tiistaina, kesäkuuta 06, 2006

Kääryleitä lohesta

Kääryleinnostukseni jatkuu, lähipiirini suureksi huvitukseksi. Kaikki eivät ole ilmeisesti vielä hoksanneet, että kääritty sapuska on ylivoimaisen maukasta käärimättömään ruokaan verrattuna. Tällä kertaa rullasimme kalaa. Tämmöisiä valmiita lohikääryleitä näkee aina silloin tällöin kaupan kalatiskissä, ja minun näkökulmastani ne ovat aina suorastaan vastustamattomia. Nyt teimme niitä kuitenkin itse.

Hieman itse tehdyn näköisiä nuo omat kääryleemme toki ovat (lieneekö tuorejuustoa hurahtanut rulliin vähän liikaa), mutta maku oli kyllä sitäkin parempi. Ruohosipulinen tuorejuusto toimi kääryleiden välissä todella hyvin, samoin katkaravut ovat aina mukava lisä melkein mihin tahansa kalaruokaan. Olisikohan tässä aineksia uudeksi suosikkireseptikseni, kun lohi on ollut syystä tai toisesta viime viikkoina aivan mahdottomasti maullaan?

Lohikääryleet

700-800 g:n nahallinen kirjolohifilee
1 tl suolaa
1 tl sitruunapippuria
150 g ruohosipulilla maustettua tuorejuustoa
200 g katkarapuja
nippu tilliä
2 dl kuohukermaa
suolaa
pippuria

Leikkaa lohifilee vinottain ohuiksi viipaleiksi graavin kalan tapaan. Levitä ohuet fileeviipaleet työlaudalle. Mausta fileet suolalla ja pippurilla. Annostele fileille nokare tuorejuustoa pikkulusikalla ja asettele juuston päälle katkarapuja. Jätä muutama katkarapu koristeeksi.
Hienonna juuston ja katkarapujen päälle tilliä. Kääri fileet tiiviisti rullalle ja lado rullat laakeaan vuokaan vieri viereen. Kaada vuokaan kerma. Kypsennä 200-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Koristele hienonnetulla tillillä ja katkaravuilla.
En muista nähneeni lohikääryleiden ohjetta missään keittokirjoistani, mistä syystä käännyin netistä löytyvän loputtoman reseptivarannon puoleen. Sopiva ohje löytyi täältä. Lisänä tarjoilimme salaattia sekä uusia perunoita, jotka vielä tässä vaiheessa kesää olivat kotoisin Marokosta. Kotimaiset ovat vielä toistaiseksi olleet vähän turhan hintavia, mutta eiköpähän tässä niidenkin makuun päästä ennen pitkää. Pitäisi vain ennättää joku päivä torille perunanmyyjien kojuja katsastelemaan.

11 Comments:

At 6/6/06 01:24, Blogger sea said...

Ooo, ihanan näkösiä! Tuotahan voisi kokeilla. Eihän jää ruotoja?

 
At 6/6/06 01:33, Blogger Rosmariini said...

Ruodot ei kieltämättä ole tämmöisissä täyterullissa kovin kivoja, joten jos ostaa kalan tiskistä, niin myyjää voi pyytää nykkimään ruodot lohifileestä pois. Tai sitten voi nykkiä itse (ennen viipaleiksi leikkaamista), jos on sopivat pinsetit kotona.

 
At 6/6/06 08:29, Blogger Polkkapossu said...

Lohirullia on mielestäni älytöntä mennä ostamaan kaupan kalatiskiltä, vaikka joskus aikaisemmin olenkin siihen sortunut. Kilohinta rullilla on aivan liian suolainen, ottaen huomioon, että niiden tekeminen ei ole kuitenkaan kovin vaikeaa. Vaikeutena on ehkä saada rullat pysymään koossa, mutta sekään ei ole ongelma, sillä ne voi aina seivästää puuvarrastikulla kompakteiksi.

Viimeksi kun tein lohirullia, tein niihin porkkananektarikastikkeen. Se on varmasti yksi, vaivannäköön nähden, parhaista kalakastikkeista, joita olen syönyt. Eli kaikessa yksinkertaisuudessaan...


Porkkananektari

porkkanamehua (Biotta)
kermaa
kalafondia
suolaa
pippuria

Mittaa kattilaan yhtä paljon porkkanamehua ja kermaa. Keitä kokoon reilu puoli tuntia. Lisää hiukan kalafondia ja mausta suolalla ja pippurilla. Suurusta, jos tarvii.

 
At 6/6/06 10:50, Blogger Rosmariini said...

Kuulostaa mukavan raikkaalta tuo soosi. Pitääpä kokeilla seuraavien rullausten yhteydessä.

 
At 6/6/06 14:17, Anonymous Anonyymi said...

Tuo kastike kuullosti tosi hyvalta! Mitas jos lohifileen leikkaisu sillain auki ja siita tekisi kaaretorttumaisen potkon josta leikkaisi siivuja? En ole koskaan tehnyt niin kalalle mutta lihalle ja kanalle kylla. Joskus Stockalla katselin kalavartaita joista pyydettiin toistakymmenta euroa kappaleelta! Piheys iski ja tein itse viela parempia...

 
At 6/6/06 14:48, Blogger Rosmariini said...

Ja kun itse värkkää, tietää ainakin, mitä suuhunsa pistää. Tosin täytyy myöntää, että toisinaan arkisin kokkausfiiliksen puutteessa tulee kyllä ostettua noita valmiita vartaita & kääryleitä, vaikka tietääkin, että itse tekemällä tulee parempaa.

 
At 6/6/06 22:26, Anonymous Anonyymi said...

Kääryleitä minäkin olen viime aikoina miettinyt. Nimittäin kiinankaalista. Se on Suomessa niin aliarvostettu - vaikka eipä täällä ole osattu sitä käyttääkään, salaatissa se on aivan karmeaa. Mutta monissa itämaisissa sapuskoissa ja keitoissa se on aivan oivaa. Nyt on kaupoissa aivan mahtavan näköisiä kiinankaaleja. Olen tuumaillut, että siitä voisi tehdä kääryleitä lampaan jauhelihan tms kanssa. Onko teidän keittiössänne kiinankaali vieraillut?

 
At 6/6/06 23:39, Blogger Rosmariini said...

Ei ole hetkeen vieraillut. Ajatuksena on ollut kyllä tehdä tässä jolloinkin kaalikäryleitä, mutta ne mahdetaan tehdä kai yleensä keräkaalista.

Jos keksit kätevän tavan rullata kiinankaalta, niin kerro toki ihmeessä meillekin. ;)

 
At 19/6/06 22:29, Anonymous Anonyymi said...

Tuolla se kiinankaali vanhenee edelleen(!)jääkaapissa...Mutta sanovat,että se on kovin kestävää! Käärylettä löytyy myös:
http://kukkamaa.blogspot.com/ bloggauksesta sisko ja sen makkarat!

 
At 20/6/06 00:46, Blogger Rosmariini said...

Kukkis veti kyllä kaalikäärylepuolella pisteet kotiin! Näyttää tosi hyvältä, namskis. :)

 
At 8/3/13 19:33, Anonymous senaattori said...

Tämä lohikääryle on niiinn hyvää, että ensimmäisen valmistuskerran jälkeen ajattelin, liekö hyvä tunnelma ja alkutrinksut aiheuttivat tuon makunystyröitä hyväilevän tunteen? Niimpä sitä oli pakko valmistaa parin viikon jälkeen uusi satsi. Ei perskule, kyllä se oli edelleen yhtä maukas. Toisaalta eipä tämän blokin resepteissä ole tullut vastaan yhtään "Yäk" ohjetta, siitä syvä kumarrus ja kiitos!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails