torstaina, maaliskuuta 25, 2010

Loimulohta ja bataattikeittoa pilkkireissun jälkilöylyissä

Vaikka pilkkireissumme saalis oli ehkä hieman odotetustikin laihanlainen, oli meillä siinä mielessä onni puolellamme, että illan isäntä oli käynyt jo aamulla pilkkimässä kaupasta aivan kunnon lohenpätkän, joka sitten loimutettiin illan himmetessä.

Ensin nautittiin kuitenkin Hesarin sivuilla ohjeistettua bataattikeittoa, joka toimi chilillä ja persiljalla koristeltuna oivasti. Keitto oli talvipäivään sopivan paksua ja maukasta, ei mitään ohutta lientä.

Inkun bataattikeitto

1 iso sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
1 tl currya
2 rkl öljyä
n. 800 g bataattia
2 porkkanaa
1-2 (jauhoista) perunaa
n. 8 dl vettä
3-5 rkl kasvis- tai kanafondia (veden + fondin voi korvata suoraan kasvis- tai kanaliemellä)
1 lime
1/2 tl jauhettua chiliä
2 rkl hunajaa
2 rkl hienonnettua korianteria
1 tkl ranskankermaa
mustapippuria myllystä
suolaa
persilja- tai korianterisilppua, (chilisilppua)

Kuori ja kuutioi bataatit, porkkanat ja perunat, hienonna sipuli ja valkosipuli.

Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä kattilassa. Lisää curry ja kuullota vielä hetki.

Lisää bataatit, porkkanat sekä perunat. Kaada kattilaan vettä sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Lisää fondi ja mausta limestä puristetulla mehulla sekä chilillä. Keitä miedolla lämmöllä kypsäksi (eli pehmeäksi), lisää vettä tarvittaessa.

Soseuta keitto sauvasekoittimella. Mausta hunajalla, mustapippurilla ja hienonnetulla korianterilla. Lisää lopuksi ranskankerma ja kuumenna kiehuvaksi.

Ripottele keiton pinnalle persilja- tai korianterisilppua ja tarjoa rapeakuorisen maalaisleivän kera.

Kun keitto oli nautittu, miesväki siirtyi oluineen heteronormatiivisesti pihamaalle sytyttelemään savustus- ja loimutuskamiinaa. Kyseessä oli sen verran masseva aparaatti, että pohjalaisessa heräsi kateus - ja kilpavarustelun vaara onkin nyt kevään koittaessa ilmeinen.

Suolattua lohifilettä loimutettiin talvi-illassa puolisen tuntia, pintaa aina välillä taskulampun valossa tarkistellen. Tarkkailu palkittiin, sillä kalasta tuli aivan mainio: pinnalta juuri sopivasti paahtunut, mutta sisältä pehmeän mehevä. Joko kirjoitin, että tuollainen pönttö pitää saada itsellekin? Siinä voi kuulemma savustaakin!

Aiemmin olemme hieman himoinneet jonkinlaista takkaan aseteltavaa loimutustelinettä. Onko sellaisesta kellään kokemuksia?

Kalan kanssa nautittiin raikas tillillä maustettu kastike ja uunissa paahdettuja juureksia.

Pääruoan nauttimista seuranneen ahkeran saunonnan jälkeen pöytään oli katettu vielä suklaafondue, eli vaaleasta ja tummasta suklaasta sulatettu kastike sekä vadillinen valmiiksi pilkottuja hedelmiä. Kiitokset vaan vielä illan isännälle ja emännälle!

18 Comments:

At 25/3/10 10:13, Blogger lotta-ni said...

oih loimulohta. ihan kuola rupesi valumaan.

 
At 25/3/10 10:17, Blogger Rosmariini said...

Oli ihan ällistyttävän ihana ateria. Tuo keittokin parasta pitkään aikaan (olen harmitellut koko viikon, kun en ottanut lisää!).

 
At 25/3/10 10:17, Blogger Rosmariini said...

...siinä oli siis just sopiva yhdistelmä bataatin makeutta ja chilin tulisuutta.

 
At 25/3/10 11:04, Blogger Ouss said...

Hei!
Mulla on jotain tuolla mun blogissa teille! :)

 
At 25/3/10 12:47, Blogger Virpi said...

Mikä siinä on, että tuo kilpavarusteluvietti aina iskee? :D

Mutta ihania kuvia taas <3

Ja ruoka näyttää olleen ensiluokkaisen herkkua.

Tiedät(te)kö muuten onko Kiviniemen Kalapuohi auki näin talvisaikaan? Meillä olisi tiedossa mökkiviikonloppu Virpiniemessä ja pähkin, että pitäisikö hakea jotain kalanpuolta lauantaina puohista pöytään.

 
At 25/3/10 13:14, Blogger Rosmariini said...

Ouss: Oih, suuret kiitokset tunnustuspalkinnosta!

Virpi: Joo-o, miehet on vähän hupaisia kilpavarustelukierteineen. :) Tosin minäkin varustautuisin mieluusti noilla ekassa kuvassa näkyvillä raita-astioilla.

Kyllä sen Puohin pitäisi olla kai talvisaikaankin auki, perjantaisin ja lauantaisin. En nyt mene vannomaan, mutta mukavahan siellä satamassa on käydä kuikuilemassa ihan huvikseenkin.

Mukavaa Virpiniemeä teille!

 
At 25/3/10 14:33, Blogger Rosmariini said...

Loimulohesta vielä sen verran, että takassa loimutettua lohta on tehty ainakin Punaisessa keittiössä.

Onkohan oma takkamme tarkoitusta varten vähän liian pieni (ja umpinainen), mene ja tiedä.

 
At 25/3/10 15:25, Anonymous Iris said...

Heteronormatiivisesti, ihana sana :) Ruoka näyttää kyllä tosi hyvältä. Ainut vika että en ole koskaan ymmärtänyt miten ihmiset voivat syödä itsensä täyteen ja mennä sen jälkeen saunaan.

 
At 25/3/10 15:42, Anonymous Karza said...

Mielestäni tuo näytti lähinnä halstraamiselta. Loimuttaminen tapahtuu siten, että kalan file kiinnitetään terävillä puutapeilla loimulaudassa oleviin reikiin. Tämän jälkeen loimulauta asetetaan sopivalle etäisyydelle maltillisesta avotulesta ja kalan pintaan sivellään useita kertoja suolaliuosta, katajan oksaa apuna käyttäen. Mikäli katajaa ei ole saatavilla, jonkin muun havupuun oksa on myös hyväksyttävissä. B)

 
At 25/3/10 18:01, Blogger Rosmariini said...

Iris: Saunaan oli tarkoitus mennä jo aikaisemmassa vaiheessa, mutta avotulen tuijotus taisi viedä voiton.

Karza: Aina sitä oppii uutta. Minä ihan luulin, että loimulohta on kaikenlainen tulenloimussa kypsennetty lohi. :) Vaikka toki halstraaminenkin on tuttua puuhaa.

PartioWikissä näyttäisi olevan aika kattavaa juttua loimulohesta: "Valmiita loimutuslautoja myydään, mutta partiolainen osaa tehdä lautansa itse".

 
At 25/3/10 21:38, Blogger Jael said...

Voi kun täälläkin sais tuota loimulohta.....

 
At 25/3/10 21:44, Blogger Rosmariini said...

Siellä teillä päin ei tosiaan taida olla automarkettien pihalla & torin laidalla vastaavanlaisia loimulohipisteitä kuin meillä täällä Oulussa. :)

(Mutta eikö siellä ollut vastaavasti falafelkojuja?)

 
At 28/3/10 18:40, Blogger Sotkuholisti said...

Woaah, ihania talviretkiä ja -ruokia. Kohta tämä talven ihanuus on jo ohi.
Hei mulla ois yks helteeseen liittyvä kysymys, joka ei liity mitenkään ruokaan vaan matkusteluun.
Olitte talvella (muistaakseni) Keniassa safarilla. Millaiset kengät teillä oli siellä? Me ollaan lähdössä myös ja käydään täällä nyt keskenämme tiukkoja keskusteluja, pärjääkö siellä sandaaleilla / lenkkareilla, vai pitääkö olla maastokengät. Miten te olitte varautuneet ja mikä oli lämpötila (meillä on odotettavissa + 24 - 34 astetta)

 
At 29/3/10 17:59, Blogger Unknown said...

Onko tietoa mikä tuo loimupönttö on? Mökillä on saman tyyppinen, mutta se on uhkaavasti elinkaarensa loppupuolella ja uusi pitäisi kohta hankkia.

 
At 31/3/10 11:20, Blogger Sitruunainen said...

NAM! Ihanaa! Loimulohi on ehkä parasta ruokaa mitä kuvitella saattaa! Pukkaapa siellä vielä talvea! Koko ateriakokonaisuus oli aivan nerokas - nam!

 
At 4/4/10 18:31, Anonymous Anonyymi said...

Hyvää pääsiäistä aurinkoisesta Lontoosta! Olen itsekin alkuperäisenä oululaisena innokas bloginne seuraaja. Monta ihanaa reseptiä on kokeiltu. Mua aina hymyilyttää tuo teidän kotisivunne kuva. Mulla tulee siirtä niin mieleen Ikean valmis ruohosipulikastikepussi. http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/60105754. Täällähän käydään Ikeassa syömässä lihapullia ja ostamassa Ruotsi-herkkuja aina joskus.
Terkuin
Anna

 
At 4/4/10 22:31, Blogger Pippurimylly said...

. - yleisin jalkine taisi safariväellä olla jonkinlaiset hyväpohjaiset, maastoon soveltuvat sandaalit. Eräässä puistossa taidettiin suositella ei-avonaisia kenkiä, jottei aluskasvillisuus raapisi jalkoja, mutta enemmän ainakin meidän safarillamme istuttiin safariautossa kuin käveltiin. Lämpötila taisi olla samoilla huiteilla, mutta aamulla ja illalla, kun aurinko on alhaalla, tulee aika nopeasti yllättävänkin viileää.

Matias - merkki taisi olla Harvia. Mahtaisikohan olla tämä loimusavustin?

Sitruunainen - hyvää kyllä oli, isäntäväelle kiitos! Talvi alkaa kyllä huveta jo täälläkin. Joka puolelta kuuluu tippaisevan veden ääni.

Anna - kiitos vaan! Ja kieltämättä on kyllä tismalleen Ikean soosipussin näköinen tuo kuva :) Pitääpä napata sellainen mukaan, kun seuraavan kerran olemme Ikean läheisyydessä. Meidän kuvamme on muuten rajattu tästä katkarapuleipäpostauksesta.

 
At 28/11/12 19:40, Anonymous Anonyymi said...

Testasin bataaattikeiton ja oli tosi hyvää. Kiitos ohjeesta.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails