perjantaina, maaliskuuta 24, 2006

Pehmeä sipulikeitto

Jamien mukaan joka kulttuurissa on oma sipulikeitto-ohjeensa. Tämänkertainen ei liene minkään kansan puhdasta perimää vaan Ranska-Italia-Britannia -sekoite parhaaseen fuusiohenkeen.

Sipulikeitto kahdelle (reilustikin)

- puoli kiloa (tai vähän yli) sipuleita, kuorittuna ja viipaloituna
- kourallinen tuoretta timjamia
- 3 valkosipulinkynttä, kuorittuna ja ohueksi viipaloituna
- laakerinlehti
- oliiviöljyä
- kunnon nokare voita
- 6 dl liha-, kana- tai kasvislientä
- suolaa ja pippuria myllystä
- patonki, ciabatta tms. tuore leipä
- 60 g gruyèreä tms. pehmeää, kivasti sulavaa juustoa

Aluksi kuoritaan ja viipaloidaan sipulit. Kun kerralla pitää käsitellä useampi itkuvihannes, kannattaa huolehtia tuuletuksesta (ikkuna auki, liesituuletin päälle) ja liipata veitsi niin timmiin terään kuin mahdollista. Näin menetellen ei itketä (juuri) lainkaan!

Sulata voi - kera reilun lorauksen oliiviöljyä - miedolla lämmöllä paksupohjaisessa kattilassa. Lisää viipaloidut sipulit, timjami, valkosipuli ja laakerinlehdet. Paista hetki miedolla lämmöllä, mutta älä ruskista vielä. Laita kansi päälle ja alenna lämpöä entisestään. Anna sipulien kiehua kannen alla vartin verran. Sekoittele välillä, ettei mikään pala pohjaan - ja pidä lämpö koko ajan niin pienellä, etteivät sipulit saa väriä.

Kun odottavan aika on täynnä, ota kansi pois ja käännä levyä isommalle. Ruskista sipulit kullankeltaisiksi. Jamien mukaan tämä vaihe muuttaa ne makeammiksi ja syventää aromia. Lisää liha-, kana- tai kasvisliemi, käännä lämpöä taas pienemmälle ja hauduta 20 minuuttia. Lämpö on sopiva, kun keitto juuri ja juuri poreilee.

Tarkasta maku, lisää suolaa ja pippuria (ja maistele tietenkin taas) ja kaada keitto tarjoilukulhoihin. Revi joka kippoon pala tuoretta leipää, joka tukitaan puolisukeltajan tavoin osin uppeluksiin. Pirskota pinnalle hieman oliiviöljyä ja raastettu gruyère. Laita kupit uuniin grillivastuksen alle niin pitkäksi aikaa, että juusto sulaa ja leipä ottaa hieman väriä. Tähän ei pitäisi mennä kovin monta minuuttia. Tarjoile kuumana suoraan uunista.

17 Comments:

At 24/3/06 14:33, Anonymous Tiina said...

Meillä sipulit liekitetään konjakilla tossa välissä... Kiitos, tässä tulikin loistava ratkaisu tämän illan ruoaksi!!!

Slurps...

 
At 25/3/06 11:23, Blogger Rosmariini said...

Toivottavasti maistui. Sipulikeitto on ihan ykkösruokaa, vaikka konjakilla liekittämistä emme ole hoksanneetkaan.

 
At 27/3/06 21:58, Blogger Mustekala said...

Sipulikeitto on hyvää. Ja muutenkin sipuli on ruoanlaitossa ihan niitä tärkeimpiä juttuja... tomaatin jälkeen. Niin ja myöhästyneet puolivuotisonnittelut! Pian vietetään Mustekalan 2kk-juhlia :)

 
At 29/3/06 21:55, Blogger Hallatar said...

Hyvältä kuullostaa!!

 
At 2/4/06 11:52, Blogger Rosmariini said...

Mustekala: Kiitoksia onnitteluista, ja totta tosiaan - kaksi kuukautta lähestyy siellä päässä uhkaavasti. Koitetaan jaksaa väsätä herkkuja jatkossakin, niin saadaan viettää blogisynttäreitä vielä monta kertaa. :)

Hallatar: Hyvältä tuo keitto maistuikin. Hauska versio vanhasta tutusta sapuskasta.

 
At 15/11/08 15:35, Anonymous Anonyymi said...

Käyttäkää sipulin pilkkomisessa uimalaseja :)

 
At 17/1/09 12:38, Anonymous Anonyymi said...

Hyvä kikka sipuleita pilkkoessa on pitää vettä suussa, kielen alla.

 
At 10/2/09 19:26, Blogger durraurr said...

Tai tulitikkuja suussa!

 
At 16/3/09 19:02, Anonymous Anonyymi said...

Taivaallista sipulikeittoa! Tämä pääsee vakiokokkailu -listalle. Suosittelen kaikille lämpimästi :)

 
At 22/5/09 12:15, Blogger Mari said...

Palatakseni näinkin vanhaan aikaan, kiitoksia jumalaisen hyvästä sipulikeitto reseptistä! Puoliskoni kaivoi tämän blogin ja ohjeen jostain (Googlaamalla sanan sipulikeitto) ja tunsi palavaa halua kokeilla, miten keitto onnistuu. Onnistui niin hyvin että tätä tehdään vielä toistekin :)

Ps. Terveisiä Oulun pohjoislaidalta!

 
At 30/6/09 20:39, Anonymous Anonyymi said...

Loistava resepti (täällä on sipulit juuri hautumassa kattilassa). Tein tämän pohjalta kerran sinisimpukoita tyyliin moules frites, eli lisäsin lähes valmiiseen keittoon valkoviiniä aimo lorauksen ja lopuksi sinisimpukat. Kyllä tuli muuten hyvää!

 
At 30/8/09 16:23, Anonymous Anonyymi said...

HEI.Itse juuri tulin kaupasta ja ajattelin valmistaa sipulikeittoa.
Resepti ainakin kuulostaa herkulliselta ja helpolta, en sitten tiedä miltä lienevät nämä minun sopat maistua.
Ps.Itse käytän uimalaseja sipuleitten kanssa.

 
At 9/2/10 22:15, Anonymous Anonyymi said...

Itse tein erään lehdessä olleen ohjeen mukaan sipulikeittoa ja se oli tosi hyvää kun koemaistoin sitä. Sitten piti alkaa vielä säätää ja lukaisin tämän ohjeen ja menin lisäämään keittoon vajaan 1 tl timjamia ja pilalle meni keitto:( makuasioita tosin...

 
At 5/12/10 14:11, Anonymous Anonyymi said...

kiitos hyvästä reseptistä! sopivan nopea ja helppo valmistaa.
jätin timjamin ja laakerinlehden pois, mutta lisäsin tummaa siirappia sipuliin ruskistusvaihessa ja lisäilin vielä lopussa. siirappia meni ainakin pari ruokalusikallista, kannattaa maistella välillä. voita laitoin myös melkein valmiiseen keittoon sulamaan.

 
At 14/10/11 16:24, Anonymous Anonyymi said...

Tämän aamun tukkoisen nenän ja karvastelevan kurkun aiheuttamana mietin vähän väliä työn ohessa, mitä voi syödä iltaruuaksi näin perjantaina ja viikonlopun alkaessa. Ja sitten välähti: sipulikeittoa. Ihanin ruoka illaksi (ennen viikonloppua)ja talvipäiviksi. Ja tästä ohjeesta on taas hyvä lähteä, tosi minä laitan aina rakuunaa.

 
At 25/11/11 01:43, Blogger Bermudan Jenni said...

Hitsi kun kuulostaa ja näyttää hyvältä! Pakko testata :D mutta tuo ehdotettu liekittäminen saa kyllä jäädä, ei viitsi toistamiseen huudattaa tällä viikolla palohälytintä :D

Terkut Tuirasta <3

 
At 26/11/11 16:18, Blogger Rosmariini said...

:D

Terkut sinnekin, tällä hetkellä sijaintina Intiö. :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




Instagram

pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails