perjantaina, kesäkuuta 09, 2006

Mustekalan Pasta Bolognese

Pasta Bolognese on ainakin näin pastanjauhajan näkökulmasta arviolta maailman parasta ruokaa. Olen tavannut tehdä kyseistä apetta parin viime vuoden aikana tällä Jamie Oliverin ohjeella, ja lopputulos on ollut poikkeuksetta aivan mainio jo yksinomaan siitä syystä, että sapuskaan tulee rutkasti rosmariinia. Mustekalan blogissa muutama kuukausi sitten julkaistu sieniä sisältävä resepti on askarruttanut mieltäni siitä saakka, kun sen ensimmäistä kertaa näin, ja pakkohan sitä oli viimein päästä kokeilemaan. Näin se menee:
Lihakastike bolognalaisittain tehdään ruskistamalla ensin hienonnettua sipulia, valkosipulia, selleriä, porkkanaa ja pekonia oliiviöljyssä. Lisätään sekä ruskistetaan vähärasvainen naudan jauheliha. Kastikkeeseen kaadetaan punaviiniä ja keitellään se lähes kokonaan pois. Sitten lisätään hiukan vehnäjauhoja ja annetaan niiden kypsyä. Vasta tässä vaiheessa lisätään tomaatit tai tomaattimurskaa sekä hieman kuivattuja tatteja, ja keitetään noin 40 minuuttia, välillä vettä lisäillen jos kastike meinaa kokonaan kuivua. Maustetaan meiramilla, muskottipähkinällä, persiljalla, suolalla ja pippurilla.
Hienot ainekset ja maukas lopputulos. Soosi joutui tosin odottelemaan syöjiään huimasti yliaikaa, mutta en usko, että se vaikutti lopputulokseen ainakaan mitenkään huonontavasti. Kuvista voi muuten yrittää tihrustaa, minkälaista jälkeä tuo alla mainittu uusi raastimeni saa aikaan.

10 Comments:

At 9/6/06 11:08, Anonymous Nimetön said...

Olen blogiasi eksynyt kuluvalla viikolla lueskelemaan ja täytyy sanoa kiitokset. :) Rosmariinilla maustettua bolognesea täytyy kokeilla kesän mittaan. Mainitsit rosmariinin kasvattamisen ongelmalliseksi, mutta oma innostukseni rosmariiniin johtuu juuri runasaudepulasta. Kukkakaupasta kannettiin talvella keittiöömme ruukkurosmariini. Ei mikään Järvikylän aneemisen pieni ja kallis pikkupurkki, vaan kunnon viherkasvi. Leikkaaminen jäi alussa hieman vähemmälle, joten nyt rosmariini yrittää lokeroillaa valloittaa keittiötämme. Mutta pakkohan puskalle on antaa moinen pyrkimys anteeksi. Kun sen oksia hieman näpertää, tartuu sormiin niin huumaava tuoreen rosmariinin tuoksu kuin vain kuvitella voi.

Suosittelen etsimään ja kyselemään kukkakapoista. :) Meidän talomme nököttää pääkaupunkiseudulla, mutta toivottvasti siltäkin seudulta löytyy. 2-4 kertaa Järvikylän rosmariinin kokoinen puska maksoi kahdeksan euroa ja on jopa minun käyttötahdillani maksanut itsensä jo takaisin.

~Paula

 
At 9/6/06 17:39, Blogger Rosmariini said...

Hyvä idea! En olekaan tullut ajatelleeksi, että voisimme ostaa valmiin kasvin. Olen toistaiseksi vaan yrittänyt niiden siementen kanssa touhuta, ja tuloksena on aina ollut vain pari hassua ruipelotainta. Olisi kyllä ihana saada oma rosmispuska - se tuoksu on oikeasti ihan ykkönen. :)

Puutarhamyymälöiden kannattaisi kyllä pitää enemmän yrttejä ja muita hyötykasveja valikoimissaan. Marjapensaita toki löytyy, ja mansikoita, mutta jotain chiliä ei tahdo löytyä mistään.

 
At 10/6/06 10:07, Anonymous Nimetön said...

Uuuaaaargh, täällä kuolavaava lukijanne, joka juuri päätti valita sivunne viralliseksi nälän herättäjäkseen. Saa väittää vastaankin...

Etten muuttaisi teille, voisitte tarjota auttavan käpälän, tai sitten kertoa, jos asiasta on jo keskusteltu. Miten tehdään idioottivarmasti munakokkelia? Tyhmä kun ei osaa.

Jos kerta teidän ohjeilla onnistuu lammas, niin miksei sitten munaruuatkin?

 
At 10/6/06 12:07, Blogger Rosmariini said...

Nyt tässä ei auta muu kuin muuttaa meille asumaan. :D Paljastin nimittäin tuolla jossain parin viikon takaisessa postauksessa ("Munakkaan mysteeri"), etten ole kamalan hyvä näissä munajutuissa. Sinne kommenttiosastolle tuli pari vinkkiä munakokkelinkin tekoon. Vesihaude ja kermaa munamassan joukkoon taisivat olla ne avainjutut. Ja sitten tökitään kepillä, eikä paisteta liian kypsäksi.

Treenaan nyt ensin tuota munakasta, kun olen pääsemässä siinä (ehkä) kutakuinkin juoneen, mutta otan sitten sen jälkeen kokkelit ohjelmaan.

 
At 16/6/06 19:02, Blogger Rosmariini said...

Oli pakko tulla vielä lisäämään, että yhdeltä oululaiselta puutarhalta löytyi kuin löytyikin muutamia yrttejä sekä chiliä ja vieläpä kohtuuhintaan. Nyt mekin voimme nyhtää rosmariinia omasta puskastamme, joten kiitokset Paulalle vinkistä!

 
At 31/3/07 13:43, Anonymous Nimetön said...

Saankos kysyä mikä mahtaa olla tämä oululainen puutarha? Voisi nimittäin itsekin käydä hakemassa yrtit kasvamaan. Kiitoksia

 
At 31/3/07 20:56, Blogger Rosmariini said...

Aleniuksen puutarha Hietasaaressa. Jospa sieltä saisi yrttejä tänäkin vuonna.

 
At 28/11/08 13:28, Anonymous Nimetön said...

hei pastan ystävät!

Tilasin tänään lounaslistalta Helsingin Alppilassa sijaitsevasta arvostetustakin Ravintola Weeruskasta Pasta Bolognesen. Ystäväni ja minun yllätykseksi annos koostui ylikypsästä pennepastasta ja kokolihaisesta kastikkeesta. Annos oli kyllä koristeltu persiljalla, mutta pekoni, sipuli ja muut lisukkeet jauhelihasta (!) puhumattakaan jäivät kyllä uupumaan. Pyysin tarjoilijan paikalle ja kysyin häneltä mitä lautasellani on. Hän oli vähän hämmentynyt ja sanoi, että Pasta Bolognesehan se siinä. Tarkistettuaan vielä kokilta keittiöstä hän palasi takaisin kertokseen, että alunperin Bolognese-kastike on tehty kokolihasta. Tunsin oloni aika typeräksi kun edes olin vaivautunut kysymään asiasta. Onko minua vedätetty vai onko asiakas tällä kertaa oikeassa? Mielestäni en saanut mitä tilasin.

 
At 28/11/08 19:11, Blogger Rosmariini said...

En ole kyllä kokoliha-bolognesesta koskaan kuullutkaan, vaikka olen vuosien mittaan tutkaillut aika monta aiheeseen liittyvää ruokaohjetta. Ja itse oletan saavani ilman muuta jauhelihaa, mikäli bolognesea jossain muodossa tilaan.

 
At 3/9/09 17:21, Anonymous Nimetön said...

italian ruokakulttuuria hieman tutkineena kuullostaa hyvin oudolle kokoliha.. Kyllä se on bolognan alueen perinne se jauhelija. Pasta bolognesen kanssa ei tosin perinteisesti tarjota spaghettia vaan lyhyempää pastalaatua, sekä toisin kuin luullaan niin Bologneseen ei tule paljoa tomaattia, vain "mausteeksi". Perinteinen maku saadaan piiiiiitkällä keittoajalla ja tuoreilla raaka-aineilla

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails