuttaako se rakenteeseen liikaa?), mutta pähkinän voi ilmeisesti ainakin yleensä korvata leivonnaisissa esim. kaurahiutaleilla, piparimuruilla tai rusinoilla, eli kannattaa ehkä kokeilla jotain, mistä itse eniten tykkää. Toffee ja karkitkin olisivat tietenkin myös mahdollisia, mutta niin ikään aika makeita, joten en oikein osaa sanoa. Olisiko jollakin muulla parempaa tietoa asiasta?

Kaikkiin cookies-ohjeisiin ei näyttäisi sisältyvän pähkinää ollenkaan, esim. Johannan innoittamana etsiskelemääni kaura-rusinakeksien reseptiin. Ja ainakin Joy of Bakingin suklaakeksiohjeen näyttäisi voivan toteuttaa ilman pähkinöitä, joten jospa noiden pohjalta voisi jotain kehitellä.

 
At 17/4/07 21:12, Blogger Pippurimylly said...

En usko, että pähkinän poisjättäminen rakennetta romahduttaa. Jätä pois vaan - tai korvaa tosiaan jollain sellaisella, jota kohtaa allergiaa ei löydy.

Ja pahoittelut tosiaan virheellisestä voin määrästä alkup. postauksessa, minun mokani. Nyt se on oikein eli puoli paunaa, 220 tai vielä tarkemmin 225 grammaa. Kääntelin imperiaalisia yksiköitä niin tohkeissani metrisiksi, että unohdin voita tulleen puolikkaan eikä koko paunaa.

 
At 17/4/07 21:42, Blogger sivuaskel said...

Voi on aina voita, voita ei mikään voita! :D

 
At 17/4/07 22:18, Anonymous Kotikisu said...

Oi että, kuulostaapa ihanalta ohjeelta!! :) Pakko kokeilla joku kerta, kun alan olemaan jo vähän kyllästynyt tähän ohjeeseen (johon ei muuten tule pähkinää!), jolla olen yleensä keksejä tehnyt. Vaikka tälläkin tulee kyllä aivan loistavia keksejä! :)


Hilary Clintonin suklaahippu pikkuleivät
n.70 piparia, riippuu koosta

2 munaa
250g voita
1,5 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl soodaa
2 tl vaniliinisokeria
4 dl kaurahiutaleita
2.5 dl fariinisokeria
200 g taloussuklaata

1. Vaahdota voi ja sokeri
2. Lisää munat sekoittaen voimakkaasti
3. Sekoita kuivat aineet keskenään, rouhi suklaa (ei kannata välttämättä tehdä raastimella, tulee liian pieniä..) ja lisää ne kuivien aineiden joukkoon.
4. Lisää kuivat aineet seokseen.
5. Tee taikinasta pieniä nokareita pellille. Vain 9 per. paperi, leviää muuten liikaa.
6. Paista piparit keskitasossa 175 asteessa n. 8 min.

 
At 18/4/07 00:11, Anonymous Tuoppi said...

Ne kaupan cookiet on tarkoitus käyttää mikrossa ennen nauttimista. Pehmenevät sitten semmoisiksi tuoreen oloisiksi ja makuakin irtoaa paremmin. Lidlistä on löytynyt ihan toimivia, parempiakin on toki näkynyt.

 
At 18/4/07 08:17, Anonymous Liina said...

hep taas :)

kiitos kovasti avusta.
luulen, että meillä on lauantaina leipomispäivä :)

luultavasti jätän pähkinät kokonaan pois ja silppuan ihanvähän enemmän suklaata taikinaan.

 
At 18/4/07 09:01, Blogger Rosmariini said...

Kiitokset Kotikisulle suklaahippuohjeesta. Aika lailla samojen ainesten varaan nuo reseptit näyttävät aina rakentuvan. Aika moniin taitaa tulla joko kaurahiutaleita tai pähkinää. Valkosuklaakeksit voisivat olla myös aika kivoja.

Taisimme me joskus muinoin niitä kaupan cookieseja mikrottaakin. Nythän se ei ole enää mahdollista, kun mikroaaltouuni puuttuu huushollistamme kokonaan.

(Ja sitä piti vielä sanomani, että nyt olen löytänyt viimein leivonnaisiin käytettävää vanilja-aromiakin, josta oli vähän aikaa sitten puhetta. Prisma yllätti iloisesti valikoimillaan.)

Mukavia leivontahetkiä Liinalle! :)

 
At 18/4/07 10:09, Anonymous pikkuenkeli said...

Kuinka ollakaan minulla on sopivasti isohko purkki vapaana naminamicookieseja varten :p

Keksit ja nämä varsinkin ovat siitä kivoja, ettei niitä tarvitse pyöritellä välttämättä pöytälevyllä.

Oikein kutittaakin ajatella mitä taikinaansa upottaa :)

 
At 18/4/07 16:42, Anonymous Anonyymi said...

Monessa resettissä puhutaan taloussuklaasta tai tummasta suklaasta, jonka mausta en itse pidä lainkaan. Jamien kirjoja lueskeltua tuli sitten jotain reseptiä varten ostettua sitä "oikeaa" sulkaata, missä kaakaopitoisuus on mahdollisimman suuri. Tuon jälkeen meillä on sitten kokkailtu käyttäen suklaana nimenomaan tuota hivenen kalliimpaa, mutta maultaan huomattavasti parempaa kaakaopitoista suklaata. Tumman suklaan äkkijyrkkä karvaus jää pois ja tilalle tulee hyvä syvä kaakaon maku, vähän kuin halvan ja kalliin viskin ero :) Suosittelen kokeilemaan ehdottomasti! Tällaisiin cookiehin laittaisin sitä ehdottomasti.. Täytyykin joku kerta testailla..

 
At 18/4/07 23:13, Blogger Pippurimylly said...

Minäkin kyllä normaalisti vetelen nimen omaan kunnon tummaa suklaata - jostain kumman syystä vain tällä kertaa haksahdin leivontamallin tavaraan! Jostain muistan lukeneeni, että 70%-85% kaakaopitoisuuden suklaa olisi leivontaan optimaalisin. Perustetta tähän en kyllä muista. Yleensä näissä asioissa kannattaakin kuunnella enemmän omaa suutaan kuin "virallisia totuuksia".

 
At 19/4/07 10:31, Anonymous Jenni said...

Aivan loistava resepti. Piti eilen illalla keksejä iltateelle pyöräyttää.
Suklaana käytin valkosuklaata ja pähkinänä käytin Lidlin Royal pähkinäsekoitusta. Lisäksi laiska kun olen, laitoin sekä pähkinät että suklaan isoon minigrippussiin ja nuijin lihanuijalla paloiksi.

 
At 19/4/07 17:52, Anonymous aada said...

Uuh, kuulostaa kyllä hyvältä. Sain äidiltä kerran vastaavanlaisen ohjeen, mutta siihen tuli suklaan ja pähkinän lisäksi pieni liraus konjakkia (jonka itse kyllä korvasin lorauksella yhden tähden jaloviinaa) Lidlin tummasuklaa on mielestäni oikein oivallista keksileivontaan.

 
At 19/4/07 20:23, Blogger Rosmariini said...

Pitääpä muistaa kokeilla tuota konjakkilirausta jolloinkin keksitaikinaan. Hyvältä kuulostavat nuo Jennin pähkinäiset valkosuklaakeksit - harmi vaan, kun ei pääse maistamaan. :)

 
At 19/4/07 21:11, Anonymous Ulla said...

Varmasti hyviä!
Mulla on noista Marie-kekseistä vähän toisenlainen muisto...mentiin joskus lapsena yhteen kyläpaikkaan.
No, sillä naisella oli AINA Marie-keksejä joita inhosin.
Tuputti ja pakotti ottamaan, livautin keksit aina kun silmä vältti kyläpaikan sohvan alle.
Opetin myös pikkusiskon nakkaamaan keksit sinne ;)

 
At 19/4/07 21:31, Blogger Rosmariini said...

Mahtoikohan se täti huomata vierailun jälkeen sohvan alle kerrostuneita Marie-kasaumia. :) :)

Rupesin miettimään omia lapsuuden aikaisia keksisuosikkejani. Ei tullut mieleen kuin suklaalehdet ja Dominot (joista tietenkin irrotettiin puoliskot erilleen ja tehtiin täytteen syönnistä oma ohjelmanumeronsa). Vohvelikeksit taisivat olla aika yleisiä (niistä en ole koskaan liiemmin perustanut), samoin ihan tavalliset kaurakeksit, jotka olivat kyllä hyviä. Nyt en edes muista, milloin olisin mitään noista viimeksi syönyt.

 
At 21/4/07 20:16, Anonymous Jenni said...

Oli niin herkullisen näköisiä keksejä, että oli aivan pakko kokeilla itsekin. Korvasin pähkinät valkosuklaalla, eikä ollut huono idea sekään.

 
At 22/4/07 11:27, Blogger Rosmariini said...

Hyvältä näyttää! Pitäisiköhän itsekin vierailla tänään vähän keksipurkilla...

 
At 26/4/07 13:07, Anonymous Liina said...

ainiin. hyviä olivat, keksit.
joskin melko lyhytikäisiä :D

 
At 6/5/07 19:00, Blogger Marianne said...

Nam! On kyllä pakko päästä itse kokeilemaan, sen verran herkulta kuulostaa tuo lempi'sattumien' lisääminen... ei pitäis nälkäsenä tulla tälläsiä juttuja lukemaan. :D

 
At 13/5/07 20:00, Blogger pagisija said...

Kokeilin, tykkäsin (enkä ollut ainoa!) ja postasin kiitokset myös omaan blogiini.

Käytin Lidlin 60-prosenttista suklaata, joka toimi mainiosti - vielä kaakaopitoisempiakin sattumat olisivat voineet olla. Tumma suklaa taittaa mukavasti keksien makeuden. Niin ikään Lidlin pähkinäsekoitus - hassel-, saksan- ja cashewpähkinöitä sekä manteleita - oli juuri paikallaan.

Jos käyttäisin valkoista suklaata tai toffeepaloja, saattaisin pudottaa himpun verran sokerimäärää, mutta se lienee makuasia.

 
At 25/5/07 17:15, Blogger ylimuuli said...

Ja taas olin teidän apajilla kun piti leipoa ihanuuksia! Kekseistä tuli älysöpöjä ja iloisia ja herkullisia, huomenna pääsevät lastenkesteille nakerreltaviksi. Postailen vielä aiheesta kun ehdin, mutta tänks vaan jälleen :-)

 
At 25/5/07 21:02, Blogger Rosmariini said...

Hiphei, hienoa että maistui. Keksiosasto uppoaa yleensä kyllä tenavaosastoon varsin hyvin, mutta muiden kokkailujen kanssa on usein vähän niin ja näin. Sopivan kriittinen raati. :)

 
At 29/1/08 21:21, Anonymous Elina said...

Jos joku pähkinäallerginen mielii reseptiä kokeilla, niin se onnistuu yksinkertaisesti jättämällä pähkinät pois. Leivoin näitä viikonloppuna, ja tarkoitukseni oli kyllä lisätä pähkinät ohjeen mukaan, mutta yksinkertaisesti unohdin ne mitta-astiaan... Tästä huolimatta cookiesit olivat erinomaisia! Käytin valko- ja maitosuklaata sattumiin, joten makeita kekseistä tuli - jonkun makuun varmasti liian makeita - mutta tällaiselle sokerihiirelle maistui ja pellillinen katosi yhdessä illalla :)

 
At 3/3/08 10:34, Anonymous Anonyymi said...

Ihanoilta näyttävät ja maku vienee sielunkin mennessään. Onkohan missään myynnissä jenkkicup-mittoja, ettei tarvis kieli keskellä suuta arvioida esim. 1,8 desin määrää suomalaisella mitalla mitaten ;-D? Mitä värillisiä karkkeja käytitte testileivonnassa?

terveisin Eppu Mansesta

 
At 3/3/08 21:13, Blogger Rosmariini said...

Mitäköhän ne karkit olisivatkaan voineet olla nimeltään.... jotain oululaisesta automarketista löytyvää m&m-vastinetta. :)

Noissa cup-mittakupeissa olisi jollekin maahantuojalle oivallinen markkinarako!

 
At 26/3/08 19:52, Anonymous Anonyymi said...

Voi kiitos tästä mahtavasta blogistanne ! Usein on tätä selaillut ja tehnyt mieleni kiittää kauniista kuvista ja rehevistä resepteistä, mutten ole rohjennut. Nyt on pakko !!Tein nuorimmaiseni (7v) kanssa cookieita (pekaanipähkinöistä ja) vinkkinne mukaisesti lempparistani Fazerin sinisestä ja lopputulos oli aivan järisyttävä. En ole juurikaan harrastanut makeita leipomuksia, mutta tätä tajutonta herkkua on pakko ryhtyä tekemään ihan vakituisesti. Hyvän reseptin tunnistaa siitä, että tumpelokin onnistuu. Siis kiitos ja eikun herkuttelemaan !

 
At 14/4/08 22:52, Anonymous hansus said...

Meiltä ainakin löytyy mitta, jossa on sekä desit että cupit. Muistaakseni 2,5dl:n kokoinen semmoinen perus metallinen juttu. On ollut kyllä perin näppärä ruoanlaitossa. Ja ainakin Stockalla oon nähnyt isompiakin mm. lasisia mittakulhoja, joissa on eroteltuna desit ja cupit. Eiköhän niitä löydä vaikka mistä, ku vaan osaa etsiä.

Huomenna pistän keksit kokeiluun :)

 
At 16/4/08 16:20, Anonymous hansus said...

Kiesus, miten hyviä keksejä! Nam ja mums. Laitoin suklaan lisäksi Dajm-rakeita ja pekaanipähkinöitä. Vaniljauutteen korvasin vaniljasokerilla. Ja voe pojat, mikä lopputulos!

 
At 8/8/08 18:41, Blogger Reetta said...

juuri meinasinkin kysyä, että käyköhän vanilijasokeri tuon uutteen sijasta.. ilmeisesti menee?

tupareihin kokeilen tehdä, ja lisätä pätkis-sattumia sekaan :)

 
At 9/8/08 12:59, Blogger Rosmariini said...

Ainakin noista aiemmista kommenteista päätellen vaniljasokeri käy tähän mainiosti. :)

 
At 14/8/08 11:15, Blogger Reetta said...

tulin vielä kertomaan että oikein hyvin onnistu vaniljasokerillakin, itse laitoin sitä 2 tl.

ja kiitos hyvästä reseptistä, maukkaita tuli :)

 
At 2/9/08 21:42, Anonymous Anni said...

Kokeilin tänään lohtunaposteltavana kuumeiseen oloon. En tiedä kuumeesta, mutta mieli ainakin parani. Taivaallisia. Päätin vakaasti, että näistä tulee minun bravuuri. Saa nyt nähdä. Rusinoilla tai muilla kuivatuilla hedelmillä höystettynä ajattelin myös kokeilla. Kiitos tästä!

 
At 2/9/08 21:45, Anonymous Anonyymi said...

Mitenköhän muuten toimisi Dumleilla höystettynä? Ehkäpä ihan hyvin, jos vähän vähentäisi sokerin määrää alkuperäisestä.. Pitää laittaa mietintään.

 
At 3/9/08 11:59, Blogger Rosmariini said...

Toivottavasti kuumeinen olo karkottui kekseillä. Onneton tämä kylmenevä ilma, kun olo on koko ajan epämääräisen kurkkukipuinen.

Ajatus Dumle-kekseistä kuulostaa kerrassaan kutkuttavalta! Kerro ihmeessä jos innostut kokeilemaan.

 
At 9/2/09 10:57, Blogger Hanna M Karojärvi said...

Tähän reseptiin palaan aina vaan ja uudestaan... kohta kyllä muistan jo ulkoa, koska sen verran usein on näitä tullut tehtyä.
Kiitokset reseptin saataville saattamisesta =)!
KUn sattumina käyttää ainoastaan valkosuklaata ja paahdettuja-suolattuja macadamiapahkinöitä, niin kekseistä tulee lähes identtisiä subwayn vastaavien keksien kanssa... katoavat vyötärölle alta aikayksikön.

 
At 14/2/09 17:46, Blogger Pollabear said...

Kiitos mahtavasta reseptistä ! en tiedä johtuuko kaupan munien koosta vai omasta uunista mutta parhaan tuloksen saan kun laitan 3 munnaa ja teen taikinan käsin enkä koske vatkaimeen. Keksit ovat pehmeempiä ja ovatkin jo saaneet legendaarisen maineen kavereiden keskuudessa ja näitä jaksetaan aina toivoa pippaloihin tuotavaksi :)

laittelen sekaan saksanpähkinää, valko-, maito- ja tummaasuklaata. Joku jo ehtikin aiemmin mainita tavallisten (fazer, panda, talous....) tummansuklaan ikävästä mausta ja tämä johtuu puhtaasti siitä että kaakaon määrä on yleensä naurettavat 49 % kun vasta 70 % voi pitää tummanasuklaana:) Tummansuklaan fanina voin vain moittia suomalaisia merkkejä liiasta sokerin käytöstä jopa niissä "exclusive" sarjan tuotteissa.

lauantai ja keksejä olisi taas aika tehdä - hyvää ystävänpäivää kaikille !

 
At 14/2/09 17:47, Blogger Pollabear said...

Kiitos mahtavasta reseptistä ! en tiedä johtuuko kaupan munien koosta vai omasta uunista mutta parhaan tuloksen saan kun laitan 3 munnaa ja teen taikinan käsin enkä koske vatkaimeen. Keksit ovat pehmeempiä ja ovatkin jo saaneet legendaarisen maineen kavereiden keskuudessa ja näitä jaksetaan aina toivoa pippaloihin tuotavaksi :)

laittelen sekaan saksanpähkinää, valko-, maito- ja tummaasuklaata. Joku jo ehtikin aiemmin mainita tavallisten (fazer, panda, talous....) tummansuklaan ikävästä mausta ja tämä johtuu puhtaasti siitä että kaakaon määrä on yleensä naurettavat 49 % kun vasta 70 % voi pitää tummanasuklaana:) Tummansuklaan fanina voin vain moittia suomalaisia merkkejä liiasta sokerin käytöstä jopa niissä "exclusive" sarjan tuotteissa.

lauantai ja keksejä olisi taas aika tehdä - hyvää ystävänpäivää kaikille !

 
At 15/2/09 16:51, Blogger ODe said...

Reilut 40 kappaletta kämmenen kokoisia yksilöitä odottaa tuhoamista keittiössä. Luontui jopa miespuoliselta tekniikan opiskelijalta näiden tekeminen varsin jouhevasti :) Eli todellakin loistava resepti

Oma lisäykseni oli korvata osa pähkinöistä kuivatulla ananaalla [sic], mikä osoittautui huippuvedoksi. Kuivahedelmät käyttäytyivät uunissa todella mallikkaasti, ja lopputuloksena oli mehevä ja sopivan makea keksi.

Ai niin: Isot keksit jäivät sisältä mukavan meheviksi, joten jos ei fanita kuivia keksejä niin reiluja ruokalusikallisia vaan pellille.

 
At 15/2/09 22:56, Blogger Rosmariini said...

Mahtavia vinkkejä täällä vaikka millä mitalla. Ananaskeksit kuulostavat kerrassaan kokeiltavilta. Macadamiapahkinöitä on ostettu täälläkin uusiin kokeiluihin (lähikauppa yllätti vähän aikaa sitten valikoimillaan), pakko päästä yhdistämään niitä jolloinkin valkosuklaan kanssa.

 
At 3/4/09 13:02, Anonymous Anonyymi said...

I-H-A-N-A RESEPTI! Olen tehnyt näitä jo kaksi kertaa. Ystäväni 20-vee juhliin tein valtavan satsin, ja yhden ison päivänsankarille, ja vaikka meitä oli vaan n. 15 juhlijaa, kaikki meni ja pyydettiin tekemään seuraaviinkin pippaloihin. Oli kyllä kertakaikkiaan sairaan hyviä. Äitini sanoi, etten saa enää tehdä näitä, kuulemma turmiollisia.
Itse laitoin mantelirouhetta ja hasselpähkinää sekä kolmea suklaalajia, tosin Panda-suklaa ei toiminut niin hyvin kuin joku laadukkaampi olisi voinut, mutta opiskelijabudjetilla ei ostella mitään hintavaa hienostelusuklaatia. Varsinkin tuossa tummassa sen huomasi.
Seuraavaksi sekaan menee kuivahedelmiä, ajattelin ehkäpä mansikkaa ja juuri tuota ananasta.

 
At 27/5/09 21:02, Anonymous Rhea said...

Taikina tehty ja eka erä keksejä uunissa (meillä on tuollainen pikkuruinen uuni..) ja tuoksu on ainenkin lupaava! Nam.

Tänne aina tulen, kun tekee mieli tehdä jotain uutta, ja ette pettänyt taaskaan! Kiitos.

 
At 27/5/09 21:41, Anonymous Anonyymi said...

Laitoin hunajaisia suolapähkinöitä puolisen desiä rouhittuina. Taittoivat makeutta loistavasti - sitä kun riitti, koska joukossa oli tummaa suklaata, Lindtin pääsiäispupu ja daim-marabouta. Suosittelen!

 
At 13/8/09 10:26, Anonymous Anonyymi said...

Kuinka kauan keksit säilyvät (jos saan jemmattua ne syöjiltä)? Eli voiko tehdä esim. n. viikko ennen juhlia?

 
At 13/8/09 13:11, Blogger Rosmariini said...

Minä olen yleensä kamalan huolestunut ruokien säilyvyydestä, mutta keksejä uskallan tarjota aina vähän pitemmänkin ajan päästä (vaikka tykkäänkin tämäntyyppisistä kekseistä eniten, kun ne ovat tuoreita ja rakenteeltaan sopivan "sitkeitä").

En tiedä, mikä voisi olla paras säilytysmuoto. Ilmatiivis rasia kenties?

 
At 22/12/09 08:51, Anonymous Anonyymi said...

Cookies'eja ei kannata tehdä etukäteen, maistuvat parhaalta juuri uunista otettuina.

Vinkkinä taikinan voi pakastaa pötkönä ja leikata kohmeisesta taikinasta viipaleita paistumaan uuniin.

resepti toimii vaikka suklaamäärän puolittaisikin ja tekee ilman pähkinöitä - ja vinkkinä ainakin Turussa Citymarketista saa aitoja Nestle Tollhouse Chocolate Chipsejä, joissa rakenne on "aito" eli riittävän suuri, melkein pikkusormen kärjen kokoinen "möykky"

 
At 7/1/10 15:26, Anonymous Annikka said...

Kokeilin tänään ohjetta puolikkaana ja täytyy kyllä sanoa, etteivät ainakaan minun suussa kovin hyviltä maistuneet. Maku oli liian kananmunainen ja rakennekin turhan kuohkea omaan makuuni. Mikähän olisi mennyt vikaan? Ohjetta lukiessani kuulosti kuitenkin superhyvältä... Ehkä munan maku hiukan tasaantuu, kun tuosta jäähtyvät.

 
At 4/2/10 14:45, Blogger Rosmariini said...

En itse muista nyt kyllä yhtään, olisivatko nämä maistuneet meillä jotenkin liian munaisilta (minua ei kananmunan maku sinänsä kyllä leivonnaisissa haittaa; siitä tulee vaan mukavia makumuistoja lapsuuteen, kun halusin aina kaapia lusikalla kakkutaikinakulhon reunat... yleensä sainkin, kun siskot eivät jostain kumman syystä olleet hommasta niin kiinnostuneita).

 
At 5/2/10 23:18, Anonymous anelmeri said...

Olipa hyviä, kiitos kovasti ohjeesta! korvasin pähkinät pääosin suklaalla, laitoin hasselpähkinärouhetta reilun desin, fazerin sinistä levyn, reilu puoli levyä pandan valkosuklaata ja vajaan levyn maraboun appelsiinicrispiä. Kyllä sokerihiirelle maittaa!:D

 
At 23/2/10 16:06, Blogger Heidi said...

Kiitos hyvästä ohjeesta. Hyvää lohturuokaa, "parin" huonosti nukutun yön jälkeen (kiitos pienen vauvan)!!

 
At 23/10/10 22:31, Anonymous Marjo said...

Nämä ovat meidän lasten synttäreillä jo klassikkotarjottavia, eli taas tuli tänään väännettyä huomisiin juhliin yksi satsi! Kiitokset!!!

 
At 18/12/10 22:55, Anonymous Anonyymi said...

kokeilin ohjetta tänään mutta kekseistä ei tullut yhtään "cookiemaisia"... ne eivät levinneet uunissa kuin vähän, vaikka kokeilin laskea lämpötilaakin. sisuksestakaan ei tullut pehmeähköä :/ mistähän voisi johtua? kävi edelliselläkin kerralla näin keksejä tehdessä. olisiko voi voinut olla liian kovaa? tai voi-sokeri sekoitus liian huonosti vatkattua? liikaa jauhoja? ongelmana on hyvien mitta-astioiden puute, voisiko olla syynä että jotakin ainetta on liikaa/liian vähän?

 
At 18/12/10 22:57, Anonymous Anonyymi said...

oho, taidanpa sittenkin tietää mikä meni vikaan... puolitin ohjeen mutta laitoin silti epähuomiossa kaksi kananmunaa >.< mahtaa johtua siitä. pitää ensi kerralla olla tarkkana!

 
At 23/1/11 17:53, Anonymous Anonyymi said...

Kiitos reseptistä! M&M-karkeilla maustetut cookiet jäähtyvät nyt pellillä, valkosuklaa-manteli cookiet uunissa. Sormet paloivat, kun en malttanut olla sörkkimättä näitä ihanan näköisiä herkkuja.

 
At 6/2/11 22:31, Blogger jjuttä said...

oiskos mahdollista saada subwayn valkosuklaa cookien ohjetta? =)

 
At 7/2/11 23:49, Blogger Rosmariini said...

Joillakin jenkkisaiteilla on vissiin listattu tunnettujen jenkkiruokaketjujen ruokareseptejä, tai ainakin siis jonkinlaisia tee-se-itse -versioita. Pitäisi katsoa, olisiko tuota subikeksiohjetta missään saatavilla.

 
At 16/2/11 07:09, Anonymous Anonyymi said...

Keksit kaikilla mahdollisillä "mötöillä" olivat aivan ihania. Upposivat niin vieraisiin kuin talonväkeenkin todella hyvin.
Teimme version gluteiinittomilla jauhoilla ja onnistui!

 
At 19/3/11 17:12, Anonymous Anonyymi said...

Nää on tosi herkullisia! Oisko vinkkiä miten sais tehtyä tummanruskeit cookieita? Semmosia ku subissa on :D Korvaamalla osan jauhoista kaakaojauheella?

 
At 19/3/11 21:35, Anonymous Anonyymi said...

Kokeiltu tänään ja tuli tosi herkkuja! Sattumiksi laitoin vaniljafudgen paloja elikkä siis kermatoffeeta pilkottuna. Jäähtyessään siitä tulee melko kovaa joten on hampaille töitä, mutta muuten keksi sopivan sitkeää joten melko ihana pureskelutuntuma ja superhyvä maku!! Lisänä joukossa oli vielä kuivattuja hedelmän paloja. Todella hyvää, muutama pipari paloi, mutta lapsille nekin kelpasi.

 
At 21/3/11 09:22, Blogger Rosmariini said...

Voisi koittaa googlettaa vaikka Subway recipes tai Subway chocolate cookies recipe ja katsoa mitä tulee vastaukseksi. Käsittääkseni USA:ssa on semmoisia sivustoja, joihin on koottu ohjeita ketjuruokapaikkojen hampurilaisiin ym.

 
At 21/3/11 09:26, Blogger Rosmariini said...

Yhdestä blogista löysin ohjeen semmoisiin suklaakekseihin, joiden rakenne näyttää ihanan sitkeältä.

 
At 19/4/11 00:13, Anonymous Annanen said...

Kiitoksia kovasti mainiosta cookies-ohjeesta. Leivoimme keksejä porukalla tyttöjen illassa ja ne olivat menestys. Pähkinäallergian takia jätimme pähkinät pois ja käytimme taikinaan yhteensä 6dl suklaata, eikä edes ollut liian makeaa, ainakaan meidän mieleen. Puoleen taikinaan laitoimme daim-murua, tummaa suklaata ja m&m-karkkeja. Toiseen puolikkaaseen laitoimme pätkistä, dacapoa ja m&m-karkkeja. Nams! Ihanan helpolla saa aikaan jotain niin hyvää :)

 
At 25/4/11 18:59, Anonymous Anonyymi said...

Nams! Nää oli tosi hyviä ja helppo tehdä.. laitettiin toiseen satsiin ihan suklaa rouhetta/karkkeja ja toisiin sellasia marianne "kuulia" kiitos hyvästä reseptistä.. suosittelen kaikille ;)

 
At 26/4/11 17:10, Anonymous Anonyymi said...

Tein näitä isomummini syntymäpäiville. Hän tykkäsi niistä kovasti :), että kiitos paljon ohjeesta.


-Helmi-täti-

 
At 28/5/11 13:55, Blogger Elhm said...

Mä oon usein vaihtanu fariinisokerin tummaan muscovado -sokeriin (löytyy yleensä isommista marketeista). Siinä on vähän enemmän aromia, ja ainakin paketin mukaan "lakritsmaista" makua.

Rusinoita ja kaurahiutaleita tulee usein heitettyä sekaan. Kavereitten keskuudessa appelsiini-tumma suklaa -versio on ollut suosituin (raastan yhden appelsiinin kuoren taikinaan).

 
At 4/1/12 19:55, Blogger Noora said...

Hyvä resepti oli, ja oli erittäin helppo tehdä! en laittanut pähkinöitä eikä mielestäni koostumus mennyt pilalle ollenkaan.

 
At 27/1/12 22:18, Blogger Zallaah said...

Meillä taikinaan sukelsi desi rouhittuja macadamia-pähkinöitä ja pandan valkosuklata levy.
olen varsin ihastunut subwayn vastaaviin kekseihin, näistä tuli hyviä kyllä muttei ihan samanmakuisia. mitähän ne mahtaa sisältää..

 
At 22/2/13 18:11, Anonymous Anonyymi said...

Kiitos herkullisesta reseptistä! :)
Me tehtiin pieni variaatio sattumien suhteen. Laitettiin perushöysteiden eli Pandan valkosuklaan, Maraboun maitosuklaan ja saksanpähkinöiden lisäksi vielä tuoretta basilikaa aika rouheaksi revittyvä ja NAM! Sehän vasta olikin hyvä yhdistelmä! Suosittelen kokeilemaan ;)

 
At 31/8/13 19:32, Anonymous Anonyymi said...

tää on meidän perheen suosikki nykyään ja sattumiksi laitetaan valkosuklaata,vaahtokarkkia, maitosuklaata ja nyt uunissa toffella ja m&m karkeilla sekä pandan kinuskimuru suklaalla. herkullista :)
t. kaksosten äippä

 
At 7/3/14 20:13, Anonymous Anonyymi said...

Kiitos erinomaisesta ohjeesta! Jaoin taikinan kolmeen osaan, yhteen osaan laitoin daim-rakeita, yhteen valkosuklaata ja kuivattuja mansikoita ja yhteen m&m's karkkeja, herkkua oli ja hirvittävä määrä tuli keksejä. Ilman pähkinöitä tein siis ohjeen ja hyvin toimi. Ehdottomasti kannattaa säilyttää kylmässä, ovat parhaimpia kun suklaanpalat ovat jääkaappikylmiä.

 

Lähetä kommentti

<< Home


pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails