perjantaina, joulukuuta 04, 2009

Bar Mezzon lihaherkut

Viimein Ouluun on saapunut mies, joka ymmärtää, että pubityyppisessä ympäristössä on mukava juomisen lisäksi myös syödä - ja joka myös tekee asian hyväksi jotain. Kun vielä sama herra tuntuu ymmärtävän, että ribsejä ei voi tehdä keittämällä, vaan ne vaativat pitkän oleskelun grillissä tai vastaavissa olosuhteissa, on lähtökohta oluthenkiselle ruokailulle paremmassa kunnossa kuin tässä kaupungissa pitkään aikaan.

Aiemminkin raportoimamme ja kovasti pitämämme ravintola Mezzo nimittäin muutti hiljan konseptiaan. Valkoisten liinojen ja pöytävarausten tilalle tuli baaritiski ja mutkaton pubiruoka: burgerit, wingsit, ranskalaiset - ja bravuurina pitkään haudutetut liharuoat: koko päivän uunissa muhineet ribsit ja jopa 14 tunnin ajan haudutettu chili. Näitä aikaa vieviä ruokia on ollut saatavilla rajoitetusti - tähän asti chiliä on saanut perjantai-iltaisin ja ribsejä lauantaisin.

Mezzon publikaani uskoi haltuumme maukkaan chili-reseptinsä, jonka nyt tässä kaikelle kansalle jaamme. Reseptiä kannattanee skaalata kotioloissa pienemmäksi, jos syömäkansaa on vähemmän kuin pubillinen.

Chili talon tapaan

5 kg jauhettua lihaa (2,5 kg naudan kulmapaistia, 1,25 kg possun lapaa, 1,25 kg possun kassleria)
Possun reisiluu, halkaistuna ja paloiteltuna (paahdetaan viittä vaille palaneiksi)
7 reilun kokoista sipulia (pilkottuna)
100 g valkosipulia (murskana)
1 nippu varsiselleriä (paloiteltuna)
10 tuoretta chiliä (paloiteltuna)
chilitahnaa (esim. indonesialaista, lisätään silmät kiinni =))
Kuivattua piri-piri-rouhetta (vertaa edelliseen annosteluun)
Kuivattuja peperoncineja (vertaa edelliseen)
Savustettua chilijauhetta (vertaa edelliseen)
3 prk tomaattimurskaa
1 litra (noin) lihalientä
puoli litraa tummaa olutta (mitä vahvempaa, sitä parempaa)
Soijaa
Kastikkeen ruskistajaa (ei välttämätön)
Paprikajauhetta (runsaasti)
Korianterin siemeniä
Juustokuminaa
Suolaa ja pippuria (suolan kanssa voi pelata myöhemmässäkin vaiheessa)

Kaikki ainekset sekaisin uunivuokaan
Vuorataan vuoka kannella ja foliolla suht' tiiviiksi
Unohdetaan sata-asteiseen uuniin ainakin 10 tunniksi (tarjoiluvalmis tuote ollut parhaimmillaan uunissa 14-16 tuntia)
Tarjolle vaalean leivän kera

Leipää kannattaa varata paljon. Mehukkaaksi hautuneen chilin nesteet on erittäin mukavaa ja soveliasta topata suuhunsa esim. patongin tai paahtoleivän avulla.

Kaikki Bar Mezzon ruoat saa myös kotipakettiin. Oheiset chiliburgerit haimme iltaruoaksi, kun oli kiire päivä ja nälkä. Hampurilaiset tehdään omatekoisiin sämpylöihin, mikä on nykyään valitettavan harvinaista. Näissä oli sopiva purutuntuma ja sen verran tanakka rakenne, etteivät sormet hulahtaneet läpi pihviin asti, kun purilaisen otti pihtiotteeseen.

(Bar Mezzo, Kauppurienkatu 5)

Lisäys huhtikuussa 2010:
Baarin nimi nykyään Kauppuri 5, chiliä saa edelleen.

8 Comments:

At 4/12/09 11:47, Blogger Virpi said...

Jee! Hyvä Mezzo!

Mää olen valitettavasti päässyt maistamaan vasta chiliburgeria ja ranskiksia - mutta niille molemmille varaukseton hehkutus kyllä :)

Toivotaan tämänmuotoiselle Mezzolle pidempää ikää kuin edeltävälle olomuodolleen, että ehtisin käydä testaamassa muitakin sapuskoita.

 
At 4/12/09 11:56, Blogger Rosmariini said...

Pitkää ikää toivotaan kovasti täälläkin, ruokien hinta-laatusuhde on suorastaan huikea. Tänään tuota chiliä olisi siellä vissiin taas saatavilla.

Hauska yhteensattuma muuten, olen laatinut tuon edellisen pubiruokapostauksen näköjään päivälleen kaksi vuotta aikaisemmin.

 
At 4/12/09 12:20, Blogger Virpi said...

Joulukuun alun kylmät ja pimeät illat kaipaavat selkeästi siis lämmikkeekseen hyvää pubiruokaa! :)

Harmillisesti en ainakaan kahteen seuraavaan perjantaihin voi käydä chilin äärelle; tänään lähdetään anoppilaan viikonlopuksi ja seuraava perjantai on varattu työpaikan ihmisten kanssa intialaisessa ruokailuun. Mutta kyllä minä vielä joskus!

Viimeksi Mezzossa käydessäni kuulin myös kerrottavan, että paikan ruokavalikoimaa on kuitenkin kokoajan tarkoitus laajentaa, kun rahaa kertyy lippaaseen ja on kenties vara palkata apukäsiäkin. Sitä en sitten tiedä, millaiseen suuntaan valikoima laajenee.

 
At 4/12/09 13:30, Blogger Rosmariini said...

Esim. Fish and Chips suoraan sanomalehdestä: olenkin aina ihmetellyt, miksei semmoista pikaruokaa saa mistään Suomesta (tai ainakaan täältä Oulusta). Täällä ollaan niin jumituttu hampurilaisiin, kärkkäreihin ja makkaraperunoihin.

Nakkikoppimuonasta tuli muuten mieleeni, että tehtiin yleisessä friteeraushuumassa viime viikolla viimein niitä lihapiirakoita. PItäisi postata lihiskokemuksia jolloinkin.

 
At 4/12/09 13:42, Blogger oliivia said...

Oijoi, onpas herkun kuuloista ja näköistä! Tuollainen pubiruoka on kyllä ihan parasta... tai oikeastaan, melkein kaikki huolella tehty ruoka on ihan parasta ;)
Kunnon pubi- fish&chips saisi meiltäkin varauksetonta kannatusta: ikävän harvoin niitä täältä mistään tuntuu saavan...

Lihiksiin ollaan meillä ihan lovena, innolla odottelen teidän kokemuksia asiasta. Säännöllisesti on pakko tehdä Muulin ohjeella uppopaistopiiraita.

 
At 4/12/09 13:59, Blogger Rosmariini said...

Huolella tekeminen on kyllä se avainsana. Ihan liian usein ravintoloissa ym. kuppiloissa saa hutaisemalla tehtyä ruokaa - ja ihan liian usein tulee mieleen, että kotona itse nykertämällä saa huomattavasti parempaa (kun raaka-aineetkin saa itse valita). Yhdessä välissä ravintolaruokailu ei oikein houkutellutkaan ollenkaan, tällä erää taas huomattavasti enemmän. Positiiviset kokemukset näköjään piristävät.

Pitäisi kirjoittaa käyntikokemuksista myös muissa Oulun uutuusruokaloissa (mistä näitä postausideoita oikein tulee?).

 
At 6/12/09 17:18, Anonymous Zej said...

Tää kuulosti niin hyvältä! Täytyy koittaa, olenko huomaavinani että bloginne on hieman uusitunut? :)

 
At 6/12/09 23:18, Blogger Rosmariini said...

Pientä uudistumista on kieltämättä havaittavissa. :)

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails