maanantaina, tammikuuta 17, 2011

Päärynäsalaatti sekä pienet sipuli-sienileipäset

Olen yrittänyt noudattaa taas tänä vuonna tomaatitonta tammikuuta. Ihan kokonaan en ole siinä onnistunut (addiktio on sen verran pahalaatuinen), mutta kohtuullisesti sentään. Olen yrittänyt sitkeästi tehdä salaattejakin porkkanoista ja muista epätomaattisista vaihtoehdoista.

Muun maailman maatiaisporkkanoista saisi muuten aikaiseksi aika mahtavannäköisiä salaatteja. Kaipaan kuhmuraisuutta!

Viime päivinä olen haaveillut loputtomasti Pico de Gallosta, johon laitettaisiin muun muassa tomaattia, chiliä, sipulia ja sitrusta. Sitä olisi ihana kasata pienten leipien päälle ja tarjota vaikkapa vieraille. Luovuin kuitenkin tomaattiajatuksesta ja tein leipien päällysteeksi sekoituksen karamellisoidusta sipulista sekä viipaloiduista herkkusienistä.
Pienet sipuli-sienileipäset

fetajuustoa
kreikkalaista jogurttia
valkosipulinkynsi
viipaloituja herkkusieniä
pari isoa sipulia
hunajaa
(balsamicoa)
suolaa ja pippuria
voita
moniviljapatonki, viipaloituna

Murenna fetajuusto kulhoon ja notkista sitä jogurtilla. Lisää sekaan murskattu valkosipulinkynsi.
Sulata pannulla nokare voita. Lisää sienet ja sipulit. Lorautetaan sekaan hunajaa ja ehkä hiukan balsamicoa. Maustetaan suolalla ja pippurilla ja annetaan hautua miedolla lämmöllä parikymmentä minuuttia.
Levitä fetatahna patonginviipaleille ja lusikoi päälle karamellisoidusta sipulista ja sienistä tehtyä seosta.

Talvisalaatteihin ideoita etsiskellessäni törmäsin lämpimään päärynäsalaattiin, joka vaikuttaisi olevan jonkinsorttinen salaattiklassikko. Kuumennettujen ja karamellisoitujen päärynöiden lisäksi salaattiin laitetaan yleensä ainakin sinihomejuustoa sekä saksanpähkinöitä.
Salaatti paahdetuista päärynöistä (ohje sovellettu täältä)

3 kypsää, mutta kiinteää päärynää
yhden sitruunan mehu
80 g murusteltua sinihomejuustoa
reilu puoli desiä kuivattuja karpaloita
reilu puoli desiä saksanpähkinöitä, lohkottuna
1,2 dl omenamehua
3 rkl portviiniä
0,5 dl ruskeaa sokeria
rucolaa
mustapippuria ja merisuolaa

Lämmitä uuni 200-asteiseksi. Kuori päärynät ja halkaise ne pitkittäin. Koverra siemenkota irti. Leikkaa päärynöiden pyöreältä puolelta pieni viipale pois, niin saat ne seisomaan tasaisesti. Pirskottele päärynöiden pinnalle sitruunamehua ja asettele ne uunivuokaan koverrettu kotapuoli ylöspäin.
Sekoita sinihomejuusto, karpalot ja saksanpähkinät yhteen ja jaa seos päärynöiden päälle. Sekoita omenamehu, portviini ja sokeri yhteen. Roiskuttele päärynöiden päälle ja ympärille. Pane vuoka uuniin. Valele päärynöitä liemellä 5-10 minuutin välein ja paista kunnes päärynät kypsyvät. Puolessa tunnissa pitäisi tulla hyvinkin valmista. Ota uunista ja anna jäähtyä. Asettele päärynät rucolapedille ja mausta halutessasi suolalla ja pippurilla.

Kuten aiempinakin vuosina on todettu, uunikäsittely antaa talvikasviksille usein mukavasti makua ja mehevyyttä. Seuraavalla kerralla voisin joka tapauksessa jättää osan sinihomejuustosta uunin ulkopuolelle, millä keinoin sen maku toisi parempaa vastapainoa muun salaatin makeudelle.

5 Comments:

At 17/1/11 17:15, Blogger Liisa said...

Meillä lämpimät ja mausteiset päärynät saivat kaverikseen vuohenjuustoa - aika ihana yhdistelmä sekin! Tomaatin punaa korvaamaan suosittelen muistamaan kypsät, lämpimät punajuuret vaikka täyteläisellä balsamietikalla maustettuna: toimivat taivaallisen hyvin salaateissa juurikin sinihome- tai vuohenjuuston kanssa.

 
At 17/1/11 17:44, Blogger Rosmariini said...

Heijuu, punajuuri tosiaan. En ole tehnytkään siitä mitään nyt pariin viikkoon. Joulun aikaan tuli vissiin syötyä sitä lajia vähän liikaa, mutta nyt se taas maistuisi oikeinkin hyvin.

Taidankin mennä saman tien googlettamaan punajuurisalaatin ohjeita.

 
At 17/1/11 18:01, Blogger Rosmariini said...

Jamie Oliverilta löytyi heti näköjään parikin kiintoisaa salaattiehdokasta. Mahtavan värikkäitä punajuuria.

En oikein osaa syödä punajuurta raakana, mutta ehkä olisi jo korkea aika opetella. Punajuuren kanssa on kuitenkin muuten tapahtunut vuosien varrella paljonkin etenemistä, kun ennen muinoin punajuurisalaatista tuli mieleen vain se kaupan majoneesinen muovipurkkisalaatti. Plus tietenkin rosolli.

 
At 17/1/11 18:15, Blogger Liisa said...

Oo nuo näyttää mainiolle! Itsekin karsastan raakaa punajuurta, joten omat salaattipunajuuret jätän usein kompromissina puolikypsiksi:) (esim. yksinkertaisen maistuva raitajuuri vuohenjuustosalaatissa)

(Saapa nähdä miten vaikutta Vuoden Vihannes 2011 -nimitys lantun ja nauriin kanssa- jospa niitäkin alettaisiin arvostamaan muussakin kuin lanttulaatikon tyyppisissä ratkaisuissa! Nauriskin sopii kypsänä salaatteihin ihan hyvin..)

 
At 17/1/11 18:23, Blogger Rosmariini said...

Kääk, tuommoista raitajuurtako siis saa suomalaisistakin kaupoista!? Siitä saisi näköjään aivan mahtavia salaatteja aikaiseksi. Noita kuviakin voisi tuijotella jo tuntikausia.

Kuka tässä enää tomaatteja kohta kaipaakaan. :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails