tiistaina, marraskuuta 27, 2007

Spelttileipä

Emme syöneet syyssopan kanssa ohjeistukseen sisältyneitä sydänsämpylöitä vaan spelttileipää. Alkuvehnää oli jo aikakin kokeilla monen kuukauden aikomisen jälkeen. Ja loistokasta leipää siitä syntyikin – jos kohta leipä ei ollut ihan puhdasoppinen spelttileipä siinä mielessä, että suurin osa jauhoista oli tavallisia vehnäjauhoja, mutta lopputulos ei kyllä ollut missään suhteessa tylsää eikä tavallista. Auringonkukansiemenetkin toivat taikinaan oman jyvämäisen olemuksensa.

Leivän leipominen oli taas tällä kertaa harvinaisen helppoa. Sen kun vaan sekoittelin ainekset pikaisesti yleiskoneen taikinakulhossa ja tunteroisen nostattelun jälkeen kippasin kohonneen taikinan uunipellille. Siinä sitten pieni lisänostatus, leipä uuniin ja tunnin päästä uunista ulos. Tätä meillä tehdään kyllä toistekin. Jos innostuisi joskus vaikka järjestämään keskiaikaiset kemut. Niissä ei tosin oikein voisi tarjoilla tomaattiruokia ollenkaan.
Birkkalan rapea maalaisleipä (ohje samaisilta reseptisivuilta)

4 dl vettä
1-1½ tl suolaa
1 rkl juoksevaa hunajaa tai sokeria
3 dl Birkkalan puolikarkeita spelttijauhoja
5 dl Birkkalan ydinspelttijauhoa (tai vehnäjauhoja)
1 pussi kuivahiivaa
1 dl idätettyjä Birkkalan spelttijyviä (tai auringonkukansiemeniä tms)

Sekoita lämpimään veteen suola, hunaja, siemenet sekä jauhot johon kuivahiiva on sekoitettu. Vaivaa taikinaa mahdollisimman vähän. Anna taikinan kohota noin 1-2 tuntia. Kaada taikina keoksi pellille. Anna leivän kohota noin 20 minuuttia. Paista leipää ensin 250 asteessa noin 15 minuuttia. Jatka sitten paistamista 125 asteessa noin 40-45 minuuttia.

Seuraavalla soppakerralla on sitten kyllä niiden sydänsämpylöiden vuoro.

4 Comments:

At 27/11/07 10:20, Blogger ylimuuli said...

Spelttileipää, mahtavaa. Keskiaikaisuus on muuten nyt selkeä trendi, uusimmassa Gloriassakin oli Hannele Klemettilän parhaat ohjeet ja ihan palan halusta kokeilla niistä joitakin :-P

Ehkä se elävän ravinnon buumi tulee sitten keväällä...

 
At 27/11/07 10:32, Blogger Rosmariini said...

Ja itse en ole vielä tutustunut edes siihen Klemettilän keskiaikaiseen keittokirjaankaan, joten meikäläinen mönkii täällä trendien suhteen taas ihan hännänhuippuna. :) Mutta mielelläni seurailisin kyllä Muulikeittiön meininkiä millä aikakaudella tahansa!

 
At 28/11/07 15:40, Anonymous Anonyymi said...

Hei! Tervetuloa tutustumaan uusiin sivuihini! Sivut avataan ke-to välisenä yönä puolenyön aikaan.

www.hellapoliisi.fi

Terkuin Hellapoliisi (ent. Lintu75)

 
At 28/11/07 20:13, Blogger Rosmariini said...

Onnea uusille sivuille! Pitää käydä viimeistään huomenissa kurkkaamassa.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails