lauantaina, helmikuuta 07, 2009

Lytätyt potut

Ennenkin lainaamamme Pioneer Womanin sivuilta löytyi taannoin ohje varsin veikeälle tavalle nauttia perunoita.

Sinänsä temppu on hyvin simppeli: keitetyt perunat painetaan lyttyyn, maustetaan ja paistetaan sitten uunissa hieman rapeiksi. Tässä valmistustavassa onnistuu kuitenkin yhdistymään keitetyn perunan kätevyys ja uuniperunan maukkaus varsin käyttökelpoisella tavalla. Näitä voi lappaa lisäkkeeksi melkein annokseen kuin annokseen - ilman uuniperunaan liittyvää tarvetta maustevoille, kastikkeelle, pikkulusikalle ym. parafernalialle.

Lytätyt uuniperunat

pienehköjä perunoita
oliiviöljyä
(kosher-)suolaa
mustapippuria
rosmariinia (tai muita yrttejä)

Keitä perunat kattilassa kuorineen haarukkakypsiksi. Siirrä ne sitten öljytylle uunipellille (leivinpaperia voi käyttää) niin, että perunoiden väliin jää kunnolla tilaa - perunoiden koosta riippuen noin kämmenenmitta.

Paina perunat kevyesti rikki survimella, puukauhalla, kaulimenpäällä tai muulla vastaavalla. Hyvän tuloksen saa, kun painaa perunaa pari-kolme kertaa niin, että survimen tai kauhan pyöräyttää aina välissä vähän eri asentoon.

Sudi murjottujen perunoiden pintaan kunnolla oliiviöljyä, ripottele suolaa ja jauha päälle myllystä pippuria. Lopuksi perunoille voi vielä ripotella silputtua rosmariinia tai periaatteessa mitä tahansa käsillä olevaa yrttiä. Kuivattukin käy, jos tuoretta ei löydy.

Paista 230 C:ssä 20-25 minuuttia, kunnes perunat ovat saaneet kullanruskeaa väriä.

12 Comments:

At 7/2/09 12:56, Blogger Jael said...

Minäkin noita olen ihaillut PIoneer Womanin sívustolla, tosi kätevä perunaohje:-)

 
At 7/2/09 13:06, Blogger Rosmariini said...

Siinä on kyllä bloggaaja, jonka kaikki reseptit onnistuvat kuulostamaan niin mahdottoman koukuttelevilta. Edellisellä käyntikerralla alitajuntaan jäi kummittelemaan kukkakaalikeitto.

(Meikäläisellä on nyt selvästi kukkakaalin vajaus, kun yhtenä päivänä innostuin valtoimenaan kukkakaaligratiinista. Pitäisi vaan tuumia, mitä muuta kukkakaalista voi tehdä kuin keittoa ja gratiinia...)

 
At 7/2/09 14:18, Blogger Aino said...

Nämä on kyllä niiin hyviä. Kokeilin ensimmäistä kertaa itsenäisyyspäivänä, ja siitä lähtien lyttypotut ovat tehneet säännöllisiä esiintymisiä ruokapöydässämme.

 
At 7/2/09 15:05, Blogger Ketturouva said...

Tämä vinkki tuli sopivaan aikaan, lounaalta jäi yli kasa pienenpuoleisia keitettyjä perunoita joille mietin uusiokäyttöä...

 
At 7/2/09 22:30, Anonymous Anonyymi said...

Siis tämähän näyttää ihan mielettömältä!
Ehdottomasti menee testaukseen.

 
At 7/2/09 23:15, Blogger Murphiina said...

Ahaa! Ruokaa voi tehdä näinkin helposti! Upea resepti, vaikka se sisältääkin ilmiselvää juuresväkivaltaa. Tulen lukemaan blogianne uudelleenkin!

 
At 8/2/09 16:37, Blogger Varapygmi said...

Mainio vinkki, kiitos. Vetelimme pojan kanssa pihviä oikein kahtena päivänä, niin eilen oli keitinpottuja, joita oli kätevä sitten lytätä tänään vähän erilaiseksi kylkiäiseksi. Maukkaita olivat siiklit tuossakin muodossa.

 
At 8/2/09 17:48, Blogger Rosmariini said...

Tämä oli kyllä ällistyttävän maukas tapa saada keitettyihin perunoihin pienellä vaivalla uutta puhtia. Mutta eipä olisi tällainen idea omaan mieleen juolahtanut, vaikka uuniperunoita muuten tulee pistettyä pöytään kovinkin usein.

 
At 10/2/09 22:25, Anonymous Anonyymi said...

Onpa hauska idea! Täytyykin ensi kerralla muistaa tämä, kun alan vääntämään iänikuisia lohkoperunoita :D Liiskaaminen on muutenkin hauskaa keittiössä!

 
At 11/2/09 10:35, Blogger Rosmariini said...

Oman mieleni pohjalla ovat kummitelleet jo vaikka miten pitkään Limepippurilan tunneliperunat, joita ei ole jostain syystä tullut testattua:

8 suurehkoa perunaa
200 g tuorejuustoa, maustettua tai maustamatonta
3-4 valkosipulinkynttä murskattuna
suolaa
pippuria
paprikajauhetta

Sekoita murskatut valkosipulinkynnet tuorejuustoon. Kuori perunat ja poraa perunoihin omenaporalla reikä ja täytä se juustolla. Leikkaa irti koverretusta perunansisuksesta reilun sentin pituiset palat ja laita ne korkeiksi reiän molempiin päihin. Ripottele pinnalle hivenen suolaa, pippuria ja paprikajauhetta. Lisää halutessasi muita mausteita oman maun mukaan. Paista 200 asteessa perunoiden koosta riippuen reilusta tunnista vajaaseen kahteen tuntiin.

 
At 11/2/09 21:58, Blogger Tiinakaisa said...

Mahtavat potut, näissä on jujua! Teimme tänään luomupotuista ja loppuivat jopa kesken, kun maistuivat liian hyvin. Pian uusiksi..

 
At 11/2/09 22:00, Blogger Tiinakaisa said...

..lytättyjä pottuja siis. mutta nuo tunneliperunatkin kuulostavat hyvältä. arkisesta perunasta kuoriutuu yllättäen monenlaista herkkua.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails