sunnuntaina, tammikuuta 17, 2016

Telttaretki -50,4 asteessaSuomi on kärvistellyt taas viime päivinä pakkasen kourissa. Vieläkin kylmempää oli viime vuosituhannen lopulla, tarkemmin sanottuna tammikuussa 1999, jolloin Kittilän Pokassa mitattiin Suomen kaikkien aikojen pakkasennätys, -51,5°C.

Kittilän naapurikunnassa Sodankylässä pakkanen ei paukkunut aivan yhtä kovasti, mutta yli 50 pakkasasteen päästiin sielläkin samaan aikaan, kun Pastanjauhannan miespuolinen jäsen oli suorittamassa asepalvelustaan kyseisellä paikkakunnalla.

Alokaselämään kuului myös metsässä telttaileminen, ja sepäs olikin kovassa pakkasessa kiinnostava kokemus. Muuten kaikki sujui suuremmitta ongelmitta ja teltassa tarkeni hyvin, kun heitteli pientä puuta kamiinaan, mutta syöminen ei onnistunut metsässä alkuunkaan, kun puuro jäätyi pakkiin, eikä teestäkään ehtinyt kovin monta hörppyä ottaa ennen sen jäätymistä. Samoin leivän kanssa oli vaikeuksia: kun jo jääkaappikylmää voita on vaikea levittää, ei -50°C:ssä saanut näkkileivän pintaan tarttumaan oikeastaan yhtään mitään.

Tunnelmiin pääsee Ylen Elävässä arkistossa.

(Kuvan takalla ei ole yhteyttä kirjoituksessa kuvattuihin tapahtumiin.)

3 Comments:

At 27/1/16 12:40, Anonymous Merja said...

Kuvan takkatulta varmaan osaa arvostaa eri tavalla kokemuksen jälkeen :).

 
At 29/1/16 21:24, Blogger Vivi Vinna said...

Kompaan Merjaa! :) Hui, en ees vois kuvitella mitä on -50ºC, kun kylmin kokemani lämpötila oli -30ºC jotain. :D

 
At 2/2/16 23:38, Blogger Rosmariini said...

Sodankylä on onneksi sen verran sisämaassa, ettei siellä tuule (tai tuullut tuolloinkaan) niin tiukasti kuin rannikolla.

Ihanaa kyllä, kun nyt viime päivinä ainakin täällä Oulun seudulla on ollut ihan täydellistä talvea. Tänäänkin just sopiva -3 astetta ja mukavasti lunta.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails