keskiviikkona, toukokuuta 23, 2007

Katkistäytteiset kuhakääryleet

Huomasin, että kalaruuat olivat jääneet keittiössämme pitkäksi aikaa paitsioon, joten tilanne piti korjata kiireesti ostamalla viikonloppuna vähän kotimaista kuhaa. Olen aina silloin tällöin suunnitellut tekeväni kalasta ja katkaravuista jonkinlaista vuokaruokaa, ja nyt sen sitten toteutin soveltamalla tarkoitukseen Glorian uudesta ruokakirjasta (1999) löytynyttä kuhakääryleiden ohjetta.

Keitin kuhakääryleitä hetken aikaa kattilassa, minkä jälkeen kalastin ne uunivuokaan ja ripottelin pinnalle katkarapuja. Sitten lämmitin vuokaa uunissa sen verran, että katkaravut kuumenivat sopivasti, minkä jälkeen kippasin vielä kattilassa vispaamani (sinapilla maustetun) kastikkeen kalarullien päälle. Koko komeuden ylle saksittiin vielä tilliä ja ripoteltiin runsaasti kapriksia, joista sapuska sai kaipaamaansa suolaisuutta. Tässä resepti kuitenkin alkuperäisessä muodossaan:
Kuhakääryleet kapriskastikkeessa

600 g kuhafileitä
sitruunamehua, valkopippuria
hienonnettua persiljaa
2–3 dl kuivaa valkoviiniä
½ kalaliemikuutiota
Täyte:
pari ruokalusikallista ranskankermaa
kymmenkunta katkaravunpyrstöä
Kastike:
2 dl kalakääryleitten keitinlientä
1 rkl vehnäjauhoja
1–1½ dl kevytkermaa tai ruokacremeä tai loput ranskankermasta
(suolaa)
(1/2–1 tl dijonsinappia)
vähän tilliä, noin 1 dl kapriksia
Lisäksi:
pikkuporkkanoita tai porkkanasuikaleita

Valitse mielellään pieniä kuhafileitä. Jos fileet ovat paksuja, halkaise ne vaakasuorassa ja leikkaa isoiksi paloiksi, joista saa kääryleitä.
Valuta fileille sitruunamehua ja ripota pinnalle valkopippuria sekä persiljasilppua. Hienonna katkaravut, sekoita joukkoon ranskankermaa ja sivele fileille. Kääri fileet rullalle ja kiinnitä hammastikuilla.
Lado kalarullat kattilaan ja kaada päälle viiniä kääryleitten puoliväliin asti. Murskaa sekaan kalaliemikuution puolikas.
Kypsennä 5–10 minuuttia, kunnes kala on ehtinyt kypsyä.
Nosta rullat kattilasta, vatkaa liemen joukkoon vesi- tai viinitilkkaan sekoitetut vehnäjauhot. Lisää kerma tai ruokacreme ja keitä vielä kunnes sakenee ja jauhot kypsyvät.
Lisää kaprikset ja tarjoa kääryleitten kastikkeena. Lisäksi keitettyjä perunoita ja porkkanoita.

Kuhakääryleissä oli jotenkin sopivan kesäinen meininki. Taisi olla tillin ansiota, kun sen jotenkin yhdistää automaattisesti mielessään kaikkiin kesäaikana kokkailtuihin juttuihin. Kalan kaverina nautittiin kuvassa näkyvää valkoviiniä, joka siis muodosti myös kalojen keitinnesteen sekä kapriskastikkeen pohjan.

12 Comments:

At 23/5/07 17:20, Blogger oliivia said...

Aikas lailla hyvänkuuloinen ja -näköinen ruoka! Pitäneekin kokeilla seuraavan kerran kun valkolihaista kalaa nautimme. Vähän vaihtelua jo tuttuihin resepteihin.

Oliko muuten hyvää tuo viini? On ollut listallamme jo pitkään muttei ole vielä tullut kotiin asti raahattua sitä :)

 
At 23/5/07 18:12, Blogger Rosmariini said...

Teilläkin taitaa olla arkistossa useampiakin kuhareseptejä. Kiva kala. Viini oli ihan ookoo, tosin vähän turhan lämmintä, kun ei ehditty jäähdytellä sitä tarpeeksi. :)

 
At 24/5/07 08:42, Anonymous Anonyymi said...

Kala on aina hyvää, ja tuohan kuulostaa vallan mainiolta. On muuten jännä juttu, miten dijon-sinappi sopii kalaruokienkin mausteeksi. Monen mielestähän sinappi on tarkoitettu lähinnä kinkulle ja makkaralle.

Itse sain viime viikonloppuna jokusen siian verkoilla ja päätin kokeilla parmesaanikuorrutettua siikaa. Fileoin pari kalaa, sekoittelin parmesaaniraastetta kananmunaan ja peittelin fileet uunivuokaan tuolla kuorrutuksella. Sitten uuniin ja pinnan saatua kauniin värin koko homma olikin jo kypsää. Ja ennen kaikkea hyvää! Toimisi varmaan kuhalla ja muillakin vaaleilla kaloilla?

 
At 24/5/07 11:00, Anonymous Anonyymi said...

Ihana ruokablogi. Tein jo Paolan pastasalaatia ja yllätys yllätys se oli TOSI hyvää, myös miehen mielestä. Nyt katselin jauhelihalasagnen ohjetta joulukuulta 2006. Mitä mozzarellaa laitat? Raastetta vai palloja? Minulla on kokemusta tuoreesta mozzarellasta, että se on sellainen sitkeä köntti paistamisen jälkeen, onkohan merkillä vaikutusta? Kuinka suuren annoksen teet pastataikinaa?
Kiitos ihanista ohjeista ja kuvista, NAM!

 
At 24/5/07 18:19, Blogger Rosmariini said...

Kari: Kuulostaakin hyvältä tuo parmesaanisiika. Kesän tultua tulee varmasti kokattua kalaruokia enemmältikin, joten uudet ohjeideat ovat erittäinkin tervetulleita.

Anonyymi: Palana myytävä puhvelimozzarella toimii kokemusteni mukaan lämpimissä ruuissa perusmozzarellaa paremmin. Siinä on jotenkin parempi rakenne ja makuakin paljon enemän kuin tavallisessa mozzarellassa, joka kieltämättä saattaa mennä uunissa melko kumimaiseksi. Muistelisin, että olen joskus tehnyt tuon jauhelihalasagnen kokonaan ilman mozzarellaakin ja laittanut väliin pelkkää parmesaanijuustoa. Toimii ihan hyvin niinkin.

Pastataikina on meillä Pippurimyllyn heiniä, joten sen määrä on meikäläiselle mysteeri. :)

 
At 24/5/07 20:02, Blogger Pippurimylly said...

Hei, Anonyymi! Teemme pastan yleensä tällä ohjeella. Lasagneen olen viime aikoina tehnyt noin kuuden jauhodesin kokoisen taikinan. Siitä on vuoan koosta riippuen jäänyt aina pikkuisen ylikin.

Teen pastataikinan niin, että mittaan jauhot ensin kulhoon ja lisäilen munia sitten yksitellen niin kauan, että taikina on sileää ja notkeaa muttei tarttuvan kosteaa. Jos munaa menee liikaa, tilanteen saa toki pelastettua lisäämällä hitusen jauhoa.

Toivottavasti lasagnestasi tulee maittavaa!

 
At 24/5/07 21:19, Anonymous Anonyymi said...

Kiitos Rosmariini ja Pippurimylly vastauksista. Täytyy lähteä metsästämään puhvelimozzarellaa. Pastataikinasta on ennestään kokemusta ja sitä ei mikään voita.

 
At 24/5/07 21:41, Blogger Rosmariini said...

Tuosta buffalomozzarellasta tuli vielä mieleeni, että siitä on jutusteltu kommenttiosastollamme aiemminkin. Ja nyt kun linkittämisen vauhtiin pääsin, niin Terhin keittiön versio samaisesta jauhelihalasagnesta löytyy täältä.

 
At 25/5/07 18:50, Blogger Ulrika said...

Ihanaa, kuha on niiiin hyvää! Täältä sitä ei luonnollisesti saa. Jotain ehkä vastaavan tyylistä voisi löytyä, se on sitten vain yrityksen ja erehdyksen kautta etsittävä. Kala on tosin usein tuontitavaraa täällä keskiylängöllä, lähimmälle rannikolle on about 5 tunnin ajomatka ja Kiinasta kalaa saa kai sitten halvemmalla kuin kotimaasta. Tylsää, olen nimittäin suuri tuoreen kalan ystävä.

Äitini tekee maailman parhaimpia kalarullia. Hän käyttää niihin lohta, mutta varmaan muukin kala käy. Rullan sisältä löytyy piparjuuri- ja mätitahnaa, ja päältä kermainen kastike ja juustogratiini. Lois-ta-vaa!!

 
At 25/5/07 19:06, Blogger Rosmariini said...

Nuo mätitahna/piparjuuritäytteiset kalarullat kuulostavat kyllä tosissaan loistavilta! Ei sinulla olisi tarkempaa ohjetta niihinkin? ;) Ruokien rullaaminen on niin kivaa.

 
At 25/5/07 23:06, Anonymous Anonyymi said...

Ihanan kuuloista... Lisäilen teidät nyt linkkilistaani, oli jo aiemmin tarkoitus, mutta en saanut aikaiseksi.. =)

 
At 3/2/11 22:45, Blogger sarihoo said...

Jee. Täydellinen resepti tupsahti eteen, kun mietin viikonlopun ruokakauppatarjousten perusteella kauppalistaa ;)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails