keskiviikkona, tammikuuta 19, 2011

Joku roti (ja vähän currykin)

Meille on nyt tänä keväänä tiedossa ihan ylettömän paljon erilaisia ruokatempauksia, mutta haluaisin silti yrittää osallistua myös ruokablogien ruokahaasteisiin, joiden kanssa olen laiskotellut luvattoman monta kuukautta.

Tammikuun haasteena on Latinalaisen Amerikan ruoka. Innostuin haasteesta alkuun ihan tosissaan: Suunnittelin tuoda Karibian kotiimme sekä samalla piristystä tammikuuhun ja talven keskelle. Loppujen lopuksi olen ennättänyt leipoa vain yhdet jamaikalaishenkiset leivonnaiset sekä tehdä satsin karibialaista currya. Mutta onhan sitä siinäkin.

Curryn kokkaaminen oli taas niitä kertoja, kun kaikki mahdollinen vastusti. Ruoka jäi alkuun ihan liian liemeväksi, ja sitten kun se viimein alkoi saostumaan, osa raaka-aineista ehti mennä jo muhjuksi.

Curryn kaveriksi leivotut rotit jäivät liian pieniksi, vaikka kuinka yritin niitä kaulia. Ja nyt kun tarkastelen tuota kuvaa, niin ihmettelen, miten olen saanut ne noin omituisen muotoisiksi. Tuokin roti näyttää lähinnä kummitukselta. Pelkäsin, että curryn makukin muistuttaisi maustekakkua, mutta onneksi ruoka sentään maistui kanssa-asukkaalleni, samaten kuin minulle itselleni.

Minä en itse asiassa yhtään tiedä, mitä curry ja roti tekevät Karibialla, kun roti-nimistä leipäähän saa myös Intian suunnalta. Intialainen roti on kai kohottamatonta, kun taas karibialainen roti sisältää usein leivinjauhetta. Myös karibialaiset curryt lienevät usein makeampia ja miedompia kuin vastaavantyyppiset intialaiset keitokset. Karibialaisissa curryissa näyttäisi olevan yleensäkin aika hedelmäisiä raaka-aineita. Kannattaa katsastaa vaikkapa tämä banaani-katkarapucurry.

Ohje on otettu vuonna 2004 ilmestyneestä suosikkikeittokirjastani Ainsley Harriott's Friends & Family Cookbook: Over 200 Reasons to Eat In:
Karibialainen lammas-bataatticurry ja joku roti

3 rkl (auringonkukka)öljyä
800 g lammasta, kuutioituna
1 sipuli, hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä, murskattuna
1/4 tl jauhettua neilikkaa
1/2 tl jauhettua kurkumaa
1/2 tl jauhettua kanelia
2 tl mietoa curryjauhetta
2 tl garam masalaa
200 g tölkillinen tomaatteja
puolikkaan limen mehu
300 ml kanalientä
350 g bataattia, kuorittuna ja pieneksi kuutioituna
1/2 tl suolaa

Roti:
225 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
40 g jäähdytettyä voita
kasvisöljyä tai gheetä paistamiseen

Kuumenna 1,5 rkl öljyä isolla pannulla. Lisää puolet lampaasta ja paista käännellen, kunnes palaset ovat ruskistuneet joka puolelta. Siirrä lautaselle ja ruskista loput lammaspalat. Lisää sitten silputtu sipuli pannulle ja paista hetken aikaa. Kippaa lihat sekaan yhdessä valkosipulin, mausteiden, tomaatin ja limemehun kanssa. Peitä ja keittele miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Lisää liemi, anna kiehahtaa ja hauduttele osittain peitettynä tunnin ajan.
Tee sillä välin rotitaikina. Siivilöi kulhoon jauho, leivinjauhe ja suola. Lisää voi ja sekoita niin kauan, että rakenne muistuttaa leivänmuruja. Lisää 5 rkl vettä, jotta saat jämäkän, mutta samalla sopivan pehmeän taikinan. Peitä ja jätä lämpimään paikkaan puoleksi tunniksi.
Ota currystä kansi pois, lisää 1/2 tl suolaa sekä bataatit ja jatka hauduttelua peittämättömänä vielä 15-20 minuuttia. Tässä ajassa ruuan pitäisi saeta ja bataattien kypsyä.
Jatka sitten roteja: Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla, kunnes se on sopivan sileää. Muotoile taikinasta 4 palloa, litistä niitä hieman ja kaulitse niistä ympyröitä (n. 23 cm), joiden paksuus on n. 5 mm. Sivele päälle öljyä tai gheetä, taita puoliksi, sitten neljäsosaksi ja pyöritä takaisin palloksi. Kauli sitten taas ohueksi.
Kuumenna kuiva, raskaspohjainen paistinpannu keskilämmölle. Sivele jokaiseen rotiin vuorollaan öljyä ja paista niitä yksi kerrallaan 3-4 minuuttia kutakin, käännellen säännöllisesti ja öljyä sivellen. Ota pois pannulta, kiedo pyyhkeeseen ja pidä lämpimänä niin kauan, että saat loput leivät paistettua.
Tarjoile curry rotin päältä (tai siihen käärittynä). Syödään mieluiten sormin.

7 Comments:

At 19/1/11 21:01, Anonymous Arietta said...

Hi hi :) Roti-samikset. Meidän "curry" eli tässä tapauksessa linssimuhennos ehtii blogiin varmaan vasta huomenna. :D

 
At 19/1/11 21:17, Blogger Rosmariini said...

Kiitos linkistä! Tuonne siis kannattaa sännätä jokaisen, joka on etsimässä kohottamattoman intialaisen leivän ohjetta.

 
At 20/1/11 08:15, Blogger Virpi said...

Tässä taas ruoka, jota mieluusti maistaisin, mutta jota on jokseenkin turha alkaa itselleen kokkaamaan; kanssaeläjä ei varmasti suostuisi edes maistamaan. Ehkä vielä joskus sinnikäs koulutukseni saa aikaan kaikkiruokaisen aviomiehen :)

 
At 20/1/11 11:00, Blogger Rosmariini said...

Pitkään muuten itsekin vierastin pääruokia, joissa oli jotain makeahkoa mukana. Joten kyllä sitä iän myötä oppii koko ajan entistä ennakkoluulottomammaksi.

 
At 20/1/11 14:54, Anonymous pistaasi said...

Olimme pari vuotta sitten Tobacossa ja siellä roteja sai joka kadunkulmasta (jokamiehenruokaa). Ne olivat todella edullisia ja maukkaista. Täyte valikoima oli laaja. Mm vuohenliha roteja :).

 
At 20/1/11 15:19, Blogger Rosmariini said...

Veikkaisin, että ne olivat hiukan erinäköisiä roteja kuin nuo omani. :D Mutta vähänkö olisi ihana päästä sinne maistelemaan; en ole ikinä Latinalaisessa Amerikassa käynytkään.

 
At 22/1/11 12:49, Anonymous Anonyymi said...

Ihana sana: liemevä. Saa hymyn kasvoille. :) Nyt etsin viikonlopun ruokaratkaisua, joten itse jutun aiheeseen perehdyn vielä myöhemmin. ;p

Terkkuja!
Pikkuenkeli

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails