lauantaina, syyskuuta 27, 2008

Riistastroganoff (jossa tietenkin mukana sieniä)

Lauantai-ilta on se viikon juhlallisin hetki, jolloin tekee mieli panostaa ruokapuoleenkin tavallista enemmän. Kaksi viikkoa sitten harkitsin jonkinlaisen poro-sienilasagnen tekemistä, mutta jostain syystä ajatus pastalevyjen kanssa puuhailemisesta ei siinä vaiheessa huvittanut ollenkaan.

Kurkkasin sitten Jamie at Home -kirjan sieniosastolle, ja sieltäpä löysin mainion hirvistroganoffin ohjeen. Me hommasimme tähän Kauppahallista ihan oikeaa hirveä (tavoitteenani on lisätä riistan osuutta ruokavaliossamme), mutta mielestäni tähän käy kyllä muunkinlainen liha, koska sienten maku tässä kuitenkin tuntui korostuvan enemmän.

Usein tämäntyyppisiä liharuokia tehdään hiljaa ja hellävaraisesti hauduttelemalla, mutta tämä murkina paistettiin pannulla kohtalaisen nopeaan tahtiin. Se sopi nälkäiselle ruokailuryhmällemme tällä kertaa varsin hyvin. Tässä ei siis kauaa nokka tohissut, mutta ruokapöydän ääressä viivähdettiin sitten sitäkin pitempään:

Sieni-hirvistroganoff kahdelle onnelliselle

200 g riisiä
oliiviöljyä
1 keskikokoinen punasipuli, kuorittuna ja hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi, kuorittuna ja hienonnettuna
300 g hirvenlihaa: filettä tms. (venison loin), siistittynä ja suikaloituna
merisuolaa ja mustapippuria myllystä
1 tl paprikaa
250 g metsäsieniä siistittynä ja suupaloiksi leikattuna
pieni puntti sileälehtistä persiljaa
nokare voita
kunnon roiskaisu brandya
puolikkaan sitruunan kuori
1,5 dl ranskankermaa
pikkukurkkuja viipaloituna

Lämmitä iso paistinpannu keskilämpöiseksi ja kaada sille oliiviöljyä. Lisää sipulit ja valkosipulit ja paista 10 minuutin ajan, kunnes sipulit pehmenevät sopivasti ja saavat kauniin värin. Siirrä sipulit sivuun odottamaan ja mausta sitten lihasiivut suolalla, pippurilla ja paprikalla.

Laita pannu takaisin levylle (lämpöä saa tällä kertaa olla vähän reilummin) ja kaada sille lisää öljyä. Lisää sienet ja paista niitä muutaman minuutin ajan. Lisää sitten lihat ja paista parin minuutin ajan, kunnes on aika lisätä sekaan paistetut sipulit. Sekoita ja lisää voi ja brandy.

Tämän jälkeen ruokaa voi halutessaan liekittää (me halusimme). Hauduttele muutama minuutti ja lisää sitruunankuori, suurin osa ranskankermasta ja mausteita makusi mukaan. Jatka hauduttelua taas muutaman minuutin ajan (kovin kauaa lihaa ei kannata hauduttaa, etenkin jos se on leikelty tarpeeksi pieneksi paloiksi).

Koristele kurkuilla, persiljanlehdillä & lusikallisella ranskankermaa ja tarjoile keitetyn riisin kanssa.

Psst. Jos jollakulla lukijoistamme on kokemusta häränhännän valmistamisesta, niin hyviä vinkkejä otetaan vastaan vaikka tuolla kommenttilaatikon puolella.

13 Comments:

At 27/9/08 11:37, Anonymous Anonyymi said...

Hei! Kiitos mukavan oloisesta ohjeesta. Miten onnistuitte nyt saamaan hirven lihaa, sillä metsästyskausihan alkaa tänään? Meillä täällä etelässä metsään lähdetään vasta lokakuun puolivälissä, sillä ilmat ovat vielä niin lämpimät.

Mukavaa syksyä Teille!

T. Anu

 
At 27/9/08 11:47, Blogger Rosmariini said...

Kauppahallin lihatiskiltä löytyi. :)

Aurinkoista syksyä myös sinne!

 
At 27/9/08 11:50, Blogger Rosmariini said...

Ja semmoista vielä, että jos joku haluaa vastaavaa suomalaisempana versiona, niin ainakin martoilta löytyy houkutteleva hirvisuikalepannun ohje. Itsekin ajattelin kokeilla tuota jonain tulevana lauantaina.

 
At 27/9/08 21:01, Anonymous Anonyymi said...

Sattuipas sopivasti kun meillä on juuri tuolla pala hirveä sulamassa ja siitä oli tarkoitus tehdä jotain sienien kanssa. On vaan lapapala, eli ei tuollainen pikakypsennys riitä, mutta jospa tuota muokkaisi vähän niin, että hauduttaa pidempään..

 
At 28/9/08 15:25, Anonymous Anonyymi said...

Häränhäntäsoppaa on tullut tehtyä parikin kertaa. Hyvää kuin mikä! Lihasopalle tyypilliseen tapaan kun hauduttaa pitkään, siis pitkäääään, niin makoisaa tulee! Ja taisin kerran pari tehdä jotain kastikettakin, punkkua ja juureksia ja semmoista perussettiä. Hyvä ja edullinen raaka-aine.

 
At 28/9/08 20:32, Anonymous Anonyymi said...

Juu, härähäntäkeitto on klassikko ainakin meikäläisen keittiössä. Harmittavan harvoin vain tulee tehtyä kunnon soppaa. Viimeeksi taisin tehdä sitä tammikuussa, kun isoäitini tuli vierailulle.Arvelin häränhäntäkeiton menevän paremmin kaupaksi kuin esim. kanawokin. ;)

 
At 29/9/08 09:04, Anonymous Anonyymi said...

Häränhäntä on herkkua, tosi maistuvaa ja mureaa, kunhan tosissaan jaksaa ensin haudutella pitkään. :)

 
At 29/9/08 14:24, Blogger Rosmariini said...

Kiitosta kommenteista sekä häränhäntävinkityksistä. Yritin muistella viikonloppuna ruokablogien mahdollisia häntäkeitoksia, mutta Sorsakeittiön häränhäntäpasta oli ainoa, joka tuli mieleen.

Pitäisi kyllä kokeilla jolloinkin - jos nimittäin tässäkin pätisi se vanha viisaus, että luiden vieressä liha on parhaimmillaan.

 
At 30/9/08 00:08, Anonymous Anonyymi said...

Häränhäntä on mainiota myös karjalanpaistin tapaan tehtynä.

Ruskista häntäpalat joka puolelta ja laita lasivuokaan pystyyn, siis rustonpäät näkyviin. Tilkitse raot isoilla sipulilohkoilla, ja reilusti suolaa mukaan. Vettä perään niin paljon, että hännät juuri ja juuri peittyvät.

Uuniin ensin 250 asteeseen puoleksi tunniksi, sitten pudota lämpö 150 asteeseen ja pidä siinä kolmisen tuntia. Lisää vettä tarpeen mukaan ja liikuttele häntiä aika ajoin, jostain syystä tulee silloin parempaa.

Kyytipojaksi tuiki tavallinen keitinperuna. Voi nam. - Yritteliäimmät saavat kypsistä hännistä rustokiekot irti ja pääsevät imeskelemään luuydintä. Kruunaa koko aterian vaikka onkin sotkuista puuhaa ;-)

 
At 30/9/08 07:47, Blogger Rosmariini said...

Sitten vaan tarpeeksi hyvin varusteltua lihatiskiä etsimään! :)

 
At 1/10/08 18:07, Anonymous Anonyymi said...

Hyvä aika on myös vihjata hirvenlihan tarpeesta esim. työpaikalla ja osallistua pakasteentyhjennykseen. Ainakin Sieni-hirvistroganoff valmistui tosi maukkaksi myös pakastetusta ulkofileestä, vaikkakin "hiljaa ja hellävaraisesti" hauduttelemalla :) Kiitos ohjeesta!

 
At 1/10/08 22:33, Blogger Rosmariini said...

Mukava, että maistui - vaikka mikäpä noin loistokkaista aineista tehty hauduteltu ruoka ei toisaalta maistuisi.

Ranskankerman tilalta voisi käyttää varmaan muuten myös smetanaa, kun kerran stroganoffista on kysymys. Vähän samaan tyyliin kuin mahtavan maukkaassa Moskovan padassa.

 
At 16/9/10 23:50, Anonymous Anonyymi said...

Miksi emme arvosta ja käytä kotimaista rypsiöljyä ?

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails