torstaina, marraskuuta 29, 2007

Pizzapommit!

Jamien uusi koti- ja kasvisaiheinen keittokirja on minusta parasta Jamieta pitkään aikaan. Muutama edellinen opus on tuntunut hivenen turhalta, käytännössä ensimmäisen opuksen annin kertaamiseen keskittyneeltä hyllyntäytteeltä. Uusin sen sijaan esittelee tukuittain uusia reseptejä ja mukavia, tuoreen tuntuisia ideoita.

Tämä ohje kiinnitti huomioni jo pelkällä nimellään. Pizzapommit! Hullu idea! Ja ajatus pizzan kaltaisen, monissa kodeissa aivan puhkisyödyn ruoan toteuttamisesta uudella tavalla tuntui piristävältä. Oheisen ohjeen täytteitä voi tietenkin varioida mielensä mukaan, mutta tässä yksinkertaisessa versiossa Italian maittavimmat annit, tomaatti, mozzarella ja basilika, yhdistyvät taas kerran erittäin maittavalla tavalla.

Friteeraamista ei muuten sitten kannata lainkaan arastella, vaikkei omistaisi muodikasta erillistä friteerauslaitetta. Puuha onnistuu vallan mainiosti ihan tavallisessa kattilassa. Sellaisessa mekin sen teimme.

Pizzapommit

annos pizzataikinaa (yhdestä annoksesta tulee n. 10 pommia)
annos mieleistäsi tomaattikastiketta
kirsikkatomaatteja puolitettuina
tuoretta basilikaa
(buffalo)mozzarellaa
öljyä friteeraamiseen

Valmista taikina normaalisti, anna kohota suunnilleen kaksinkertaiseksi, nuiji kohonneesta taikinasta ilmat pois ja revi se Jamien ohjastusta mukaillen suunnilleen lime-hedelmän - tai kotoisemmin vaikkapa kananmunan kokoisiksi pallukoiksi.

Kauli tai painele ja venyttele pallot melko littaniksi, n. 10 cm levyisiksi pieniksi pizzapohjiksi. Pohjan paksuus on tällöin ehkä puolen sentin luokkaa. Pieni paksuusheitto ei tässä kohden kamalasti haittaa. Älä kuitenkaan kaulitse taikinaa ihan läpinäkyväksi, vaikka pitäisit perinteisistä pizzoista hyvin ohutpohjaisina. Liian hennon taikinan friteeraaminen muodostuu nimittäin erittäin haastavaksi. Puhun kokemuksesta, sillä ehdin kävellä tähän ansaan parin ensimmäisen pallukan kanssa.

Täytä sitten pizzat: ota pikkuinen pizzapohja kämmenellesi, laita sille ruokalusikallinen tomaattikastiketta, puolikas kirsikkatomaatti, nokare mozzarellaa ja muutama basilikanlehti. Nostele sitten reunat pizzan päälle ja purista ne yhteen niin, että saat kauttaaltaan suljetun mytyn. Sitä voi vielä pyöritellä käsissään varovasti hetken, jotta saumat tasoittuvat ja pommista tulee tasaisempi.

Kun kaikki pizzat on täytetty, on friteerauksen aika! Kuumenna öljy 180 asteeseen (lisäohjeita friteerauksesta täällä). Paistamiseen voi käyttää mitä tahansa ruokaöljyä. Noin litra tavalliseen 2-3 litran kattilaan on sopiva määrä. Öljyä tulee olla sen verran, että saat pommit sinne kunnolla upoksiin. Friteeraa pizzapommeja viitisen minuuttia, kunnes ne saavat kauniin vaaleanruskean pintavärin. Jamien ohje neuvoi kääntämään pommeja puolivälissä, mutta minun aikaansaannokseni eivät kyllä pysyneet öljyssä kuin tasan yhdessä asennossa. Niinpä katsoinkin parhaaksi vain painaa ne reikäkauhalla kunnolla upoksiin koko friteerauksen ajaksi.

Valuta pommit kuiviksi talouspaperin päällä, ripottele pintaan hieman suolaa ja tarjoa lopun tomaattikastikkeen sekä tuoreen basilikan kera. Tomaatin, mozzarellan ja basilikan liitto on joka muodossaan niin maistuva, ettei lasi viiniäkään liene liioiteltua.

13 Comments:

At 30/11/07 08:07, Anonymous satujatar said...

Siis vautsivau! Noitahan voi toistaiseksi uunitonkin krapulainen herkkusuu valmistaa. Naminami.

 
At 30/11/07 08:48, Blogger Rosmariini said...

Niinpä muuten voikin. Näistä palleroista ei muuten muistaakseni tullut friteerauksesta huolimatta edes mitenkään öljyisiä tms., eli olivat aikamoisen hauskaa syötävää. Ja kaverina tarjoiltu tomaattikastike oli toki myös aika hyvää...

 
At 30/11/07 08:53, Anonymous Matleena said...

Hih, katsoin ensin, että broilerihan se siinä köllöttelee.

 
At 30/11/07 08:53, Blogger siina*k said...

Namskis!
Italiassa nämä tehdään enemmän littanan mallisiksi ja niitä kutsutaan suomennettuna housuiksi.

 
At 30/11/07 09:54, Blogger Rosmariini said...

Jamie taisi kertoa kirjassaan törmänneensä kyseiseen ruokalajiin ensimmäistä kertaa Caprin saarella, ja pommit olivat entuudestaan erittäin tuttuja myös hänen napolilaiselle tuttavalleen. Itse muista aiemmin nähneeni tämmöisiä pizzapalloja missään italialaisissa keittokirjoissakaan, eli aina sitä oppii uutta.

 
At 30/11/07 14:54, Blogger ylimuuli said...

No uutta on ainakin mulle. Tosin näähän on selkeesti kotosin Louhisaaren suunnalta ;-D Ihan sama konsepti. Aivan mainio idea ja postaus. Pizza Bombs over Baghdad! World Peace.

 
At 30/11/07 15:13, Anonymous Jenny said...

Olen itse harkinnut tuon kyseisen kirjan hankkimista ja kyllähän se nyt on ostettava kerta sieltä löytyy vaikka mitä :)

 
At 30/11/07 21:33, Blogger Pippurimylly said...

Kieltämättä noissa pizzapommeissa on vahvaa Louhisaaren jengaa! Drop the bombs!

 
At 1/12/07 01:36, Blogger veena said...

hei tosi hyvältä kuulostaa. Pakko kokeilla! calzone pommina, loistavaa.

 
At 1/12/07 11:17, Blogger oliivia said...

näitä pommejahan on pakko kokeilla!
Hyvä tietää että kirjakin vaikuttaa hyvältä. Täytyy myöntää että itsekään en aluksi lämmennyt uusimmalle kirjalla, mutta mieli muuttui kun katsoin pari Jamien kotona -jaksoa Neloselta. Reseptit ja ideat vaikuttavat tosiaan tuoreilta ja todella herkullisilta!
Kirjan ostoon on kai lähdettävä, ellei joulupukki satu olemaan kuulolla...

 
At 2/12/07 23:46, Blogger Rosmariini said...

Minäkin suhtauduin uuteen Jamie-sarjaan vähän epäillen, mutta heti ensimmäisestä perunajaksosta alkaen olin ainakin ruokaohjeiden osalta ihan myyty. Kerrassaan loistokas oli se yksikin uusista perunoista tehty salaatti, jossa oli lisänä savustettua lohta ja piparjuurista creme fraichea. Ja kapriksia! Nyt pitäisi vaan malttaa odotella ensi kesää, uusia perunoita, mansikoita jne. jne.

 
At 2/12/07 23:50, Blogger Rosmariini said...

(Jamien kotona -sarjan salaattijaksosta vielä sen verran, että minusta Jamien parjaama jäävuorisalaatti on ihan hauskaa syötävää. Lehtisalaatti on sen sijaan ainakin useimmiten huomattavasti mauttomampaa ja rakenteeltaankin ryhdittömämpää.)

 
At 16/11/12 18:37, Anonymous Anonyymi said...

Toimiskohan ihan uunissakin tehtynä?

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails