torstaina, tammikuuta 04, 2007

Hirvipiirakka

Kuten todettu, vuodenvaihteen seutuvilla saimme kunnian syödä ennätyksellisen paljon tuttaviemme kokkailemaa ruokaa. Tämänkertaisen postauksen sankari oli onnistunut hankkimaan itselleen hirvenpaistin. Sen hän oli marinoinut tavallista perusteellisemmin ruutaamalla lihan sisälle ruiskulla ja pitkällä neulalla portterin ja teriyaki-kastikkeen sekoitusta. Tämän lisäksi liha oli maannut samaisessa liemessä marinoitumassa tavalliseen tapaan ulkopuolelta. Lopuksi paisti oli kypsennetty uunissa ja osa siitä päätyi tämän maukkaan piirakan sisuksiin.

Hirvipiirakka

Pohja:
75 g voita
75 g maitorahkaa
1 tl leivinjauhetta
ripaus aromisuolaa
vehnäjauhoja

Täyte:
hienoksi paloiteltua hirveä
juustoraastetta
ananasta
pizzamaustetta
paprikajauhetta
2 dl kermaa
1 muna
ananasneste

Voi, rahka ja ripaus aromisuolaa sekoitetaan. Mukaan nypitään vehnäjauhoja ja 1 tl leivinjauhetta. Jauhoja on sopivasti, kun massa on taikinamaista, koostumukseltaan muovailuvahan kaltaista. Jos taikina menee liian muruiksi, siihen voi lisätä hieman voita. Kun koostumus miellyttää, taikina painellaan piirakkavuokaan.

Täyte kasataan pohjan päälle siten, että liha ja ananas laitetaan alle, sitten juustoraastetta reilulla kädellä ja lopuksi kerma ja muna päälle. Juustoraaste sulaa kermamunan sekaan ja tukee täytteen hyytymistä. Piirakka paistetaan uunissa 200 C:ssä, kunnes pohja on kypsä ja sisus mehevä eli pari-kolmekymmentä minuuttia. Piirakan isän mukaan hyvä kypsän piiraan tuntomerkki on, kun juuston pintaan ilmestyy rusehtavia laikkuja. Jos uunista löytyy kiertoilmatoiminto, sitä voi käyttää alkuun hetken ja siirtyä sitten perinteiseen ylä- ja alavastuslämpöön.

4 Comments:

At 4/1/07 22:26, Anonymous Tuoppi said...

Pari tarkennusta: ananasmehua ei kannata lisätä, jos on yhtään pelkoa siitä että pohja menee veteläksi. Eli mehu mukaan vain jos liha on kuivakkaa ja kaipaisi vähän kosteutusta.

Piirakassa ollut liha ei itseasiassa ollut mitenkään hienoksi pilkottua, vaan ihan aikuisen miehen sormenpään kokoisia palasia (sekaannuksen vaaraa tuskin kuitenkaan on, ainakin näyttäisi vielä nakkeja löytyvän räpyköistä oikea määrä).
Liha on kypsennetty matalassa lämmössä hyvin pitkään, jolloin siitä tulee suussasulavan mureaa.

 
At 4/1/07 22:42, Blogger Pippurimylly said...

Liha oli kyllä tosi mureaa. Syntyi ihan vaikutelma kuin se olisi pilkottu hienonhienoksi. Pehmeänmakuinen ja mehukas piirakka kerrassaan! Kiitokset vielä kerran.

 
At 4/1/07 23:13, Blogger Maurelita Pligaa said...

Myöhästyneet uudenvuodenvilkutukset ja 2007 iloista yllätystä alkavalle vuodelle !

=)

Pligaa pligaa teidän ihanille resepteille.

 
At 5/1/07 11:07, Blogger Rosmariini said...

Oikein hyvää ja maukasta uutta vuotta sinnekin koko teidän pligatsuporukalle!

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails