sunnuntaina, tammikuuta 07, 2007

Kanakorma

Intialaishenkiset reseptit ovat usein poskettoman monivaiheisia ja aikaavieviä toteuttaa. Raaka-aineita vuoron perään keitetään, paistetaan, värjätään ja marinoidaan loputtomasti. Ehkä siitä syystä olemme syöneet intialaista lähinnä ravintoloissa. Nyt kuitenkin osui silmiimme jo aiemmin hehkuttamamme brittikokin Ainsley Harriottin nopea kanakorma-resepti. Nopea se on varmaankin siksi, että ohje löytyi herran opuksesta "Meals in minutes". Kormasta tuli hyvinkin autenttisen makuista. Vaikutelmaa tehostaaksemme nautimme sen seuralaisena riisin lisäksi myös kaupasta valmiina saatavia naanleipiä.

Ainsleyn kanakorma

1 rkl öljyä
1 sipuli, rouheasti paloiteltuna
3,5 dl luonnonjogurttia
2 dl kermaa
25 g voita
1/2 tl suolaa
1 tl kurkumaa
2 tl chili-jauhetta
3 kynttä valkosipulia
3 rkl mantelirouhetta
4 kanan rintafilettä, jokainen paloiteltuuna noin kuuteen osaan

paahdettuja mantelilastuja ja korianteria annoksen pinnalle
naanleipää tai riisiä

Laita uuni kuumenemaan 200 C:hen. Paista sipulia pannulla viitisen minuuttia, kunnes se pehmenee. Laita paistos sitten yleiskoneeseen jogurtin, kerman, voin, suolan, kurkuman, chilin, valkosipulin ja mantelien kera ja ajele melko lailla tasaiseksi tahnaksi. Hieman saa toki karkeampia kohtiakin olla.

Pilko kanafileet sopiviksi suupaloiksi. Yksi file kuuteen osaan on hyvä lähtökohta. Asettele palaset sitten uunivuoalle ja kaada yleiskoneessa murjottu seos tasaisesti päälle. Sillä aikaa uuni onkin lämmennyt parahultaisesti ja vuoan voi laittaa sinne noin puoleksi tunniksi. Sitten vain korma lautasille riisin ja/tai leivän kera! Jos haluaa oikein säätää, voi päälle vielä ripotella korianteria ja paahdettuja mantelilastuja. Meiltä nämä koristeet tällä kertaa puuttuivat.

Jos aikaa on runsaasti, kananpalojen voi antaa marinoitua kastikkeessa (jääkaapissa) pari tuntia ennen kuin laittaa vuoan uuniin.

17 Comments:

At 7/1/07 22:09, Anonymous Anonyymi said...

Intialaisen ruuan ehdottomana ystävänä kysäisen, että minkäsmoista luonnonjugurttia käytitte?
Itse olen kokeillut lähes kaikki kaupan kylmäkaapeista löytyneet jugurtit intialaisiin sapuskoihin, ruokajugurtit, bulgarianjugurtit ja erilaiset maustamattomat jugurtit.
Kaikissa kokeiluissani tahtoo jugurtti enemmän tai vähemmän juoksettua. Se on tietysti vaan pieni esteettinen haitta - makuun sillä ei onneksi ole vaikutusta.

 
At 7/1/07 22:41, Blogger Pippurimylly said...

Muistaakseni tuohon laitettiin Ingmanin maustamatonta jogurttia. Tosi on, että se tahtoo juoksettua - mutta tuossa, kun kaikki vedetään sekoittimella tasaiseksi, se ei mielestäni niin kamalasti haitannut. Mitähän mahtavat käyttää intialaisissa ravintoloissa? Nimittäin ainakin Oulun New Bombayssa jogurttipohjaiset kastikeet ovat koostumukseltaan hyvin samanlaisia kuin tuo Ingmanin jogurtista tullut soosi.

 
At 7/1/07 23:03, Anonymous Anonyymi said...

Näinhän se pitääkin tehdä! Seuraavan kerran intialaisessa kuppilassa ruokaillessa vaan rohkeasti keittiön puolelle jääkaappeja tutkimaan. Eiköhän tuo käytetty jugurtti selviä...
Olen täällä pääkaupunkiseudulla tutkinut useampienkin etnisten kauppojen maitotiskit mutta sieltä se ei ole oikein selvinnyt. Liekö kaukaa kuljetushankaluuksia maitotuotteissa =)

 
At 8/1/07 09:03, Anonymous Anonyymi said...

Naanleipää itse tehneenä - niin onnistuen kuin lieden rajallisesta toimivuudesta johtuen epäonnistuenkin - täytyy kysyä, että millaista oli kaupan valmis naan ja kenen valmistamaa? Lämmitittekö sitä jotenkin ennen naatiskelua?

 
At 8/1/07 11:12, Anonymous Anonyymi said...

Jogurtti ei juoksetu jos sen lisää ihan loppuvaiheessa eikä enää keitä ruokaa sen jälkeen. Tämä ei tietenkään ole aina mahdollista, mutta usein voi säästää valtaosan jogurtista lisättäväksi vasta loppuvaiheessa.

Toinen vaihtoehto on vatkata jogurtin sekaan hieman jauhoja (vehnä/riisi/kikherne). Se auttaa ainakin vähän, mutta kyllä voimakas kiehuminen juoksettaa ruoan silti.

Tiedän ainakin pari intialaista ravintolaa, joissa tehdään jogurtti itse paikan päällä. Se on sikäli järkevän kuuloista, että Suomessa maustamaton jogurtti tuppaa olemaan aika kallista. Minusta ainakin on outoa, että maitotuotteesta tulee halvempaa kun siihen lisätään marjoja ja hedelmiä :)

 
At 8/1/07 12:28, Blogger Rosmariini said...

Sonja O: Voisi kyllä kysellä ravintoloissa enemmän raaka-aineista muutenkin. Liian usein sitä vaan hotkaisee ruokansa ja luikkii pois, kun ei halua olla millään tavalla paikan henkilökunnalle vaivaksi. :)

Pikkuenkeli: Minäkin olen epäonnistunut naanleivän teossa pahemman kerran, etenkin kun vertasi omia kuivakoita tuotoksiaan intialaisissa ravintoloissa naposteltuihin leipiin. Hellapoliisi antoi elokuussa helpon naan-ohjeen, jolla pitäisi onnistua vähän paremmin. Harmi, etten nyt ennättänyt sitä kokeilemaan enkä osallistunut tähän kokkailuun mitenkään muutenkaan.

Ruupert: Kiitokset lisävalaisusta! Olisi kyllä kieltämättä erittäin järkeenkäyvää, jos intialaiset ravintolat tekisivät jogurttinsa itse. Eikö sitä tule suurin piirtein kaikkiin ruokiin mukaan lukien leivät ja jälkiruokalassit, joten ostaminen mahtaisi tulla tosissaan kalliiksi.

 
At 8/1/07 12:37, Anonymous Anonyymi said...

Tähän on tietysti pakko mainostaa partaäijää. Ainakin se on rasvaisempaa, joka omalta osaltaan hieman ehkäisee juoksettumista. Äijästä jossain vaiheessa kirjoittelinkin.

 
At 8/1/07 13:22, Blogger Rosmariini said...

Hihii, taisin kirjoituksesi perusteella päätyäkin ostamaan partaäijää tässä yhtenä iltana. Varsin vakuuttava tuote.

 
At 4/5/07 22:07, Anonymous Anonyymi said...

Kuinka monelle hengelle tuo Kanakorman ohje on? Neljälle??? Kiitos vastauksesta:)

 
At 5/5/07 11:15, Blogger Rosmariini said...

Juu, neljälle pitäisi riittää, jos ohjeen mukaan tekee.

 
At 8/6/07 11:02, Anonymous Anonyymi said...

Turkkilainen maustamaton jogurtti, rasvaa about 10% toimii mielestäni kaupan valikoimista parhaiten. Lindahlsin valmistamaa.

 
At 5/7/07 22:51, Anonymous Anonyymi said...

Moi! Suht monen kanakorman ohjeessa olen törmännyt inkivääriin tai jopa kaardemummaan.. Näitä mausteita ei siis nakata tän reseptin sekaan? Mitenhän Oulun New Bombay, onkohan inkivääriä seassa..?

Täytyy kyl sanoa, että New Bombayn kanakorma on ihan määgisen hyvää! :)

 
At 17/7/07 13:47, Blogger Rosmariini said...

New Bombayn sapuskoiden maku on sen verran tukeva, että oma makuaistini ei riitä niissä käytettyjen mausteiden erotteluun. Sen sijaan siinä uudemmassa Oulun intialaisessa ravintolassa on vähän hienojakoisempia makuja - ainakin korianteri erottuu selvästi, jos sitä on käytetty.

 
At 10/11/08 21:27, Anonymous Anonyymi said...

Vastauksena arvailuille; New Bombayssa käytetään Valion A+ luonnonjogurttia, lisätään vasta viimeisenä, ei anneta kiehua. Tuhtius tulee itse tehdystä kasvis/maustekastikepohjasta joka on sama kaikissa annoksissa. Mausteita on yhdessä annoksessa jopa 23 eriä, joten makujen erottelu on luultavasti hankalaa :) Kannatan itsekin aivan ehdottomasti Bombayn Kana Kormaa, Voi-Manteli tulee jaetulla kakkossijalla Kana-Kasvis-Kashmirin (pyydettäessä) kanssa :)

 
At 10/11/08 23:06, Blogger Rosmariini said...

Voi ei, tuo manteli-voikana on muutamien tuttavieni kestosuosikki! Enkä itse nyt edes hoksaa, että miltä se maistuu. Pitänee korjata tilanne pikimmiten.

 
At 25/11/12 17:14, Anonymous Pasi said...

Kiitos tästä loistavan makuisesta pikaruokareseptistä! Toimii myös pikapika-versiona, eli sipulia ei välttämättä tarvitse kuullottaa. Itse heitän myös inkiväärin palan tehosekoittimeen ja on sinne joskus keltainen paprikakin tipahtanut. :-)

 
At 25/2/16 19:19, Anonymous Anonyymi said...

Maistuukohan ohjeen kanakorma yhtään yhtä hyvälle jos jättää mantelin pois? Meinaan vaan, että jos on manteliallerginen eikä voi sitä näin ollen käyttää.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails