Marianne-kakku
Tämä Marianne-karkeilta ja mansikalta maistuva kakku toimitti tämänvuotisissa rapujuhlissa jälkiruuan virkaa. Kakku näyttää kuvassakin sen verran onnistuneelta, etten sitä arvatenkaan itse tehnyt. Tosin tämän leipomisesta voisin ehkä juuri ja juuri selvitäkin. Toivottavasti ohje on edes suurin piirtein oikein, kun sen puhelimessa puhuessani pikaisesti muistiin kyhäsin:
Ohjeen alkuperä on itselleni tuntematon. Kyseessä voisi kaiketi olla vaikkapa Fazerin resepti, kun Marianne-karkkien valmistuksesta kerran vastaavat. Mahtaakohan muuten olla olemassa leivontaohjeita, joiden pääosassa olisivat perinteiset pihlajanmarjakarkit? Tai vaikkapa ne Fazerin parhaiden sekaan piiloutuneet pitkulaiset kissakarkit eli Kiss-Kissit?
Marianne-kakku
pohja:
200 g suklaakeksejä rouhittuina (esim. cookieseja)
50 g sulatettua voita
täyte:
2 dl vispikermaa
120 g Marianne Crush -rouhetta
200 g maitorahkaa
5 liivatelehteä
1 dl kiehuvaa vettä
pinnalle:
400 g marjoja (esim. vadelmia tai mansikoita)
1 dl sokeria
4 liivatelehteä
1 dl punaista mehua
Sekoita keksimurut ja sulatettu voi. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Nosta jääkaappiin odottamaan.
Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon murskatut mariannet sekä rahka. Liota liivatelehtiä n. 5 min. runsaassa kylmässä vedessä. Purista ylimääräinen vesi pois ja yhdistä liivatteet yhteen desiin kiehuvaa vettä. Liuota liivateseos marianne-vaahtoon ja kaada pohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa ainakin 2-3 tuntia.
Soseuta marjat tehosekoittimessa sokerin kera. Liota liivatelehtiä viisi minuuttia runsaassa kylmässä vedessä. Purista vesi pois ja sulata liivatteet kiehuvaan mehuun. Lisää liivateseos survottujen marjojen sekaan. Kippaa marianne-kerroksen päälle ja hyydytä jääkaapissa useita tunteja tai yön yli.
Ohjeen alkuperä on itselleni tuntematon. Kyseessä voisi kaiketi olla vaikkapa Fazerin resepti, kun Marianne-karkkien valmistuksesta kerran vastaavat. Mahtaakohan muuten olla olemassa leivontaohjeita, joiden pääosassa olisivat perinteiset pihlajanmarjakarkit? Tai vaikkapa ne Fazerin parhaiden sekaan piiloutuneet pitkulaiset kissakarkit eli Kiss-Kissit?
27 Comments:
Kettukarkkeja ja Kiss-Kissejä on kyllä vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen. Yksi suursuosikki oli myös se jääkarhukarkki. Mutta ei se Kiss-Kissiä voita...
Miten olinkaan unohtanut jääkarhukarkit! Niitä sitä aina yritti kalastella kersana Fazerin parhaiden pussukasta, mikäli Kiss-Kissit olivat päässeet loppumaan. Harvemmin noita paperipäällysteisiä karkkeja tuli itse ostettua, vaikka etenkin kettukarkeista kovasti tykkäsinkin.
Mummoltahan noita paperipäällyskarkkeja aina sai. Itse käytiin kiskalla ostamassa merkkareita. ;)
Keväällä käväisin Fazulla vierailulla, kettukarkkien kohdalla tuli varsinainen nostalgia-aalto.
Heh, mummolta sai aina nimenomaan kettukarkkeja ja kiss-kissejä. No jälkimmäisiä tarjottiin vieraille myös allekirjoittaneen häissä, niin hyviä ne ovat.
Nuo paperikarkit taisivat tosiaan olla aika lailla vanhemman sukupolven juttu. Paitsi lätkäliigat ja tuttifrutit olivat toki toisinaan omallakin ostoslistallani, mutta ne menivätkin enemmän irtokarkkiosastolle.
Fazer-Wikipediasta löytyy muuten kiintoisaa karkkihistoriaa. Kiss-Kissejä ja pihlajanmarjakarkkeja olisi tehty tuon mukaan jo 1800-luvulla!
Ooh, näyttääpä herkulta! KissKissit ja jääkarhukarkit on sisältä sen verran tahmaisia, että voisivat sopia sulatettuna johonkin kuorrutteeseen? Tai jätskin kastikkeeksi.. Mistähän niitä saisi sellaisenaan, Fasun parhaissa niitä on aina vain muutama. :( Ehkäpä Fasun tehtaanmyymälästä?
upean näköinen kakku... voiskin kokeilla rapujuhlajälkkäriksi... ;)
ilmeisesti tosiaan sama kuin tämä cloetta fazerin sivuilta löytyvä...
url:
http://www.suklainenkeittio.fi/index2.php?reseptiid=9
Hellou
Henna, ja muutkin, Kiss-Kissejä on Fazerin irtokarkkilaareissa niissä mistä löytyy Fazerin sinistäkin
Tosiaankin, se on tuo Cloetta Fazerista löytyvä Marianne Cheesecake (rahkakakku) -ohje, kiitos Kikille vinkistä. Ja noilta reseptisivuiltahan näyttää löytyvän karkkikakkujen ohjeita vaikka millä mitalla. Taidankin kenties kokeilla jolloinkin tuota Tyrkisk Peber –friikin hyytelökakkua.
Hei!
Ohje on Fazerin Marianne Crush -nimisen Bak & Dessert -pussin kyljessä, löytyy maustehyllystä melkeinpä kaikista kaupoista :) Olen tehnyt kakkua alkuperäisellä vadelma-versiolla jo parikin kertaa, ja meni kyllä heti parempiin suihin! Kiitos kivasta sivusta!
Kiitos tiedosta! En ole tainnut itse tuota marianne-rouhetta koskaan ostaakaan. Onkin kätevää sitten, kun tätä kakkua innostuu joskus laatimaan, että resepti on tarveaineineen valmiiksi jo kaupassa odottamassa. :)
Todella herkulliselta kakku näyttää!
Minunkin lemppareita on kettukarkit mutta Fazun pussista taas lakka..vai mitä ne sini-vihreässä ruudullisessa paprussa olevat ovatkaan nimeltään. Ne menee aina ensin :)
Lakkaa (tms.:) en saa loihdittua mieleeni, mutta oliko siellä pussissa semmoinenkin karkki kuin Tosca. Se taisi olla ruskeassa käärepaperissa.
Lacta-nimisiä ovat ne sinivihreät ruudulliset - tai ainakin muinoin olivat. Minun suosikkejani myös! Mukavan mieto, mutta täyteläinen maku. Ei kirpeä, ei liian makea. Mainio!
Korjaan - "lakta" koolla ihan reilusti suomalaisittain.
Heh, no ilmankos sekoitin lakkaan :)
Nuo Toscat on myös suosikkeja ja sitte ne sini-valko-punaisessa paperissa olevat...niidenkään nimeä en muista :)
Rapu ja orange jää aina syömättä :(
Kiss kiss kiss kiss puss pussissa! Erisopivaa häihin ja karan aatelistoa. Kettukarkit on kyl pahoja vaikka nostalgisia.
Rapu ja orange? Miten minä nyt en muista näitä ollenkaan! Karkkiasiantuntemukseni taitaa olla oletettua kehnompi.
Ja Muuli on takaisin, jeejee! Toivottavasti Ahvenanmaan pyöräretki oli antoisa.
Jep, mulla on pussi pyörinyt tuossa tietokoneen vieressä viikkoja ja siellä ne köllöttelee...Rapu ja Orange.
Muistan, että tuo Orange tuli uutena pussiin jokunen vuosi sitten mutta tuo Rapu on ollut jo kauan. Kultainen kääre, jossa siniset päädyt ja punainen rapu keskellä :)
Retki oli huippu! Mutta olen täällä kotona taas vähän kuin vain lainassa kun jo sunnuntaina taas loittonen kolmeksi viikoksi. Mielettömiä kokemuksia ja tietysti myös ruokaseikkailuita plakkarissa, jahka ehdin jakaa :-D
Terhi: Omasta puss-pusseilustani on näköjään sen verran aikaa, etten tosiaan ole noihin kahteen makeiseen ikinä tutustunut (luurasin yhteen pussukkaan sisälle, eikä rapu tai orange soittanut ollenkaan kelloa). Nyt on kyllä pakko päästä maistamaan tänä viikonloppuna niitä itsekin.
Ylimuuli: Varsin hulppealta tuo pyöräreissu vaikuttaakin. Jospa jonain kesänä pääsisi noihin maisemiin itsekin. (Ja toista reissua pukkaa heti perään, kääk!)
Nyt on makutesti tehty (varmaan vähintään viidentoista vuoden tauon jälkeen), ja täytyy myöntää, että Kiss-Kissit olivat muuttuneet vuosien myötä omassa suussani yllättävän muikeiksi. Ehkä tuo Lakta-karkki oli kuitenkin parempi, ja samaten Tosca maistui edelleen. Nuo uutuudet eivät pahemmin sävähdyttäneet meikäläistäkään.
Siinähän on intensiivinen punainen pinta, sopi varmasti rapujuhliin kuin nenä päähän.
Moikka!
Mitä mehua kakussa kannattaa käyttää?
Tuossa kuvan kakussa taitaa olla mansikkamehua.
Tässä kakun varmaankin alkuperäinen ohje.
http://www.fazermakeiset.fi/fi/Suklainenkeittio/Recept/Visa.aspx?recipeID=4893
Ja tästä karppaajien mariannehyytelökakusta kun varastaa pohjan niin paranee entisestään! Tuohon mariannehyytelökakkuun kun sopii tuo kookosta sisältävä pohja vallan mainiosti: http://karppaus.info/resepti/resepti.php?id=695
Lähetä kommentti
<< Home