perjantaina, syyskuuta 03, 2010

Rapujuhlaa

Meille on ehtinyt kertyä vuosien mittaan useampiakin syömisestä pitäviä kaveriporukoita, joiden kanssa on kiva kokoontua kokkailemaan ja ruokailemaan kaikessa rauhassa.

Joskus jopa muistamme kaivaa semmoisissa tilanteissa kameran esiin. Aina on yhtä kiinnostava nähdä, minkälaisia ateriakokonaisuuksia ihmiset ovat innostuneet rakentamaan (kun olen itse niin huono keksimään etenkin alku- ja jälkiruokia).

Tällä kertaa pääsimme valmiiseen pöytään, ja tarjolla oli kolmenkinlaista vedenelävää:

Alkuun kampasimpukoita, joiden kanssa lohkottua päärynää, rucolaa sekä balsamicosiirappia.

Seuraavaksi wokattuja vihanneksia, joiden kanssa tarjoiltiin fetajuustolla ja makealla chilikastikkeella päällystettyä uunilohta. Kasvikset olivat ihan itse pilkottuja, eli ei mitään apetittia.

Sitten rapuja, joista muistimme poistaa peräsuolet ja ottaa pyrstölihat huolella talteen.

Meidän panoksemme oli tuoda paikalle tillisnapsia: eli pistimme edellisenä iltana tillinoksia ynnä vodkaa tarkoitusta varten hankittuun lasipulloon, jotta juoma ehti tekeytyä juuri sopivaksi.

Tilli on aika ihana yrtti.

Loppuun saimme vielä oululaisesta Nelituulia-suklaapuodista ostettuja suklaakonvehteja: mieleen jäivät etenkin täytteenä toiminut terva, hilla (tai lakka) sekä chili.

Samalla kokoonpanolla syödään aika useinkin kalaa, äyriäisiä sekä suklaata: yksi sellainen ruokahetki yli neljän vuoden takaa löytyy ikuistettuna täältä.

19 Comments:

At 3/9/10 12:54, Blogger Sera said...

Itsekkin kohta juhlin myös rapujuhlaa ensimmäistä kertaa tovereitteni kanssa. Tosin saamme opiskelijoina tyytyä pakasterapuihin. :/ Mutta voitko antaa vinkkejä tähän meidän rapujuhliin? Mitä pitää ehdottomasti rapujuhlissa olla (rapuja tietenkin, mutta onko jotain muuta)? Itse olen ostanu jo katkarapuja (kuorellisia ja kuorettomia), olisiko niiden kaveriksi kiva saada jotain? Mikä muuta voi juhlissa tarjoilla?

Ps. Nuo suklaakonvehdit näyttävät tooosi herkullisilta!

 
At 3/9/10 13:22, Blogger Rosmariini said...

Juhlissa voi (ja kannattaakin) tarjoilla rapujen lisäksi jotain täyttävämpääkin ruokaa, mistä itse sattuu tykkäämään.

Rapujen kanssa voi kattaa pöytään paahdettua vaaleaa leipää (ravusta irronneet lihat voi siis halutessaan kasata leivän päälle) + sitten pienet vesikipot käsien huuhtelua varten. Voita ja tilliä kannattaa panna pöytään myös, vaikka toisinaan rapujen kuorista irtoaa hyvin myös rapuvoita.

Laulaminen on myös mukavaa. Tällä kertaa meillä oli tosin vähän epätyypillisempiä rapulauluja, esim. Den glider in. Eli laulunsanat paperille etukäteen, kun ei kukaan muista niitä kuitenkaan ulkoa.

Hyvä jälkiruokaidea on sopivan punainen (=ravun värinen) mariannekakku.

Katkaravuista tuli mieleen yksi vanha lempiruokani, katkarapukasari. Tuo voisi olla sopivan valkosipulista sapuskaa syysflunssan karkottamiseen.

Oikein rentouttavaa rapujuhlaa toivottelen! Vaivun nyt täällä nostalgian valtaan, kun muistelen ihan ekoja opiskeluaikana järjestettyjä rapujuhlia (snif).

 
At 3/9/10 14:47, Blogger Hannele said...

Laulujen lomassa on mukava (ja perinteinen) tapa kumota snapsi tai pari. Tuo tillinsapsi kuulostaa hyvältä (jos nyt snapsi ikinä varsinaisesti hyvää=herkullista on). Toki snapsi voi olla alkoholitonkin. Muistan ikimuistoiset vaihto-opiskeluajan ruotsalaiset kräftor-kekkerit, joissa ravut taisi kyllä olla ihan sivuosassa...

 
At 3/9/10 15:39, Blogger Rosmariini said...

Minä en ole ikinä ollut oikein snapsi-ihmisiä, mutta yllättäen sekin maistui omatekemänä paremmalta. Sopivasti tarttui tillin maku vuorokaudessa.

Netistä lukemani perusteella juomaa ei kannata liian pitkään säilöä, koska maku muuttuu muutamassa päivässä tunkkaiseksi.

Omatekemistä juomasekoituksista tuli mieleen, että voisikohan mustaherukanlehtiä pakastaa. Siltä varalta, että huvittaa joskus talvella tehdä Louhisaaren juomaa.

 
At 3/9/10 15:43, Blogger Rosmariini said...

Ja nyt kun pääsimme keskustelemaan viinasta (hehheh), niin pakko linkata vielä karpaloviinaan, jota yksi ihana martta meille (ja muutamalle muullekin ruokabloggaajalle) muinoin suositteli.

(Olisikohan tässä kommenttiketjussa ollut jo tarpeeksi linkityksiä omaan blogiin, hmmm.)

 
At 3/9/10 16:46, Blogger Merituuli said...

Nelituulia tervasuklaineen alkoi kiinnostamaan HETI. Kulkeeko kuljetus kentältä teille sen kautta sinä tiettynä lauantaina :)?

 
At 3/9/10 16:58, Blogger Rosmariini said...

Meillä on näköjään taas ihan samanlaiset aivoitukset, kun mietin just, että tervasuklaasta saisi hyvät synttärisuklaat. :)

Eli: Mennään ihmeessä! Eikö se saapuminen ollut kuitenkin hyvissä ajoin ennen kolmea (jolloin suklaapuoti siis lauantaisin suljetaan).

 
At 3/9/10 20:34, Blogger Merituuli said...

tarkistin kyllä ennen kysymystä tuon aukiolon :).

 
At 3/9/10 23:05, Blogger Hannele said...

Mustaherukanlehtien pakastamista pitää heti kokeilla! Ja jos ei Louhisaareksi asti niin vaikka teeksi (etkös sinä, Rosmariini, ole teeimmeisiä?) Pakastetaanhan kafflirlimetin lehtiäkin! Pihalle mars.

 
At 4/9/10 07:26, Anonymous Nimetön said...

Hienoja kuvia! Rapuja on kyllä mukava askarrella, mutta "oikeaa ruokaa" pitää olla tosiaan olla myös:-) Sen olen oppinut oppinut, että koska pöydillä ei kannata enää varttuneempana tanssia, on snapsit syytä jättää väliin (öhöm)

Tulin tänä aamuna lueskelemaan blogia, koska muistelin nähneeni täällä minipavlovien ohjeen ja löysinkin sen. Olen tehnyt pavlovaa vain kerran, sellaisen yhden ison ja siitä tuli jotenkin tunkkainen. Ei edes makeanpersolle perheellenikään mennyt kaikki kaupaksi. Joten nyt kokeilen tätä pienten ohjetta. Ja koska jää keltuaisia yli, on huomenna sitten creme brulee. Sen teen kyllä Nigellan ohjeella, hän jaksaa niin perusteellisesti selostaa, miten hommasta selvitään:-)

Muuten, semmoinen kysymys, että huomaako blogin pitäjä, jos jonnekin vanhempaan kommenttirimpsuun vielä lisää kommentteja, hyppäävätkö ne teille näkyviin vai onko turhaa esim kysyä jotain vanhemmissa jutuissa?

Lauantaihuomenia toivottelee uusi anonyymi puolivälistä maata (raottelee siis varovasti anonyymiteettinsä verhoa)

 
At 4/9/10 12:22, Blogger Unknown said...

Ihanan näköisiä nuo kampasimpukat!

 
At 4/9/10 16:42, Blogger Rosmariini said...

Me saimme vuoden takaisessa rapujuhlassa aivan ihanaa pavlovaa, jonka päällä oli kotimaisia marjoja. Aivan loistava jälkiruoka, vieläkin tulee vesi kielelle.

Kaikista kommenteista tulee ilmoitus sähköpostiin, joten hyvin voi kommentoida vanhempiakin juttuja.

 
At 5/9/10 16:29, Anonymous ilyana said...

Hei!

Kampasimpukoiden valmistuksesta kyselisin, kun tuntuu että melkein jokaisessa nykyään telkkarissa tulevassa kokkiohjelmassa on kampasimpukoita, niin olisiko teillä antaa vinkkejä niiden valmistukseen? ja mitä niiden kanssa olisi hyvä tarjota?
Kiitos jo etukäteen! :)

 
At 6/9/10 12:34, Blogger Rosmariini said...

Toistaiseksi paras kampasimpukkakokemuksemme on kirjattu tänne.

Ja tuossa ohjeessa näyttää olevan simpukoille hyvät paisto-ohjeetkin. Eli ei liian pitkään pannulla, niin hyvää tulee (toivon mukaan).

 
At 7/9/10 12:29, Anonymous -stjtr- said...

Mustaherukan lehtiä voi pakastaa. Suosittelen.

Nelituulia on ihana! Nyt olen jo vähän katkera, kun en sinne pääsekään. :-D Muutenhan minua ei laisinkaan harmita...

 
At 7/9/10 23:25, Blogger Rosmariini said...

Silloinhan me muuten teidän kanssa se Nelituulia ekan kerran pongattiin!

 
At 8/9/10 16:54, Anonymous tina said...

Åh vad gott!

 
At 8/9/10 22:58, Anonymous Elli said...

Oi tuo uunilohi kera fetajuuston ja chilin kuulostaa ihanalta! Osaatko kertoa yhtään minkäänlaista ohjetta tuohon, kiinnostais nimittäin testata kun meillä tehdään aina sitä samaa eli uunilohta kera tilli-sitruunapippuri-ruokakaerman :D

 
At 9/9/10 00:18, Blogger Rosmariini said...

Sen verran tiedän, että lohi oli alkuun uunissa kypsymässä ja että fetajuusto meni lohen päälle vasta aika loppuvaiheessa. Ja fetan alla oli punaista makeaa chilikastiketta (sweet chili sauce).

Täältä löytyy tosihyvä (tai ainakin itseämme aikanaan puhutellut) uunilohen ohje.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails