Joulupäivän ateria

Alkuruoka: Jänispatee & pihlajanmarjahyytelö sekä vaaleaa leipää. Patee oli tarkoitus tehdä tänä vuonna ihan itse, mutta niin sitä vaan sitten kuitenkin turvauduttiin kaupan tiskistä löytyviin valmispateisiin. No, jospa sitä ensi vuonna saisi enemmän itsestään irti.
Pääruoka: Kinkku & omenakastike, puikulamuusi, luumut, naurispyree, punajuuripaistos, sienisalaatti sekä pekonitaateleita. Kinkun kastike tehtiin paistinliemestä, kermasta, omenasoseesta ja omenasta.

voita
vehnäjauhoa
paistinlientä
kermaa
omenasosetta
omena
sinappia
valkopippuria
Kunnon nokare voita sulatetaan kattilassa. Sekaan ripotellaan pari ruokalusikallista vehnäjauhoja ja sekoitetaan tasaiseksi tahnaksi. Mukaan kaadetaan paistinlientä ja kermaa suunnilleen samassa suhteessa (kermaa ehkä vähän enemmän). Määrä riippuu siitä, miten paljon kastiketta halutaan. Me teimme n. 3 dl:stä paistinlientä ja kastiketta tuli kahdelle syöjälle ihan liikaa. Liemi ja kerma kannattaa kaataa vähitellen ja sekoittaa koko ajan niin, että koostumus pysyy tasaisena. Tämän jälkeen lisätään yksi hienoksi pilkottu omena, 1-2 dl omenasosetta ja noin desi sinappia. Haudutellaan kymmenisen minuuttia, tarkistetaan maku ja maustetaan valkopippurilla. Jos sose on karkeajakoista ja haluat tasaisen kastikkeen, voi soosin lopuksi ajella tasaiseksi esim. sauvasekoittimella.

Nyt on edistytty ähkyn hankkimisessa jo niin pitkälle, että ensi yön yösyömiset saattavat jäädä hieman vähemmälle. Sen sijaan saattaisi olla joulusaunan aika.
0 Comments:
Lähetä kommentti
<< Home