torstaina, elokuuta 28, 2008

Yrttikeitokset

Olen nurissut joka toisessa postauksessa kehnosta kesäsäästä, eikä tämäkään kerta muodosta minkäänlaista poikkeusta. Kylmyys ja märkyys ovat nimittäin koetelleet myös kasvattelemiani kasveja. Mansikat ovat olleet homeisia, osa basilikoista paleltuneita, ja juhannuksen raesateesta kärsineet chilit ovat alkaneet pukata hedelmää vasta ihan viime viikkoina.

Suurin murheenkryyni ovat tietenkin tomaatit, jotka eivät ole oikein saaneet edes raakileita aikaiseksi. Ja taimet olisivat kerrankin niin tukevat, että ei jäisi ainakaan siitä kiinni. Kasvihuone olisi kova sana. Parhaiten ovat oikeastaan menestyneet ne siemenet, jotka kylvin toukokuun lopulla suoraan kasvamaan kulkematta taimivaiheen kautta. Eli tilliä ja sileälehtistä persiljaa on riittänyt. Samaten kuin lipstikkaa!

Raikkaanmakuinen lipstikka on varsin kiintoisa kasvistuttavuus, mutta pitäisi koittaa selvitellä vielä perusteellisemmin, mihin kaikkeen sitä voisikaan käyttää. Lipstikkakeittoon olen ottanut ohjeistusta Headisu-blogista. Sen sijaan monta ruokabloggaajaa hurmannut lipstikka-fenkolikeitto on edelleen kokeilulistalla. Lisäksi voisin perehtyä vähän syvällisemminkin Makuhakuun listautuvaan ruokablogien lipstikkatarjontaan.

Rakuunaa löytyisi myös, ja sitäkään en osaa käyttää oma-aloitteisesti juuri mihinkään. Ehkä nyt olisi jälleen kerran korkea aika kokeilla oikeaoppisen bearnaisekastikkeen tekemistä. Se vaatisi vaan ehkä jo vähän kehittyneempää keittotaitoa.

8 Comments:

At 28/8/08 13:16, Anonymous satujatar said...

Tekaise lisukkeeksi rakuunaporkkanoita, helppoa ja hyvää. Samoin rakuuna käy paremmin kuin hyvin sieniruokiin.

On kyllä ollut ankea kesä kieltämättä, olen saanut tomaattipuskistani vasta sen ensimmäisenä kasvamaan alkaneen tomaatin kypsäksi. Nyt vasta alkavat loput näyttämään merkkejä värinvaihdosta, saa nähdä riittääkö valo.

 
At 28/8/08 13:30, Blogger Rosmariini said...

Siellähän on suorastaan vinhaa tomaatinkasvua omiin viritelmiini verrattuna. :) Rakuunaporkkanat ovat vanha bravuurini (tosin niitäkin voi varmasti tehdä monella tavalla - vaikka pannussa paistamalla), mutta sieniruokiin en ole rakuuna hoksannutkaan yhdistää. Mistä tulikin mieleeni, että meillä olisi postaamatta parinkin sorttista sienimuhennosta/soosia tältä syksyltä (ja kesäiset grilliruuatkin olisi viimein aika viritellä postausten muotoon).

(Missä vaiheessa Bloggerin kommenttikentän teksti on mennyt tämmöiseksi pieneksi piiperrykseksi.)

 
At 28/8/08 23:04, Anonymous ainailona said...

Meillä tuupataan rakuunaa usein kanan kylkeen, esimerkiksi johonkin vaaleaan juustopitoiseen kotkosuikalekastikkeeseen. Ja sosekeittoihinkin. Rakuuna on oiva yrtti!

 
At 29/8/08 15:17, Blogger Rosmariini said...

Innostuin googlettelemaan rakuunan ja broilerin yhdistämistä, ja törmäsin muutamiin oikeinkin kiinnostaviin kastike-ehdotelmiin. Eli paljon kiitosta vinkistä!

(SInihomejuustoinenkin ohjeistus osui silmääni, ja yksi vähän hedelmäisempi.)

 
At 29/8/08 21:01, Blogger ari said...

Rakuuna sopii tosiaan mainiosti kanan seuraksi.

Äidin keittiöstä löytyy mm. rakuunapihvit. Jauhalihapihvit, jotka on maustettu jotenkin rakuunalla. Sainkin inspiraation ja soittelin ympäriinsä kunnes sain reseptin.

 
At 31/8/08 13:09, Blogger Rosmariini said...

Rakuunapihvit kuulostavat kyllä jo ajatuksena kovinkin makoisilta. Ohjeistusta odotellen. Kätevää muuten, kun teikäläisiltä löytyy tuota keittotaitoa (ja hyviä reseptejä) vähän jokaiselta perheenjäseneltä. :)

 
At 31/8/08 23:35, Blogger ari said...

Illalliseksi tuli tehtyä näitä pihvejä.

Tässä suvussa tosiaan kokataan aika laajalla skaalalla. Broidin rekisteröity taitaa olla ainut lähipiiristä, joka ei aktiivisesti kokkaa. Hänkin kyllä arvostaa hyvää ruokaa.

 
At 1/9/08 00:02, Blogger Rosmariini said...

Oujee, kiitoksia. Jospa noita ehtisi jonain iltana itsekin kokkailemaan.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails