keskiviikkona, helmikuuta 02, 2011

Top Chef -blogihaasteena hauki

Viikko sitten alkoi Suomen versio Top Chefistä, jota minä olen tykännyt katsoa jenkkiversiona jo pitemmän aikaa. En ole juurikaan jyvällä kansallisesta penkkiurheiluhurmoksesta, mutta sen sijaan jännitin reilu vuosi sitten Top Chefin äärellä ihan tosissani tamperelaissyntyisen Stefan Richterin puolesta. Sillä tuotantokaudella voitti ihan väärä, kun Stefan tuli vasta kakkoseksi.

Mutta asiaan: Me lupauduimme osallistumaan täällä jauhantapajalla Top Chef -blogihaasteeseen, jonka aiheena on tällä ensimmäisellä kerralla hauki. Sama raaka-aine esiintyy tämän illan Top Chef -jakson tulikoe-tehtävässä, jossa voisi olla nähtävissä ehkä asteen verran ammattimaisempia toteutuksia. (Viime viikolla voittanutta pudotushaastereseptiä voisi joskus testata itsekin: kuhaa, maa-artisokkapyrettä, linssejä, puikulaperunasipsejä ja Beurre Blanc -kastiketta.)

Olin miettinyt viime viikolla jo aiemmin, että voisin kokata perjantai-iltana kalaa. Kalan kaveriksi ajattelin valmistaa chipotle-bataattimuusia sekä paahdettua fenkolia. Kalan lajiketta tai valmistustapaa en päättänyt etukäteen, koska ikinä ei voi olla ihan varma, mitä kalatiskiltä kulloinkin sattuu saamaan. Mutta nyt valinta oli tietenkin selvä: kala oli hauki.

Koska lisäkkeissä oli jo varsin voimakkaita makuja, päätin pitää hauen makunsa puolesta aika yksinkertaisena. Siksipä valintana olivat yksinkertaisesti haukimurekepihvit, ilman silputtua pekonia tahi homejuustoa, joita muussa tapauksessa voisi käyttää pihvien mehevöittämiseen. Tein näin:
Haukimurekepihvit

500 g haukifilettä
1 pienehkö hienonnettu sipuli
2 paahdettua paahtoleipää murusteltuna
2 munaa
(vajaa) 100 g ranskankermaa
puolikkaasta sitruunasta puristettua mehua
suolaa ja valkopippuria
tilliä

En halunnut, että pihveistäni löytyisi ruotoja, joten ähersin hauen kimpussa ruotopihtien kanssa vaikka kuinka pitkän aikaa. Että pystyy olemaan hankalia ja pitkälle ulottuvia ruotoja.
Samalla viritin yleiskoneeseen silppuriterän, jonka avulla sain leivät kätevästi muruiksi. Kippasin sitten päälle ranskankermaa ja 2 rikottua kananmunaa, että muruset pääsivät sopivasti pehmenemään. Hetken päästä lisäsin mukaan haukea lukuun ottamatta kaikki muut ainekset ja sekoitin vähän. Sitten vasta hauki joukkoon, minkä jälkeen pulssitin konetta niin pitkään, että kaikki oli mukavasti sekaisin. Sekaan jäi aavistuksen isompiakin hauenpaloja, eli en pyrkinyt ihan tasaiseen massaan.
Taikinaa pihveiksi muotoillessani huomasin, että kolmas paahtoleivän siivu ei olisi ollut yhtään hullumpi, koska taikina oli aika löysää. Sain tehtyä siitä kuitenkin kuusi kappaletta pihvejä, jotka laitoin sitten jääkaappiin joksikin aikaa hieman jähmettymään. Paistamiseenkin käytin varmuuden vuoksi teflonia, jotten joutuisi raapimaan löysiä pihvejä valurautapannun pohjasta.
Kuumensin pannun kuumaksi, pudotin sitten aavistuksen verran lämpöä ja asettelin ensimmäisen satsin pihvejä paistumaan. Kun alapinta oli ruskistunut, suoritin kääntämistä ja sen jälkeen ruskistin toisenkin puolen. Sen jälkeen annoin pihvien paistua vielä hetken aikaa selvästi miedommalla lämmöllä. Ja lopputulos oli oikeinkin mehevä.

Bataattimuusin alkuvalmisteluihin otin mallia Top Chefin juontajalta. Kypsensin siis bataatin pehmeäksi 200-asteisessa uunissa. Sen jälkeen kuorin sen ja ripsautin joukkoon hieman suolaa, voita sekä yhden chipotlechilin.

Muusasin kokonaisuuden käsisurvimella, ja lopputuloksesta tuli jotenkin tikkuinen. Huomasi kyllä, etten ole tehnyt bataattimuusia juuri ikinä aikaisemmin. Chili ei maistunut lopputuloksessa laisinkaan, mutta päätin olla välittämättä asiasta. Etenkin kun sähköisellä sauvasekoittimella sain lopulta rakenteen edes hieman tasaisemmaksi.

Kattilassa hauduttelin voissa kahta kolmeen osaan pilkottua fenkolia, jotka tuoksuivat kypsyessään aivan taivaalliselta. Samoin kalamureketaikina tuoksui hyvältä, eikä uunissa paahtuva bataattikaan ollut ollenkaan hullumpi.

Fenkolien päälle valutettiin lopuksi vielä hunajaa ja siirappia, ja kun bataattimuusikin on aika makeaa, rupesin miettimään, että lautanen kaipaa jotain hieman hapokkaampaakin. Haukipihveistä oli jäänyt yli puoli purkillista ranskankermaa, puolikas sitruuna sekä ihan mukavasti tilliä, joten sekoitin niistä (sekä suolaripauksesta) sitruunaisen kylmän kastikkeen. Ruohosipuliakin olisi voinut ehkä laittaa joukkoon, jos sitä olisi sattunut olemaan.

Ja arvatkaapa mitä: Ruoka oli makujensa puolesta kaikkein parasta, mitä olen ikinä saanut keittiössämme aikaiseksi. Lautasella oli paljon herkullisia makuja, jotka olivat oikein mukavasti sopusoinnussa keskenään. Yleensä aika kriittinen kanssa-asukkaanikin yltyi kehumaan ruokaa ihan tosissaan. Sain lopputuloksesta kuusi pistettä. Noppa-asteikolla!

Annoksen ulkonäkö oli sen sijaan aika omaleimainen. Tältä näyttää, kun jauhaja yrittää laatia vähän ravintolamaisempaa sommitelmaa:

Hauesta kannatti vielä viime viikonloppuna laittaa ruokaa, sillä (kuten vuosi sitten totesin) hauki on tammikuun paras sesonkikala. Vaikka tokihan se maistuu mateen tavoin vielä helmikuussakin.

***
Mutta kertokaahan rakkaat ruokaa laittavat lukijamme: Mitä te tekisitte Top Chef -tulikokeessa hauesta? Voisiko siitä tehdä jotain kivoja pikkusyötäviä vai onko pääruoka ainoa vaihtoehto?

18 Comments:

At 2/2/11 11:02, Anonymous Anonyymi said...

Ehdottomasti paras ja yksinkertaisin hauenfileointi ohje löytyy täältä:
http://www.youtube.com/watch?v=325MIKHoK8k

 
At 2/2/11 11:20, Blogger Rosmariini said...

Kiitos linkistä! Nuo ruotojen kohdat tulivat kyllä fileen kanssa ährätessä erittäinkin tutuiksi... Mutta pitääpä ottaa tuo opetusvideo seuraavalla haukikokkauskerralla mukaan keittiöön. Veitsen käyttöni oli ehkä tuohon verrattuna hiukkasen haparoivaa.

Silppuriterä olisi saattanut tehdä tietenkin selvää vähän ruotoisammistakin paikoista, mene ja tiedä.

 
At 2/2/11 11:31, Anonymous kokkikolmonen said...

Hei! Miksä tää Top Chef blogihaaste oikein on ja kuka voi osallistua?

 
At 2/2/11 11:38, Blogger Rosmariini said...

Meitä pyydettiin mukaan sähköpostilla, joten en tiedä sen kummemmin. Tuolla Top Chefin sivuillakaan ei näyttänyt olevan mitään erillistä infoa aiheesta.

Hauskinta olisi kyllä, jos kaikki halukkaat saisivat osallistua.

 
At 2/2/11 11:43, Blogger Rosmariini said...

Ainakin tähän on osallistuttu Jokapäiväisessä leivässä: haukiquenellit ja Pippurimyllyssä: Thai-kalapihvit.

 
At 2/2/11 12:43, Anonymous Tee said...

Hei beibi suu auki, täältä tulee hauki ...

 
At 2/2/11 12:46, Blogger Rosmariini said...

Heh. Jotenkin tuo piisi onkin soinut nyt viimeiset pari päivää päässä.

 
At 2/2/11 13:43, Blogger Hanna Takala said...

Jep, sama biisi tämän tytön kuupassa.

 
At 2/2/11 13:51, Blogger Rosmariini said...

Onneksi siitä tulee mieleen viime kesä ja juhannus. Kun yleensä pollajukeboxiin jää junnaamaan se kaikkein kamalin kappale.

 
At 2/2/11 17:53, Blogger Jenni said...

Höh, määkään mistään Top Chef blogihaasteesta oo kuullu. Mutta hauska idea ja seurataan mitä saatte aikaiseksi :)

- Jenni liemessä

 
At 2/2/11 18:02, Blogger Rosmariini said...

Mutta sinähän Jenni olet joka tapauksessa oman elämäsi Masterchef. ;)

Minä en ole ikinä tuota MasterChefiä katsonut minkään muun maan versiona, mutta Suomen versiosta on tullut kyllä meikäläisen suosikki. Amatöörikotikokkeihin ilmeisesti samaistuu jotenkin niin helposti (muutama kyynelkin on jo vierähtänyt, kun olen niin kovasti myötäelänyt meiningissä mukana).

 
At 2/2/11 19:20, Blogger sanna said...

Hih, ounastelinkin, että joku muukin saattaisi lähteä lähestymään haukihaastetta pihvien tahi pyöryköiden muodossa! :) Näitä perinteisiäkin haukipihvejä aion kyllä ehdottomasti kokeilla lähitulevaisuudessa - uskomatonta kyllä, en ole koskaan syönyt saati tehnyt niitä.

Harmi, ettei enempää bloggareita ole mukana tässä.

 
At 2/2/11 20:23, Blogger Rosmariini said...

Minäkin mietin muuten siinä kokkaillessani, että haukeen sopisivat mukavasti myös thai-mausteet. Eli pitää jolloinkin testata tuota teikäläisen reseptiä (lopputuloskin on niin huippuherkullisen näköinen).

 
At 2/2/11 22:33, Blogger Merituuli said...

Mitään mistään haasteista tietämättä laitoin eilen haukea blogiin, tosin ilman reseptiä :).


(ja miten olisin voinutkaan reseptoida niitä kun en itse tehnyt, vaan Jukan isän avovaimo :P)

 
At 2/2/11 22:46, Blogger Rosmariini said...

Sulla on vaan luontainen kyky hoksata, mikä raaka-aine on milloinkin pop. :)

Nyt kun näki ne kilpailijoiden suoritukset, niin hauen savustaminen olisi voinut olla aika jännä veto.

Mutta enpähän olisi hoksannut tehdä vesikrassi emulsiota. (kirjoitus taito?)

 
At 2/2/11 22:48, Blogger Rosmariini said...

Ai niin: Plussaa siitä, että hävikin määrä otettiin hauessa huomioon.

Ja yllättävää, että jotkut ammattikokitkin olivat ymmällään kokonaisen hauen (+ niiden ruotojen!) kanssa.

 
At 3/2/11 22:14, Blogger Merituuli said...

Minä myös ihmettelin ammttikokkien perkaamista. Luulis että olis aika perusjuttuja.

Tykkäsin itsekin siitä että hävikki huomioitiin.

 
At 4/2/11 09:55, Blogger Rosmariini said...

Hauen aliarvostus näkyi varmaan just siinä "juuri kukaan huippukokki ei joudu perkaamaan haukea" -asenteessa.

Vaikka olivathan monet ymmällään äyriäispöydänkin äärellä. Mitäkähän sitä itse laittaisi merisiilistä (kääk).

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails