lauantaina, joulukuuta 29, 2018

Joulu kotona



Kulunut vuosi on tuonut mukanaan runsaasti hienoja ja ainutlaatuisia kokemuksia, mutta vuoteen on mahtunut myös monenlaista huolta ja murhetta. Siksi olikin erityisen mukavaa, kun tänä vuonna jouluaatto sijoittui maanantaille ja samalla tarjoutui mahdollisuus venyttää joulua useamman päivän mittaiseksi.

Tänä vuonna ehdittiin katsoa muun muassa Die Hard ja kaivaa esiin myös yli vuoden hyllyssä odottanut lautapeli Pandemic Legacy: Season 1, joka osoittautuikin harvinaisen koukuttavaksi.

Lisäksi ehdittiin tietenkin laittaa myös jouluruokaa, vaikka osa syötävistä ostettiin valmiina ja osin pääsimme valmiiseen pöytään (esim. oman äitini valmistama yltiöherkullinen hirvipaisti oli yksi koko vuoden parhaista ruokakokemuksista).

Omaan joulupöytäämme teimme perinteisen leivinuunissa valmistetun kinkun ja kinkun kaveriksi tietenkin sopivan tulisen jaloviinasinapin. Kinkun kanssa on ensi vuonna edessä muutoksia, sillä olemme nyt muutamana vuonna hankkineet kinkkumme Torin Lihamestarilta, joka harmiksemme ilmeisesti lopettaa nyt toimintansa samalla, kun Oulun kauppahalli menee vuodenvaihteessa remonttiin.

Lihamestarilta ostimme kinkun ohella myös ankanrasvaa, josta syntyi tänä vuonna parhaat paahdetut perunat ikinä. Perunoiden valmistus aloitettiin paahdettujen perunoiden ohjeella, josta (uunitusaikaa säästääksemme) siirryimme kesken kaiken lyttypottujen ohjeistukseen.



Kauppahallin sulkeutumisen takia en pysty ensi vuonna ostamaan myöskään jouluksi tarvittavia juureksia ja muita kasviksia hallissa toimivasta luottovihanneskaupastani, josta tänäkin vuonna hankin aineksia myös uusiin jouluruokakokeiluihini. Tällä kertaa sain kasviskokkailuideoita kaverini vanhoista ruokalehdistä, joita hän lahjoitti meille aiemmin tänä vuonna muuttonsa aikana. Valmistin vanhoista joulun ajan Maku-lehdistä uudenlaista porkkanalaatikkoa sekä jälkiruoaksi limettipossettia.

Parmesaaninen palsternakka-porkkanalaatikko

1 kg porkkanaa
500 g palsternakkaa
150 g parmesaanijuustoa hienoksi raastettuna
2 dl maitoa
2 dl kuohukermaa
3 munaa
2 tl kuivattua timjamia
1 tl suolaa
1/2 tl jauhettua muskottia
ripaus jauhettua mustapippuria

Päälle
100 g mantelilastuja
tuoretta timjamia

Kuori porkkanat ja palsternakat. Leikkaa ne vinottain melko ohuiksi viipaleiksi. Keitä viipaleita suolalla maustetussa vedessä 10 minuuttia. Valuta hyvin siivilässä.
Levitä voideltuun uunivuokaan porkkana- ja palsternakkaviipaleita ja parmesaaniraastetta.
Vatkaa kulhossa yhteen maito, kerma ja munat. Lisää mausteet. Kaada seos tasaisesti vuokaan.
Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 40–45 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat kypsiä ja laatikko on hyytynyt.
Ripottele päälle mantelilastut. Jatka paistamista vielä noin 10 minuuttia, kunnes mantelilastut ovat saaneet kauniin värin.
Anna vetäytyä hetki peitettynä ennen tarjoilua. Voit myös valmistaa laatikon edellisenä päivänä ja lämmittää ennen tarjoilua.
Viimeistele tuoreella timjamilla.

Japanissa syödään joulun aikaan paitsi KFC-kanaa myös joulukakkua, jossa on usein koristeena mansikoita. Haaveilin hiukan vastaavanlaisesta mansikkaisesta ruokalajista suomalaiseenkin joulupöytään, mutta luovuin kuitenkin ajatuksesta ja tein (kuten mainittua) nopeasti valmistuvaa limettijälkiruokaa (tosin ohjeistettua pienemmän annoksen):

Limettiposset

8 dl kuohukermaa
3 dl hienoa kidesokeria (Siro)
2 dl limettimehua
1 (luomu)limetin kuori hienoksi raastettuna

Mittaa kerma ja sokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä sekoittaen muutama minuutti, kunnes sokeri on kokonaan liuennut.
Nosta kattila pois levyltä ja lisää juuri puristettu mehu ja kuoriraaste. Maista ja lisää halutessasi sokeria tai limettiä.
Kaada seos 10 pieneen lasiin. Hyydytä kelmulla peitettyinä jääkaapissa yön yli.



Tänä vuonna on ilmestynyt vaikka kuinka paljon kiinnostavia keittokirjoja, joihin en ole ennättänyt tutustua vielä juuri ollenkaan. Koska olen vannoutunut joulukeittokirjojen ystävä ja koska kotiuduin Japanista sopivasti joulukuussa, hankin tietenkin itselleni saman tien Elina Innasen Vegaanin joulukirjan, josta sain idean (ylimmässä kuvassa näkyvään) glögikuohuvaan sekä tähän herkulliseen kasvislisukkeeseen:

Uuniviikunat

6 tuoretta viikunaa
1 iso punasipuli
3 rkl oliiviöljyä
4 rosmariinin oksaa
2 rkl vaahtera- tai agavesiirappia
2 rkl balsamietikkaa
hyppysellinen suolaa
mustapippuria myllystä

Kuumenna uuni 175 °C:seen. Halkaise viikunat. Kuori ja lohko sipuli. Voitele uunivuoka ruokalusikallisella oliiviöljyä ja asettele viikunat ja sipulit vuokaan. Valuta päälle loput oliiviöljystä, siirappi ja balsamietikka. Lisää vielä rosmariinin oksat sekä ripaus suolaa ja pippuria. Paista uunin keskitasolla puolisen tuntia.

2 Comments:

At 30/12/18 17:51, Anonymous Siiri / Pilkettä-blogi said...

Tuo parmesaani-porkkanalaatikko kuulostaa kyllä herkulliselta! :)

 
At 30/12/18 18:32, Blogger Rosmariini said...

Ohje pääsi kokeiluun sen takia, että kaverini oli kirjoittanut ohjeen viereen kuulakärkikynällä "Tehty 23.12.2014. Hyvä!" :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails