lauantaina, tammikuuta 27, 2007

Aleksanterintorttu vastaan mokkaneliöt

70-luku tarjottimella -kirja sai minut muistelemaan lapsuusaikojeni suosikkileipomusta eli mokkaneliöitä (tunnetaan myös nimellä mokkapalat tai mokkaruudut - miten niitä kukin nyt on tottunut keskuudessaan nimittämään).

Kuvittelin, että tällä reseptivihkoomme muinoin kirjoitetulla ohjeella pääsisi edes jokseenkin mokkaneliömäiseen lopputulokseen, mutta ei siinä sitten ihan niin käynytkään. Pohjasta tuli turhan tiivis, mikä saattoi johtua osaksi toki siitäkin, että leivinjauhetta oli purkin pohjalla ainoastaan parin teelusikallisen verran. Samoin tuo runsas rasvan määrä saattoi osaltaan tehdä pohjasta raskaan, sata grammaa vähemmänkin olisi varmasti riittänyt. Kuorrute sen sijaan onnistui varsin hyvin:
Aleksanterintorttu*)

3 kananmunaa
1-2 kahvikupillista sokeria
1/2 dl maitoa
4 1/2 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
250 g voita tai margariinia (sulatettua)

Sokeri ja munat vatkataan kuohkeaksi vaahdoksi. Sotketaan muut ainekset sekaan (kuivat ainekset kannattanee sekoittaa ensin keskenään) ja paistetaan pellillä leivinpaperin päällä 225 asteessa 12-15 minuuttia.

Kuuman tortun päälle levitetään kuorrutus, johon tulee:
2-3 rkl voisulaa
6-8 rkl väkevää kahvia (keitettyä)
2 tl vaniljasokeria
1-2 rkl kaakaojauhetta
250 g tomusokeira
(nonparelleja koristeeksi)

Jos jollakulla sattuu olemaan kätköissään hyvä mokkaruutujen ohje, niin semmoinen otetaan täällä päässä mielellään vastaan.
*)Ellen nyt kokonaan erehdy, niin Aleksanterintortussa taitaa yleensä olla vaaleanpunainen kuorrute ja jonkinlainen hillokerros välissä.

32 Comments:

At 27/1/07 15:43, Anonymous Anonyymi said...

Hei!

Tässä Rakkauden palojen ohje:

200 g margariinia
3 3/4 dl sokeria
3 munaa
5 dl jauhoja
1/2 tl soodaa
1/2 tl leivinjauhetta
3/4 tl suolaa
3/4 tl kanelia
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 rkl vaniljasokeria
2 dl kermamaitoa

Kuorrutus:
6 rkl voita
1 keltuainen
7 dl tomusokeria
2 rkl kaakaota
1 1/2 tl kanelia
1 rkl kylmää kahvia

Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi, lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan vähän kerrallaan, vuorotellen maidon kanssa. Paista 175 asteessa.

Sulata voi ja anna jäähtyä. Lisää keltuainen, kuivat aineet ja kahvi. Levitä jäähtyneen pirakan päälle. Koristele kookoshiutaleilla.

Ohje on 80-luvun alusta ja itse ainakin ole tykännyt.
t. satu

 
At 27/1/07 15:50, Blogger janssu said...

Meillä toimii ohje:

2 munaa
3 dl sokeria
4 1/2 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
1 rkl kaakaota
1 1/2 dl maitoa
150 g sulatettua margariinia

Mun ohjeessa eroaa lähinnä maidon ja rasvan suhde ja se, että myös pohjataikinassa on kaakaota ja vaniljaa. Valmistus kuten omassa ohjeessas kerroit. Kuivat aineet kannattaa sekoittaa ensin keskenään ja lisätä siivilän läpi, muuten kaakao jää paakuiksi. Jopa tuo ruokalusikallinen..

Tätä on leivottava ens viikolla. Ei tänään, koska just on siivottu ja mokkapalaat on yks varmin keino saada muruja pitkin huushollia.

 
At 27/1/07 16:10, Blogger Rosmariini said...

Kiitokset, Satu ja Janssu! Kiva saada muiden tallettamia ja hyväksi havaitsemia ohjeita, kun en yhtään muista, millä ohjeella niitä neliöitä kersana itse väännettiin. Resepti lienee ollut jollain paperilipareella, joka on ajat sitten hukkunut johonkin.

Niin ja hyvä, että tuli puheeksi tuo jauhojen siivilöiminen. Taisin unohtaa mainita sen tuossa omassa ohjeessani.

 
At 27/1/07 17:27, Anonymous Kotikisu said...

Tähän tulee aika paljon sokeria, mutta onpahan hyvääkin! :) Tällä ohjeella en ole vielä koskaan epäonnistunut! Ohje on kuulemma peräisin jostain "vanhasta" kotitalouskirjasta, itse löysin sen eräältä keskustelupalstalta.

Mokkapalat

3 munaa
4,5dl sokeria
200g sulaa margariinia
6dl vehnäjauhoja
4tl leivinjauhetta
3tl vaniljasokeria
3rkl kaakaojauhe
2,5dl maitoa

1. Vatkaa munat ja sokeri.
2. Lisää joukkoon margariini ja keskenään sekoitetut kuivat aineet.
3. Lopuksi sekaan maito.

Paista uunipellillä 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Kuorrutus:
200g pölysokeria
4rkl sulaa voita
4rkl vahvaa kahvia
1,5 rkl kaakaojauhetta (esim. Van Houten)
2tl vaniljasokeria

Sekoita keskenään ja kuorruta kakkupohja. Koristele pinta strösselillä tai kookoshiutaleilla.

 
At 27/1/07 17:44, Anonymous Kotikisu said...

Unohdin mainita äskeisessä viestissäni, että laitan sokeria vain 4 dl, mutta kukin makunsa mukaan. :)

 
At 27/1/07 18:33, Anonymous Kiki said...

Meillä tuo resepti kulkee nimellä "rakkauden humina"... mikä itse asiassa on aika outo nimi suklaaleivokselle. Muta hyviä ne aina on! ;)

 
At 27/1/07 18:41, Anonymous Anonyymi said...

Mokkapalojen ohjehan löytyy 70-luku tarjottimella -opuksesta sivulta 108.

Sen sijaan kirjasta EI löydy makkarakuppien ohjetta. Niitä syötiin 70-luvulla ainakin Savossa. Eikö muka muualla?

 
At 27/1/07 18:48, Anonymous Ulla said...

Kunhan ehdin, niin voisin etsiä hyvän mokkapalojen ohjeen jonka sain talouskoulusta 80-luvun lopussa.
Kunhan vain muistaisin :)!

 
At 27/1/07 19:18, Blogger Rosmariini said...

Kotikisu: Kiitoksia, hyvältä kuulostaa! Noista kookoshiutaleista voisikin tulla nonparelleja maistuvampi koristelu. Nyt kun muistan, niin linkitän tähän vielä Hellapoliisin ekassa blogissa olleeseen mokkapalaohjeeseen, jossa oli myös kivoja koristeluideoita.

Kiki: Nuo rakkaus-nimet ovat minulle ihan uusia. Itse olen aina puhunut vaan tylsästi mokkaneliöistä. :)

Välispiikki: Joo, siitä reseptistä sainkin inspiraation. Arvoin sen reseptin kanssa vaan sitä, kun pohjaan ei tullut vehnäjauhoja ollenkaan, mutta ilmeisesti ne eivät ole pakollisia, kun niitä ei näytä olevan esim. tuossa ensimmäisessäkään rakkauden pala -ohjeessa.

Makkarakupit eivät soita kyllä ollenkaan kelloa. :)

Ulla: Hienoa, kiitoksia jo etukäteen!

 
At 27/1/07 19:24, Anonymous Anne said...

Kävinpä minäkin "reseptiarkistossa", eli yläkulmakaapin alahyllyllä, jossa on, luvalla sanoen järkyttävä määrä ruokaohjeita.

Alla olevalla reseptillä olen leiponut lasten leirikoulumyyjäisiin 80-luvulla useita, useita, kertoja mokkaruutuja, jotka tekivät aina hyvin kauppansa, loppuivat aina heti ternimaidon jälkeen :) Ja koristelu tietenkin nonparelleilla...

2 munaa ja 2 kkp sokeria vaahdotetaan hyvin, lisätään 1 kkp maitoa.

3 kkp vehnäjauhoja ja 2tl leivinjauhetta, sekä halutessa 1 rkl tummaa kaakaojauhetta, sekoitetaan keskenään ja siivilöidään ylläolevaan seokseen.

Lopuksi joukkoon sekoitetaan varovasti, 150g sulatettua voita.

Paistetaan 200 asteisessa uunissa keskitasolla 20-30 minuuttia. Ilmeisesti uunin iästä riippuen...

Päälle tulevaan kuorrutukseen laitetaan aineksia seuraavasti.

1 pkt tomusokeria, 1-2 rkl kahvia (siis kahvijuomaa, ei puruja) ja 4 rkl sulatettua voita sekoitetaan keskenään ja joukkoon lisätään 1 tl vanilijasokeria ja 1-2 rkl tummaa kaakaojauhetta.

 
At 27/1/07 19:32, Blogger Pippurimylly said...

Jos makkarakupeilla tarkoitetaan HK:n sinisestä (tai vastaavasta) leikattavia ohuehkoja viipaleita, jotka sitten pöytägrillissä tai uunissa kuumennellaan niin, että ne lopsahtavat hauskasti kuppimaisen kuperiksi, niin kyllä se ainakin minulle on lapsuudesta tuttu eväs :)

 
At 27/1/07 19:52, Anonymous TiV said...

Minä sain miljoona vuotta sitten mokkapalareseptin nimellä Tuulaman tai Tuulamon torttu. Rakkaalla lapsella monta nimeä...

 
At 27/1/07 20:08, Anonymous Anonyymi said...

Makkarakupit tehtiin berliininmakkarasta. Löysin ihmeellisestä internetistä aika autenttisen kuvan, tarttee scrollata muutama näytönmitta alaspäin :-)

 
At 27/1/07 20:13, Anonymous Anonyymi said...

Tuo osoitelinkki meni jotenkin päin peetä, kuppikuva löytyy siis pienellä scrollauksella osoitteesta http://www.kolumbus.fi/juomanlaskija/arkisto/2002-2/makkara.html

 
At 27/1/07 20:55, Anonymous vilijaana said...

Tässä olisi yksi MOKKAPALOJEN ohje:
4 munaa
2 dl sokeria
1 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
4 rkl kaakojauhetta(tummaa)
2 tl vaniliinisokeria(t.vaniljaa)
150 g sulatettua margariinia
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi.Lisää maito.Sekoita keskenään kaikki kuivat aineet ja lisää ne siivilöiden munaseokseen.Lisää lopuksi sulatettu margariini,sekoita tasaiseksi.Kaada taikina suorakaiteen muotoiseen vuokaan tai pellille,leivinpaperin päälle.Paista 200 asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia.(leivosten paksuus riippuu vuoan koosta)

Kuorrute:
4 dl tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta
50 g sulatettua margariinia
6 rkl kahvia
Sekoita kaikki ainekset keskenään.Anna jähmettyä hetki viileässä.Levitä kuorrute pohjan päälle ja leikkaa neliöiksi!!Koristele nonpparelleilla tms.(kuva löytyisi blogistani);)

Hmm.eikös makkarakupit tehty esim.pekoni tai sipulimakkarasta,joka leikattiin viipaleiksi,paistettiin kupeiksi ja täytettiin herneillä tai salaatilla ?!;)

 
At 27/1/07 21:28, Anonymous Anonyymi said...

Aleksanterin neliöitä on tehty ainakin täällä: http://nasuttaja.vuodatus.net/blog/402413

 
At 28/1/07 00:15, Anonymous Anonyymi said...

Hei!

Meillä kyseistä leivonnaista kutsutaan Masaliisaksi eli tutvallisemmin Massis.
Tässä olisi ohje.

Pohja:
6 kananmunaa
4dl sokeria
200g sulaa voita
5dl vehnäjauhoja

Kananmunat ja sokeri vaahdotetaan, lisätään sula ja vähän jäähtynyt voi sekä vehnäjauhot.
Ohjeesta tulee uunipellillinen, 180 astetta kiertoilmauunissa ja noin 20 minuttia.

Kuorrutus:
6dl tomusokeria (360g)
55g sulaa voita
2rkl kaakaojauhetta
2rkl vaniljasokeria
4-6rkl vahvaa kahvia

Sekoita kuorrutuksen tomusokeri,kaakaojauhe ja vaniljasokeri, lisää kuuma kahvi ja sula voi. Sekoita ja levitä jäähtyneen pohjan päälle ja halutessa nompparellejä/kookoshiutaleita/
sulaa suklaata raidoiksi.

Aleksanterin leivokset tehdään murotaikinasta, väliin kuuluu vadelma hilloa ja päälle vaalean punainen pomada kuorrutus sekä sulasta suklaasta raidat jotka "katkaistaa" jotta pintaan saadaan marmorointi aikaiseksi(yksi ammattini on leipuri-kondiittori).

Näin meidän perheessä, varmaan taas huomenna täytyy tehdä Massista, pojan nimpparit kohta puoliin!

Kiitoksia Pastanjauhajille ihanasta blogista, olen jäänyt koukkuun teihin!!! =)

 
At 28/1/07 09:31, Anonymous Sari said...

Huomenta
mulla ei oo ohjetta antaa, mutta testaan ehdottomasti jonkun noista tänään...
nuo nimet oli hauskoja! mulle nuo rakkausjutut oli ihan uusia, meillä syötiin Tuulomaan torttua! Siihen kyllä äiti tais laittaa kookoshiutaleita päälle, vastustuksesta huolimatta ;) nonparellit ois ollu niiiiiiin hyviä

 
At 28/1/07 10:24, Anonymous johanna_dxb said...

Ihania retro-ohjeita... Mokkapalat ovat tuttu mm. partiomyyjaisista, toissa perheissa niita tehtiin koko ajan, jostain syysta ei meilla. Muutaman kerran olen niita itse tehnyt mutta mielestani eivat olleet mitaan "elamaa suurempia" herkkuja, ja paalle tietysti nompparelleja!

Muistan myos lenkkimakkarasta tehdyt makkarakupit, jonkun kaverini aiti muistaakseni paisteli niita, herkkua lasten mielesta. Samaa aikakautta lienee nauravat nakit?

 
At 28/1/07 12:47, Anonymous Lotta said...

Tässä vielä yks ohje, joka on siitä loistava, ettei pahemmin tarvitse vatkata. Sokeria ja rasvaa tulee ihan tolkuttomasti, mutta siinä piilee maun salaisuus... ;)

Suklaaruudut

2½ dl vettä
200 g margariinia
4 rkl kaakaojauhetta
1 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja
5 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1½ tl soodaa
1 dl bulgarianjogurttia
2 munaa

Kuorrutus:
2 rkl kahvia
100 g margariinia
1 rkl kaakaojauhetta
n. ½ pkt tomusokeria
Päälle voi halutessaan ripotella kookoshiutaleita tai nonparelleja

Kiehauta vesi, margariini, kaakaojauhe ja suola kattilassa.
Jäähdytä seos.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää jäähtynyt margariini-seos siihen. Lisää seokseen myös munat ja jogurtti, sekoita.

Laita pellille ja paista 200 asteessa n. 20 minuuttia.

Jäähdytä pohja ja tee kuorrutus sekoittamalla margariini, maito ja kaakaojauhe kattilassa, anna kiehahtaa ja lisää joukkoon tomusokeri.

 
At 28/1/07 14:13, Blogger Rosmariini said...

Suuret kiitokset kaikille kommenteista! Hauska tutkailla uusia reseptejä ja lukea ruokamuisteloita. Ja kiitos myös Aleksanterin leivoksiin liittyvistä selvennyksistä!

Nuo Tuulamo/Tuulomaa-nimet ovat meikäläiselle tuiki tuntemattonia. Samoin kuin tuo Masaliisa. Rakkaalla lapsella on tosiaan monta nimeä.

Jännä miten juuri noista mokkapaloista tuli silloin 70-80-lukujen lapsiperheissä niin mahdottoman suosittu leivonnainen. Omista värkkäyksistä toinen tenava-aikojen suosikkiherkku olivat suklaapallot, joihin tuli ainakin sokeria, kaakaojauhetta, voita ja kaurahiutaleita, mutta niihinkään en tähän hätään löytänyt ohjetta mistään. Noita suklaapallojakin jotkut taisivat kieritellä kookoshiutaleissa.

 
At 28/1/07 16:25, Anonymous Piivi said...

Tää löytyy sivulta:http://piivi.vauhdissa.net/?p=149

ohje peräisin kotitalousopettaja Hilkka Seppäseltä Ivalon yläasteella, vuosi oli 1985

Tämä ohje on yksinkertainen, isolle pellille kannattaa tuplata ainekset

Pohja:
2 munaa
2dl sokeria
150g sulatettua margariinia jäähdytettynä
2 dl maitoa
3dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
2tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria

Kuorrute:
50g sulatettua margariinia
200g tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
2 rkl kaakaojauhetta
4-5 rkl kahvia

Koristelu:
Koristele halutessasi nomparelleilla, strösselillä, kookoshiutaleilla, pähkinärouheella tai vaikka suklaakaramelleilla. Hyvää on ilman koristuksiakin.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää rasva, puolet jauhoista, maito ja loput jauhot. Älä vaivaa sitkeäksi. Levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 200C noin 20 minuuttia. Levitä jäähtyneen (ainakin vähän aikaa jäähtyneelle…) kakkulevyn päälle kuorrute.

Keitä kahvit ja nauti rakkauden ruutu tai kaksi tai…

 
At 28/1/07 20:45, Blogger Rosmariini said...

Kiitos Piivillekin ohjeesta! Yläasteen kotitaloustunneilta jäi kyllä paljon hyviä ohjeita talteen.

Aika moneen reseptiin näyttää sisältyvän perusainesten lisäksi vaniljasokeria, ja paistoaika (200 asteessa 20 minuuttia) tuntuu olevan melko vakio. :)

 
At 28/1/07 22:03, Anonymous Anonyymi said...

Tässä resepti edelliseen lohiruokaan, jota kyselit:

1 kg lohta (leveä osa kalan etupäästä)
½ sitruunan mehu
1-2 rkl juoksevaa hunajaa
1½ dl parmesaaniraastetta tai -lastuja
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
1-2 dl tuoretta basilikasilppua

Leikkaa lohesta viistosti ohuita, leveitä siivuja. Valuta siivuille sitruunanmehua ja hunajaa. Ripottele parmesaanilastut, suola, pippuri ja hienonnettu basilika. Rullaa siivut ja nostele uunivuokaan "bostonpullan" tapaan. Kypsennä 200 asteessa n. 20 min.

Toinen valmistustapa on: tee lohifileeseen keskelle pitkittäin viilto selkäruodon suuntaisesti. Avaa filee leikkaamalla keskikohdasta reunaan päin fileen keskeltä oikealle ja vasemmalle. Jätä reunat kiinni. Näin fileestä avautuu suorakaiteen muotoinen levy.
Ja sitten em. mausteet ja juustot. Rullaa levy kääretortun tapaan ja viipaloi se ja nosta palat uunivuokaan.

Viimemainittu käsittelytapa tuntuu vähän mutkikkaalta. :)

 
At 28/1/07 22:38, Blogger Rosmariini said...

Suurkiitokset, pitää ottaa lohiboston kokkailuun heti seuraavana viikonloppuna. Taidamme itsekin kokeilla tuota ensimmäistä valmistustapaa. ;)

 
At 28/1/07 22:49, Anonymous Terhi said...

Minäkin muistan nämä lapsuudesta erittäin hyvin! Parhaan ystäväni kotona lähes joka viikko leivottiin mokkapaloja. Myös tuo Tuulomaan torttu on tuttu nimi.

Leivoin näitä juuri poikamme 4-v. synttäreille ja piti omaan blogiin tehdä postaus mutta ennätitte ensin :) joten tässäpä minun ohje:

Pohja:

- 4 kananmunaa
- 2 dl sokeria
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1 dl kaakaojauhetta (esim. Van Houten)
- reipas 1 dl maitoa
- 100 g voisulaa
- 2 tl leivinjauhetta

Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksia. Sihtaa vaahtoon vehnäjauhot + leivinjauhe sekä kaakaojauhe. Lisää varovasti joukkoon maito ja voisula.

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun korkeareunaiselle leivinpellille.
Paista noin 200 asteessa kunnes pohja on kypsä.

Päällys:

- 3,5 dl tomusokeria
- 4 rkl voisulaa
- 4 rkl kylmää vahvaa kahvia
- 1 rkl kaakaojauhetta
- 2 tl vaniljasokeria

Sekoita kaikki päälyksen ainekset keskenään.

Levitä kylmän pohjan päälle päällys ja koristele joko nomparelleilla tai kookoshiutaleilla.

Meillä pojan synttäreillä nämä mokkapalat saivat suuremman suosion kuin itse täytekakku!

 
At 28/1/07 22:51, Anonymous Terhi said...

Lisäys...

...piti vielä mainita, että minut opetettiin tosiaan laittamaan tuo päällys aina kylmän pohjan päälle koska kuuma pohja voi "imaista" päällyksen.

 
At 29/1/07 09:26, Anonymous johanna_dxb said...

Suklaapallot muistan mina myos, sitten kookosrasvasta myos tehtiin jotain palloja ja riisisuklaa oli kova sana. Samoin joskus tein polysokerista, munanvalkuaisesta ja minttuesanssista jotain "minttunappeja", nekkuja aitini ei oikein suostunut keittelemaan eika antanut minun itse tehda silla oli kuulemma vaarallista... Mistakohan oikein johtuu nyt tallainen nostalginen mieli? Tana paivana en ole paljon karkkeja tehnyt itse, ostan kaupasta...

 
At 29/1/07 10:34, Blogger Rosmariini said...

Terhi: Kiitos ohjeesta! Tee ihmeessä itsekin mokkapostaus, mahtuuhan näitä tänne ruokablogistaniin useampiakin. ;)

Johanna: Olivatko ne minttunapit semmoisia valkoisia kumpumaisia palleroita, joissa oli keskellä ruskea pyörylä? Meillä tehtiin semmoisia joskus muinoin muistaakseni joulukarkeiksi. Riisisuklaa oli tosiaan myös kova sana.

 
At 21/2/07 20:28, Blogger Rosmariini said...

Lisään tänne vielä linkin Fantasian Ullan mokkapalaohjeeseen, joista oli tuossa aiemmin puhetta: Kas tässä.

 
At 22/7/07 08:42, Anonymous Savon likka said...

Meidän äiti teki mokkapaloja nimellä Tuulan piirakka.

 
At 11/3/08 11:59, Blogger Mei said...

Porissa mokkapalat tunnetaan nimellä masaliisa :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




Instagram

pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails