sunnuntaina, tammikuuta 23, 2011

Mitä tehdä hunajasta?

Joku on ehkä saattanut huomata, että minulla on muutamia lempiraaka-aineita. Sellaisia kuin vaikka tomaatti, punajuuri, feta ja sitruuna. Viime kuukausien aikana olen alkanut kaivata ruokiin yhä useammin myös chilin tuomaa potkua, ja yhtenä kohtalaisen uutena kestosuosikkina minulla on hunaja.

Hunaja vaan on. Sitä voi lorauttaa leipätaikinaan, ja se sopii hapokkaiden tuotteiden vastapariksi paremmin kuin mikään muu. Hunajaa kannattaa valuttaa vuohenjuuston päälle, se sopii hyvin jugurtin sekaan ja kaiken huipuksi siinä voi paistaa pekonia.

Eikä minua haittaa, vaikka hunaja maistuu ruuassakin. Näissä perjantai-iltaa juhlistaneissa juomissa se maistui oikeinkin selvästi:
Berry Sweetheart

6 cl karpalomehua
6 cl omenamehua
1-2 cl hunajaa (maun mukaan, kahdella tulee hyvin hunajainen lopputulos)
4 cl votkaa

Laita cocktail-ravistimeen tms. astiaan reilusti jäitä, jotta saat juoma-ainekset viilennettyä samalla, kun sekoitat juomat. Jos taloutenne ravistin on vielä kaupan hyllyllä, mikä tahansa pakastusrasia tms. näppärästi suljettava aski ajaa asian aivan hyvin. Silloin jäät kannattaa siivilöidä juomasta lopuksi vaikka normaalilla siivilällä. Tarkoitusta varten valmistetuissa ravistimissa on yleensä jonkinlainen sisäänrakennettu tai kätevästi kiinnitettävä jääsihti.
Lisää ainekset jäiden sekaan. Mitat ovat yhdelle juomalle, eli jos teet kerralla useamman, kaada aineita vastaavasti enemmän.
Sulje ravistin, ravista hetki tomerasti ja sihtaa juoma sitten laseihin niin, että jäät jäävät ravistimeen.

9 Comments:

At 23/1/11 16:24, Blogger Uusano said...

Drinkit ovat kyllä kivoja joskus. Yleensä niitä tulee kesällä väsättyä.

Hei saako kysyä, mihin se liittyy se tomaatinvälttäminen, jonka olen huomannut olevan puheena useamminkin? Kun toisaalta kerrot olevasi kovasti tomaattifani. Kasvihuoneissa kasvattamisen vuoksiko?

Drinkeistä vielä, suosikkini on keittiöjumalattaren (Nigellan tietty) ohjailema vesimelonidrinkki, jäistä vesimelonia, jotain ärtsyä viinaa, vaikka tequilaa ja tomusokeria, sokerisiirappia (miksei hunajaakin) noin ulkomuistista. Mixerisssä kyytiä koko höskälle ja nam! Siitä aiemmin mainitusta Syötävän hyvää-kirjasta.

 
At 23/1/11 16:56, Blogger Rosmariini said...

Tomaatiton tammikuu liittyy sesonkien arvostukseen: Yritän vältellä myös muita tuoretuotteita ja syödä sen sijaan paljon porkkanoita, palsternakkaa ja muuta tammikuuhun paremmin sopivaa kasvista.

Aiemmin talvitomaatit olivat lisäksi aina ihan kamalan kelmeitä ja mauttomia auringon kypsyttämiin kesätomaatteihin verrattuna. Viimeisen parin vuoden aikana talvitomaattienkin laatu on kohonnut suorastaan ällistyttävästi, joten hankala niitä on olla ostamatta, kun ovat niin hokuttelevan punaisia ja meheviä.

Säilöttyä tomaattia syön tietenkin tavalliseen tapaan. Eilenkin sain syödäkseni ihan mahdottoman herkullista chilillä maustettua tomaattikeittoa. <3

 
At 23/1/11 21:54, Blogger Mary said...

Toinen hunajafani ilmoittautuu.. Itsekin lisään hunajaa kaikkeen, mihin vain kuvitella voi (ja välillä sellaiseenkin, mihin ei voi oikein enää edes kuvitella). Ja sehän ei minua haittaa, vaikka se hunaja siellä maistuisikin, päinvastoin :)

 
At 23/1/11 23:03, Blogger Rosmariini said...

Minä en taida olla vielä ihan sinut oman hunajainnostukseni kanssa, kun jotenkin tuntuu omituiselta olla innoissaan hunajasta. :) Innostus taitaa olla kuitenkin pahemmanlaatuinen, kun reissupostauksissakin pitää hehkuttaa nimenomaan paikallista hunajatarjontaa (ihanat Riika ja Kreeta).

Voisin mieluusti ryhtyä vaikka hunajatehtailijaksi, kunhan en vain sattuisi säikkymään kaikenlaisia surisevia pistiäisiä...

Onneksi täällä blogimaailmassa on tarjolla kohtalotovereita ja vertaistukea. <3

 
At 24/1/11 00:12, Blogger Rauna said...

Minustakin on tullut hunajahullu, vaikka muutama vuosi sitten en vielä osannut herkkua arvostaa. Nykyään saan erityisen maukasta hunajaa Haapsalun läheltä. Pitäisi kysyä, mitä kukkia siellä mahtaa kasvaa, kun on aivan erilaista kuin mikään Suomessa maistamani.

 
At 24/1/11 10:10, Blogger Rosmariini said...

Kuulostaa sen verran hyvältä, että pitäisiköhän tässä harkita lähtemistä Viroon hunajanhamstrausreissulle...

 
At 26/1/11 20:06, Blogger Rauna said...

Niin tai laita tilaus mun kautta. :)

Eetin hunajaa varten pitää olla oma purkki, joka viedään mehiläistarhalle täytettäväksi, sitten hinaja syödään ja tyhjä purkki viedään taas täytettäväksi.

 
At 26/1/11 20:13, Blogger Rosmariini said...

Aina vaan paranee. Pitäiskö teikäläisen harkita jonkinlaista maahantuontibisnestä? Meistä hunajantuskaisista ruokabloggaajista saisi jo hyvän asiakaskunnan. :)

 
At 27/1/11 01:35, Blogger Rauna said...

Hmm, mainio ajatus. :) Jos purkin muuten unohtaa tuoda mukanaan, Eeti katselee hölmistyneennäköisenä: Missä purkki? Miksei moni muukin paikka toimi näin? Omat astiat mukaan. Kuulin eräistä partiopojista, jotka kävivät McDonaldsissa syömässä omien astioiden kanssa. Aika hyvä veto kertakäyttötavaraa kohtaan.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails