maanantaina, lokakuuta 05, 2015

Saunailta



Kulunut kesä oli siinäkin mielessä omituinen, että meillä ei käynyt remontin takia käytännössä ollenkaan vieraita. Edellisen kerran kutsuimme kavereita koolle kesäkuun alussa, ja seuraavana päivänä ryhdyimmekin jo tyhjentämään keittiön kaappeja ja laatikoita.

Nyt, kun blogin kymmenvuotisjuhlat pikkuhiljaa lähestyvät, kaivelimme edellisen jauhantajuhlan kuvat katseltaviksi. Lähipäivinä kokeiluun menee Ghettolan Varasano's-ohjeella leipoma pizza, joka kuulemma on tätä nykyä the pizzaohje.

Herkkupizza ei ollut Ghettolan väen ainoa panos, sillä he toki askartelivat tarjolle myös simpukkasaunan. Erittäin mieleenjäävä ruoka oli se:

Simpukkasauna (kirjasta Seven Fires: Grilling the Argentine Way)

reilu 2 kg sinisimpukoita, tuoreita ja pieniä, perusteellisesti pestyinä ja "parrat" poistettuina
0,6 dl neitsytoliiviöljyä
8 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1 iso nippu lehtipersiljaa, hienonnettuna
1/2 pullo valkoviiniä

Kuumenna kaksi suurta valurautaista pataa varsin kuumiksi.
Lisää simpukat, levitä ne tasaiseksi ja roiskuttele oliiviöljyä niiden päälle.
Ripottele pinnalle valkosipuli ja persilja.
Kauho simpukat yhteen käyttäen kahta lastaa ja käännä.
Kaada viini simpukoiden päälle; tämä vaihe tuottaa paljon höyryä, joten ole varovainen.
Peitä isolla kulholla tai pannun kannella noin minuutin ajaksi, jos simpukat ovat pieniä, tai muutamaksi minuutiksi, jos ne ovat suurempia.
Simpukat ovat valmiita, kun ne ovat avautuneet.
Poimi pois ne simpukat, jotka eivät auenneet: sellaiset eivät ole syömäkelpoisia.
Tarjoile heti.

Kuten kuvista näkyy, simpukkasaunan voi valmistaa myös grillin valurautaisella parilalla:







Monenlaista muutakin oli tarjolla, ja simpukkasaunan ohella lämmitettiin toki myös oikea sauna.

Minä tein ainakin Kokkeillaan-blogin ohjeella sipulidippiä, jota olin aiemminkin maistanut ja todella hyväksi havainnut. Oma versioni näyttää tosin olleen melko tönkköä:







Olisipa vaan edelleen tuo hetki, jolloin kesä oli juuri alkamaisillaan. Ymmärrän kyllä periaatteessa kaikkia syys- ja talvi-ihmisiä (arvostan itsekin kynttilöitä ja keskitalveen liittyvää kiireettömyyttä), mutta kaipaan kyllä (juuri nyt flunssaisena ja viluisena) jo kovasti valoa ja vihreyttä.

4 Comments:

At 7/10/15 12:23, Blogger Virpi said...

Jaan tunteen siitä, että ollapa vielä alkukesä. Olen palellut tauotta pari päivää nyt kun säät kylmenivät. Yök.

Mutta mieltä lämmittää se, että pääsen mukaan juhlimaan kymppivuotiasta! :)

 
At 7/10/15 20:09, Blogger Rosmariini said...

Sama ajatus lämmittää täälläkin päässä. On ehtinyt tulla jo kamala ikävä!

 
At 23/10/15 16:32, Blogger Erika B said...

Hyvän näköinen pizza!:)

 
At 25/10/15 13:10, Blogger Rosmariini said...

Nuo katosivat kyllä salamannopeasti nälkäisiin(?) suihin.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails