lauantaina, helmikuuta 20, 2010

Jämäruokaa

Tämän vuoden ruokahaasteenani on välttää ruoka-ainesten poisheittämistä sekä kehitellä uusia käyttötarkoituksia tähteeksi jääneelle ruualle. Aika usein edellisen päivän tähteet tulee syötyä seuraavan päivän lounaana, mutta aina silloin tällöin niitä satunnaisia purkinpohjallisia jää jääkaappiinkin pyörimään.

Italialaiseen ruokakulttuuriin liittyvä reseptivalikoima on tietenkin jämäkokkailijan aarreaitta. Pizzan päälle on hyvä lykätä kaikkea mahdollista (esim. perunaiseen pizza alle patateen ei tule kuulemma tomaattikastiketta ollenkaan), ja makaronimuonan sekaankin voi näköjään kipata vaikka annoksen tomaattikastiketta (meillä on sitä lajia sattuneista syistä aika useinkin jemmassa).

Tämän muonan kanssa tuli muuten todettua, että parsakaalin nuput ovat kevyesti juustoon kastautuneina ihan parhautta:
Makaronimuonaa (sovellettuna täältä)

vajaa puoli kiloa paistettua jauhelihaa
reilu 200 g täysjyväpastaa
tomaattikastiketta (alkuperäisessä ohjeessa suositeltu marinara-kastike syntyy esim. näin)
raastettua mozzarellaa
pakasteparsakaalia (tai tuoretta ja kiehautettua)
2,4 dl raejuustoa tai ricottaa
6 rkl raastettua parmesaania
1/4 tl suolaa
1/4 tl pippuria
--
0,6 dl raastettua kuivaa leipää
2 rkl parmesaania
1 rkl öljyä

Keitä pasta ja valuta se. Yhdistä kulhossa tomaattikastike, mozzarella, parsakaalin nuput, raejuusto tai ricotta, 6 lusikallista parmesaania, suola ja pippuri. Sekoita joukkoon pasta ja paistettu jauheliha. Kippaa öljyttyyn uunivuokaan.
Sekoita keskenään leivänmurut, parmesaania sekä öljy ja ripottele pastan päälle. Paista 25-30 minuuttia 190-asteisessa uunissa.

Ruuan säästämiseen paras keino on ostaa sitä tietenkin tarpeeksi vähän, tarpeeksi hyvää - ja tarpeeksi pieniä pakkauksia. Esimerkiksi suosimani (Meriläisen Leipomon) rukiinen reikäleipä loppuu meillä käytännössä aina kesken. Aamupalajugurttina olen syönyt nyt muutaman viikon ajan tavallista pienempiin pahvipurkkeihin pakattuja Valion luomujogurtteja. Eikä itse puristettua mehuakaan tarvitse pahemmin kaataa viemäriin.

Tällä viikolla olen tosin suosinut aamupalalla pelkkää puuroa, ja täytyy myöntää, että en ole keksinyt minkäänlaista järkevää jatkokäyttötarkoitusta kattilan pohjalle kuivahtaneelle kaurapuurolle. Voiko siitä kumimaisesta levystä tehdä mitään maistuvaa muonaa? Ehkä pitäisi suosiolla vaan pienentää keitettävän puuron määrää.

24 Comments:

At 20/2/10 13:00, Anonymous Otto. said...

Kaurapuuron ja esim. perunamuusin jämät menee mukavasti sämpylätaikinan juuren sekaan.

 
At 20/2/10 13:03, Blogger Viiriäinen said...

Puuro voisi toimia mureketaikinan jatkeaineena?

 
At 20/2/10 13:34, Anonymous Anonyymi said...

Minä saattaisin laittaa kaurapuuronjämät jopa pullataikinaan - toki olettaen, että suurelta osin mutuuttaisin ne käntyt sitten itse. Viiriäisen idea jatkuu tietysti lihapulla- ja piffitaikinaan - miksei jopa johonkin jälkkäriin tai vastaavaan, vähän surautellen?

Pikkuenkeli

 
At 20/2/10 13:57, Blogger Rosmariini said...

Vautsi, teistähän irtoaa ideoita! :)

Aiemmin tuommoista jämäongelmaa ei ollut ollenkaan, kun tein aamupuuroni niistä Elovenan pikkupussukoista. Sitten huomasin, ettei se kattilaversiokaan ole mitenkään ylivoimainen aamuprojekti.

Elämäni parhaan puuron söin Pietarissa viime kesänä. Se oli maitoon keitettyä ja ihanaa.

 
At 20/2/10 16:19, Anonymous Anonyymi said...

Leikkaa tönkkö puuro siivuiksi ja paista voissa. Päälle sokeria ja hilloa. Pitäisi olla hyvää, en ole vielä itse kokeillut.

-Salamanteri

 
At 20/2/10 17:02, Anonymous Anonyymi said...

Tuo Salamanterin idea on kyllä huippu!

Pikkuenkeli [joka keittää kaiken (paitsi lappa-)puuronsa maitoon *on nolona*]

 
At 20/2/10 17:17, Blogger E said...

Mun mummo laittaa aina puuron jämät lettutaikinaan ja mummon tekemät letut onkin just sen takia maailman parhaita. Asiaan voi kyllä myös vaikuttaa n. 40 vuotta vanha valurautapannu ja runsas määrä voita paistettaessa :)

 
At 20/2/10 18:42, Anonymous Anonyymi said...

kaurapuuron jämistä saa myös nopeita, älyttömän helppoja ja tuoreena tosi hyviä rieskoja. esim. pirkan reseptihausta löytyy ohje piimäisiin rieskoihin joihin käytetään puuroa

 
At 21/2/10 13:59, Blogger millimolli said...

Minä ehdottaisin kanssa puurojen jämien laittamista rieskaan tai leipätaikinaan. Perunamuussin loput istuu perunarieskaan sen verran hyvin että uskoisin myös minkälaisen tahansa puuron käyvän rieskoihin.

 
At 21/2/10 15:01, Anonymous Anonyymi said...

http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptihaku/resepti/?id=3085&rname=ripe%C3%84_kaurapiim%C3%84rieska

 
At 21/2/10 16:49, Anonymous Anonyymi said...

Minäkin laitan puuronjämät sämpylätaikinaan. Mutta jos joka aamu jää puuronjämiä, on sämpylänleivontatahti ehkä liian tiivis. Minun omantunnuntuskia helpottaa pihalla pönöttävä lämpökompostori, jonne ei-sämpyläpäivän puurojämät voi kipata. Jos ei sämpylöitä niin sitten multaa!
-Cipolletta

 
At 21/2/10 18:03, Anonymous Anonyymi said...

peruna-kaura rieskoja, lettuja, sämpylöitä, paistetua puuroa.


Nam!

 
At 21/2/10 20:26, Anonymous Koo said...

Yksi keino on myös keittää vähemmän sitä puuroa :)

Kun keittelee riittävän monesti liikaa (ja moraalinen kello kilkattaa joka kerta, että ei sitä nyt kompostiin/viemäriin voi hyvää ruokaa kauhoa), niin kehittyy sen näppituntuma jolloin puuroa on ennemminkin aavistuksen niukasti kuin reilusti liikaa.
Suosittelen :)

 
At 21/2/10 21:15, Anonymous TiV said...

Heips Jauhajat! Ootteko huomanneet, että Camilla Plumin leipäsarja tulee uusintana FST:ltä?!! Siitä tulee niin hyvälle tuulelle!

 
At 22/2/10 08:42, Anonymous Anonyymi said...

Meillä keitellään välillä tarkoituksella puuroa yli, että saadaan tehtyä puuroleipää. On todella hyvää. Jämä puurot vaan leipätaikinaan ja uuniin. On muuten teillä aivan mahtava blogi, mielelläni käyn lueskelemassa ja katselemassa vihjeitä ruoanlaittoon.

 
At 22/2/10 10:10, Blogger Tessa said...

Puuroleivistä minäkin olen kuullut, mutta toisaalta mm. ympäristön säästämisen nimissä teen nykyisin arkiaamuisin puuron mikrossa: Se kestää vaan kaksi minuuttia, ja koska aika usein laitan mehukeittoa (ja raejuustoa) puuron sekaan, ei niin haittaa vaikka puuroa ei olisikaan kattilassa haudutellut.

 
At 22/2/10 14:40, Blogger Ketturouva said...

Ping, tämän ohjeen nappaan heti ja laitan vaikka jo huomenna!

 
At 22/2/10 23:51, Blogger Piia said...

Jämäpuurosta saa myös loistavaa pannaria, tyyliin ahvenanmaalaiset kun käyttää mannapuuroa pannareissaan niin kaurapuuro tekee oikein hyvän säväyksen kotoisassa versiossa. Mä luulin oikeasti, että jokaisen äiti/mummi on tehnyt näin, meillei koskaan pannaria tehty, jos ei puuronjäämiä ollu hävitettävänä :D

 
At 23/2/10 12:00, Blogger Rosmariini said...

Kiitos kommenteista kaikille. Ollaan oltu minimatkalla, mutta pitää tehdä puurosta leipää (tai rieskaa!), kunhan päästään taas kotiin.

Ja leivästä puheen ollen, ihana Camilla Plum pitää ottaa taas ilman muuta seurantaan.

 
At 23/2/10 14:24, Blogger Sotkuholisti said...

Kiva haaste. Jään innolla seuraamaan. Meidän lapsiperheessä jämät käytetän useimmiten "left overs" päivänä n. kerran viikossa. Silloin kerään kaikki jämäruokapurkit keittiöntasolle ja huutoäänestyksellä arvotaan kuka saa mitäkin ruokaa sinä päivänä syödäkseenn :-)

 
At 27/2/10 19:33, Blogger Vendaval said...

kuivahtanut puuronjámá toimii kuulemma hyvin kasvojen kuorintaan. itse en pahemmin puuroa syö, joten en ole kokeillut :)

 
At 28/2/10 14:31, Blogger Elena said...

Mulla on puuronjämien suhteen toinen ongelma: kaurapuuro ja avokado ovat kaksi ainetta, jotka muuttuvat sementiksi ennen kuin pesukone pyörähtää. Niinpä viimeistään keskiviikkona ovat kaikki huushollin kattilat "liossa" ja pitää syödä muroja tai mikropuuroa...

Ratkaisu on keittää tasan sen verran mitä puuroa syödään. Vuosien tutkimusten jälkeen tiedän puuromittakupin koon (se on pariton kahvikuppi). Kaksi kupillista nestettä (usein maidon ja veden sekoitusta), yksi kuppi ryyniä. Suoraan kattilasta jaetaan kahdelle lautaselle, kaikki, ja kattilaan vettä jo ennen kuin alkaa syömään.

Mutta tunnetusti minä herään vasta työpaikan ensimmäisen kahvitauon loppupuolella.

 
At 4/3/10 23:11, Blogger Syömäri Jantunen said...

Eikö kukaan muu tee sitä mitä minä. Eli puuronjämä jääkaappiin rasiassa ja seuraavana aamuna kiehuvaa vettä päälle, sekoitus ja vatsaan. Näin säästää aikaa (ei tarvitse keittää puuroa seur aamuna), rahaa (pienistä puroista kasvaa iso virta), energiaa (se keittely) ja vieläpä vaivaa (se kattilan jynssääminen). Itselle ei tulisi mieleenkään heittää pois puuronjämää enkä todellakaan rupea leipomaan vain puuronhävitysmielessä tai ainakaan tee sitä joka aamu..

 
At 10/3/10 13:08, Blogger Rosmariini said...

Puuronjämäongelmaanhan näyttää olevan vaikka kuinka paljon ratkaisuja!

Ja jos ei ole aikaa kovin monimutkaisiin virityksiin, niin jämät voi kipata kätevästi leipäkoneeseen! (Idean sain Uneliaan kokin kommenttilaatikosta.)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails