keskiviikkona, joulukuuta 28, 2011

Mikä keitto on kaikkein parasta?

Minun on tehnyt toisesta joulupäivästä lähtien kamalasti mieli kaikenlaisia keittoja, enkä ilmeisesti ole yksin mielitekoni kanssa. Tänään on nimittäin parikin kaveria kysellyt, sattuisinko tietämään mitään kivoja keitto-ohjeita.

Kokeilin tunnelmointia thaimaalaisen lohikeiton kanssa, mutta täytyy myöntää, että vastaavanlaiset kanakeitto-ohjeet ovat olleet enemmän omaan makuuni. Tai vaikka kirpeän tulinen rapukeitto.

Tomaattipohjaisten keittojen ohella voisin suositella vaikka kikherne-purjokeittoa sekä bataattikeittoa.

27 Comments:

At 28/12/11 00:24, Anonymous Anonyymi said...

Kyllä! Kikherne-purjokeitto on meidänkin pesueen suosikki ollut koko syksyn. Kiitos vielä sen postauksesta! :-)

 
At 28/12/11 00:31, Anonymous Anonyymi said...

Kovin ajankohtainen postaus, täällä myös syötiin tänään grillatusta kanasta tehtyä kanakeittoa, jonka maustoi mustapekka-juusto. Hyvin maistui! Pitää kokeilla näitä teidän ohjeita ennenkuin voi paremmuudesta sanoa mitään. :)

 
At 28/12/11 00:32, Blogger Rosmariini said...

Heh, vissiin aika moni on tehnyt tänään jonkinlaista keittoa. :)

 
At 28/12/11 01:13, Blogger Marja said...

Kukkakaali-juustokeitto on saanut kehuja. Ehkä maistuu näin talvellakin ulkomaisestakin kaalista tehtynä?
http://soppaajasilmukoita.blogspot.com/2011/08/kukkakaali-juustokeitto.html

 
At 28/12/11 08:47, Blogger Janna said...

Mullakin tekee mieli keittoa! Parhaita keittoja mun mielestä ovat ainakin nää: http://ruokahommia.blogspot.com/2011/10/syksy-selattyy.html

http://ruokahommia.blogspot.com/2010/08/ihan-tajuton-soppa.html

 
At 28/12/11 08:48, Blogger Minna Vuo-Cho said...

Meillä on tänä syksynä syöty moneen kertaan bataatti-porkkana-kurpitsakeittoa. Ihanan pehmeää sekä koostumus, että maku. Ei ihme, että meidän vauvakin tykkää. Hänelle teen satsista omat mössöt ennen suolaamista :-)

 
At 28/12/11 09:03, Anonymous Anonyymi said...

Oma suosikkini on juustokuminalla ja chilillä maustettu bataatti-linssikeitto, johon sopii käyttää bataatin ohella myös porkkanaa. Täyttävä, mausteinen, talvinen, kasvis... siinäpä ne mulle tärkeimmät kriteerit :)

-Sanna

 
At 28/12/11 09:37, Blogger Salla said...

Mä olen hurahtanut Chocochilin bataattikeittoon, jota on myös helppo varioida esim. vaihtamalla paprika porkkanaan näin talvisaikaan. Todella hyvä keitto!

 
At 28/12/11 10:15, Blogger Simo said...

Täyteläinen ja pitkään haudutettu borssikeitto smetananokareella.

Talvikeleihin ehdottomasti myös ranskalainen sipulikeitto.

 
At 28/12/11 10:22, Blogger Unknown said...

Oma suosikkini varsinkin flunssan iskiessä on tämä: http://minnankeittokirja.blogspot.com/2011/02/porkkana-linssi-kookoskeitto.html

 
At 28/12/11 11:36, Anonymous Aija said...

Näin talvisaikaan maistuu maissikeitto, sitä ei kesällä osaisi syödäkään. Syksyllä maa-artisokka- ja muut juureskeitot. Kaikkeen pieni tujaus chiliä.

 
At 28/12/11 15:41, Blogger Pekka said...

Äänet täältä korvasienikeitolle ja ranskalaiselle sipulikeitolle (jossa sipulit karamelisoidaan hartaasti ja krutonkeja & luolakypsytettyä gruyereä päälle). Creme ninon taas sopii erittäin hyvin uuden vuoden juhlistamiseen!

 
At 28/12/11 17:27, Anonymous Pia said...

Tuhtien joulusapuskojen jälkeen soppa-mieliteko iskee kevyempänä varmaan aika monelle :D
Oma ehdoton lemppari on "Henri's French Onion Soup", joka on vieny kielen mennessään jopa parilta kaverilta, jotka ei sipulista erityisemmin välitä!
(ohje)

Lainaan linkin bloggaria, "I don’t know who Henri is, but I would like to kiss this man" -Indeed!! :P

 
At 28/12/11 17:59, Blogger Rosmariini said...

Iso kiitos kaikille keittovinkeistä!

Miten ikinä unohdin omista suosikeistani sipulikeiton. Taidankin tehdä tuota Henrin ranskalaiskeittoa vuoden vaihtumisen kunniaksi. Pelkkä kuvakin näyttää jo niin tainnuttavalta.

Jannan postaamaan valkosipulikeittoon törmäsin eilen maailman parasta keittoani googlettaessani. :)

 
At 28/12/11 18:51, Blogger Tigru said...

Keittojahan on vaikka mitä ihania... Lähiruokaa jos ajattelee niin sanoisin että metsäsienikeitto tai mustatorvisienikeitto on tosi hyvää kasvisruokaa ja talvella madekeitto on ihana lämmittäjä hiihtoreissusta kotiutuessa! Vähemmän lähiruokana sitten kanakookoskeitto ja gulassi lihansyöjille ja tulinen tomaattikeitto flunssaisille on ne mitä meillä tykätään syödä. Melkein kaikista perinteisimmistä keitoista on luovuttu...

 
At 28/12/11 20:19, Blogger Paletti said...

Tulipa tuosta mainitsemastasi lohikeitosta mieleen yksi oma, unohtunut kalakeittoresepti. Sitä piti tietysti tehdä heti tänään ja oli kyllä yhtä hyvää kuin muistin!

http://varipaletti.blogspot.com/2011/12/thaihenkista-kalakeittoa-jouluahkyyn.html

 
At 28/12/11 21:37, Anonymous Anonyymi said...

Hyviä välipäivien soppatoivotuksia täältä Tivilästäkin!:)
Borschin voimalla täällä mennään. Painekattilaan punajuuren, kaalin ja hapankaalin lisäksi vähän kaikkea "jämää" mitä kaapista löytyy, sitruunamehulla maustettua partaäijää kylkeen ja taas on muutama päivä pelastettu!
Joku mainitsi mustat torvisienet. Minulla on niitä kaappi väärällään kuivattuna, enkä oikein ole osannut niistä hyvää soppaa tehdä. Olisiko kenelläkään hyväksi koettua reseptiä laittaa vinkiksi?
Terv. TiV

 
At 29/12/11 01:59, Blogger Salla said...

Äidin tekemä purjo-perunasosekeitto oli parasta, etenkin hapankorppujen kera! Borsch-keitto saa hyvän kakkossijan. Isäni taas tekee uskomattoman hyvää lohikeittoa.

Söin muutama päivä sitten lounaaksi aivan taivaallista, melko kermaista porkkana-chilikeittoa, jossa maistui taustalla hieman herkkusienimäinen aromi. Luulen, että minun pakko laittaa ravintolaan meiliä ja tiedustella, mitä ihmettä siinä oikein oli.

 
At 29/12/11 09:35, Anonymous Sanni said...

Jep, kevyitä välipäiviä vaan. Meillä syötiin joulunakin aika kevyesti, mutta jos omia keittosuosikkeja mainitsen, niin ranskalaistyyppinen bouillabaisse- eli kala-äyriäiskeitto valkosipulimajoneesisilmällä on aivan ihana! Toisena tulee poron potkaluista haudutettu soppa, ainut "liha"keitto, josta tykkään. Ja sienikeitot tietysti. TiVilään vinkiksi: liota kuivattuja sieniä jonkin aikaa haaleassa vedessä ja toimi sitten kuten tuoreiden sienien kera, eli ota myös liotusliemi käyttöön, kun olet kuullotellut sieniä ja sipuleita kattilan pohjalla. Juusto tai ruokakerma tms. toimii sienikeitossakin, ah!

 
At 29/12/11 10:20, Blogger Amalfin sitruuna said...

Meilläkin tehtiin sipulikeittoa just ennen joulua, oli hyvää - ekaa kertaa tein. Kirjastosta nimittäin löytyi Välimäen Ruokaa Ranskasta -kirja (ilmeisesti suht uusi?) ja näytti hyvältä ja konstailemattomalta niin innostuin siitä.

Nuudelikeitot, ei thaimaalainen vaan ennemminkin vietnamilainen pho, ovat mun makuun.

Ja hernekeittoa täytyisi taas tehdä. Puoliso opetti tekemään oikeista herneistä, jeh! Se on hyvä kun saa pakastettuakin.

Ja sitten on Sami Garamin linssikeitto, ai että!
http://amalfinsitruunat.blogspot.com/2011/10/garamin-linssikeitto.html

 
At 29/12/11 12:50, Blogger Nanna said...

Mä kyllä söisin hyvällä halulla mitä tahansa näistä edellä mainituista keitoista....
Mutta tänä nuudeli-linssi-gourmetvaahtojen aikakautena mulle maistuu myös makkarakeitto, jauhelihakeitto, lihakeitto, kalakeitto, nakkikeitto, kesäkeitto, pinaattikeitto, hernekeitto(sen kyllä joku tais mainita)....kylkeen vaan juustonäkkäri ja iso lasi kylmää maitoa. Ja keitot valmistettuna aivan tavalliseen kotiruokatyyliin.
On hyvää.Piste.

 
At 29/12/11 16:52, Blogger Rosmariini said...

Minullekin tulee joskus ihan valtava jauhelihakeittomieliteko, mutta maitoon tehty kesäkeitto ei herätä vastaavanlaisia tuntemuksia. Ihme ennakkoluuloa meikäläiseltä.

Niin ja tosiaan, pinaattikeitot ja sienikeitot meinasivat unohtua kokonaan.

 
At 30/12/11 15:40, Anonymous Anonyymi said...

Minulle uusi tuttavuus: juuriselleri-omenakeitto. Soseutettuna juuriselleriä ja kirpeää omenaa kanaliemessä. Tulipa mahtava keitto! Terv. TiV

 
At 31/12/11 10:34, Anonymous Kirsi JKLstä said...

Niiiiin hyviä keittojahan on vaikka millaisia! Pastanjauhannasta bongattu Jamie Oliverin sipulikeitto toimii hyvin ja kaikkia tomaatti-, sieni-, kookos-, kala-, savuporo-, kana- ja jauhelihakeittoja pitää sännöllisesti tehdä.

Kiireisellä viikolla keitto on siitä ihanaa apetta, että se maistuu seuraavanakin päivänä lämmitettynä ja jopa paremmalta. Jos ei ole aikaa seisoskella lieden ääressä kuivatut keittojuurekset on loistokeksintö! Kasvis- tai kanaliemeen keittojuurekset ja peruna-sipulisekoitus porisemaan. Sekaan sitten jauhelihaa tms. maun mukaan. Esim. Aariamausteen sekoituksessa on yrtitkin mukana niin, että lisämaustamiseen riittää kokonaiset maustepippurit.

 
At 3/1/12 21:06, Blogger Tigru said...

Me on tehty mustatorvisienikeitto hyvin yksinkertaisesti. Ihan vaan voita, shalottisipuleita, merisuolaa, mustapippuria, sienet ja kuohukermaa. Ehkä joko kasvisliemikuutio tai fondia tms. Google löytää useampiakin ihan pätevän oloisia reseptejä. :) Se sienten maku on niin loistava ettei se paljoa muuta kaipaa. Yrteistä rakuuna ja timjami musta toimii noiden sienten kanssa ja nekin mieluusti tuoreena.

 
At 11/1/12 15:07, Blogger Elmeri said...

Pohjois-thaimaalainen Khao Soi :). Ei ole niin tulista tai hapanta kuin muut thai-lempparini, vaan pehmeän mausteista ja suutuntuma on mitä mahtavin.

 
At 14/2/12 09:27, Anonymous Ihanimmat said...

Parasta on ehdottomasti Gulassi! Mahdollisimman tulista ja potut, lihat ja paprikat isoina paloina sekä leipää kaveriksi. Ja nyt tuli nälkä :D

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails