lauantaina, tammikuuta 16, 2016

Bigos


Puola on vaikea kieli. Ei onneksi luettuna yhtä mahdoton kuin puhuttuna, mutta siitä huolimatta en hyvistä aikomuksistani huolimatta saanut valittua Jauhantakeittiön testaukseen puolalaista bigos-ohjetta.

Englanninkielisiä puolalaiseen ruokaan keskittyneitä blogeja on myös netissä muutamia. Katselin ohjeita muun muassa My Polish Kitchen -blogista, mutta päädyin ensimmäisellä kokeilukerralla lopulta soveltamaan tutun suomalaisen Ketun keittiön ohjeistusta, koska Ketun keittiön asukkaat olivat kuunnelleet ennen oman patansa valmistamista puolalaisen makkarakauppiaan jakamia neuvoja.

Bigos (puolalainen hapankaalipata)

600 g kassleria
400 g krakovanmakkaraa
800 g hapankaalia (osan voi halutessaan korvata tuoreella kaalilla)
pari ruokalusikallista voita paistamiseen
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2-3 porkkanaa
muutama kuivattu luumu
1 rkl sokeria
1 rkl meiramia
hyppysellinen keltaisia sinapinsiemeniä
3 dl lihalientä
2 tlk (á 120 g) smetanaa
suolaa, mustapippuria

Kuutioi liha ja pilko makkarat. Lohko sipuli ja pilko porkkanat. Siivuta valkosipulinkynnet. Jos käytät tuoretta kaalia, suikaloi se hienoksi. Kaupan hapankaalia harvoin tarvitsee hienontaa, sen sijaan nestettä voi olla tarpeen puristaa vähemmäksi.
Aloita ruskistamalla liha padassa voissa. Lisää sitten makkarat ja sipuli ja ruskista hetki. Lisää hapankaali ja porkkanat ja sekoita hyvin sekä mausta. Kaada sekaan lihaliemi ja smetana. Lisää myös luumut. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä vähintään tunnin ajan - jos käytät tuoretta kaalia, haudutusaikaa kannattaa pidentää. Tarkkaile että pata ei pääse liian kuivaksi.

Bigos oli todella hyvää, ja erityisen sopivan tuhtia syötävää päivänä, jolloin pakkanen hiipi miltei 30 miinusasteeseen. Jauhantapajan toinenkin asukas (aka rakas puolisoni) piti hapankaalipadasta kovasti. Oikein mukavaa oli se.

Padan valmistumista odotellessani pohdiskelin, että se bigos, johon Krakovassa viime kuussa ihastuin, oli takuulla jollain tapaa tomaattista. Siksi ajattelin säätää ohjetta ensi kerralla siten, että voisin jättää vaikka luumut pois ja laittaa tilalle vähintään yhden purkillisen tomaattipyreetä.

Sieniä pitäisi myös mahduttaa seuraavalla kerralla mukaan. Ne tuntuvat olevan monen bigos-ohjeen olennainen osanen ja ylipäänsä keskeinen elementti puolalaisessa keittotaidossa.

3 Comments:

At 18/1/16 14:01, Blogger Virpi said...

Bigos vaikuttaa kyllä oikein optimaaliselta pakkasruualta.

 
At 18/1/16 14:44, Blogger Rosmariini said...

Valurautapadassa on kieltämättä mukava haudutella juuri nyt kaikenlaista.

 
At 23/1/16 17:19, Anonymous Anonyymi said...

Hei, itse lisään bigokseen aina paprikajauhetta reilusti. Tomaattia en ole koskaan laittanut.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails