lauantaina, tammikuuta 29, 2011

Juustoiset muffinssit ja kaappihaaste

Uuden Mustan Katja heitti meille keittiön kulmakiviä koskevan haasteen, joka on saanut innoituksensa roskiin heitettävän ruuan määrästä.

Tunnustan. Minullakin oli aiemmin tapana tehdä kamalasti heräteostoksia ruokakaupassa ja reissussa. Kaikenlaiset purnukat näyttivät kaupan hyllyllä niin kivoilta, etteihän niitä voinut vastustaa. Mutta kotioloissa ne samaiset putelit muuttuivat melkein saman tien turhanpäiväiseksi hyllyntäytteeksi.

Siksi olen viime aikoina pitänyt reissutuliaisetkin aika tylsinä: mukaan on lähtenyt vain hunajaa ja ehkä jokin satunnainen viinipullo. Eli semmoisia asioita, jotka tulee ihan varmasti myös käytettyä.

Ihan varmasti käytän myös kaikkia keittiöni kulmakiviaineksia:

-sipulia ja valkosipulia
-tomaattimurskaa ja -pyrettä + aurinkokuivattuja tomaatteja
-oliiviöljyjä ja rypsiöljyä
-voita
-juoksevaa hunajaa
-kreikkalaista jogurttia
-parmesaania
-näkkileipää ja ruisvarrasleipää
-pähkinöitä ja jyviä
-porkkanoita
-mehua (mieluiten äidin tekemää marjamehua, mutta sen puutteessa kaupan karpalomehua tai luomuappelsiinia)
-ketsuppia (Heinzia) ja sinappia (dijonia ja tavallista Turun sinappia)
-viinietikoita, väkiviinaetikkaa, soijaa, worcestershire-soosia
-kaikenlaisia mausteita; ennen kaikkea tietenkin suolaa, mustapippuria, kuivattuja yrttejä, chilijauhetta
-teetä ja kahvia
-kaakaojauhetta ja tummaa suklaata
-munia
-jauhoja
-kuivahiivaa, leivinjauhetta, ruokasoodaa
-sokeria (myös ruskeaa ja vaniljasokeria), siirappia
-pastaa (spagettia ja penneä)
-kaurahiutaleita
-papuja ja linssejä
-ohrasuurimoita
-kapriksia, hillosipuleita, suolakurkkuja, oliiveja
-inkiväärinjuurta
-pari pakollista sitrushedelmää
-kesällä talteen jemmattuja marjoja ja sieniä

Tuoreita kasviksia, lihaa, kalaa ja meijerituotteita ostetaan muutaman kerran viikossa tarpeen mukaan. Kesällä tietenkin on ikkunalauta täynnä tuoreita yrttejä, mutta tähän aikaan vuodesta pitää yrittää pärjätä ennen kaikkea kuivatuilla.

Lisäksi jääkaapissa pyörii aina pari epämääräistä juustonjämää. Viime sunnuntaina tein kivoja aamiaismuffinsseja, joihin pystyi kätevästi raastamaan juustonkantoja ja keksimään käyttöä ylijäämäjugurtillekin:
Aamiaismuffinssit (12 kpl)

4 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
2 tl soodaa (laitoin itse ainoastaan reilun teelusikallisen)
½ tl suolaa
½ dl rypsiöljyä
n. 5 dl maustamatonta jogurttia
juustoraastetta
auringonkukansiemeniä tai vastaavia

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. (Jos muffinssivuokasi on muuta kuin silikonia, kehoitan voitelemaan sen kiinnitarttumisen ehkäisyksi). Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää öljy ja jogurtti, sekoita. Lusikoi silikonivuokaan. Ripottele päälle siemeniä. Paista uunissa 15-20 minuuttia.

Näitä Saara Törmän ohjeistamia aamiaismuffinsseja on tehty aiemmin vaikka kuinka monessa suomalaisessa blogikeittiössä: Lettupannulassa, Kädenväännössä sekä Sillä sipulissa.

10 Comments:

At 29/1/11 14:31, Blogger Jo said...

njam! huomisaamun aamiaiselle ideaa... kauniit muffinssivuoat, onko ne kertakäyttöiset vai?

Itsekin innostun ostelemaan "jos vaikka joku kerta" ostoksia kaappiin, eilen juuri heittelin roskiin muutaman purkin... harmittaa ja yritän koko ajan parantaa tätä tyhmää tapaani.

 
At 29/1/11 14:39, Anonymous Anonyymi said...

Huomiona vain tuo, että sinappina mainitsette käyttävänne Turun sinappia. Johtuen uudenvuodenlupauksestani, olen pyrkinyt suosimaan kotimaisia elintarviketuotteita, joten esimerkiksi Turun sinappi (valmistetaan kai Puolassa nykyään?) jää nykyään hyllylle, ja ostan sen sijaan Auran sinappia.

 
At 29/1/11 14:43, Blogger Rosmariini said...

Jo: Nuo muffinssivuoat ovat silikonia ja monikäyttöiset (elokuussa ostetut). Sain niihin noin vuosi sitten mieliteon Ruokahommia-blogin leivontapostauksista.

Anonyymi: Joo, tuosta on huomautettu meille ennenkin. Olen yrittänyt totutella Auran sinappiin, mutta mieto Turun sinappi on vaan hyvää, että siihen tulee aina sorruttua.

 
At 29/1/11 17:02, Blogger aleksi said...

noita kulmakiviä on ihan hirvittävä määrä siihen mitä itellä on :)

tietty osa löytyy omastakin kaapista aina

 
At 29/1/11 18:00, Blogger Rosmariini said...

Hehe. Ja tuostakin listasta unohtuivat esim. kaljanmaltaat ja vehnäleseet.

 
At 29/1/11 18:06, Blogger aleksi said...

tämmönen ois muuten paljon mielenkiintosempi jos vaikka listais mitä just nyt on jääkaapissa.. noi peruskuivajutut, öljyt, ja etikat löytyy varmaan kaikkien listoilta jotka tän tekee. ne kaikki multakin löytyy.

..ja miksi juuri naiset heittää ruokaa roskiin, nirsoilu vai mikä?

 
At 29/1/11 21:06, Anonymous jonskulainen said...

Voikohan noissa muffinseissa korvata jugurtin piimällä? Kun sitä olis mulla jämänä.

 
At 30/1/11 05:23, Blogger Rosmariini said...

Aleksi: Samantyyppisiltä nuo listat näyttävät tosiaan kaikilla, jotka niitä ovat laatineet.

Aika monet naiset ovat ehkä aika tarkkoja parasta ennen -päiväysten kanssa. Itsekin olin vielä muutama vuosi sitten, mutta nykyään en enää kamalasti kiinnitä niihin huomiota (jos tuote muuten vaikuttaa syömäkelpoiselta). Olen oppinut, että tuote ei pilaannu täsmälleen sillä hetkellä, kun päivämäärä vaihtuu. :)

Jonskulainen: Alkuperäisessä ohjeessa on juurikin piimä jugurtin korvikkeena.

 
At 30/1/11 13:31, Blogger Liina said...

oi! saanko kysyä tyhmän kysymyksen? olenhan niihin erikoistunut.

lasketaanko, köh, juustoraaste kuiviin aineisiin? :D

...pitäisköhän postata tää anonyymisti...

 
At 30/1/11 15:04, Blogger Rosmariini said...

Mietin itse asiassa ihan samaa ja päätin sitten, että on se enemmän kuivaa kuin kosteaa. :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




Instagram

pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails