maanantaina, maaliskuuta 06, 2006

Pinaattia lautaselle

Libanonilainen keittiö on monin paikoin maailmaa kovasti pop, joten menin sitten minäkin haalimaan kokoelmiini Libanonin makuihin perehtyneen keittokirjan. Ostos osoittautui mainioksi, samoin kuin tuo kuvassa kanssaposeeraava sipulikirjakin. Jospa tässä nyt oppisi tekemään hummusta, tabboulehia sun muita herkkuja itsekin. Libanon-kirjasta lähti ensimmäisenä kokeiluun pinaattipata, koska tämänhetkisenä ruokatavoitteenani on lisätä pinaattia pastanjauhajien ruokavalioon. Ajatuksenani on nimittäin kipparikallemaisten voimanpattien kasvattaminen ihan vain pinaattia syömällä, jos kohta huhut pinaatin uskomattomasta rautapitoisuudesta ovat nykytietämyksen valossa vahvasti liioiteltuja. Mutta tässä joka tapauksessa ohje ensimmäiseen pinaattiviritykseemme:
Jakhnet sebegh
Pinaattipata (neljälle)
500 g tuoretta tai pakastepinaattia
2 isoa sipulia
8 valkosipulinkynttä
30 g pinjansiemeniä
350 g lampaanjauhelihaa
1¼ tl jauhettua mustapippuria
½ tl jauhettua maustepippuria
(½ tl kuivattua korianteria)
2 sitruunaa
paistamiseen 30 g voita

Pese ja hienonna pinaatti. Hienonna sipulit ja viipaloi valkosipulinkynnet pitkittäin. Sulata voi kattilassa ja ruskista siinä pinjansiemenet. Nosta ne pois pannulta ja ruskista siinä sipuli ja jauheliha. Lisää mausteet ja valkosipuli. Lisää sitten pinaatti. Sekoita joukkoon pinjansiemenet ja sitruunoista puristettu mehu.
Anna hautua miedolla lämmöllä 30 minuuttia. Tarjoa riisipilahvin kanssa.


Kirjassa kerrottiin, että lapset rakastavat tätä pinaattipataa, ja kyllähän tuo upposi näköjään myös aikuisempaan väestönosaan. Tosin hedelmähyllystä käteen sattuneet sitruunat olivat tavallista isompia, ja kun puristin ne vähän turhan huolellisesti, lopputulos oli minun makuuni liian sitruunainen. Pippurimylly tykkäsi eritoten, kun hänelle maistuu perinteisesti pinaatti sekä kaikenlainen raikas syötävä, jollaiseksi sapuska muodostui osittain tuon liiallisen sitruunamehun ansiosta. Omasta puolestani voin sanoa, että lammas on lihana maukasta ja että pinjansiemeniä on aina yhtä kiinnostava pureskella.

7 Comments:

At 6/3/06 11:48, Anonymous Nimetön said...

Hyvältä kuulostaa tämäkin! Pinjansiemeniä pitäisi käyttää useammin ruoanlaitossa. Otankin sen tehtäväkseni :)

 
At 6/3/06 12:24, Blogger Rosmariini said...

Kannatettava ajatus! Itselläkin pinjansiemenet tahtovat aina unohtua, mutta sitten niitä popsii ihan innoissaan, kun taas muistaa niiden olemassaolon.

 
At 6/3/06 18:33, Anonymous Nimetön said...

Hello!Asiasta aivan toiseen:olen lueskellut Iloisen Leipurin blogia, joka teidänkin linkeistänne löytyy. Nyttemmin ko. linkin alla oleva sivu kyselee jotain salasanaa...? Ymmärrättekö näitten blogien fysiikkaa,että mistä moinen saattaisi johtua? Pitänee vain odotella että Leipuri palajaa normaaliksi?

 
At 6/3/06 19:08, Blogger Rosmariini said...

No jopas jotakin. Ilmeisesti leipuri on suojannut bloginsa salasanalla tai lopettanut bloggaamisen kokonaan. Muut Vuodatuksen blogit näyttäisivät nimittäin toimivan ihan normaalisti. Kurkistin Suomen blogilistalle, ja näköjään leipuri on poistunut myös sieltä. :-/ Pitääkin seurailla tilannetta, josko hän putkahtaisi vielä jostakin näkyviin.

 
At 7/3/06 11:14, Blogger Samuli said...

Pinaatti on kevään väristä! Ainakin keitossa. Kuinka sattuikaan, että pinaattia käytetään nyt joka keittiössä (ehkä me kaikki kaipaamme jo aurinkoa ja hiirenkorvia puihin... :-)

 
At 7/3/06 11:43, Blogger Rosmariini said...

Vautsi, Paola mukana ruokablogissa! On sitä odotettukin. :) Vierailinkin tuolla Sopassa pikaisesti yhtenä päivänä (ja päätin testata pestoperunoita lähiaikoina), mutta en hoksannut kiinnittää kirjoittajiin sen kummempaa huomiota.

Hieman kevään merkkiä tässä kaipaakin, vaikka vain sitten pinaatin muodossa. Ulkona on aina vaan yli 20 astetta, hrrrr. Ja muka maaliskuuta jo eletään.

 
At 7/3/06 11:51, Blogger Rosmariini said...

Lisäsin Soppaa saman tien sivupalkkiinkin, niin pysytään paremmin ajan tasalla keitoksissanne.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails