lauantaina, helmikuuta 25, 2006

Retkievästä

Joskus käy niin, että pastanjauhajat kaivautuvat ulos pesäkolostaan ja lähtevät reippailemaan pohjoissuomalaisiin metsiköihin. Reippaileminen vaatii luonnollisesti asianmukaisen retkievästyksen, kuumaa juomaa ja jotain haukattavaa. Onneksi saimme Paolalta ohjeen tomaattimuffinsseihin, jotka saivat vauhdittaa taivallustamme tunturissa. Oulussahan ei toki ole tuntureita, joten nyt on käynytkin niin, että jauhantatiimimme on liikahtanut edellisen vuorokauden aikana sijainniltaan jossain määrin pohjoisemmaksi. Retkeilypuitteet olivatkin tänään melkoisen mallikkaat, ja onnistuimme paistamaan myös tikkumakkaraa, kun sattui sopiva nuotiopaikka vastaan. Mutta tässä ohje siihen varsinaiseen retkievääseen:

Eväspalaa

125 g margariinia
2 munaa
1/2 tl suolaa
1 prk kevytkermaviiliä
2 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
paljon silputtua valkosipulia
n. 10 cm pala purjoa
50 g aurinkokuivattuja tomaatteja
1 rkl basilikaa
1 rkl oreganoa
1/2 rkl rosmariinia
vajaa desi juustoraastetta

Paista valkosipuli ja purjosilppu öljytilkassa. Sulata margariini ja anna jäähtyä. Vatkaa joukkoon kananmunat, suola ja kevytkermaviili. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe ja lisää ne taikinaan puuhaarukalla varovasti sekoittaen. Lisää lopuksi huolellisesti valutetut, hienonnetut aurinkokuivatut tomaatit, sipulit ja mausteet sekä juustoraaste.

Voitele 12-vuokainen muffinipelti tai jaa isot, paperiset muffinivuoat uunipellille. Kaada taikina vuokiin. (Ohjeesta tulee 8 isoa tai 12 pientä muffinia.) Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Näitä muffareita kannattaa ilman muuta kokeilla myös kotona. Valkosipulia voi laittaa pannulle tosissaan rutkasti, koska se tekee leivonnaisista yhdessä aurinkokuivatun tomaatin ja muiden ainesten kanssa uskomattoman meheviä ja maukkaita. Maistoin yhtä heti uunista ottamisen jälkeen, ja voi taikkeri, että oli hyvää. Jäi niitä onneksi muutama retkievääksikin, eli emme sentään vetäneet kaikkia tuoreeltaan.


Ja nyt saunaan!

7 Comments:

At 1/3/06 15:57, Blogger Samuli said...

Meille kävi muuten edellisellä metsäreissulla niin, että kaikki eväät jäivät kotiin, kun luulimme pärjäävämme reilulla aamupalalla. Höpö höpö. Sää suosi ja koira juoksi riemuissan, mutta omistajat olivat retken päätteeksi nälkään nääntymässä... Ensi kerralla otetaan kyllä meilläkin eväät joukkoon :-)

 
At 1/3/06 16:44, Blogger Rosmariini said...

Nuo koirakuvat ovat kyllä tekstityksineen aivan mahdottoman hupaisaa katseltavaa. Varsin vauhdikasta menoa. Luulisi, että karvakuonollekin on tuommoisen juoksemisen jälkeen ruoka maistunut. :)

 
At 14/3/06 21:46, Anonymous Anonyymi said...

Kiitos ohjeesta. Sovelsin sitä kyllä "vähän" matkalla tyyliin mitä kaapista löytyy eli vaihdoin purjosipulin sipuliin, aurinkokuivatut tomaatit punaiseen pestoon, juustoraasteen raejuustoon ja valkosipuli jäi pois. Mausteeksi lipstikkaa.
Maku on ihan loistava!!!!
Näitä tehdään lisää.

 
At 15/3/06 18:51, Blogger Rosmariini said...

Hauska kuulla, että maistui! :) Punainen pesto toimii muuten varmasti tuommoisissa ruokaisissa muffareissa loistavasti, pitääpä itsekin kokeilla joskus.

 
At 25/8/11 20:09, Anonymous Minna said...

Paljonko on "paljon" valkosipulia? :D
Aattelin ilahduttaa isäntää kun se tulee pidemmältä reissulta kotio, mutta en haluais mitään sisuskalut korventavaa esitystä, että hikikin haisee valkosipulilta monen päivän jälkeen (kokemusta on).. :D
Kuitenkin jos se on silppua, se ei ole niin väkevää kuin valkosipulimurska, hmmh.. Vaikea arvioida..

 
At 25/8/11 21:06, Blogger Rosmariini said...

Hehe. No ihan pieni määrä ei maistu miltään, että paljonko se sitten ois. Kolme kynttä? :) Jotenkin tämmöisissä leivonnaisissa mausteaineet vaan hukkuu sinne jonnekin.

(Minullakin on kyllä toisinaan pään yllä leijaillut kunnon valkosipulilöyhy, joten ehkä meitsin ei kannattais antaa kamalasti suosituksia näissä makuasioissa.;)

 
At 26/8/11 09:12, Anonymous Minna said...

Me kyllä tykätään valkosipulista tosi paljon ,mutta liika aina liikaa.. No pistin reilun kokonaisen yksikynsivalkosipulin ja vaihdoin aurinkokuivatut tomaatit salamirouheeseen.. Nyt kieli pitkällä haistelen uunista tulevia tuoksuja.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails