keskiviikkona, marraskuuta 08, 2006

Hirvenlihapullat

Työtoverini osti talven varalle kokonaisen hirven. Sellainen vie kuulemma aika tarkkaan yhden pakastimen. Sain häneltä hieman jauhelihaa, jota nyt koestimme hirvenlihapullien muodossa.

Ellei ole ihan varma tekosistaan, kannattaa riistan kanssa pitäytyä perusjutuissa. Turha kikkaileminen peittää äkkiä riistan maun ja sitten onkin ihan sama syödä nauta-sikaa. Tämä resepti koputellee jo ylärajoja - kovin paljon monimutkaisempi tuskin läpäisisi kunnon erä-äijien seulaa. Resepti perustuu melko suoraan elisa.netin riistapulliin. Smetanan korvasin kotoisammin kermalla ja tulos oli hyvinkin pehmeä ja mehukas.

Hirvenlihapullat

- 0,5 kg jauhettua hirvenlihaa
- 1 dl korppujauhoa
- 1 dl kermaa (tai vähän reilummin)
- 1 dl vettä
- 1 muna
- 1 sipuli, ei mikään älyttömän iso, silputtuna
- suolaa, pippuria, valkopippuria

Sekoita korppujauhot kulhossa kermaan ja veteen. Anna turvota hetken ajan. Sekoittele välillä. Jauhot ovat sopivasti turvonneet, kun niistä saa veivattua koostumukseltaan aika tasaista tahnaa. Kuullota odottaessasi sipulisilppu pannulla voissa (olkoon oliiviöljy miten hyvää ja terveellistä tahansa, riistaruoat teen voihin!) ja anna jäähtyä.

Lisää kulhoon loput aineet: jäähtynyt sipulisilppu, liha, muna ja mausteet. Sekoita - mutta älä veivaa mitenkään maanisesti. Kun massa on tasaista, sekoittamisen voi lopettaa. Moni vispaa ja vaivaa lihapulla- ja mureketaikinaansa ihan turhaan. Tähän pätee sama kuin muffinsitaikinoihin: mitä vähemmän onnistut taikinaa vatvomaan, sitä kuohkeampi ja mehukkaampi on lopputulos.

Pyörittele taikina haluamasi kokoisiksi pulliksi ja laita ne hetkeksi jääkaappiin levähtämään. Hyvä hetki on puolesta tunnista ylöspäin. Paista levänneet lihapullat voissa miedohkolla lämmöllä kypsiksi. Mieto lämpö siksi, että pullat ehtivät kypsyä sisältä asti ilman että pinta palaa karrelle. Jos olet epävarma kypsyydestä, halkaise yksi pulla kokeeksi ja maistele. Itse tein juuri näin ja onnistuin saavuttamaan aika optimin kypsyyden. Hirvipullista tuli nimittäin hyvin mehukkaita ja maukkaita. Nautimme ne perunamuusin (runsaaseen voihin tehtynä!) ja suolakurkkujen kanssa.

4 Comments:

At 8/11/06 11:00, Anonymous Anonyymi said...

Hirvenliha itsessään on hyvin vähärasvaista ja siten kuivaa. Sen vuoksi rasvan käyttö kuuluu asiaan.

Hirvenpaistin osalta hyväksi on havaittu yksinkertainen resepti: Paistiin hierotaan suolaa, rouhittua mustapippuria, valkosipulia ja katajanmarjoja. Kääritään hellästi pekonipeitteeseen, laitetaan vuokaan ja uuniin.

Jos vuokaan sopii, olen lohkonut aika karkealla kädellä sipulilohkoja. Muhivat pekonin rasvassa aika hyviksi, meinaan.

 
At 8/11/06 18:30, Blogger sivuaskel said...

Teimme viime viikonloppuna parikiloisen hirvipaistin: käytettiin pannulla molemmin puolin, freesattiin pekoni ja sipuli, ja paistopussiin paistumaan n. pari tuntia. Uunista ulos ja viispippuria ja suolaa pintaan vasta tässä vaiheessa ja folioon kietaistuna sai muhia jäähtyessään sellaisenaan. Olipa tosi herkullista ja maukasta!!

 
At 8/11/06 19:10, Blogger Rosmariini said...

Tuommoisesta pekoniin kääritystä hirvipaistista olen itsekin haaveillut koko syksyn. Jospa tässä jonain viikonloppuna ehtisi kokeilemaan.

 
At 8/1/11 10:57, Anonymous Anonyymi said...

kiitoskiitoskiitos! olisipa huono kokki ollut jälleen pulassa ilman pastanjauhantaa. onneksi mieleeni muistui tämä ohje, kun äiti antoi kilon jauhettua hirveä. toimiva resepti, jota tuunasin ainoastaan yhdellä valkosipulin kynnellä :) mutta sen verran kyllä opin, että joissain asioissa vähemmän on enemmän - ei tämä mitään muuta olisi tarvinnutkaan... nam!!

-huonomuttainnokaskokki

ps. hirven paisti, -keitto ja -kastikelihat odottavat vielä tekijäänsä!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails