sunnuntaina, helmikuuta 03, 2008

Uunilohi raikkaammalla tavalla

Ystäväni Antti vihjaisi minulle joulun alla tämän loistavan uunilohireseptin. Curry ja suolakurkut tuovat mukavasti särmää loheen, joka perinteisesti valmistettuna - vaikkapa kermaan hukutettuna - on helposti aika tuhdin ja jopa tunkkaisen makuista.
Curry-suolakurkku -uunilohi (4 annosta)

600 g tuoretta merilohifileetä
100 g kylmäsavulohta
100 g kuorittuja katkarapuja
50 g suolakurkkua kuutioituna
1 dl smetanaa
1 dl hienonnettua tilliä
1 dl hienonnettua ruohosipulia
2-3 rkl currya
ripaus cayennepippuria
mustapippuria myllystä
3-4 rkl raastettua parmesan-juustoa

Leikkaa lohifilee neljään annospalaan. Paista kuumalla pannulla (alkuperäinen resepti puhuu jostain syystä teflonista, itse käytin valurautaista ja riittävää määrää voita) nopeasti kummaltakin puolelta rapeiksi. Mausta pippurilla. Leikkaa kylmäsavulohi ohuiksi viipaleiksi ja silppua pieneksi. Sekoita kaikki loput aineet keskenään, parmesan-juustosta puolet. Sivele täyte paistettujen lohiviipaleiden päälle ja ripottele loppu parmesan-raaste pintaan. Grillaa lohet uunissa grillivastuksilla noin 10 minuuttia 220-asteessa, kunnes pinta on rapea.
Unohdimme epähuomiossa ostaa smetanaa, joten korvasimme sen bulgarianjogurtilla. Niinkin ruoka toimi mainiosti. Smetana antanee jogurttiin verrattuna vielä jonkin verran täyteläisemmän maun.

Nautimme lohen perunamuusin (runsaaseen voihin valmistettuna, tietenkin!) ja kaupan valmiin marinoidun kaalisalaatin kera. Juomaksi rasvaiselle kalalle sopii happamahko, kirpeähkö valkoviini - tai tietenkin yleispätevä raikas olut.

6 Comments:

At 3/2/08 20:00, Blogger Ari Makela said...

Muoviastioilla (teflon on Apollo-ohjelman lahja maailman keittiöille: tarvittiin jotain lämpöä kestävää ja liukasta ja fluorattu polymeeri, jonka me nykyään tunnemme teflonina, oli vastaus) on paikkansa. Pihvinpaistoa tai kovaa mekaanista kulutusta ne eivät kestä, mutta herkästi kärähtävien juttujen tekemiseen teflon sopii hyvin. Tefloninen kastikasarini on yli kymmenvuotias eikä sen sisäpinnassa näy vieläkään mitään iän merkkejä.

 
At 4/2/08 07:02, Blogger Meri, Helsinki said...

Lohta ja muussia! Lohturuokaa! <3 Sääli kun soijajugge ei ole oikein hapanta, epäilen sen toimivuutta tässä. Ehkä on kuitenkin kokeiltava. Jossain vaiheessa sain tarpeekseni lohesta, mutta kiitos viikonlopun tuoreen lämminsavulohen innostus on palannut :-P

 
At 4/2/08 09:57, Blogger Rosmariini said...

Täälläkin on alkanut lohi taas maistua. Nyt viikonloppunakin saimme niin verratonta uunikalaa, että pakko tuikata vastaavalla tavalla valmistettu lohenpätkä jonain lähiviikkona uuniin itsekin.

Yleensä en pahemmin perusta siitä perinteisestä, purkitetusta curry-mausteesta, mutta tässä se muodosti suolakurkun kanssa tosissaan kutkuttavan yhdistelmän. Maito-osion voi varmasti jättää kokonaan poiskin. Mekin laitoimme jugua vaan vähän sidosaineeksi.

 
At 6/2/08 00:00, Blogger Varapygmi said...

Herkulliselta vaikuttaa, sopisi hyvin kalaviikkojeni jatkeeksi, vaikka juuri lohimedaljonkeja väsäilin.

En tiedä sopiiko meemi teitin blogin ideaan, mutta huvitti tarjoilla haastetta, jos haluaisitte kehitellä uusia kursseja vaikkapa ruokaan liittyen. Osallistuin kernaasti sellaisille… lisätietoa siis blogissani.

 
At 6/2/08 13:23, Blogger Rosmariini said...

Mikä tahansa meemeily sopii Pastanjauhantaan mainiosti, joten jospa tässä vaikka jonkinlaista kurssintynkää keksisi. Kiitosta vaan haasteesta!

 
At 25/7/09 16:03, Anonymous Anonyymi said...

Heip - Tämä toimii edelleen - näin kesälläkin :-)


Artisoakka

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails