torstaina, elokuuta 26, 2010

Soul foodia suomalaisin vivahtein

Me teimme taannoin yhtenä lauantaina soul foodia. Miespuolinen pastanjauhaja grillasi muun muassa ribsejä, ja minun tehtävänäni oli valmistaa jälkiruokaa sekä vuoallinen mac and cheeseä. Jälkiruuaksi valitsin blueberry cobbler -nimisen jenkkiruuan, kun mustikoita sattui olemaan sopivasti saatavissa.

Lopputulos ei näyttänyt kyllä cobblerilta ollenkaan, vaan enemmänkin ihan tavalliselta suomalaiskansalliselta mustikkapiirakalta. Onneksi siinäkään ei ole mitään vikaa, ja maku oli oikeinkin mainio.

Mac and cheese on puolestaan juustoisempi versio meikäläisestä makaronilaatikosta. Helpoimmillaan se syntyy ilmeisesti ihan vaan keitetystä makaroonista, sekaan lisätystä juustosta ja muutamista voinokareista.

Minä halusin mac and cheesen mukaan vähän syksyn satoa (tuntuu jotenkin hullulta laittaa tähän aikaan vuodesta ruokaa ilman uuden sadon kasviksia), joten valikoin reseptien joukosta yhden, jossa ruokaan lisättiin perinteisempien ainesosien ohella myös yrttejä ja sieniä. Ohje on kotoisin ihanasta uudesta blogituttavuudesta nimeltään Annie's Eats.

Tiskiä tämän kanssa tuli ihan tosissaan, mutta oli ihan kiva kokata pitkästä aikaa jotain vähän monivaiheisempaakin.
Mac and Cheese kera yrttien ja sienien

450 g makaroonia
6 rkl suolatonta voita
450 g sieniä, rouheasti kuutioituna
1 hienonnettu sipuli (alkuperäisen ohjeen mukaan salottia)
2-3 hienonnettua valkosipulinkynttä
suolaa ja pippuria maun mukaan
1 rkl valkoviinietikkaa
3 rkl jauhoja
tuoretta basilikaa, hienonnettuna
tuoretta rosmariinia, hienonnettuna
tuoretta timjamia, hienonnettuna
4,8 dl täysmaitoa
170 g Gruyere-juustoa (raasteena)
170 g valkoista cheddaria, raastettuna
1,2 dl (panko)leivänmuruja

Voitele uunivuoka (esim. lasagnevuoka on tarkoitukseen mainio). Keitä kattilallinen vettä, lisää suolaa ja keitä makaroonit paketin ohjeen mukaan. Valuta pasta ja lisää se takaisin kattilaan.
Sulata 2 rkl voita toisessa kattilassa. Lisää pilkotut sienet ja sipulit pannulle ja paista niin pitkään, että enimmät nesteet ennättävät haihtua, noin 5-7 minuuttia. Sekoita joukkoon valkosipulit ja paista vielä minuutin verran. Ota pannu pois levyltä, mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita joukkoon valkoviinietikka. Aseta sivuun.
Sulata teräksisellä pannulla 3 rkl voista (vähän keskilämpöä kovemmalla). Kun voi on sulanut, vatkaa sekaan jauhot (tarkoitus on siis saada aikaan semmoinen tahna, jonka pohjalle rakennetaan juustoinen maitokastike). Paista 1-2 minuutin ajan koko ajan sekoittaen niin, että seos saa vähän väriä. Sekoita mukaan tuoreet yrtit ja paista puolen minuutin ajan. Vispaa joukkoon maito ja keitä sekoitellen niin pitkään, että kastike alkaa paksuuntua. Siirrä tämän jälkeen soosi pois levyltä. Vatkaa sekaan Gruyere sekä cheddar niin, että juustot sulavat kastikkeen sekaan.
Kaada juustokastike keitettyjen makaroonien päälle. Lisää mukaan myös sieni-sipuliseos. Sekoita hyvin. Kippaa seos uunivuokaan. Yhdistä pienessä kulhossa leivänmurut jäljellä olevaan yhteen ruokalusikalliseen (sulatettua) voita. Ripottele leivänmurut makaroonivuoan pinnalle.
Paista 205-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia, kunnes pinta saa sopivasti väriä. Anna ruoan vetäytyä vartin verran ennen tarjoilua.

Jos joku on kiinnostunut siitä jälkiruokapiiraasta, niin sen olisi pitänyt syntyä tähän tyyliin.

Mustikoista voisi tehdä muuten myös kakkua. Löysin Sing For Your Supper -blogista herkulliselta näyttävän mustikkakakun ohjeen.

13 Comments:

At 26/8/10 19:58, Anonymous Anonyymi said...

Voi hyvä tavaton!
Kyllä siun kannattais koota ohjeista keittokirja! Pelkkien kuvien katselukin ilahduttaa suuresti! Kiitos!

 
At 26/8/10 22:07, Anonymous Säihky said...

Näyttääpä ihanalta! Mac&cheese-reseptinne vaikutti tosi hyvältä. Soul foodia ja lohturuokaa samalla :)

 
At 26/8/10 22:57, Blogger Rosmariini said...

Tämä on tosissaan lohturuokaa, jos joku!

Samaa sarjaa kuin vähän aikaa sitten yhdessä ravintolassa syömäni tattiperunamuusi (aijai).

 
At 27/8/10 08:21, Blogger Sotkuholisti said...

Olette ensimmäisiä blogeja, joita olen koskaaan seurannut. Täällä on niin ihania kuvia ja mukavia ruokatarinoita. Jätin blogiini teille jotain.

 
At 27/8/10 13:16, Blogger Rosmariini said...

Kiitos tunnustuksesta! Mukavaa piristystä päivään.

(Nyt vaan sitten pohtimaan sopivaa seitsikkoa.)

 
At 30/8/10 10:38, Blogger TiV said...

Heips! Vinkki: taas löytyi uusi Camilla Plum!! Camilla ja säilöjän niksit, tv2 klo 14.25

 
At 30/8/10 10:39, Blogger TiV said...

Ja uusinta huomenna klo 19

 
At 30/8/10 21:00, Blogger Rosmariini said...

Oujee, kiitoksia tiedosta! Pitää tähdätä tuohon uusintaan...

Mitäköhän muita ruokaohjelmia tv:stä mahtaa tulla tänä syksynä. Tuskin ainakaan mitään Camillan voittanutta.

 
At 30/8/10 21:22, Blogger TiV said...

en ole ihan kartalla mitä kaikkea tulee... mutta eiköhän niitä riittävästi :)
Camilla on kyllä semmoinen, että ohjelman jälkeen on pitkän, pitkän aikaa lämmin, hymyilevä ja hyväntuulinen olo!

 
At 31/8/10 13:05, Blogger TiV said...

auts - toi mun infoama "uusinta" näyttääkin tulevan jostain tv finlandista....eikä näkynyt Areenassakaan. No, ei sitten kuin ensi viikon jaksoa vaan oottamaan...

 
At 31/8/10 13:06, Blogger TiV said...

Ja tämä kommentti on ihan vailla asiaa, mutta jotainhan tähän on aivan pakko raapustaa, koska sanavahvistus on BISSE!! :) :)

 
At 31/8/10 13:34, Blogger Rosmariini said...

Bisse! :) :)

Yksi tuttu just sanoi kerran, että Camillasta tulee semmoinen "tuu mulle äidiksi" -olo. Ja voi, kun olisikin semmoiset yrttitarhat ympärillä.

Mutta ensi viikkoon! Säilöntäsormi jo syyhyää.

 
At 17/3/11 10:32, Anonymous Anonyymi said...

Teillä on aivan ihana blogi!!
kuvat tuovat joka kerta veden kielelle.
Olen samaa mieltä toisen anonyymin kanssa että teidän kannattaisi tehdä oma keittokirja!
Haluaisin itsekkin oppia kokkaamaan kuten te :D

 

Lähetä kommentti

<< Home




Instagram

pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails