lauantaina, huhtikuuta 08, 2006

Pestolohta uunissa

Uunissa muhiteltu lohi on hyvää. Ilmeisesti moni muukin on samaa mieltä ainakin sen perusteella, että Pastanjauhantaan johtaneista ruokagoogletuksista uunilohi on ollut ylivoimaisesti suosituimpien joukossa. Lohen valmistaminen sujuu uunissa nopeasti - ainekset vain tumpataan vuokaan, ja uunin hoitaessa kypsennyksen voi värkkäillä tahollaan jo vallan muita juttuja. Siksipä otimme mielellämme vastaan sähköpostiimme tupsahtaneen pestolohireseptin ja ryhdyimme sitä innolla saman tien kokeilemaan.

Kauppalappu tähän sapuskaan on helppo kirjoittaa, koska hieman yli puoli kiloa painavan lohifileen lisäksi tarvitaan ainoastaan vihreää pestoa (noin puoli purkillista) sekä rasiallinen valkosipulituorejuustoa (noin sata grammaa). Lohi suolataan (ja pippuroidaan) ja laitetaan aluksi nahkapuoli ylöspäin vuokaan. Ohjeen mukaan lohta pidetään uunissa aluksi sen verran pitkään, että nahka irtoaa hyvin. Me kärtsäsimme kalaa 200°:ssa vartin verran, minkä jälkeen nahka kääriytyikin kätevästi kalan pinnasta erilleen.

Nahan irrottamisen jälkeen kalan päälle leviteltiin pestosta ja valkosipulituorejuustosta tehty seos, minkä jälkeen lohi tumpattiin takaisin uuniin ja paisteltiin se kypsäksi. (Meidän uunissamme lohen kypsyminen kestää kaikkiaan puolisen tuntia, kuten aiemmassa uunilohikirjoituksesssa jo totesimme. Eli pestomössön lisäämisen jälkeen kalaa pidettiin uunissa vielä suurin piirtein vartin verran. Voisi kokeilla myös 20 minsaa mössöittä ja sen jälkeen vielä 10 minuuttia mössön kanssa, koska vartissa kuorrute ehti jo hieman kuivahtaa.) Kalan kaveriksi kehotettiin keittämään puikulaperunoita, ja mekin uskaltauduimme puikulapuuhiin pitkästä aikaa. Tällä kertaa ainoastaan puolet perunoista ehti räjähtää - eli ei ollenkaan hullumpi lopputulos taannoisiin kokemuksiimme verrattuna.

Ajattelin alkuun, että lohen ja perunoiden kaveriksi voisi säveltää jonkinlaisen kastikkeen, mutta ateriaa syödessäni en kaivannut moista ollenkaan. Pestolla hunnutettu kala sekä kokonaisena tarjoillut perunat tukivat toisiaan varsin mukavasti. Kiitokset vaan lähettäjälle reseptistä, jonka avulla saimme loihdittua pienperheeseemme vallan mukavan herkkuhetken kaiken arkisen tohinan keskelle.

Lisää kivoja reseptejä otetaan vastaan sivupalkista löytyvässä sähköpostiosoitteessamme, mikä näin ystävällisenä vinkkinä mainittakoon.

6 Comments:

At 8/4/06 14:56, Blogger Näkymätön tyttö said...

Sattumalta tulin juuri etsimään sitä uunilohen ohjetta. Se on kyllä hyvä.

 
At 8/4/06 15:22, Blogger Rosmariini said...

Mukava kuulla, että joku on tykännyt ohjeestamme niin paljon, että etsii sitä vielä toistamiseenkin. :)

Herkullisia uunilohihetkiä!

 
At 9/4/06 14:17, Blogger Ketturouva said...

Kappas, tämä on vähän erilainen kuin toisinaan laittamamme pestokala (johon ei tule tuorejuustoa mutta tulee sen sijaan pinjansiemeniä). Voisikin kokeilla lähiaikoina, vaikkapa pääsiäisen tietämillä...

 
At 9/4/06 15:01, Blogger Rosmariini said...

Kannattaa ilman muuta kokeilla. :) Itse voisin kokeilla puolestani seuraavalla uunikalakerralla noita pinjansiemeniä.

 
At 14/1/08 18:53, Anonymous Anonyymi said...

nam. lohi on uunissa ja odotan sitä kieli pitkällä. Tämä pitäisi kokki kolmoseltakin onnistua.

 
At 18/9/10 18:40, Blogger Sari said...

Kiitos jälleen hyvästä reseptistä. Teimme tätä isomman satsin eli laitoimme kokonaisen tuorejuustopurkin sekä pestopurkin. Tuli todella hyvää ja mehevää, kaikki tykkäsivät. Oli myös lasten suosikki. Nautimme aterian riisin ja punaviinin kera.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails