Marttakemut Mannerheimin pöydässä
Aiheena oli ruokapolkkaajien pikkujoulu ja paikkana Uudenmaan Marttojen Kalevankadulla sijaitseva marttakeittiö. Kokkausohjeistusta oli antamassa pesunkestävä martta, joka oli suorittanut aikaa vaativampia kokkaustoimenpiteitä jo hyvissä ajoin etukäteen. Yksi tällainen toimenpide oli mustaherukanlehtien hankkiminen Louhisaaren juomaa varten - ei kovinkaan helppo tehtävä tähän aikaan vuodesta.
Louhisaaren juoma (joka oli Satujatarinkin mukaan varteenotettava vaihtoehto vappusimalle) valmistetaan vedestä, herukanlehdistä, sitruunahaposta ja sokerista. Sen jälkeen etenimme tässä järjestyksessä alkaen kerrassaan herkullisesta vorschmackista:
Sherryllä ja sitruunalla maustettu punajuuriliemi borstsok tarjoiltiin yhdessä kasvistäytteisten Louhisaaren piirasten kanssa. Kummastakaan niistä meillä ei ole valitettavasti oikein onnistuneita valokuvia, kun hämärässä huoneessa (kynttilän valaistuksessa) ei kännykkäkameralla kovin paljon juhlittu. Tässä ohjetta borstsokiin:
Seuraavaksi tarjolla oli uuniperunoita sekä paistettua kuhaa Mannerheimin tapaan. Marskin kuhan salaisuutena oli piparjuurivoi ynnä herkkusienikastike, johon käytettiin seitsemän desilitraa kermaa. Jälkiruuaksi vielä ranskalainen suklaakakku & cafe au lait ja sitä ennen kaikissa sopivissa väleissä Marskin ryyppyä.
Jälkiruokabonuksena oli vielä ihanaisen Ylimuulin paikalle tuomat onnenkeksit mietelauseineen. Pukkikin toki kävi ja toi jauhantatiimillemme kotiin tuotavaksi monennäköisiä piparimuotteja.
Kiitokset paikalle uskaltautuneille uusille ja vanhoille tutuille - sekä täkäläiselle tuttavapariskunnallemme lentokenttäkyydityksestä. Oli kiva tavata!
Louhisaaren juoma (joka oli Satujatarinkin mukaan varteenotettava vaihtoehto vappusimalle) valmistetaan vedestä, herukanlehdistä, sitruunahaposta ja sokerista. Sen jälkeen etenimme tässä järjestyksessä alkaen kerrassaan herkullisesta vorschmackista:
Marskin vorschmack, 10 hengen annos
1 kg lampaan ja vasikan paistia (yhteensä)
2-3 sipulia
voita paistamiseen
3 liotettua sillifileetä (käytimme itse luultavasti vähemmän)
suolaa, valkopippuria
1 dl konjakkia
1 dl korppujauhetta
3 dl kuohukermaa
Paista lihat uunissa kypsiksi, mutta jätä sisältä punertaviksi. Jäähdytä ja jauha raakojen sipulien ja sillifileiden kanssa hienoksi. Mausta seos suolalla ja pippurilla ja ruskista voissa paistinpannulla. Lisää konjakki, korppujauhe ja kerma. Kaada seos uunivuokaan ja kypsennä noin 20 minuuttia, kunnes pinta on ruskehtava. Koristele punajuuri- ja etikkakurkkukuutioilla ja tarjoa smetanan ja duchesseperunoiden tai uuniperunoiden kanssa alkupalana. Meillä lisäkkeenä oli suolakurkkua, etikkapunajuuria ja marinoituja sieniä. Sekä tietenkin smetanaa.
(Ohje peräisin kirjasta nimeltään Mannerheimin pöydässä.)
Sherryllä ja sitruunalla maustettu punajuuriliemi borstsok tarjoiltiin yhdessä kasvistäytteisten Louhisaaren piirasten kanssa. Kummastakaan niistä meillä ei ole valitettavasti oikein onnistuneita valokuvia, kun hämärässä huoneessa (kynttilän valaistuksessa) ei kännykkäkameralla kovin paljon juhlittu. Tässä ohjetta borstsokiin:
Borstsok (Eva Mannerheim Sparren keittokirjasta)
2 l lihalientä & punajuuren mehua (= puoli litraa lihalientä, johon käytetty kolme liemikuutiota + 1½ litraa punajuurilientä)
sitruunaa
sherryä
smetanaa
Kauniita punajuuria kuoritaan ja raastetaan hienoksi, niiden päälle kaadetaan kiehuvaa vettä, astia peitetään kannella ja annetaan hautua muutamia tunteja. Lihaliemi kiehautetaan, punajuurimehu siivilöidään ja sekoitetaan keittoon viime hetkessä. Maustetaan tilkalla sitruunamehua ja sherryä (sekä suolalla ja mustapippurilla!). Keiton tulee olla kirkkaan punaista. Tarjoillaan smetanan kanssa.
Seuraavaksi tarjolla oli uuniperunoita sekä paistettua kuhaa Mannerheimin tapaan. Marskin kuhan salaisuutena oli piparjuurivoi ynnä herkkusienikastike, johon käytettiin seitsemän desilitraa kermaa. Jälkiruuaksi vielä ranskalainen suklaakakku & cafe au lait ja sitä ennen kaikissa sopivissa väleissä Marskin ryyppyä.
Jälkiruokabonuksena oli vielä ihanaisen Ylimuulin paikalle tuomat onnenkeksit mietelauseineen. Pukkikin toki kävi ja toi jauhantatiimillemme kotiin tuotavaksi monennäköisiä piparimuotteja.
Kiitokset paikalle uskaltautuneille uusille ja vanhoille tutuille - sekä täkäläiselle tuttavapariskunnallemme lentokenttäkyydityksestä. Oli kiva tavata!
18 Comments:
Olen kauan ihaillut virtuaalisesti kokkailujanne, kuvianne ja varsinkin viihteellistä kerrontaanne. Tosi mukava oli tavata myös livenä.
Oli kyllä kiva nähdä! Harmillisen vähän ehdittiin rupatella illan aikana, mutta jospa tässä vielä jonkinmoista kinkeriä saataisiin tämän kokkailun tiimoilta viriteltyä, kunhan edellisen pöly laskeutuu :)
Juu, kivaa oli tavata! Toivottavasti kohtaamme täällä kommenttilaatikon(kin) puolella tästä lähtien vähän useamminkin!
Kyllä me kinkerit saadaan aikaiseksi vaikka pöly ei laskeutuisikaan eli kiitokset viimeisestä minunkin puolestani :-)
Eivätköhän ne kiitokset suuntaudu enemmän sinne järjestäneen seuran suuntaan! Sekä tietenkin Martalle, joka oli kyllä ihan ässä.
On se vaan sitten kivaa kun on mukavaa! Kiitos molemmille, kun jaksoitte tulla! Minun on varmaan pakko linkata tämä postaus omaani, että saavat siellä kyselleet reseptilöitä itsellensä.
Siinä vorsmakissa, jota Arjan kanssa rakentelimme kunniakkaasti, oli muuten 400 geetä lammasta ja 600 geetä vasikkaa. Aika vaffasti se oli lampaan makuista silti.
Hyvän vorsmaakin saitte kyllä Arjan kanssa aikaiseksi. Huomaatkos tuossa ekassa kuvassa oman hämmennystaidonnäytteesi? :)
Läsnäolijoilta löytyy toki reseptejä myös muihin tarjolla olleisiin tuotoksiin, aina Louhisaaren juomasta alkaen, joten niitäkin pesee kyllä tarvittaessa. Ohjeistukset eivät ole mitenkään mahdottoman tarkkoja (esim. paistolämpötilojensa osalta) vaan enemmänkin semmoista mukavaa menneiden vuosikymmenten meininkiä henkiviä.
Oli ihana taas tavata! Ja nälkähän jäi eli lisää miitinkejä pukkaa ;-D
Olipahan kyllä! :) Nälästä tuli mieleen, että teikäläisen joulupaketeista taisikin paljastua vallan syötäviä juttuja. Tosin saihan se Pepakin paketistaan poromuotin lisäksi suklaatia.
Nam nam! Litra kermaa, pari desiä smetanaa ja puoli kiloa voita saa kyllä ihmeitä aikaan!
Oli hauska tutustua.
Harvoin pääsee kyllä noin sananmukaisesti ottamaan ensin puoli kiloa voita! :) Tosin omassa punajuurikeitoksessani sitä ei tarvittu ollenkaan, eikä sen kummemmin kermaakaan. Se (teidän tiiminne tehtailema) kuhan kera tarjoiltu kermainen herkkusienikastike taisi olla ravintola Savoyn ohje, jos en ihan kokonaan erehdy. Ilmankos ravintolaruokakin tuppaa olemaan aina niin hyvää.
Oli kyllä kerrassaan hauska tutustua!
Oih ja voih, tälläkin kertaa rannalle jääneenä harmitttaa niin vietävästi...ilmeisen mukavaa teillä olikin, taas!
Seuraavia kinkereitä odotellessa, lupaamme puolen voikilon voimalla olla sillä kertaa mukana.
Täällä Oulussakin voi todistetusti käydä piipahtamassa ihan vaikka vaan viikonloppuseltaan. :) Mieluusti istuisimme kyllä puolen voikilon poppoon kanssa saman pöydän ääreen!
Voi jospa olisin ollut mukana! Tunnetusti herkkuja saa aikaan kermalla ja voilla, kun kokataan niin sitten kokataan kunnolla!
Ehkäpä tiemme vielä joskus risteävät. Pidetään vaikka siellä Dubaissa jolloinkin miitti, jos ei muuten onnistu. :)
Harmi kun ei ole ollut aikaa viime aikoina seurata blogia, pikkujoulut kun olisivat olleet meidän omalla kotikadulla =) Taikinapoika yrittää taas kammeta itseään jaloilleen pitkän tauon jälkeen, toivottavasti ei jää ihan lyhytaikaiseksi ponnistukseksi... Hauskaa pikkujoulukautta!
Teikäläisellä taitaa olla koti sitten kohtuullisen keskeisellä paikalla siellä. :) Mutta voihan harmitus, kun et hoksannut osuttautua pikkujouluilemaan! Olisi ollut kyllä hauska tavata vihdoin ja viimein. Hauskaa on samaten nähdä Taikinapojassa elonmerkkiä pitkästä aikaa!
Louhisaaren piiraiden resepti on ilmestynyt hiljakkoin MonkeyFoodiin. Laittelen tähän joukon jatkoksi ohjeistusta vielä Louhisaaren juomaan, koska ehdin takuulla hukata ohjelappusen ensi kesän mustaherukanlehtiaikaan mennessä moneen kertaan:
Louhisaaren juoma
5 l vettä
4 l mustaherukanlehtiä
25 g sitruunahappoa
1/2 kg sokeria
Kuumenna vesi kiehuvaksi. Kaada se huuhdottujen mustaherukanlehtien päälle. Lisää joukkoon sitruunahappo hyvin sekoittaen. Peitä astia kannella ja anna juoman tekeytyä huoneenlämmössä noin 12 tuntia. Siivilöi lehdet pois ja lisää sokeri. Juoma on valmista heti jäähdyttyään. Voit lisätä joukkoon kivennäisvettä.
Lähetä kommentti
<< Home