lauantaina, elokuuta 25, 2007

Lohipihvit

Kalaruokakuukausi kun on, haimme kaupasta suunnilleen puolen kilon lohenpätkän ja askartelimme "salmon cakes" -nimellä maailmalla kulkevia paistoksia. Suomeksi voitaneen puhua lohipihveistä, vaikkei näitä syödessä tule välttämättä kovin kerkeästi pihvi mieleen. Resepti sovellettiin muutamasta cooks.com:sta löytyneesta salmon cake -ohjeesta.

Lohipihvit (salmon cakes)

500 g lohifilettä
1 muna
3 paahdettua paahtoleipää raastettuna
suolaa
pippuria
kourallinen tai pari ruohosipulia, persiljaa, (tilliä)

Alkuperäinen ohje kehotti tekemään sidosmurenan suolattomista kekseistä, mutta olen nähnyt TV-kokkien murentelevan paahdettua tai pannulla paistettua leipää niin usein, että halusin kokeilla samaa. Paahdoin muutaman tavallisen paahtoleivän ja hyssyttelin ne yleiskoneella pienehköksi murenaksi. Lisäsin leipiä koneeseen yksi kerrallaan ja yritin parhaani mukaan arvioida syntyvien murujen määrää suhteessa lohenpalaan. Lopulta muruksi päätyi kolme leipäsiivua, mikä onnekseni osoittautui erittäinkin sopivaksi määräksi puolelle kilolle lohta.

Murujen joukkoon lisäsin yrtit, suolan ja pippurin ja hyssytin ne koneella sekaisin. Seuraavaksi rikoin kulhoon munan ja hyssytin taas hetken. Viimeisenä sekaan pääsi kuutioitu lohi, josta oli luonnollisesti poistettu ensin ruodot ja nahka. Hyssytin jälleen, kunnes taikina oli sen verran tasaista, että siitä uskoi voivansa taputella kohtuullisen tasamuotoisia pihvejä. Ihan kamalasti taikinaa ei kannata kalan lisäämisen jälkeen kuitenkaan enää jauhaa. Liika myllääminen tahtoo viedä muheuden ja mehukkuuden niin lihasta kuin kalastakin.

Tässä vaiheessa kokkausavuksi saapui Rosmariini, joka jakoi taikinan viiteen osaan ja taputteli tasaisiksi pihveiksi. Itse kuumensin sillä välin valurautapannussa oliiviöljyä. Laitoin öljyä melko reippaasti - ehkä noin puolen sentin kerroksen pannun pohjalle. Paistoin pihvejä pari-kolme minuuttia per puoli, eli kunnes pinnasta tuli rapsakka ja ruskea.

Kalakakkusten kastikkeena söimme Kalapuohin kirpeänraikasta, löysähköä tomaattimajoneesia, jossa oli ainakin tilliä, suolakurkkua, valkosipulia ja tomaattia. Puohi suosittelee sitä varsinaisesti savukalan kanssa nautittavaksi, mutta hyvin toimi tässäkin yhteydessä. Lisäksi annoksen päälle saksittiin persiljaa.

11 Comments:

At 25/8/07 22:56, Anonymous Anonyymi said...

Kuulostaa hyvältä (taas kerran)! Taidan heti alkuviikosta kokeilla, kun kalaruokien teko rajoittuu uuniloheen sekä kalakeittoon ja -pulliin. Voiskohan tehdä hauesta, kun siitä teen pulliakin ja sitä merestä nousee?

Kiitos aivan herkullisesta blogista. Mielikuvitukseton ruuanlaittaja-perheenäiti lukee sitä hieman kateellisena kuola valuen

 
At 26/8/07 08:49, Blogger Mia said...

Mulla on ollut jonnin aikaa kalapiffit mielessä, mutta jotenkin lohipalojen sellaisenaan paistaminen on vaan niiin houkuttelevaa... näitä kyllä pitää päästä kokeilemaan.

 
At 26/8/07 10:53, Anonymous Anonyymi said...

Tasta tuli mieleen joskus vuosia sitten tekemani lohipihvit muistaakseni Hesarin ohjeella, lohi leikattiin pieniksi kuutioiksi ja sekaan lisattiin ainakin kurkkua kuutioina seka joitakin muita vihanneksia, lisaksi hieman chilia makua antamaan. Maistui todella hyvalta kermaviilikastikkeen ja uusien perunoiden kanssa!

Pitaisi kokeilla ko. ohjetta uudelleen, kehitella oman maun mukainen silla taydellinen ohje ei ole mielessani ja googlekaan ei sita heti kertonut!

 
At 26/8/07 10:56, Anonymous Anonyymi said...

Lisays edelliseen:
-lohta pienina kuutioina
-kurkkua kuutioina
-kevatsipulia
-tillia
-muna
-tuoretta chilia
-suolaa, pippuria

Sekoita keskenaa, muodostele pihveja ja paista pannulla!

 
At 26/8/07 11:29, Blogger Elena said...

Meilläpäin näiden nimi on suomeksi lohimurekepihvit.

 
At 26/8/07 12:23, Blogger Meri, Helsinki said...

:-P Lohipiffit maistuis täälläkin. Saas nähdä mitä Brittein saaret ja Belgia tällä kertaa tarjoavat... gulps. Mukaan toki lähtee oma varasto pussipuuroa ja prodepatukoita :-D Ehkä elän siis. Nähdään!

 
At 26/8/07 13:01, Blogger Rosmariini said...

Olen aina vähän vierastanut kalan muusaamista pihveiksi tai pulliksi pelätessäni, että raaka-aineen oma maku joutuu liikaa uppeluksiin, mutta kesälomareissulla maistamani salmon cakes -annos onnistui tehokkaasti muuttamaan mieltäni. Mainioltahan se lohi maistuu tässäkin muodossa. Monissa ohjeissa tällaisiin lohimurekepihveihin näytetään käytettävän myös purkitettua lohta, jollaista itse en ole koskaan tainnut maistaakaan.

Finfoodista löytyi myös hyvältä kuulostava haukimurekepihvien ohje, jota pitää muistaa itsekin testata, jos hauen sattuisi jolloinkin jostain saamaan.

 
At 26/8/07 13:11, Blogger Rosmariini said...

Kiitokset Johannalle ohjeesta, tuotapa pitää itsekin testata. Kuulostaa mukavan raikkaalta ja maukkaalta kesäsyötävältä. (Harmillista, ettei helleaaltoja mahda olla näille seuduille enää tälle vuodelle pahemmin tulossa.) Ja Ylimuulille oikein rentouttavaa reissua ja tervetuloa takaisin sitten aikanaan!

Nami-Nami -blogista löytyy muuten myös herneillä höystettyjen lohikakkusten ohje, joten kannattaa kurkata myös sinne.

 
At 27/8/07 02:56, Blogger Anna said...

Pitääkin kokeilla lohta tässä muodossa. Sellaisenaan paistettuna se tuntuu suussa liian kalanrasvaiselta makuuni, mutta pihveissä rasvaisuus varmaan ovelasti jakautuu tasan koko massaan ;). Paahtoleivät on kans hauska idea!

Kuukausien anonyymin seurailun jälkeen ryhdistäydyin ja pistin oman ruokablogin pystyyn: lisäsin Pastanjauhantaa-blogin linkkeihini, onko ok?

http://uneliasblogi.blogspot.com/

 
At 27/8/07 08:55, Blogger Rosmariini said...

Paljon onnea uudelle blogille! Syksy onkin jostain syystä hyvinkin otollista aikaa blogin perustamiselle. Jospa näkisimme Uneliaan kokin myös tulevien kuukausien ruokahaasteen osanottajissa. :)

Niin, ja linkittäminen on ilman muuta ookoo.

 
At 31/7/19 14:36, Blogger a片卡通版免費 said...

Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails