perjantaina, joulukuuta 30, 2005

Kanafajitakset

Lomapäivän kunniaksi askartelin pastanjauhajien ruokapöytään fajitaksia, noita texmex-keittiön maistuvia ruokakääryleitä. Maissilätyn uumeniin upotettiin jäävuorisalaattia, paistettuja hunajamarinoituja kanasuikaleita, jalapenoviipaleita, pannulla pehmitettyä paprikapaistosta, cheddar-soosia, guacamolea, ranskankermaa sekä tomaattisalsaa. Jähmeäliikkeinen ranskankerma on mielestämme kermaviiliä käyttökelpoisempi fajitastäyte, koska kermaviili pyrkii lurahtamaan aina jostain rakosesta takaisin lautaselle.

Koska kokkailuun oli kerrankin loputtomasti aikaa, askartelin lättysten väliin myös Doughboyn taannoin toteuttamia karamellisoituja sipuleita. Sipulien idea on hyvin yksinkertainen: keitellään neljän tunnin ajan miedolla lämmöllä pari kiloa viipaloituja sipuleita ruokalusikallisessa voita. Vaikka aikomuksenani oli alun perin viipaloida sipulit yleiskoneella, tartuin kuitenkin loppujen lopuksi veitseen. Viipalointiharjoitusta tuli rutkasti, mutta suosittelen tarkoitusta varten vedenkestävää ripsiväriä. Onneksi sain lopetettua itkun lyhyeen avaamalla ikkunan ulkona väijyvästä 16 pakkasasteesta huolimatta. Kunnolla teroitettu veitsi sipulin pilkonnassa vähentää kyyneleiden muodostumista entisestään.

Täytteet kasataan kippoihin, joista jokainen voi annostella oman lättynsä keskelle haluamiaan aineksia - ei liikaa, jotta täytteet pysyisivät sisällä vielä fajitasta liikuteltaessakin. Sitten nostetaan kolmelta suunnalta lätyn reunat täytteen päälle - ensin alhaalta, sitten molemmilta laidoilta, minkä seurauksena täytteet jäävät ikään kuin pussin pohjalle. Ja sitten vain haukkaamaan.

Fajitakset ovat mainiota partypurtavaa, mikä uudenvuoden juhlijoiden keskuudessa merkille pantakoon. Lisäideoita täytteisiin ja ohjeita esim. guacamoleen sekä sipuli-paprikapaistokseen näyttäisi löytyvän täältä.

2 Comments:

At 30/12/05 09:08, Blogger Samuli said...

...syödessä lätty tulee tietenkin täyttää aivan liian täyteen, jolloin täyte roiskuu pitkin pöytäliinaa ja vaatteita :-)

Toinen arkinen vierasvara (sopii esimerkiksi nälkäisen poikalauman ruokkimiseen) ovat vohvelit, joiden kanssa tarjotaan ensin sakeaa chili con carne -tyyppistä kastiketta (ja juustoraastetta) ja jälkkäriksi jätskiä ja hilloa (kiitos vinkistä ystäväni Tuukan äidille). Kannattaa ensin tehdä kastike hautumaan, sitten paistaa vohveleita iso pino (ei haittaa, vaikka jäähtyisivät) ja lopuksi nostaa koko komeus pöytään.

Chili con carnesta lienee yhtä monta versiota kuin tekijöitäkin on, mutta suunnilleen näin meillä askarrellaan vohveleiden kaveriksi kastiketta:

"Chili"

400 g jauhelihaa
purkki punaisia papuja
2 isoa sipulia
n. 1/2 l pilkottuja vihanneksia (esim. porkkanaa, kesäkurpitsaa, herkkusieniä, paprikaa)
maun mukaan valkosipulia murskana
1/2 tl kanelia
2 tl jeeraa
3-4 tl mietoa chilijauhetta
3 tl mustapippuria
2 rkl kuivattua basilikaa
2 cm pala tuoretta inkivääriä silppuna
2 pientä punaista chiliä silppuna
purkki paseerattua tomaattia
purkki tomaattipyrettä
2 (yrtti)liemikuutiota
(mustia oliiveja viipaleina)
(2 rkl punaista pestoa)
(tuoretta basilikaa ja/tai korianteria silppuna)

Paista jauheliha, sipulit ja pilkotut vihannekset. Lisää mausteet, paista hetken aikaa. Lisää paseerattu tomaatti, tomaattipyre ja liemikuutiot, hauduta tunti-pari. Lisää nestettä jos chili ottaa kattilaan kiinni, mutta seos saa jäädä oikein sakeaksi. Lisää vähän ennen tarjoilua oliivit, pesto ja tuoreet yrtit. Tulisuutta voi säätää makunsa mukaan lisäämällä tai vähentämällä tuoreen chilin määrää.

 
At 30/12/05 11:20, Blogger Rosmariini said...

Sehän noissa fajitaksissa on, että etenkin eka tötterö tulee täytettyä aina aivan liian täyteen. Seuraavan onnistuu jo täyttämään hieman maltillisemmin, mutta sen jälkeen sitä onkin jo itse niin täynnä, ettei kerta kaikkiaan jaksa enää syödä kolmatta eikä näin ollen ehdi oikeastaan saada koko syönnin aikana mittasuhteita kohdalleen. :)

Suurkiitokset chilin ohjeesta! Tuli tarpeeseen. Jauhelihamössöllä täytetyt lätyt olivat kyllä lapsena ihan ykkösruokaa - pitää ottaa ohjelmaan, kun sattuu sopiva ruokailuryhmä koolle.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails