tiistaina, joulukuuta 01, 2009

Frittikauhasta kajahtaa: kasvisbhajit

Olen näköjään erikoistunut kokkaamaan viime aikoina beellä alkavia ruokalajeja. Nyt vuorossa on intialainen alkupalaruoka tai pikkunaposteltava: satunnaisista kasviksista laaditut bhajit. Olemme syöneet niitä joskus täkäläisessä intialaisravintolassa ja tykänneet kovasti. Nyt saimme viimein aikaiseksi kokeilla bhajien paistamista itsekin ja tykkäsimme taas.

Tällaisista intialaisista pikkusyötävistä saa ällistyttävän hyvää purtavaa joulua edeltäviin illanistujaisiin. Mausteissa on usein jonkinasteista jouluisuutta, mutta muuten maut tuovat mukavaa vastapainoa perinteiselle kinkulle ja laatikoille (toisaalta nyt alkoi tehdä kovasti mieli ylikypsää kinkkua ja äidin tekemää lanttulaatikkoa). Tässä kuitenkin bhajiohjetta:
Kasvisbhajit (ohje kirjasta Jamie's Ministry of Food)

2 suurta porkkanaa (tai muita kasviksia mieltymysten mukaan)
10 sentin pala tuoretta inkivääriä
2 keskikokoista punasipulia
2-3 tuoretta, punaista chiliä (maun mukaan)
iso nippu tuoretta korianteria (tätä meillä ei ollut)
2 tl sinapinsiemeniä
1 tl kurkumaa
1 kukkurallinen tl juustokuminan siemeniä (cumin seeds)
2 tl merisuolaa
125 g itsekohoavaa jauhoa = self-raising flour, jota voi tehdä myös itse (2,4 desiin jauhoja 1 1/4 tl leivinjauhetta ja ripaus suolaa)
1 litra kasvisöljyä
pala perunaa
sitruunan mehu
2 limeä

Kuori ja raasta porkkanat, inkivääri ja punasipulit suureen kulhoon. Hienonna chilit & korianteri ja lisää kasvisten sekaan. Lisää sinapinsiemenet, kurkuma, juustokumina sekä suola. Lisää jauhot ja 125 ml kylmää vettä. Puristele käsin sopivan paksuksi seokseksi.
Sitten ryhdytään friteeraamaan: Kuumenna öljyä kattilassa. Pudota sekaan pala perunaa: kun se nousee pinnalle kellumaan ja alkaa sihistä, öljy on oikeassa lämpötilassa (me käytimme ruokalämpömittaria ja ryhdyimme friteeraamaan, kun lämpötila oli 190 asteessa). Poista peruna reikäkauhalla. Ota ruokalusikallinen bhajiseosta, purista se tiiviimmäksi ja pudota se varovasti öljyyn (ei kovin korkealta, ettei öljy roiskahda). Kerrallaan voi kypsyttää useammankin bhajin, joten pudottele öljyyn saman tien useampikin nokare. Keitä viisi minuuttia, kunnes lopputulos on rapea ja kullankeltainen. Nosta valmiit bhajit öljystä reikäkauhalla ja asettele ne lautaselle muutaman talouspaperin päälle valumaan. Ripottele päälle suolaa ja purista sitruunasta mehua. Paista lopputaikina samaan tapaan.
Tarjoa bhajit saman tien (yhdessä viipaloitujen limettien kanssa).
Varovaisuutta sitten sen öljyn kanssa (kansi kannattaa pitää koko ajan käden ulottuvilla). Kattavampaa friteerausohjeistusta voi lueskella täältä.

Seuraavalla kerralla voisin ottaa testiin sipulibhajit, joihin siippaseni ainakin kertaalleen kovasti tykästyi. Jotkut ovat sitä mieltä, että sipuliset bhajit voittavat jopa friteeratut sipulirenkulat. Jää nähtäväksi.

16 Comments:

At 1/12/09 18:30, Anonymous Emmi said...

Osaatko arvioida suunnilleen, montako kappaletta tuosta taikinasta tuli?

Tuosta ohjeen ainesosaluettelosta muuten puuttuu vesi kokonaan. :)
Tosi hvän kuuloinen ohje, pitä joskus uskaltaa varmaan kokeilla friteeraustakin...

 
At 1/12/09 18:33, Blogger Virpi said...

Nää oli kyllä hyviä! Sipulibhajit kuulostaa kyllä herkulliselta :o~

 
At 1/12/09 19:20, Blogger Rosmariini said...

Emmi: Ei tuo taikina mitenkään huiman iso ollut. Olisiko siitä syntynyt suurin piirtein 15 nokaretta, vaikea sanoa.

Vesi tosiaan puuttuu listasta ja jauhosta sen verran, että sitä tosiaan tulee tuo 125 grammaa (myöhempi desimäärä = 2,4 dl on vain ohjeistuksena itsekohoavan jauhon tekemiseen).

Virpi: Jatketaan harjoituksia ja edetään seuraavalla kerralla sipulikokeiluihin.

 
At 1/12/09 20:24, Blogger Rosmariini said...

Näidenkin kanssa maistui muuten mukavasti pari postausta alempana oleva intialainen dippi (unohdin kokonaan laittaa limeviipaleita tarjolle).

 
At 1/12/09 20:52, Blogger Virpi P. said...

Onko sivu uudistunut tänään? Vai enkö vain huomannut aiemmin...Kiva uudistus kuitenkin!

 
At 1/12/09 20:55, Anonymous Emma said...

Meni ihan pasmat sekaisin uudesta lookista :) Mutta onneksi kommenttiloota on entisellään - ja meininkin muutenkin :)

 
At 1/12/09 21:03, Blogger Rosmariini said...

Joo, pukattiin vihdoin ja viimein uutta ilmettä ilmoille. Johan tätä on täällä koko syksy haudottukin (me ollaan näköjään joskus vähän hitaita).

Olinkin jo täysin kyllästynyt ikivanhaan leiskaamme, mutta nyt jaksaa taas keskittyä jauhantahommiin uudella innolla.

 
At 1/12/09 21:30, Blogger Jael said...

Vau miten hieno uusi look blogillanne,ensin mietin tulinko oikeaan paikkaan! Voi kun mäkin osaisin tehdä tuollaista,olen niin kyllästynyt oman blogini lookiin.Nami,hyvältä kuulostava ohje!

 
At 1/12/09 21:38, Blogger Rosmariini said...

Kimppablogissa on se hyvä puoli, että toinen osaa aina jotain semmoista, mitä ei itse hallitse ollenkaan (niin kuin nyt vaikka tuota koodaamista). :)

Itse tykkään ruokablogisi ulkoasusta nykyiselläänkin tosi paljon.

 
At 2/12/09 06:17, Blogger Meri, Helsinki said...

HUIIIIIIII! Kerralla menitte ihan raikkaiks ja ihaniks! :-D MAHTAvAA, nyt täällä viihtyy vieläkin paremmin <3 Valoisaa ja kodikasta (kodikasta oli ennenkin). Jee.

Pitäskö päästä kimpassa frittaamaan.

 
At 2/12/09 09:01, Blogger Rosmariini said...

Ällistyttävän ihana oli saada joulukuun kunniaksi uudet tapetit. Ja parasta on tietenkin, jos Muuli ynnä muutkin vieraat viihtyvät mahdollisimman hyvin.

Jonkinlaiset frittifestarit ois kyllä paikallaan! Kenen hellan ääressä kokoonnutaan? :)

 
At 2/12/09 09:49, Blogger Arjaanneli said...

Täytyi tulla ihan kommentoimaan asti!
Loistavia kuvia ja hyviä reseptejä!
Kirjoitin juuri omista leivontakokemuksista, jotka yleensä tuppaavat päättymään tuonne Ämmässuon kaatopaikalle, mutta se ei estä mua seikkailemasta täällä kokkien ja leipurien maailmassa:)
Saattaahan tuota ihminen haaveilla...

 
At 2/12/09 11:37, Blogger Rosmariini said...

Hehehee, mahtavia leivontamuistoja hauskasti kerrottuna. :D Ja aah, kuinka tutunkuuloista tarinaa. Oma suosikkimuistoni liittyy edelleen kakkuun, joka samalla kertaa:
-nousi vuoasta ylös ja valutti taikinaa uunin pohjalle
-paistui pinnalta mustaksi
-jäi sisältä raa'aksi
-ei suostunut irtoamaan vuoasta millään ilveellä (hakkasin kakun lopulta veitsellä palasiksi)

Ja siskoni teki samana iltana samalla ohjeella kakun, joka näytti ihan leipomosta ostetulta.

Eli jos meitsi oppii leipomaan, niin sitten kyllä kuka tahansa. :)

 
At 3/12/09 21:54, Blogger Ketturouva said...

Sipulibhajit ovat loistavia. Meidän onkin jo vähän aikaa ollut tarkoitus tehdä niitä taas, saisikohan tästä innoitusta? Aineksetkin on jo hankittuna.

 
At 4/12/09 09:15, Blogger Rosmariini said...

Voih, innoittukaa! Ja blogatkaa lopputuloksesta, pliis!

 
At 9/12/09 22:54, Blogger Ketturouva said...

Rosmariini, joskos vaikka viikonloppuna yrittäisi, muutenkin mielin vähän currya ja bhajit ovat sille kiva alkupala.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails