keskiviikkona, joulukuuta 26, 2007

Joulu Oulussa

Joulu on sujunut syömistensä puolesta aika lailla viimevuotiseen tapaan. Kinkkua, lanttu- ja porkkanalaatikkoa, haudutettua punakaalta (pikkuisen liian neilikkaista), aurajuustoista punajuuripaistosta (aina yhtä hyvää), höyrytettyjä herneitä ja ruusukaalia ynnä paahdettuja rosmariiniperunoita. Sekä kinkun paistoliemestä ja kermasta keiteltyä kastiketta. Ohueksi siivutettu kinkku on maistunut meille toki myös paljaaltaan wasabimaisen kirpeän jaloviinasinapin kanssa.

Kalapuolella uusi tuttavuus oli Kalapuohista ostettu silakkasäilyke, josta innostuimme ihan tosissamme. Seuraavaksi jouluksi voisi laatia itse vaikka tillisilakoita tai tomaatti-anjovissilakoita. Yhdessä joululahjakirjassa olikin niihin sopivasti ohjeistusta. Myös suutarinlohi täytynee ottaa jossain vaiheessa kokeiluun. Silakka ei selvästi ole ollenkaan liian pieni joulukalaksi. Seurana tietenkin omatekemää saaristolaisleipää.

Karpalo on ollut tänä syksynä keittiössämme kova sana, ja meidänkin joulupöytäämme pääsi marraskuisesta marttabileestä mukaan tarttuneella ohjeistuksella laadittu jalo karpalojuoma. Karpalon maku pääsikin juomassa verrattoman hyvin oikeuksiinsa. Tähtianiskaan ei onnistunut jyräämään sitä alleen.
Maustettu Karpaloviina

1 litra karpaloita
3 dl vettä
3 dl sokeria
2 kanelitankoa
2-5 tähtianista
5 dl Jaloviinaa

Perkaa ja huuhdo karpalot tarvittaessa. Painele marjat rikki esim. perunasurvimella.
Mittaa kattilaan vesi, sokeri ja mausteet. Kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
Lisää karpalomurska sokeriliemeen. Anna seoksen jäähtyä, kaada sitten puhtaaseen lasipurkkiin ja lisää jaloviina.
Sulje purkki tiiviisti kannella ja anna juoman seistä huoneenlämmössä vähintään viikon ajan. Hölskyttele purkkia silloin tällöin.
Kun juoman väri on syvän punainen, siivilöi se ja kaada pulloon tekeytymään muutamaksi viikoksi tai pitempään. Säilytä jääkaapissa.
Dekantoi juoma ennen tarjoilua eli kaada se varovasti karahviin, ettei pullon pohjalle kerääntynyttä sakkaa tule mukaan.

Juustojakin oli pakko ostaa taas paria sorttia (stiltonia piparkakun päälle sekä goudaa), vaikka juustotiskille jonottaminen ruuhkaisessa tavaratalossa tuppasikin pikkuisen kestämään. Piparjuurituorejuustoa ei rullattu tänä vuonna kylmäsavuporon vaan -lohen sisuksiin.

Mukavaa tapaninpäivän iltaa vaan kaikille! Tänne tuli viimein tänään jo vähän luntakin.

4 Comments:

At 27/12/07 12:34, Blogger Anna said...

Ah, noi lohirullat on olleet meidänkin joulupöydän klassikko jo vuosia, ihania! Maistuvat niin tasapuolisen hyvin kaikille, että niitä täytyy väsätä hirmuinen määrä :D Ja sinappi- ja roseepippurisilakat kuuluvat kaikessa etikkaisuudessaankin joulupöytään, juu :)

 
At 27/12/07 13:21, Blogger Rosmariini said...

Sinappisilakat ja roseepippurisilakat, hmmm. Pitääpä katsella niihinkin ohjetta jostakin. Täytyy kyllä ottaa ja väsätä jonkinlainen kalasikermä jo jonain lähiviikonloppuna, kun ei millään malttaisi odotella ensi joulua kaikkien uusien kalaruokaideoiden kanssa.

 
At 27/12/07 16:59, Anonymous Anonyymi said...

Saamattomalta jäivät tänä vuonna tasapuolisesti kaikki joulutervehdykset lähettämättä, mutta leppoisia välipäiviä, riehakasta vuodenvaihdetta ja iloa & onnea uuteen vuoteen!

 
At 28/12/07 11:42, Blogger Rosmariini said...

Kiitosta, ja kaikkea hyvää & onnellista myös sinne Emmalaan! Niin, ja kiitokset myös vuoden aikana osaksemme koituneista herkullisista hetkistä (kuten nyt vaikkapa lammaspihveistä sekä porkkanakakusta). Jatkukoon yhteistyömme yhtä makoisana ensi vuonnakin. :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails