keskiviikkona, tammikuuta 27, 2010

Hauki on in

Hauki on tammikuun keskeinen sesonkikala, ja kun uuden vuoden lupauksiini kuului perehtyminen haukikokkailuun, niin piti sitten ryhtyä heti alkuvuodesta suunnitelmista tekoihin. Sähköisestä reseptikansiostani löytyi ainoastaan kaksi haukireseptiä: pekonin kanssa kieputettujen haukiruusukkeiden ohje sekä viime syksynä jostain afrikkalaisesta keittokirjasta otettu kalacurryn ohje.

Kalacurryä ei nyt sattuneista syistä huvita ryhtyä tekemään ihan lähiaikoina uudelleen, ja olinkin jo ryhtymäisilläni pekonikokkailuihin, kun huomasin Perjantairesepteissä vähän tavallisuudesta poikkeavan haukiohjeen (reseptin gnocchi-osio on otettu erityisen kiinnostavasta blogiuutuudesta nimeltään Tuulenhuminaa):
Haukea ja punajuurignoccheja

Kala
haukifileetä ruodottomana n. 1 kg
vehnäjauhoja reilusti
korppujauhoja reilusti
3 kananmunaa

Gnocchit
7 jauhoista perunaa
400 g keitettyjä punajuuria
400 g vehnäjauhoja
2 kpl keltuaista
0,5 tl suolaa
timjamin lehtiä
1 valkosipulin kynsi
parmesaania raastettuna

Limemajoneesi
1 keltuainen
1,5 dl rypsiöljyä
½ limen mehu
merisuolaa ja mustapippuria myllystä

Tee ensiksi majoneesi. Esivalmistele sitten gnocchit ja laita odottamaan. Valmistele kala ja paista se. Pidä lämpimänä, kun viimeistelet gnocchit pannulla.
Valmista majoneesi: laita munankeltuainen kulhoon, vatkaa käsin tai vatkaimella koko ajan. Kaada öljyä ensin muutama tippa kerrallaan ja sitten hyvin ohuena nauhana keltuaisen joukkoon. Lisää lopuksi limen mehu, suola ja pippuri. Säilytä jääkaapissa.
Keitä perunat kypsiksi. Leikkaa punajuuret pieneksi ja jauha tehosekoittimessa. Muusaa perunat haarukalla ja sekoita joukkoon jauho, keltuaiset ja punajuurisose. Vaivaa taikina notkeaksi massaksi. Pyöritä taikinasta pitkiä tankoja ja leikkaa 2-3 cm paloiksi. Jauhota palat ja keitä suolatussa vedessä pari minuuttia, kunnes ne nousevat pintaan. Kerää reikäkauhalla kulhoon ja pidä lämpimänä.
Leikkaa ruodottamasta hauesta etusormen kokoisia suikaleita. Kuumenna syvässä paistinpannussa reilusti öljyä uppopaistamista varten. Jauhota pieni määrä haukea ensiksi vehnäjauhoissa, ravistele ylimääräiset jauhot pois ja pyöritä sitten kananmunassa. Lopuksi pyörittele kalat korppujauhoissa ja uppopaista öljyssä kullanruskeaksi. Pidä lämpimänä esim. uunivuoassa, jossa on talouspaperia pohjalla noin 150 asteessa, kun paistat loppuja kaloja.
Riivi lehdet timjamista. Leikkaa valkosipuli pieneksi ja pane pannulle timjamin seuraksi. Lisää voi ja paista gnocchit pikaisesti. Raasta pinnalle lopuksi tuoretta parmesaania. Tarjoa heti.

Olipa hauska päästä laittamaan ruokaa punajuurista ja testaamaan vieläpä ihan uudenlaista punajuurireseptiä. Hieman noiden gnocchien tekemisessä oli toki työvaiheita tämmöiseen suoraviivaiseen meininkiin tottuneelle kotikokille, mutta olihan se mahtava tunne, kun gnocchit oikeasti pulpahtivat kattilassa kiehuessaan pintaan (jotenkin olin varma, että ne jäävät väistämättä pohjaan kiinni... hmmm, pitäisiköhän hankkia jostakin vähän positiivisempi elämänasenne?).

Hauki on keittiössämme harvoin esiintyvä kala, mutta vielä harvemmin siellä ovat esiintyneet huhtikuun sesonkikalaksi nimetty lahna taikka heinäkuinen kampela. Olen ehkä pitänyt lahnaa aina vähän liian litteänä (nimim. onko siinä edes mitään syötävää) ja pohjalla makoilevaa kampelaa muuten vaan vähän karmaisevana. Pitäisi kenties perehtyä niidenkin hyötykäyttöön tämän vuoden kuluessa, jos onnistuisi vaikka pääsemään taas parista ennakkoluulostaan eroon.

15 Comments:

At 28/1/10 06:53, Anonymous Sinttu said...

Hauesta (tai melko lailla mistä tahansa vaaleasta kalasta) saa myös mahtavia ruusukkeita, kun suikaloi suunnilleen saman verran haukea ja lohta ja käärii nätisti rullalle. Yhtään ei ainakaan pahenna, jos päälle laittaa ranskankermaa tai ronskisti smetanaa, tilli, sitruunapippuri ja suola tietysti perusmausteina. Tämä hässäkkä kypsyy uunissa hyvinkin nopeasti ja on näyttävää syötävää!

 
At 28/1/10 08:20, Blogger Virpi said...

Joo-o, parantamisen varaa ois täälläkin kala-asioissa. Tajusin etten oo koskaan edes maistanut haukea... hyi hyi, paha minä!

Tämä annos sen sijaan näyttää herkulta!

Ja aiheeseen sopivasti näin unta, että mun piti kokata ahvenista ja jostakin toisesta pienestä ruotoisesta kalasta ruokaa. Unessa ruotojen poisto kävi tosi näppärästi: vedin kalafileet keskeltä käsin halki ja ruodot jäivät törröttämään molemmille puoliskoille niin, että ne oli helppo siitä nyppiä pois. Mietin unessa, että jos tää on näin helppoa niin miks oon aina kammonnut kalaa ruotojen takia!

Harmi ettei se ruotojen poisto taida oikeassa elämässä sujua ihan noin kätevästi.

P.S. Lipunmyynti ei ollut tiistaina auki ja eilen en ennättänyt, mutta tänään yritän hakea ne liput lauantaille. Toivottavasti niitä vielä on! Ja esitys kestää kuulemma vaan reilun tunnin, joten ehdimme hyvin syömäänkin sen jälkeen :)

 
At 28/1/10 09:11, Anonymous Salla said...

Gnocchien teosta minäkin olen haaveillut jo pitkään! Vielä en ole saanut aikaiseksi... Kampelaa olen ostanut joskus helposti kalatiskiltä valmiina fileinä, hyvää uunikalaa siitä on tullut kuohukermassa kasvisten kanssa haudutettuna. :)

 
At 28/1/10 10:02, Anonymous TiV said...

Hauki on herkkua. Paitsi, että näin ruotokammoiselle kuin minä, ainoa vaihtoehto taitaa olla teholeikkurilla mössöksi möyhennettynä. Olen tehnyt muutaman kerran haukipullia ja hyviä ovat olleet. Haukimureketta vesihauteessa hyydytettynä olen joskus jossain ravintelissa saanut ja sehän vasta oli kermaisen pehmeää.
Erilaisia kaloja pitäisi kyllä enemmän kokeilla. Ehdottomasti. Tuo lohi/kirjolohi-osasto on vaan niin helppo.

Lahnasta tuli mieleen lapsuus. En muista meillä ikinä muuta isompaa kalaa olleenkaan. Uunilahnaa uunilahnan perään. Ja aivan järjettömästi ruotoja...

 
At 28/1/10 10:32, Blogger Rosmariini said...

Sinttu: Tosiaan! Kerran syötiin yksien kavereiden tekeminä ruusukkeita, joissa oli kahta kalaa yhdistettynä. Olinkin jo ehtinyt unohtaa koko jutun.

Suunitelmissa oli tehdä haukiruusukkeita jo kesällä savustuspöntössä, mutta jotenkin se sitten jäi. Onneksi ensi kesä on vielä kokonaan edessäpäin.

Virpi: Sinulla on selvästi menossa jonkinlainen ruotopelon karkottamiseen tähtäävä prosessi, jos ne ruodot änkeävät jo uniinkin. :)

Kannattaa puhua tuosta ruotokammosta kalatiskin sedälle (tai tädille). Mielellään he varmasti tekevät fileet valmiiksi ja ottavat mahdollisimman tarkasti ruodot pois, jos sillä keinoin vaan saavat ihmiset syömään kalaa.

Ihana ahvenruoka syntyy vaikkapa näin.

Kiitokset muuten lippuvaivannäöstä! (Jos niitä jostain syystä ei ole enää saatavilla, niin minulle passaa seuraavallakin viikolla arki-iltaisin.)

Salla: Ihanaa, että joku kehuu kampelaruokaa noin inspiroivasti. Pakkohan sitä on päästä kokeilemaan. Hassua, kun ei yhtään edes tiedä, miltä kampela maistuu.

TiV: Hmmm, ehkä kokeilen sitten kampelaa ennemmin kuin lahnaa. :) Meillä oli muuten kotona aina muikkuja. Ne eivät olleet henkilökohtaista herkkuani (liikaa pieniä silmiä), mutta olisin voinut syödä lapsena loputtomasti savusiikaa.

Mateenmäti on vilahdellut nyt viime aikoina muutamissa ruokablogeissa. Bliniaika.

 
At 28/1/10 16:19, Blogger Elena said...

Mä en ole varmaan syönyt lahnaa enkä kampelaa muuten kuin savustettuina. Paitsi sitä mitä saa Englannissa fish'n'chips-kojuissa kun vastaa plääsookod kysymykseen "Plaice"; se on kai punakampelaa.

Mummolan haukiruoka nr 1 on keitetty (pieni) tai uunissa paistettu (isompi) hauki, muussi ja kastike jossa on pieneksi hakattua kananmunaa, oliiveja tai kapriksia ja tilliä. Luultavasti myös sipulinvarsia tai ruohosipulia.

 
At 28/1/10 16:28, Blogger Rosmariini said...

Plääsookod. :D Hehee. Ja meitsi on luullut, että fish on siellä käytännössä aina turskaa.

Mummolan haukiruoka maistuis kyllä mullekin!

 
At 28/1/10 20:08, Blogger Virpi said...

Meillä on liput nyt lauantaille :) joudutte tosin nauttimaan ainoastaan meikäläisen seurasta, kanssaeläjä karkaa kotikonnuilleen vanhan kaverinsa kolmikymppisille. En viitsinyt kieltää sitä lähtemästä, kun näkee niitä tovereitaan sen verran harvoin.

 
At 28/1/10 20:46, Blogger Rosmariini said...

Kivaa, kiitoksia! Teikäläisen seura kelpaa meille aina yksistäänkin oikein mainiosti, joten ylihuomenna nähdään.

 
At 28/1/10 22:44, Blogger Virpi said...

Jee, niin nähdään! :)

 
At 31/1/10 19:28, Blogger Geranium said...

Söin hurjan hyvää uunissa tehtyä haukea jonka resepti suullisesti ruokailun lomassa kerrottuna meni suunnilleen näin:
Haukifileet (niin ruodottomat kuin mahdollista) laitetaan voideltuun uunivuokaan. Sivellään ranskalaisella maalaissinapilla, sillä jossa sinapinsiemenet ovat kokonaisena. Päälle laitetaan oliiviöljyssä kuullotettua purjosilppua, ruokakermaa ja aurajuuston murua. Kysenneys uunissa, 200 astetta. Tarjoillaan muussin kanssa.
***
Nuo gnocchit vaikuttavat mielenkiintoisilta, kunpa saisi muulta perheeltä epäluulon punajuuren väriä kohtaa hälvenevään.

 
At 31/1/10 19:44, Blogger Rosmariini said...

Voihan lääh tuota haukiohjetta, kuulostaa lähes taivaalliselta.

Saattaa olla, että täällä tehdään haukihankintoja taas hyvinkin pian.

 
At 29/6/10 15:07, Anonymous Anonyymi said...

Jäähaukea:
Fileroi hauki ja lohi.
Leikkaa molemmista tuuman leveät
palat pituussuunnassa.
Leikkaa foliosta n. 30cm leveä pala
ja lado leikatut kalafileet päällekkäin; vuoroin haukea,
lohta ja pekonia.Kalapalojen päälle aina ripaus sitruunapippuria.
Kääri folio makkaranmuotoiseksi
tiukaksi paketiksi ja pakasta.
Kun sitten joskus lapset kiljuu
nälästä ja haluaa nopeasti ruokaa,
ota foliopötkö ja anna sulaa 5min
k y l m ä s s ä vedessä, sitten
leikkaa parin sentin paksuiksi
viipaleiksi ja paista voissa.
Lupaus:
Lapset haluavat aina jatkossa
jäähaukea, jossa ei ruodotkaan haittaa!
Trv. Kalamies

 
At 24/7/11 11:36, Blogger joke said...

Hauesta saa ruodottoman fileen kun leikkaa kylmästi y-ruodon pois selkä puolelta .Selkä palat voi laittaa lihamyllyyn ja tehdä kala pullia tai lasangea.

 
At 23/11/14 00:26, Anonymous Anonyymi said...

Olen laittanut haukea fileestä jauhamalla, kermaviiliä, kananmunia, vähän raastettua keitettyä punajuurta, hienoksi silputtua sipulia, lisäksi raastettua näkkäriä, (voittaa korppujauhon), määrät syöjien lukumäärän mukaan. Taikina saa jäädä vetelähköksi, näkkäriraaste turpoaa samoin kuin korppujauho. Toimii myös maustetun, esim. ruohosipuli-tuorejuuston kanssa, joka korvaa kermaviilin, jolloin olen jättänyt punajuuren pois, ettei tule liikaa makuja. Valkopippuria rouhittuna.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails