perjantaina, heinäkuuta 16, 2010

Maalaissalaatti uppomunalla

En ole seurannut moneen kuukauteen yhtään telkkarista tulevaa ruokaohjelmaa*). Ja homma olisi tehty vielä tätä nykyä meille sohvaperunoille niin kovin helpoksi, kun monia ohjelmia pystyy seuraamaan jälkikäteen vaivattomasti netistäkin.

Ohjelmien seuraamattomuuden toki huomaa keittiössä puuhastellessaan. Olen siirtynyt taas vaivihkaa valkosipulinpuristimen käyttäjäksi (vaikka taloutemme toinen osapuoli siitä minulle aina silloin tällöin motkottaakin).

Keväällä katsoin kuitenkin lukijamme suosituksesta yhden jakson nelosen Sokkokokkia, ja sieltä nappasin saman tien mukaani maalaissalaatin ohjeen. Sitä kelpaa laittaa ruuaksi nyt, kun tomaatit ovat mehevimmillään.
Pieni maalaissalaatti ja uppomuna

4 luomukananmunaa
2 lt vettä
1 dl väkiviinaetikkaa
8 siivua pekonia
1 dl kivettömiä kalamata-oliiveja
pala kurkkua
10 kirsikkatomaattia
5 säilöttyä latva-artisokanpohjaa
salaatteja kuten tammenlehvää ja lollo-rossoa
oliiviöljyä
punaviinietikkaa
suolaa
mustapippuria

Valmista ensin uppomunat. Laita vesi kattilaan kiehumaan. Riko munat yksitellen kahvikuppeihin.
Kun vesi poreilee, lisää mukaan etikka. Laita kaksi munaa kerrallaan veteen varovasti kahvikupista. Pyöräytä vettä lusikalla jotta munat eivät tartu kattilan pohjaan. Hauduta munia noin kolme minuuttia ja nosta ne sitten kylmään veteen jäähtymään.
Paista pekonit rapeaksi pannulla ja laita ne käsipaperin päälle. Kuori kurkku ja poista sisukset. Kuutioi kurkku. Halkaise kirsikkatomaatit. Leikkaa artisokan pohjat neljään osaan. Laita vihannekset kulhoon ja mausta ne etikalla, suolalla, pippurilla ja oliiviöljyllä. Lisää mukaan vielä halkaistut oliivit.
Revi ja pese salaatit. Lisää kulhoon ja sekoita varovasti. Nosta salaatti lautaselle ja uppomuna sen keskelle. Koristele pekonisiivuilla.

Jos jotakuta kiinnostaa, niin aiempaa jauhantakeskustelua uppomunista löytyy täältä.

*) Ruoka-aiheisia DVD-ohjelmia olemme tosin katsoneet muutamia. Löysimme juhannuksen aikoihin videovuokraamosta Gordon Ramsayn Kurjia kuppiloita (Kitchen Nightmares) viidellä eurolla (tuolla hinnalla irtosi toinen tuotantokausi kokonaan omaksi). Ensimmäinen meillä jo olikin.

Varsinaisia ruokavinkkejähän noista Kurjista kuppiloista ei juurikaan saa. Paitsi Momma Cherri's -jakson jälkeen tuli ihan hillitön tarve päästä kokkailemaan vähän soul foodia. Ramsaykin söi siinä paikassa lautasensa kokonaan tyhjäksi.

20 Comments:

At 16/7/10 11:13, Anonymous TiV said...

Jep, tomaatit ovat nyt aivan mahtavia!!! Ja taas on kohtsillään se aika vuodesta, kun taas raavitaan pääkoppaa, että miten saisi säilöttyä tomaattien mehukkuutta! Olettehan huomioineet Eevan bloggauksen: http://blogit.mtv3.fi/voisilmapelia/2010/07/14/taas-yksi-maailman-paras/
NAMIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 
At 16/7/10 11:23, Blogger Rosmariini said...

Minäkin olen unohtanut tomaattisäilykkeet nyt ihan kokonaan, kun tuoreista tomaateista saa tehtyä niin kätevästi omatoimista murskaakin!

Ja eilen tein ihan huippuihanaa tomaattisalaattia. (Ja eilen juuri ruokaa laittaessani toivoin, ettei talvi tulisi ikinä!)

 
At 16/7/10 11:24, Blogger Rosmariini said...

Tomaattihehkutus vaatii muuten näköjään aika paljon huutomerkkejä! :)

 
At 16/7/10 14:33, Blogger Nelle said...

Mmm... ja minä jo jännityksellä odotan onko ryytimaassa yhtään kypsää... kohta pääsee lomalle! :)

 
At 16/7/10 14:46, Blogger Rosmariini said...

Minäkin haaveilen lomasta. Ja tietenkin loman aloitussapuskasta. Mietin, että se voisi tänä vuonna olla vaikka teikäläisen tuoreimman postauksen haukipihvit.

Oikein aurinkoista ja ihanaa lomaa! Muutaman viikon päästä päästään jo samaan pöytään (jee!).

 
At 16/7/10 17:47, Blogger Virpi said...

Tämän tyyppiset salaatit on kyllä hyviä, nam!

Nimimerkillä onnistuin juuri käräyttämään turhan tummiksi kaupan valmiit lohkoperunat ja falafelit (huono ruokabloggaaja, hyi!). Selityksenä tämän kertainen hoppu, kun tahdon ehtiä ajoissa nauttimaan naisenergiasta ja musiikin parantavasta voimasta RotuaariPiknikille :)

 
At 16/7/10 20:27, Blogger Tuomas said...

Huomattavasti Lyonin salaatin oloinen tuotos, mutta krutongit puuttuvat. Pitääpä kokeilla.

 
At 17/7/10 00:07, Anonymous Anonyymi said...

ChezJouni-ohjelmassa tällä viikolla valmistettiin hivenen samankaltainen uppomuna-pekoni-salaatti ja siihen hieno kastike. Se kannattaa kasella vaikkapa MTV3katosomosta netistä.

Mutta missä ihmeessä ojelma tehtiin (viime syksynä), sillä siellä oli ihan savolainen vääräleuka lihakauppias. Sellaisessa ranskalaisen tyypillisessä pakettiauto-myymälässä. Sai Jouni oikein kunnon lihaakin hankittua. Ja oli muuten valikoimaan ja kaikki oman tilan tuotteita.

Tietääkö kukaan tai ken, missä moinen liikkuva myymälä sijaitsee. Sinne voisi mennä kauempaakin ostiksille.

O. Lehtiö

 
At 17/7/10 12:00, Anonymous Minna said...

Upea tämä teidän ulkoasu! Oletteko itse tehneet?

 
At 18/7/10 09:26, Blogger Rosmariini said...

Virpi: Eikö meidät ruokabloggaajat nimenomaan tunneta siitä, että välillä kaikki helpotkin jutut menevät köökin puolella pieleen. ;)

Tuomas: Krutongit muuten voisivatkin sopia tuohon kokonaisuuteen aika hyvin.

Mietin, että mitä salaattia varten teinkään viimeksi krutonkeja, mutta sehän olikin keitto eikä salaatti.

Anonyymi: Hei, niinpäs muuten onkin. Kolmosen kilpaileva maalaissalaattiohje näyttää löytyvän täältä.

Olen luullut, että tuossa ChezJounissa tehdään vain ranskalaista ruokaa, mutta löytyyhän sieltä myös karjalanpaisti, tosin hiukan tuunattuna versiona.

Mutta tuo liikkuva myymälä kuulostaa erittäinkin kiinnostavalta.

Minna: Joo, ollaan tehty itse (pohjana aiempi Bloggerin ulkoasu).

Ruokaohjelmista puheen ollen, Chez Jasu suositteli muutama päivä sitten ykköseltä Nigel Slaterin kuusiosaista sarjaa Keittokirjalle kyytiä.

 
At 18/7/10 19:14, Blogger Tiina said...

Meillä ei ole digiboxia, niin jää nuo kotimaiset kokkiohjelmat vähälle. Onneksi internet pelastaa :)

Olen viime kesäiseen tapaan tapittanut viisi (!) kertaa viikossa Australian MasterChefiä. Kiljuin riemusta kun toinen kausi alkoi, se on suosikkiohjelmani! Kilpailijat ovat amatöörikokkeja ja ohjelmasta saa ihan oikeasti loistavia vinkkejä, ideoita ja reseptejä.

Onko kukaan hakenut mukaan Suomen MasterChefiin?

 
At 18/7/10 21:05, Anonymous Sanni ja Salla said...

Tehtiin kaverin kanssa ja toimi tosi hyvin! Mukavan simppeli, vaikka pientä puuhastelua tuottikin. Ja uppomunat onnistui ensikertalaisilta yllättävän hyvin!

Kiitos taas Pastanjauhajille!

 
At 19/7/10 21:59, Anonymous Rosabella said...

Herkullisen näköinen salaatti...Millä kikoin saat pekonista noin ihanan rapean? Minulla jostain syystä jää aina kumisen pehmeäksi, liian haalea pannu?

 
At 20/7/10 00:25, Anonymous Minna said...

Sama Minna täällä kuka aikaisemmin kyseli ulkoasustanne. :) Osaisitteko mitenkään neuvoa, että kuinka bloggerin vanhaan versioon saisi HTML-muokkauksen kautta tehtyä kaksi sivupalkkia, kuten teillä?

Kiitos myös upeasta ruokablogista.

 
At 20/7/10 12:31, Blogger Rosmariini said...

Tiina: Olisipa hauska nähdä joku tuttu (vaikka ruokabloggaaja!) tuolla MasterChefissä.

Monelle suomalaiselle amatöörikokille saattaa kuulostaa ehkä vähän turhan juhlalliselta "toteuttaa unelmiaan kulinarismin maailmassa". Tai mistäpä sen tietää, kun olihan Top Chefin itsevarma Stefankin suomalainen. :)

Sanni ja Salla: Minun pitäisi harjoitella tuota uppomunapuolta joskus ihan tosissaan. Olen aina vähän turhan hätäinen, ja muna leviää kattilaan joksikin ihme lursuksi.

Rosabella: Tuota pekonia ihmettelin itsekin, kun se näyttää minun paistamakseni ihan ällistyttävän rapealta. Jos se kyseinen Sokkokokin jakso on vielä katseltavissa, niin siitä sai ihan hyvää pekoninpaisto-ohjeistusta.

Minna: Tuota pitää kysyä jauhajien teknisemmältä osapuolelta. Omat HTML-taitoni ovat nimittäin hyvinkin rajoittuneet.

 
At 20/7/10 15:03, Blogger Pippurimylly said...

Minna: meilläkin on yhä käytössämme Bloggerin vanha versio. Siihen voi kyllä puskea ihan suunnilleen millaisen ulkoasun haluaa, kunhan säilyttää postausten ym. tagit sopivissa kohdin.

Tein sivupalkit - kuten muutkin sivun komponentit - div-elementeillä, kuten nykyään tuntuu olevan leiskapiireissä tapana. Sen jälkeen niitä on CSS:llä sitten näppärä jetsutella aika lailla minne hyvänsä.

Useita periaatteessa suorakulmaisia divejä sisäkkäin latomalla sivua voi rakentaa vähän kuin Lego-palikoista.

Helpointa on ehkä edetä niin, että miettii ensin sivun rakenteen kokonaisuudessaan vaikka kynän ja paperin kanssa, nakuttelee sitten templaatin kasaan (eli HTML-kehikon, jonne tiputellaan Bloggerin tagit haluttuihin kohtiin) ja säätää lopuksi CSS:llä asiat paikoilleen ja haluttuun kuosiin.

Jos ei ole kamalasti kokemusta web-leiskojen kanssa pulaamisesta, voi kannattaa ottaa pohjaksi jokin kohtuullisen lähellä haluttua oleva, ja säätää siitä sitten omansalainen.

 
At 20/7/10 20:31, Anonymous Minna said...

Kiitos paljon! Miten tuota CSS pääsee muoksimaan?

 
At 22/7/10 16:12, Blogger Marika said...

Pitipä eilen alkaa väsäämään tätä salaattia kun näytti ja kuulosti niin ihanalta. Hyvää olikin, poikani tykkää aika lailla pekonista ja koska sitä meillä harvoin on, niin kylläpä salaatti sai häneltä kehut :) Uppomunakin onnistui kohtalaisesti, tai ainakin omasta mielestäni onnistuin, koskapa keltuainen pysyi kasassa (valkuainen kyllä levisi sinne sun tänne ;)

Kiitos inspiraatiosta! Teidän kuvat on aina niin ruokahalua herättäviä (mun kännykkä-näppäilyt ei ihan yllä samaan :D

 
At 22/7/10 16:39, Blogger Rosmariini said...

Minna: Hmmm, hyvä kysymys. :)

Täytynee taas odottaa, että parempi puolisko joutaa vastaamaan.

Marika: Ei vaan teikäläisen blogi kuvineen kaikkineen on ihan parasta. <3 Ihanan rentoja ja aurinkoisia juttuja kesäisestä Oulusta. Me likes!

 
At 24/7/10 11:40, Blogger Sotkuholisti said...

Me katottiin kesäloman alussa poikien kanssa urakalla sokkokokkeja netistä. Tämä uppomunajakso oli yksi meidän suosikeistamme!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails