maanantaina, elokuuta 03, 2009

Riittää taas

Nyt niitä taas riittää. Ihania, kypsiä tomaatteja, joita voisi syödä vaikka ihan loputtomasti.

Yhtenä päivänä ostin ison tomaattipussillisen sekä kaupasta että Kauppahallista (taidan olla täysin toivoton tapaus), minkä jälkeen hoksasin jemmata osan tomaateista talven varalle. Tanskalainen Camilla Plum teki viime keväänä näkemässäni puutarhaohjelmassa tomaateista säilykettä, jossa lohkottuja tomaatteja askarrellaan lasipurkkeihin kera yrttien, suolan, muutaman kokonaisen mustapippurin ynnä oliiviöljyn, jota lorautellaan pariin otteeseen tomaattien pinnalle.

Camilla Plumin leivonta- ja kokkaustyyli on ihanan mutkatonta (tanskan kieli vaan on puhuttuna jotain aivan käsittämätöntä!), ja nämä säilyketomaatit syntyvät vielä tavallistakin kätevämmin: Ainekset ladotaan tiivisti suoraan säilykepurkkeihin, suljetaan korkki (ensin kokonaan kiinni ja sitten löysytetään sen verran, että höyry pääsee uunissa ulos) ja sitten uuniin 125 asteeseen niin pitkäksi aikaa, että neste kuplii ja purkit sterilisoituvat.

Purkkeja uunista kaivaessani meinasi vähän jännittää, että mitä jos ne vaikka sattuvat räjähtämään silmille. Onneksi niin ei käynyt, ja purkkien jäähtyessä kansista kuului vielä lupaava napsahdus.

Olisikohan mitenkään mahdollista tienata elantoaan tomaattisäilykkeiden tehtailijana? Tai vaikka tomaattikastikkeiden keittelijänä? (Siitä huolimatta tämä ei ole sellainen ohje, jota välttämättä kannattaa kokeilla kotona. Onnistumisesta ei ainakaan omalla kohdallani ole ainakaan vielä tässä vaiheessa minkäänlaisia takeita, koska ajattelin maistella tuotosta vasta talvemmalla.)

23 Comments:

At 3/8/09 21:34, Blogger Tuuli said...

Kuulostaa ihanalta reseptiltä! Pääsee kokeiluun heti kun päästävät minut hakemaan lisää tomaatteja...
Kierretäänkö kansia siis enää uunista oton jälkeen kiinni, vai takaako 'lupaava mapsahdus' sen, että purkit ovat ilmatiiviitä. Säilytys tämän jälkeen jääkaapissa?
Kiitos inspiroivasta blogista!

 
At 3/8/09 22:45, Blogger Rosmariini said...

Väänsin kansia tosiaan uunikäsittelyn jälkeen tiukemmalle, joten sillä saattaa olla osuutensa napsahteluun.

Hankala, kun näissä tv:ssä nähdyissä ohjelmissa ohjeistukset ovat aina niin epävarmoja (kun omaan muistiinkaan ei välttämättä aina ole luottamista). :-/ Enkä tiedä, mitä oliiviöljy tykkää lämpökäsittelystä & sen jälkeen koittavasta jääkaappisäilytyksestä. Mutta eiköpähän näistä ainakin tomaattikastikkeen saa, jos ei muuta.

 
At 3/8/09 22:47, Blogger Rosmariini said...

(Kuumuutta kestävät silikonihanskat olivat muuten kuumien purkkien käsittelyssä aika kätevät. Olinkin jo hetkeksi unohtanut niiden olemassaolon.)

 
At 4/8/09 11:01, Anonymous TiV said...

Säilömisvaihe alkaa toden totta olla kuumimmillaan! Päätän joka päivä, että nyt en tee sitä taikka tätä, koska ei niistä oikein oltu viime talvena innostuneita. Ja hetken päästä huomaan miettiväni, että entäs jos sittenkin!!!
Aika lailla menee pakkaseen marjaa, en vielä paljonkaan ole purkkeihin laittanut.
Ketsuppia pitää tehdä - ja taas huomaan etsiväni kuumeisesti, että mikä se olikaan se paras resepti. Jälleen kerran muistiinpanot ovat sekavat...

Tilannetiedotusta: Huima uusi kitchen gadget - tai oikeastaan AARRE - on Eco-painekattila!!

 
At 4/8/09 12:49, Blogger Rosmariini said...

Voi, kun olisikin kunnolla kylmäkellaritilaa, niin minua ei pitelisi säilömispuuhissa mikään. Seuraavaksi otan ohjelmaan avomaankurkut (jouduin viikonloppuna kattamaan pöytään ankeita purkkikurkkuja...).

Kurkkasin pikaisesti tietoja painekattilasta. Se näyttäisi olevan oikein käytettynä melkoinen aromipesä. Ja energian säästäminenkin on toki plussaa.

 
At 4/8/09 13:35, Blogger Rosmariini said...

Pakko vielä sen verran sanoa, että tuolta Camilla Plumin sivuilta löytyy myös tosissaan houkuttelevia säilöntä- sun muita ohjeita. Esim. erilaisia maustettuja etikoita (siis mikäli eddike tarkoittaa etikkaa).

 
At 4/8/09 13:36, Anonymous TiV said...

Vastailinkin jo, mutta taisi mennä bittien taivaaseen...;)
Eli, makuja tosiaan tuo kattila vaalii ihan hyvällä lailla. Ja se energiansäästökin: täysjyväriisi 15 min, potut 5 min, naudanpaistipata 25min(norm kolmisen tuntia...) Harjoittelua kaipaa vielä. Suomalaisilta saiteilta ei kovin paljon ohjeistusta löydy, mutta jenkkisaitteja on sitten paljonkin.
Lueskelin muuten juuri Anna-Leena Härkösen blogista tomaattipiirakan reseptiä, mites olis?:)

 
At 4/8/09 13:38, Anonymous TiV said...

Camilla Plum on ihan huipputäti!!
Harkitsin jopa parin hänen kirjansa ostamista, mutta jarruttelin vielä kun kun tuo tanska ei nyt ihan sujuva kieli ole...

 
At 4/8/09 13:52, Blogger Rosmariini said...

Potut 5 min???!!!! :-O Kääk, kyseiseen kattilaan täytyy selvästi perehtyä tarkemmin. Meillä on muutenkin (muuhun keittiöarsenaaliin verrattuna) ällistyttävän huonot kattilavalikoimat.

Tarte Tatin aux Tomates! Hyviä tomaattipiirakan ohjeita on yllättävän vaikea löytää (blogiarkistomme parhaan piirakan postauksestakin on jo kohta kolme vuotta).

Kiitokset Camilla Plumista kuuluvat muuten meidän osaltamme sinne Tivilään! Sinä se muistaakseni joskus tammikuussa hoksautit meitä katsomaan k.o. leivontaohjelmaa. Ja minähän koukutuin saman tien.

 
At 10/8/09 17:27, Blogger Sussu said...

Kiellosta huolimatta tämä ohje houkuttelee valtavasti kokeilemaan. Vaikka tästä ei leivän päälle ole, niin kyllä kai tuo pahinta tomaatinnälkää talvella helpottaisi.

 
At 12/8/09 19:56, Anonymous Anonyymi said...

Kuulostaa ja näyttää hyvältä. En löytänyt reseptiä nyt Plumin sivuilta, vai enkö osannut vain katsoa? Paljonko suurinpiirtein laitoit suolaa ja öljyä purkilliseen tomaattia?

 
At 13/8/09 02:49, Blogger Rosmariini said...

En itsekään löytänyt reseptiä sivuilta, joten ihan telkkarin pohjalta mennään (ohjelmassakaan ei mitään tarkkoja mittoja ollut mainittu). Suolaa myllystä muutama rouhaisu ja oliiviöljyä pari pientä lurausta. Tomaatit päästävät uunissa sen verran mehua, että purkit olivat lopussa kutakuinkin piripintaan täynnä nestettä.

 
At 13/8/09 19:49, Anonymous Anonyymi said...

OK, kiitos tiedosta. Täytyy kokeilla. Ihanaa, että on muitakin "tomaattihulluja". Voisin hyvin elää kesän pelkillä tomaateilla. Valitsen kauppanikin sen mukaan, missä on parhaimmat tomaatit.

 
At 14/8/09 11:02, Anonymous Anonyymi said...

Hei!
Oletko varma, että nämä säilyvät talveen asti? Luin jostain samantapaisen ohjeen, ja siinä luvattiin vain viikon säilymisaika jääkaapissa?
Siinä ohjeessa tomskut tosin kuivattiin uunissa yrttien yms kanssa ja sitten laitettiin vasta purkkiin, sun ohjeessa ilmeisesti tomskut laitetaan raakoina purkkiin ja purkissa sitten uuniin kypsymään?

Toivottavasti olen väärässä ja saat nauttia hyvistä tomskuista vieäl talvellakin! Harmi vaan tosiaan jos säilyvät vain viikon...
-Possu

 
At 14/8/09 19:55, Blogger Rosmariini said...

Iik, saas nähdä, miten käy. Varminta olisi ehkä keitellä tomaatit suosiolla kastikkeeksi ja pistää purkkeihin / pakkaseen.

 
At 19/8/09 19:09, Anonymous Anonyymi said...

Hei, olen se tomaattihullu anonyymi joka kyseli mahdollisia tarkempia mittoja. Kokeilin tätä eilen aluksi viidellä purkillisella. Kolme huomiota: kuumennuksen loppuvaiheessa purkit kiehuivat uunissa yli. Laitoin purkkien alapuolelle uunipannun ja sille leivinpaperin uuninpohjan suojaksi. Toinen huomio: vaikka purkit olivat ihan täynnä uuniin laitettaessa, niin lopussa sisällön pinta oli laskenut noin tuuman verran. Tokihan sisältö painuu kasaan kun tomaatit pehmenevät kypsyessään. Purkkien kannet vaikuttaisivat olevan alaspainuneita, eli purkeissa on varmaankin tyhjiö. Kolmas huomio: otin talteen sen uunipannulle kiehuneen öljyisen tomaattimehun ja laitoin jääkaappiin jäähtymään (n. 1 dl). Taivaallisen makuista: tomaatilla, basilikalla ja suolalla maustettua oliiviöljyä, johon on ihana kastaa patonkia!! En ole vielä maistanut varsinaista lopputulosta, mutta ainakin purkit näyttävät herkullisilta! Kiitos vinkistä!!

 
At 6/9/09 17:19, Blogger Dea said...

Pakko myöntää, että mekin kokeilimme tätä. :)

 
At 7/6/10 09:39, Anonymous Anonyymi said...

Miten näille loppujen lopuksi kävi? Säilyikö tomaatit (kunnes siis hävisivät parempiin suihin)? Miltä maistui ja miten käytitte? Olisiko mahdollista kertoilla ko. tomaateista ihan uudessa postauksessa, kun lahopää saattaa unohtaa käydä lukemassa kommentit mutta uudet postaukset tulee kyllä luettua.
Tiedoista kiittelee Nappi :-)

 
At 7/6/10 21:02, Blogger Rosmariini said...

Sen verran jänskätti tuo kommenteissa mainittu säilyminen/säilymättömyys, että keittelin näistä syksyn tullen ihan vaan tomaattikastiketta. Vaikka mikäpä toisaalta sen parempaa.

 
At 7/7/10 15:00, Anonymous Anonyymi said...

Hei, miten tomaateille kävi, säilyivätkö hyvin purkeissa? Meinasin, että voisin kokeilla tänä syksynä, jos nuo säilyvät useita kuukausia? Kerrotko, kauanko pysyivät hyvinä?

SUURET KIITOKSET! :)
t. possu

 
At 8/7/10 09:43, Blogger Rosmariini said...

Ks. ylempi vastaus (7/6/10). :)

 
At 29/9/10 00:48, Blogger Rosmariini said...

Camilla teki umpioituja tomaattejaan taas: http://www.yle.fi/ulkomaiset/sarjat_ao2.php?id=1736

Kaikesta päätellen tomaatit säilyvät tuolla tavoin tehtynä vuoden ympäri, koska niitä on kuulemma mukava esim. helmikuussa lisätä patoihin.

 
At 13/10/14 19:16, Anonymous Anonyymi said...

Tää on nyt tosi vanha aihe, mutta mikäli joku tänne vielä eksyy: säilyvät helposti ainakin vuoden ja on IHANAA! Se "luvattu säilyvyys" on muutenkin mitä on... Kyllä sen aistinvaraisesti tällaisista huomaa. Yksi erä tehtiin pari vuotta sitten ja just nyt teen uuden - jee! Kiitos reseptistä, siis :)

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails