sunnuntaina, heinäkuuta 11, 2010

Egyptiläinen ilta (kasvispihvit ja leipävanukas)

Puuh. Egyptiläiset kasvispihvit. Kuorin tätä ruokaa varten lähemmäs puoli kiloa vedessä lionneita härkäpapuja, ja olin vielä siinä vaiheessa yksikseni kotona. Muutamaan otteeseen kävi kieltämättä mielessä, kuinka helppoa lihansyöjän on vaan heittää sopiva pihviliha grilliin ilman sen kummempia silpomisia ja silppuamisia.

Ja aika moneen otteeseen kaipasin kuorimiskaverikseni siskoja tai kavereita (tai ihan ketä tahansa), kun en onnistunut löytämään radiostakaan yhtään kivaa kanavaa. Toisinaan tuntuisi mukavalta, jos koko lähisuku asuisi samassa talossa.

Mutta siis, asiaan. Minulla oli reilu viikko sitten toisen nimeni ja rakkaimman lempinimeni nimipäivä, joten päätin juhlistaa tapausta kokkaamalla viimeinkin egyptiläisen aterian.

Listalle pääsi itseoikeutetusti egyptiläinen falafel eli taamiya, johon kaivelin netistä jonkinlaista ohjeentynkää. Mausteiden määrä oli ällistyttävän suuri, joten säädin niitä vähän fiiliksen mukaan. Enää en tietenkään muista, mitä muutoksia tein varsinaiseen ohjeeseen (ainakin suolan ja ruokasoodan määrää vähensin), joten tässä alkuperäistä reseptiä:
Taamiya

450 g härkäpapuja, kuorittuna ja halkaistuna
4 tl juustokuminaa, jauhettuna
1,2 dl kuivattuja kikherneitä
2 tl jauhettua korianteria
1,2 dl hienonnettua persiljaa
2 rkl suolaa
1,2 dl tuoretta korianteria, hienonnettuna (tätä minulla ei ollut ollenkaan)
1/2 tl pippuria
2,4 dl kevätsipulia, hienonnettuna
2 tl ruokasoodaa
2 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna
1,2 dl paahdettuja seesaminsiemeniä
8 valkosipulinkynttä
paistamiseen kasvisöljyä

Liota härkäpapuja ja kikherneitä vedessä vähintään 15 tuntia. Jauha herneet hyvin hienoksi, lisää pavut, tuore persilja, tuore korianteri, kevätsipuli, tilli ja valkosipuli. Jauha ainekset tasaiseksi tahnaksi (esim. yleiskoneen silppurissa), lisäile loppuvaiheessa vettä (ohjeen mukaan 7-8 rkl, minulle riitti neljä lusikallista, ja sittenkin taikinasta tuli vähän turhan löysää). Lisää jauhettu juustokumina, jauhettu korianteri, suola ja pippuri ja sekoita tasaiseksi (käsin). Pidä jääkaapissa tunnin verran, jotta massa kiinteytyy sopivasti. Tässä vaiheessa massan voi pakastaa, ja lisätä ruokasoodan puoli tuntia ennen paistamista.
Muotoile massasta tasaisin käsin palloja (minä painoin pallot vielä pieniksi pihveiksi), dippaa ne seesaminsiemeniin ja uppopaista kuumassa öljyssä. Kääntele palleroita niiden paistuessa, kunnes ne ovat sopivasti kypsyneitä. Valuta talouspaperien päällä. Tarjoile pitaleivän välissä.

Kaveriksi tällaisille kasvispihveille käyvät esim. silputtu kevätsipuli, tomaatti, kurkku, hummus, salaatti ja tsatsiki. Me teimme itse sekä tsatsikin ja pitaleivät, ja lisäksi keksin kokeilla ezme-dippiä, joka tosin saattaa viitata enemmänkin Turkkiin kuin Egyptiin. Ezme kannattaa tehdä muutamaa tuntia etukäteen jääkaappiin tekeytymään:
Ezme Salatasi

2 keskikokoista, tuoretta tomaattia (ohjeen mukaan kuorittuna)
1 rkl punaviinietikkaa
pätkä kuorittua kurkkua
1 rkl oliiviöljyä
1 vihreä paprika
2 kevätsipulia
1/4 tl kuivattua minttua
1/2 tl paprikaa
1/2 tl mustapippuria myllystä
1/2 tl suolaa

Poista siemenet tomaateista, kurkuista ja paprikasta (minä poistin vain jälkimmäisestä). Hienonna kasvikset hyvin pieniksi kuutioiksi terävällä veitsellä. Valuta pois ylimääräiset nesteet. Lisää loput ainekset ja sekoita hyvin.

Jälkiruoka oli nyt sitten se Omm Ali, joka jäi Luxorissa aikanaan maistamatta. Kyseessä oli pähkinäinen leipävanukas, jossa meikäläisen leivän asemasta käytettiin uunissa kuivatettua filotaikinaa.

Filotaikinan rutistelu ja rapistelu sopii hyvin lapsenmielisemmillekin kokeille. Siksipä viritinkin puuhaan aviomieheni, joka onnistui puristelemaan levyt paikoin hyvinkin pieneksi silpuksi. Ohje otettu Janet is Hungry -nimisestä blogista.
Omm Ali

10 filolevyä
6 dl maitoa
2,4 dl kermaa (minä panin 2 dl)
1 vatkattu muna
2 rkl ruusuvettä
0,6 dl sokeria
1,2 dl pilkottuja pistaasipähkinöitä
1,2 dl pilkottuja hasselpähkinöitä
1,2 dl pilkottuja manteleita
1,6 dl rusinoita (vähemmänkin olisi riittänyt)
1 rkl jauhettua kanelia (en tiedä missä vaiheessa tämä olisi pitänyt lisätä, ja lopulta se unohtui kokonaan)

Lämmitä uuni 160 asteeseen. Kasaa filolevyt kahdelle leivinpaperille ja paista 15-20 minuuttia, kunnes ne saavat vähän väriä ja tulevat rapeammiksi.
Sekoita pähkinät ja rusinat keskenään.
Murenna filotaikina palasiksi (ei tarvitse vetää kovin pieneksi) ja kerrosta sitä yhdessä pähkinäseoksen kanssa matalahkoon uunivuokaan.
Kuumenna maito ja kerma kattilassa hyvin kuumaksi, mutta ei kuitenkaan kiehuvaksi. Lisää vatkattu muna ja ruusuvesi. Keitä matalalla lämmöllä, kunnes seos alkaa paksuuntua. Sekoita joukkoon sokeri. Kippaa maitoseos vuokaan ja paista 20 minuuttia 200 asteessa. Tarjoile jäätelön kanssa.

6 Comments:

At 11/7/10 19:43, Blogger Elisa LPP said...

Tykkään hurjasti blogistasi, sekä resepteistäsi, kiitos!

Pieni haaste: kokeile tehdä vaikkapa viikko niin, että ruokavalio on täysin maidoton/maitoproteeiniton. Saadaan allergikkoperheisiin lisää vinkkejä, sekä sinulle ajateltavaa :)

 
At 11/7/10 19:49, Blogger Rosmariini said...

Kiitokset ideasta. Ajatuksena on viettää joskus lähiaikoina viikko ilman viljaa, mutta maidotonkin viikko olisi ihan ovela.

 
At 12/7/10 07:42, Blogger Jael said...

Nam,hyviä herkkuja.Olen itsekin joskus kuorinut noita härkäpapupuja (tuoreita)ja siinä kyllä on aika homma,mutta lopputulos sitten onkin sen arvoinen!

 
At 12/7/10 10:29, Blogger Rosmariini said...

Onneksi se kuori lähti sitten lopulta aina aika liukkaasti pois, kun vähän teki veitsellä ensin viiltoa siihen.

 
At 27/1/11 14:30, Anonymous Anonyymi said...

Kivoja ohjeita täällä :)

Itse teen taamiyyoita ilman härkäpapujen kuorimista. Tuli pehmeitä silti. Murskasin kaikki vaan yleiskoneella, tosin kahdessa erässä, kun tuli niin paljon taikinaa. Minulla on lisäksi hieman eri resepti, mihin ei tule kikherneitä ollenkaan.

Mieheni on egyptiläinen ja hänen mielestään taamiyyat oli juuri oikeanlaisia, tai siis sellaisia mihin hän on tottunut.

Ja vielä egyptiläisten vinkki: jos tulee liian paljon taamiyya-taikinaa, niin pakasta sitä, mutta ilman kananmunaa lisättynä. Sitten kun sulatetaan, niin laitetaan sitä kananmunaa sinne sekaan.

 
At 27/1/11 15:31, Blogger Rosmariini said...

Vähänkö olisikin jännä kokata jotain tämmöistä egyptiläiselle kanssaruokailijalle.

Jos tiedossa on muitakin kivoja egyptiläisreseptejä, niin saa vihjaista tännekin. :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails