perjantaina, tammikuuta 05, 2007

Kreikkalainen lihapata

Nappasin tämän kreikkalaisen lihapadan ohjeen Keittokomerosta, josta löytyy runsaasti meikäläisen makuun istuvia ruokaohjeita. Tämä pata toi mukavaa vaihtelua perinteisemmille pataruuille - näin suomalaisittain on aika kutkuttavaa, että lihapata tuoksuu uunissa paistuessaan kanelille. Onnistuimme löytämään kaupasta harvinaisen mehukasta palapaistia, joten mikäs tätä oli pistellessä, kun ateriaa täydentävät sitruunaperunatkin olivat ihanan raikkaita. Ja taisipa tuonne lautasen reunalla majailevaan salaattiin eksyä pari tomaattiakin.
Moshari stifatho (stifado) eli naudanlihapata pikkusipulien ja punaviinin kera

oliiviöljyä
800 g - 1000 g naudan palapaistia kuutioina
6 valkosipulinkynttä silputtuna
1½ tl jauhettua juustokuminaa
2-3 kanelitankoa
2 dl punaviiniä
2 rkl punaviinietikkaa
tuore rosmariinin oksa tai kuivattua rosmariinia n. 1 tl
2-4 laakerinlehteä
4 rkl tomaattisosetta (pieni tomaattipyreepurkki kokonaan), sekoitettuna 1 litraan kuumaa vettä (vajaa litra voi olla, riippuen lihan määrästä.)
700 g pieniä kuorittuja sipuleita
3 rkl tummaa sokeria
suolaa ja mustapippuria

Ruskista lihakuutiot oliiviöljyssä. Älä ruskista kaikkia lihoja kerralla ellet halua joutua liemeen. Sekoita lihojen joukkoon silputtu valkosipuli, juustokumina ja kanelitangot. Kypsennä hetki ja kaada sitten hitaasti joukkoon viini ja etikka. Anna nesteen kuplia n. 4 minuuttia. Lisää rosmariini, laakerinlehdet ja laimennettu tomaattisose. Sekoita hyvin ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Kaada lihat nesteineen uuninkestävään pataan ja laita kansi päälle. Nosta pata 160 asteiseen uuniin n. 2 tunniksi. Lisää kahden tunnin kuluttua pikkusipulit pataan ja ripottele päälle sokeri. Laita pata uuniin vielä tunniksi. Kansi on hyvä muistaa laittaa päälle, jotta pata ei ole täynnä kuivuneita lihaklönttejä ja nestettä voi lisätä tarvittaessa. (Haudutuksen voisi tehdä myös liedellä, jolloin haudutusaika olisi lyhyempi, 1½ tuntia + 30 min. Itse nostin padan liedelle siinä vaiheessa kun laitoin sitruunaperunat uuniin.)

Sitruunaperunat

10 perunaa (2-3 perunaa per ruokailija)
1 sitruuna
½ dl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

Pese perunat, mutta älä kuori niitä. Leikkaa perunat lohkoiksi ja laita isoon astiaan. Kaada perunoiden päälle oliiviöljy, purista sitruunan mehu ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita hyvin! Anna perunoiden maustua tunnin ajan ja paista 225 asteessa, kunnes ne ovat kypsiä ja kauniin ruskeita. Tarjoile stifadon kera.

8 Comments:

At 6/1/07 13:22, Anonymous Anonyymi said...

Hyvä, että pata maistui ja se onnistui! Saitteko kaikki ihanat maut esille? Aina vähän jännittää jos joku kokeilee hyväksi toteamiani reseptejä, koska kaikilla on niin oma tapa tehdä ruokaa.

Minä olen jo aika hyvällä menestyksellä käynyt teidän arkistoja läpi. Kaikki ruuat onnistuneet loistavasti. En vain ole pitänyt blogia kovin pitkään, joten sinne ei ole eksynyt kuin muutama kokeilu teiltä :)

 
At 6/1/07 13:51, Blogger Rosmariini said...

En itse asiassa tarkkaan ottaen tiedä, miltä tuon padan olisi pitänyt maistua, mutta uskoisin, että maustaminen meni ainakin kutakuinkin kohdalleen. Ei se ainakaan karjalanpaistilta maistunut. :) Minulla on yleensä tapana laittaa tämmöisiin ruokiin ohjeistettua määrää enemmän viiniä ja tomaattipyrettä, mutta tällä kertaa maltoin pysyä niidenkin kanssa kohtuudessa.

Meikäläinen on kyllä siinä mielessä helppo tapaus, että tykkään melkein kaikesta itse tekemästämme muonasta. Epäilyttävän kuuloisiin resepteihin ei tule edes tartuttua, ja kun maistelee kokkausvaiheessa tuotoksiaan ahkerasti, niin saa varmemmin omaan suuhunsa passelia sapuskaa.

 
At 6/1/07 15:43, Anonymous Anonyymi said...

Verrattoman näköistä sapuskata oli tämä stifadonne! Saattaisipa ilahduttaa kaamoksen tainnuttamaa tamperelaistakin ;-D.

 
At 6/1/07 21:17, Blogger Rosmariini said...

Pientä kreikkalaista iltaa kehiin vaan, niin eiköpähän siinä enin taintumus lakkaa!

 
At 7/1/07 15:44, Anonymous Anonyymi said...

Kaltaiselleni sitruunafriikille tuo pottuohje oli uusi juttu. Hyvää :-D

 
At 8/1/07 12:34, Blogger Rosmariini said...

Oletko hoksannut reseptiarkistostamme sitruunaisten valkosipuliperunoiden ohjeen? Ne ovat myös tosi hyviä.

 
At 25/11/07 12:31, Anonymous Anonyymi said...

Joo, kiitos hyvää oli. Muuttaisin kyllä ohjetta siten että valkosipuli kannattaa lisätä ruokaan samaan aikaan kuin muutkin sipulit koska pitkä kypsytys tappaa aromit turhankin tehokkaasti...

Sokerin korvasin hunajalla joka toimii myös kohtalaisen hyvin.

Mutta hyvää oli, kiitokset!

 
At 26/2/11 17:47, Anonymous Anonyymi said...

tein tänään, oli tosi hyvää! Sellainen vinkki, että kannattaa sekoittaa kastikkeeeen muutama lusikallinen Maizenaa tai muuta suurustetta, muuten kastike on mielestäni liian juoksevaa.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails