lauantaina, marraskuuta 10, 2018

Syksy SapporossaSapporon syksy on kulunut viime aikoina enimmäkseen töiden merkeissä, ja mikäs siinä. Töitähän tänne on kuitenkin tultu tekemään. Työpaikan huudeilla on parveillut viime aikoina runsaasti ihmisiä kuvaamassa värikkäisiin lehtiin verhoutuneita puita, ja itsekin innostuin kaivamaan tällä viikolla yhtenä aurinkoisena aamuna kameran esille.

Eri puolilla Hokkaidoa on järjestetty syksyn mittaan kalafestivaaleja (joissa esimerkiksi grillataan kalaa ja syödään sitä sen jälkeen tikun nokasta). Tänä viikonloppuna järjestetään Otaru Shako Festival, jonka pääosassa ovat mantisravut. Meren rannalla sijaitsevaan Otaruun ajelee Sapporosta junalla reilussa puolessa tunnissa, eli oikein sopiva kohde muutaman tunnin mittaiselle ruokafestaroinnille.Myytävänä oli monenlaista ruokaa, mutta pisimmät jonot johtivat kojuille, joissa myytiin mantisravuista tehtyä keittoa.

Ruokafestarointi Japanissa on vaan niin parasta.Otaru Beer on erinomaista paikallista olutta. Täällä piipahdettiin ennen kuin lähdettiin kotimatkalle kohti Sapporoa:Myös työpaikalla järjestettiin oma pieni kalafestari, kun saimme itäisen Hokkaidon rannikolta Nemuro-nimiseltä paikkakunnalta sanma-nimistä kalaa muutama viikko sitten grillattavaksemme. Aivan uskomattoman herkullista!Osallistuin pari päivää sitten myös kansainvälisiin nyyttäreihin, joissa tosin oli enimmäkseen ruokia eri puolilta Japania, mutta ei se liiemmin haitannut, kun japanilainen ruoka on kuitenkin ylivertaisen hyvää.Omaan toteutukseen pitää ottaa ainakin renkon-sipsit (en tosin tiedä, mahtaako suomalaisista kaupoista löytyä renkonia eli lootusjuurta) sekä kaki sushi, jonka väliin voisi laittaa vaikka savustettuakin lohta.

Kansainvälisemmältä puolelta mainittakoon algerialainen mhajeb:Marraskuullekin on vielä riittänyt Sapporossa kauniita aurinkoisia päiviä, ja ulkolämpömittari on kivunnut parhaimmillaan jopa lähelle 20 astetta. (Sisälämpömittarikin kiipeää samoihin lukemiin ilta-aikaan, jos ensin polttaa asunnossa jonkin aikaa kaasulämmitintä.)

Talven tulostakin on ollut jo vähän viitteitä. Viime viikolla Sapporoa ympäröivillä vuorilla näkyi jo lunta, joten ehkä sitä vielä marraskuun aikana nähdään katutasossakin.Enimmäkseen arki on maistunut riisiltä ja nuudelilta. Kuvassa esimerkiksi työpaikkaruokalan iloisen punainen karamiso ramen. En tiedä, kuinka pitkään Japanissa pitäisi asua, että oppisi ryystämään raamenia oikeaoppisesti, mutta vajaan kahdeksan kuukauden jälkeen se ei ainakaan vielä suju.

Halloweeniä vietettiin Japanissa aika innokkaasti (lähinnä tosin erilaisen krääsän ja kemujen merkeissä, eli ei kepposteluja ainakaan täällä lähitienoilla), ja nyt valmistaudutaan sitten joulun odotukseen (vaikka joulua ei täällä liiemmin juhlita tai se ei ole edes varsinainen vapaapäivä). Sapporossa pääsee jopa saksalaistyylisille joulumarkkinoille marraskuun lopulta alkaen.
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails