maanantaina, toukokuuta 21, 2007

Chilikaakao

Luulin, että kokkailuissa käyttämistämme raaka-aineista reilun kaupan tuotteita olisivat olleet toistaiseksi lähinnä banaanit (ja viini), mutta onhan noita näköjään muitakin. Eilen postattuun porkkanakeittoon pantu ruokosokeri oli hyvinkin reilu raaka-aine; samaten eilen löysin keittiön hyllyjä penkoessani paketillisen reilun kaupan kaakaota. Kupillinen kuumaa chilikaakaota maistuikin viikonlopun päätteeksi varsin mainiolle.

Ja ei, kuppiin ei suinkaan laitettu kokonaista palkoa, kuten kuva harhaanjohtavasti esittää. Veitsenkärjellisestä puoleen teelusikalliseen lienee sopiva määrä, kaakaolle kävijän chilinkeston mukaan. Chilipalot vain ovat niin pitelemättömän kuvauksellisia, ettemme voineet vastustaa kiusausta ottaa sellaista mukaan kuvaan.

Perjantaihin asti on aikaa osallistua Ylimuulin johdattamaan reilun kaupan ruokahaasteeseen, jonka voittajalle on tällä kertaa kuulemma luvassa vallan palkintojakin. (Sekä tietenkin kosolti mainetta ja kunniaa.) Joten pankaa kaikin mokomin kattilat tulelle!

13 Comments:

At 21/5/07 23:02, Blogger Meri, Helsinki said...

Silikaakao :-P Ihan tulee mieleen Chocolat ja Johnny Depp... ei mikään huono mielikuva siis. Kiitos haastemarkkinoinnista! :-)

 
At 21/5/07 23:11, Blogger Rosmariini said...

Eipä kestä. Jännä nähdä, minkälaisia kisaruokia tulevat päivät tuovatkaan tullessaan.

 
At 21/5/07 23:57, Anonymous Nimetön said...

Reilun kaupan etelä-afrikkalaiset sitruunat ovat ehdottomasti hintansa väärtti. Mehukkaita ja makeita.

 
At 22/5/07 07:48, Blogger Rosmariini said...

Makoisat sitruunat tuntuvatkin olevan usein kiven takana. Keittokomeron eilisessä haastepostauksessa kehuttiin myös reilun kaupan appelsiineja.

 
At 22/5/07 09:19, Blogger Santeri Kyröhonka said...

Tuohon chilikaakaohon suosittelen käyttämään chipotlea, eli savustettua chiliä.

Chipotle-jauhetta voi olla vaikea saada, mutta suosittelen muutenkin chipotlen käyttöä!

 
At 22/5/07 18:24, Blogger Rosmariini said...

Tulipas tuossa mieleeni, että kun meillä on itsellämmekin kesäaikaan pienimuotoista chiliviljelmää ruukkupuutarhassa ja savustuslaatikkokin käytössä, niin chiliä voisi kenties koittaa savustella ihan omatoimisestikin?

 
At 23/5/07 09:34, Blogger Santeri Kyröhonka said...

Ilman muuta kannattaa itse savustaa chiliä jos vain siihen on mahdollisuus.

Eri puulastuja kannattaa kokeilla savustuksessa, esim. omenapuu on oivaa siihen hommaan.

Jos itse ei pääse savustamaan chilejä, niin chipotlea kannattaa kysellä täältä: http://www.fatalii.net

 
At 23/5/07 18:25, Blogger Rosmariini said...

Pitääpä ryhtyä savustushommiin tässä kesän mittaan, sen verran hauskalta kuulostaa. Nyt vaan sitten ihmettelemään, että mistä mahtaisimmekaan löytää savustukseen sopivia omenapuulastuja.

 
At 24/5/07 12:38, Blogger Santeri Kyröhonka said...

Jos lähistöllä (tai tuttava piirissä) on omenapuita omistavia, niin eikö omena puitakin aina välillä "trimmata" tai karsita heikompia oksia pois?

Niitä voisi kysellä itselleen. Nyt kun niitä saisi, niin kerkiäisivät kuivuakin ennen satoa. (Ja jos ei muuten saa, niin eikun omenapuu varkaisiin ^_^)

Ja jos sitä karahkaa ei viitsi veitsellä vuolla, niin olen kuullut, että sahanpurukin käy hyvin savustuksessa.

Ja eihän pelkkää omenapuuta tarvitse käyttää, sekaan vaan vaikka leppää.

Atlantin takaa saisi sitten kyllä ihan valmiina lastuina jos minkäkinlaista puulajia savustukseen...

 
At 24/5/07 18:05, Blogger Rosmariini said...

Yksillä tutuillamme on komea vanha omenapuu pihallaan. Jos seuraavalla kerralla vierailisikin siellä vaivihkaa moottorisahan kanssa. :D

Chilikaakaosta innostuneena kurkistelin muutamia ohjeita, ja juomaan näytetään laitettavan usein myös vaniljaa joko vaniljauutteena tai -tankona. Mahtavatko kaakao, vanilja ja chili sitten muodostaa keskenään kovinkin osuvan yhdistelmän, pitänee kokeilla joskus.

 
At 24/5/07 20:19, Blogger Ulrika said...

Suomessa ainakin Pirkka-merkillä on tarjolla iso purkki chipotlesta tehtyä salsaa, eikä se ole mitään ihan hurjan hintaista määrään ja riittävyyteen verrattuna. Chipotle on chileistä oma suosikkini. Testasimme, ja on ihan aitoa tavaraa. Myös saman merkin salsa verde on ihan ehtaa kamaa. Kolmas salsa, salsa mexicana vai oliko se salsa casera nimellä, on myös hyvää ja miedompaa, mutta tuohon löytyy Suomestakin raaka-aineet helposti, eli sen voi siis pyöräyttää myös itse.

 
At 24/5/07 21:00, Blogger Rosmariini said...

Chipotle-salsa kuulostaa erittäinkin hyvältä. Pitääpä terästää seuraavalla kerralla salsahyllyn ohi kävellessä katsettaan.

 
At 30/5/07 23:33, Blogger Rosmariini said...

Hohoo. Rautakaupan grilliosastolta löytyi kuin löytyikin pussillinen omenapuulastuja! Nyt vaan sitten chilisatoa odottelemaan...

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails