perjantaina, tammikuuta 12, 2007

Sipulipiirakka suunnitelmissa

Meiltä on pariin otteeseen kyselty hyvää sipulipiirakan ohjetta. Kuvittelinkin pitäväni hallussani edes kohtuullisen kelvollista reseptiä, mutta mitä vielä. Vuodenvaihteen aikoihin ohjetta kokeillessani pohjasta tuli harmillisen rasvainen ja sipulitäytteestä liian kuiva, mistä syystä mokoma resepti ei onnistunut ylittämään julkaisukynnystä.

Olisiko kenelläkään muulla hallussaan reseptiä, jonka avulla saisi aikaiseksi ihanan mehevää ja sipulista piirakkaa? Semmoisen voisi viitsiessään naputella joko kommenttilootaamme tai sitten tuohon sivupalkista löytyvään sähköiseen postiosoitteeseemme. Syökäämme siihen saakka vaikka sipulikeittoa.

16 Comments:

At 12/1/07 12:21, Blogger Pille said...

Kokeilee Nigellan upside down red onion piirakkaa:)

 
At 12/1/07 12:27, Blogger Rosmariini said...

Kiitos, Pille! Tarte tatin -keikautustyylillä tehtynä sipulitäyte säilyy varmasti todella mehevänä.

 
At 12/1/07 13:33, Anonymous Pilvi said...

Tämä nizzalainen sipulipiirakka on ihan jumalainen:
Pohjaksi perusmurotaikina, jossa puolet jauhoista sämpyläjauhoja ja puolet vehnäjauhoja.
Täyte:
500g sipulia
1 muna
2 dl kermaa
3-4 anjovisfilettä
1 rkl kapriksia
100g sinihomejuustoa
mustia oliiveja
timjamia
mustapippuria

Sipulit suikaloidaan ja haudutetaan öljyssä, maustetaan suolalla, pippurilla ja timjamilla. Täytteen ainekset (kerma, muna) sekoitetaan keskenään. Piirakka "kootaan" niin, että murotaikina painellaan piirakkavuuan pohjalle, sen päälle kaadetaan haudutettu sipuli, sitten ripotellaan sinihomejuusto, anjovikset asetellaan piirakan päälle seuraavaksi ja lopuksi oliivit. Sen jälkeen koko homman päälle kaadetaan muna-kermaseos.

Suolan määrää kannattaa tarkkailla, koska sisältää aika paljon valmiiksi suolaisia aineksia (juusto, kapris, anjovis, oliivit). Lopputulos on ah niin mehevä ja ihana. Lasi punaviiniä kylkeen, niin se on siinä. Ohje on muuten jostain vanhasta Gloriasta napattu, eli se on Anna-Maija Tantun käsialaa.

 
At 12/1/07 13:40, Anonymous Pilvi said...

Laitan sen murotaikinaohjeen vielä tähän, tää on musta aika hyvä:

100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
2 dl sämpyläjauhoja
2 tl leivinjauhetta
250 g maitorahkaa

Voi nypitään kuiviin aineisiin ja lopuksi joukkoon sekoitetaan nopeasti maitorahka. Taikina olisi hyvä laittaa valmiina möykkynä jääkaappiin tunniksi.

 
At 12/1/07 13:51, Anonymous Anonyymi said...

Joskus loysin pirkan reseptihausta feta-punasipuli piirakan ohjeen ja se on ollut meilla tosi kova suosikki jo kauan. On taatusti mehevaa (ja feta to oman jannan savayksensa). Toivottavasti ohje on viela saatavissa sielta.

 
At 12/1/07 14:04, Anonymous vilijaana said...

tässä olisi yksi ohje:

pohja:
100 g margariinia.
2 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
3 rkl vettä.Nypi ainekset sekaisin ja lisää vesi,sekoita tasaiseksi taikinaksi.Painele voidellun vuoan pohjalle ja laita viileään odottamaan.(me käytimme valmista sunnuntai taikinaa)

täyte:
5 viipaletta pekonia(itse käytimme enemmän)
400 g sipulia(käytimme 2 isoa sipulia)
1 rkl öljyä(me käytimme pekonista irronneen rasvan)
3 kanamunaa
2 1/2 dl kermamaitoa
1/2 tl suolaa
ripaus sokeria
1/2 tl timjamia(me käytimme tuoretta basilikaa ja pippuria)

Kuori ja viipaloi sipulit,ripota pinnalle hieman sokeria(poistaa kitkeryyttä?)Kuullottele pilkottua pekonia pannulla ja lisää joukkoon viipaloidut sipulit.Sekoita kerma-maitoon kanamunat ja yrtti.Levitä pekoni-sipuliseos piirakkapohjalle ja kaada päälle kermamaito.Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia.
kuva piirakasta löytyisi blogistani,suolaiset leivonnaiset!!

 
At 12/1/07 15:15, Anonymous siiri said...

SIPULIPIIRAKKA


UUNIPELLILLE: 4 DL MAITOA
1 TL SUOLAA
½ PKT HIIVAA
6-7 DL JAUHOJA
75 G RASVAA

LIOTA HIIVA KÄDENLÄMP. MAITOON. LISÄÄ SUOLA, JAUHOT JA RASVA.



6-8 SIPULIA
3 RKL ÖLJYÄ
1 DL VETTÄ
1 LIEMIKUUTIO TAI FONDIA
MUSTAPIPPURIA
100 G SINIHOMEJUUSTOA
1 PRK SMETANAA
2 DL JUUSTORAASTETTA


HAUDUTA SIPULIT HYVIN ÖLJYSSÄ. LISÄÄ VESI JA FONDI/LIEMIKUUTIO SEKÄ MUSTAPIPPURI. LISÄÄ SIPULISEOKSEEN SINIHOMEJUUSTO JA SMETANA. KAADA SEOS TAIKINAN PÄÄLLE. LEVITÄ JUUSTORAASTE PÄÄLLE.

200 ASTETTA N. 25 MIN.

 
At 12/1/07 15:42, Blogger Rosmariini said...

Vautsi, onpas täällä paljon hienoja ohjeita, suuret kiitokset kaikille! Ja lisääkin saa toki laitella, jos vaan ideoita piisaa! :)

 
At 12/1/07 21:50, Anonymous Anonyymi said...

Minä olen hyvänä kokenut tämän Alussa oli sipuli -kirjan ohjeen:
250g valmista lehtitaikinaa
200g keltasipulia
200g purjoa
4 valkosipulinkynttä
suolaa

Nuo ylläolevat freesataan ruokalusikallisessa voita. Paitsi tietysti lehtitaikina, joka kaulitaan ohueksi, vuorataan sillä vuoka ja pistetään kylmään odottamaan. Sillävälin sotketaan "stanning" johon tulee:

1 muna
2dl kuohukermaa (joo, koko kirja on täynnä tätä kermaa ja suolaa-fiilistä)
1 rkl dijon-sinappia (itse olen laittanut hiukan enemmän)
tuoretta basilikaa (ite olen jättänyt pois) ja tuoretta rosmariiniä
rakuunaa ja mustaapippuria ja suolaa.

Sipulit kaadetaan kylmentyneeseen vuokaan, päälle munakerma ja sitten voi vielä lisätä juustoraastetta, kuten hiukan gryereä. 175 astetta noin puolisen tuntia, kunnes täyte on hyytynyt. Samassa kirjassa on pari muutakin piirakkaohjetta, kuten tarte tatin-tyyppinen jossa sipulit maustetaan mallasviinietikalla ja tarjoillaan smetanan ja suolakurkkujen kanssa, sekä gorgonzolasalottipiiras joka tehdään muromaisemmasta pohjasta ja munan ja sinapin sijaan käytetään gorgonzolaa.

Epäterveellisen sipulifetapiirakan saa tehtyä itsetehdyn paksummanpuoleisen pizzapohjan päälle kun siihen lisää paistettua sipulia ja sen päälle murustettuna sitä rasvassa säilöttyä fetaa. Kannattaa vaan suolata se sipuli tässä hyvin, jottei fetan alla hautuessaan mene ihan hirveän makeaksi.

 
At 13/1/07 17:05, Blogger Rosmariini said...

Kiitokset kiintoisista piirasvinkeistä! Tuon sipulikirjan kannessa taitaakin tosiaan olla semmoinen herkullisen näköinen keikautuspiirakka.

Nyt kun sitten osaisi vaan päättää, mitä näistä ohjeista testaisi ensimmäisenä...

 
At 14/1/07 13:03, Anonymous ginimoniamestari said...

http://www.korpelanmylly.fi/reseptit/vehnarouhe.html


Tuolla ohjeella olen tyhjennellyt vehnärouhepusseja. Niitäkin on erilaisia, niin kantsii etsiä oma suosikki.

 
At 14/1/07 16:20, Blogger Rosmariini said...

Hmmm, vehnärouhe. Pitänee ottaa kokeiluun.

 
At 16/1/07 14:57, Anonymous Anonyymi said...

Minulla meni vilijaanan pekonipiirakka kokeiluun ja oli todella hyvää! En ole aikaisemmin ollut sipulin suuri ystävä, mutta tämä piirakka sai muuttamaan mieleni sipulin suhteen. Suosittelen! :)

 
At 16/1/07 19:25, Blogger Rosmariini said...

Pekoni ja sipuli kuulostavat kyllä varsin lyömättömältä yhdistelmältä, namskis.

 
At 10/8/07 13:58, Anonymous Anonyymi said...

Yksi ohje lisää... Perus piirakkapohja. Paketti savupekonia joka paistetetaan omassa rasvassa, sen jälkeen paistetaan kolme isoa sipulia (tietenkin pilkottuna). Pekoni ja sipuli piirakkapohjalle, itse laitan joskus vielä fetaa, mausteeksi mustapippuria. Kuorrutus: 2 kanamunaa, purkki smetanaa sekä 200g juustoraastetta sekoitetaan massaksi ja laitetaan piirakan päälle. 200 astetta noin 30-40 minuuttia. Rasvaista mutta aivan älyttömän hyvää :)

 
At 20/8/07 19:30, Anonymous nina m. said...

Muistaakseni ruokalan arkistoissa on aivan ihana sipulipiirakan ohje, jonka täytteeseen tuli sipulia, pekonia ja kermaviiliä. Ja pohjaksi sopii mielestäni parhaiten rahkavoitaikina, koska siitä saa mukavan kirpsakkaa vastapainoa rasvaiselle täytteelle.

 

Lähetä kommentti

<< Home




Instagram

pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails