perjantaina, marraskuuta 10, 2006

Mulligatawny-keitto

Pitäisiköhän perustaa oma blogi kanakeitoille, kun näitä ohjeita alkaa olla täällä Pastanjauhannassa jo useampia. Tämä Tivin suosittelema keitto oli tosin taas hiukan aikaisemmista keitoista poikkeava. Muutenkin kuin vain erikoisen nimensä takia.

Keiton raaka-aineet ovat vähän sitä sun tätä - harvaan lämpimään ruokaan laitetaan näin hauskasti sekä perunoita että linssejä. Minttua omassa keitossamme ei ollut, eikä sen puoleen korianteriakaan, mutta muuten noudattelin ohjetta melkoisen tarkasti. Lehtiselleriä en pannut ihan koko ohjeistettua määrää, koska sen maku tuppaa olemaan toisinaan vähän turhankin hallitseva. Tulisuuden määrää voi säädellä tietenkin chilillä (itse laitoin kohtuullisen pienen palon, mutta en poistanut siemeniä), ja tuoretta inkivääriä kannattaa raastaa joukkoon ihan reilusti. Voi niitä ihania tuoksuja, joita pääsi tätä keitellessä taas haistelemaan!
Mulligatawny-keitto

2 sipulia
3 valkosipulin kynttä
3 (150 g) lehtisellerin vartta
2 (200 g) porkkanaa
4 (350 g) perunaa
1 punainen chilipalko
1 rkl raastettua inkivääriä
2 tl Pirkka punaista currytahnaa
2 tl garam masalaa
2 rkl kasviöljyä
1 l vettä
3 rkl kanafondia
2 kanelitankoa
2 dl punaisia linssjä
1 rs (300 g) hunajamarinoituja broilerinfileesuikaleita
1 tlk (400 g) kookosmaitoa
1-2 rkl hunajaa
2 rkl sitruunanmehua
1 dl tuoretta minttua tai korianteria hienonnettuna
Lisäksi
1 tlk (200 g) ruokajogurttia
(1 rkl hunajaa ja sitruunanmehua)

Leikkaa kuoritut porkkanat ja kuoritut, halkaistut sipulit ohuiksi viipaleiksi. Hienonna valkosipulinkynnet, puhdistetut lehtisellerin varret ja halkaistu chilipalko, josta on poistettu siemenet. Kuori ja paloittele perunat.
Kiehauta kattilassa tilkassa öljyä sipulit, hienonnettu chili, inkivääri, currytahna ja garam masala. Sekoita joukkoon paloitellut vihannekset. Lisää vesi, kanafondi ja kanelitangot. Anna hautua kannen alla noin 10 minuuttia. Lisää huuhdellut linssit ja hauduta edelleen 10 minuuttia.
Kypsennä broilerisuikaleet pannussa ja lisää keittoon. Kaada joukkoon kookosmaito ja kuumenna keitto kiehuvaksi. Poista kanelitangot. Mausta vielä sitruunamehulla, hunajalla ja mintulla tai korianterilla.
Tarjoa kuuma keitto ruokajogurtin ja vaalean leivän kanssa.
Ohje on kotoisin Pirkan reseptiarkistosta.

9 Comments:

At 10/11/06 10:37, Anonymous Anonyymi said...

Eikö vaan ollutkin herkkua! Itse myös vähensin sellerin määrää. Laitoin kokonaisen chilin, mutta ilman siemeniä. Tuli juuri sopivasti jälkipotkua kitalakeen, muttei mitenkään tajun vievästi! Mulla kans unohtu niin minttu kuin korianterikin... Mutta tuoksut - ah, siinä oli kyllä jo puoli ruokaa! Meillä syötiin soppaa seuraavana päivänäkin, mutta silloin koostumus oli jo pata-tyyppinen, eikä haitannut menoa. Minä en osaa kehitellä tuollaisia mausteyhdistelmiä, siksipä seurailenkin reseptejä aika tarkkaan. Tässä oli kyllä kaikki kohdallaan. Jäi mielenkiinto intialaiseen murkinaan. Olispa kiva saada vinkkejä muistakin hyväksikoetuista Intian resepteistä!

 
At 10/11/06 10:39, Anonymous Anonyymi said...

Muutamista kirjoista katselin tätä samaista reseptiä - jota ei siis samanlaisena löytynyt mistään. Eli tämä tuntuu olevan sellainen, että ihan kokista riippuen sinne laitetaan "melkein" mitä vain ja sitten tämä maustemaailma sitoo ne yhteen.

 
At 10/11/06 11:26, Anonymous Anonyymi said...

On ihanaa vierailla blogissanne - se on ulkoasultaan kaunis, kirjoitukset sujuvia ja kuvat...ah. Täytynee reipastua ja kokeillakin näitä reseptejä :D

 
At 10/11/06 17:07, Blogger Rosmariini said...

Tiv: Kiitos vinkistä vielä kerran! Erityishuomiona mainittakoon, että perheen mieskin äityi tätä kehumaan, vaikkei hän yleensä ole kovinkaan innokas kanakeittohakki. Otti jopa eväsrasiallisen tätä seuraavan päivän lounaaksi!

Ja kieltämättä - tämän sopan muuntelumahdollisuudet ovat rajattomat. Tuota kasvisosastoa voi varmasti säätää aika vapaasti. Esim. jättää perunan pois ja laittaa sijaan vähän enemmän linssejä.

Alma: Kiitokset kokonaisvaltaisista kehuista! :) Piristi mukavasti työteliään viikon jälkeen. (Näyttää muuten sielläkin päässä olevan erinomaisen kivannäköinen blogi! Taitaa olla meikäläiselle ihan uusi tuttavuus.)

 
At 11/11/06 11:07, Anonymous Anonyymi said...

Hei vaan...tulin nyt vierailemaan tänne...(oli vaikeata ensin saada komementtia näkyviin);)
Upea blogi!!!
Kysäisen nyt vielä josko voisin omiin suosikkeihin lisätä tämän? :)

 
At 11/11/06 11:25, Anonymous Anonyymi said...

Chilistä ja chilin siemenistä tuli mieleen, että vaikka kananuudelikeiton
ohjeessa käskinkin ottaa siemenet pois, jätin niistä noin puolet viime viikolla ja keitto sen kun parani. Eli siemeniä mukaan maun mukaan. :)

 
At 11/11/06 13:01, Blogger Rosmariini said...

Vilijaana: Hienoa, että kommentointi onnistui! Harmillista, että monilla on tuntunut olevan siinä viime aikoina ongelmia ja kommentit ovat jääneet matkan varrelle. Ja toki blogin voi lisätä suosikkeihin.

Pia: Harvoin itse asiassa tulee edes kiinnittäneeksi huomiota noihin reseptien siemenohjeistuksiin. Riippuu niin paljon mielialasta, syömämiehistä ja palkojen tulisuudesta, miten siementen kanssa menettelee.

Hoksasin muuten, etten ole itse vielä kokeillut sitä ohjettasi ollenkaan, kun silloin viimeksi tulin valmiiseen ruokapöytään. Pitääkin tehdä sitä jonain päivänä ja testata siihen itse kasvateltua chiliä. Jotenkin näin marraskuussa tuommoiset thai-kanakeitot ovat vielä tavallista enemmän maullaan, ihanan makoisaa ja lämmittävää syötävää.

 
At 11/11/06 20:18, Anonymous Anonyymi said...

Kerrassaan hauskanen nimi tällä ruoalla. Ainesluettelo vaan vaikutti niin hengästyttävän pitkältä. Saattaisin sellerinvarsitta tätä silti testatakin.Miten te saatte noista kuvistakin aina niin herkullisen näköisiä?! *kuola valuu* ;-D

 
At 12/11/06 14:28, Blogger Rosmariini said...

Kieltämättä etenkin noita kasviksia tuli tähän vaikka minkälaisia. Kannattaa kokeilla myös aiempia keittojamme. Esim. edellisessä viritelmässämme ei ollut aineksia juuri ollenkaan, ja lopputulos on silti mahdottoman makoisa! :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails