sunnuntaina, joulukuuta 28, 2008

Jäikö kinkkua? Kinkku-ananas-pekaanisandwichit

Vaikka kinkkua miten ämppäisi koko joulun ajan, niin aina sitä jää nöttönen enimpien pyhien ylikin. Samoin sinänsä aivan lyömättömät "kinkkua sinapilla ruisleivän päällä" ja "kinkkua kastikkeella" -tyyliset nautintatavat ryhtyvät toistojen myötä vähitellen pykimään.

Google siis apuun, kun oma kekseliäisyys alkoi pyöriä alati pienenevää kehää saman sinappipurkin ympärillä. Haku "ham leftover" tuotti valtaisan määrän hittejä, joten ainakaan en ollut ongelmani kanssa yksin.

Konsensus tuntui olevan, että jäännöskinkusta kannattaa kokata jotain mahdollisimman erilaista kuin jouluna on muuten syönyt - ja yleensä neuvottiin raikastamaan sitä jollain hedelmäisellä elementillä. Hieman soveltaen onnistuimmekin valmistamaan varsin raikkaat, maukkaat ja mehukkaat kinkkuleivät, joiden täyte muistutti rakenteeltaan enemmän tonnikala-toasteja kuin mitään joulupöydässä nähtyä.

Leivät vielä tarjoiltiin angloamerikkalaisittain perunalastujen keralla, jotta viimeinenkin epäilys aterian ytimen joulujuurista hälvenisi. Kaikkein paras lopputulos saavutettiin, kun sipsejä ujutettiin leipien väliinkin, osaksi täytettä. Tällöin mehukas ja hedelmäinen kinkkutäyte saa seurakseen vielä raikkaan rapean purutuntuman.

Kuvassa taustalla näkyvät kattaus-ledituijut ovat Rosmariinin löytö joulunjälkeis-alesta. Olisittepa nähneet, miten kyseisen kynttiläfanaatikon silmät loistivat ledein lailla, kun tarjolla oli hyllymetreittäin valosarjoja puoleen hintaan!

Kinkku-ananas -sandwichit

4,5 dl (vajaa puoli kiloa) kuutioitua kinkkua
0,5-1 dl kuutioitua ananasta, maun mukaan
vajaa desi pienittyjä pekaanipähkinöitä
vajaa puoli desiä pienittyjä suolakurkkuja
majoneesia ja dijon-sinappia maun mukaan

Laita kaikki ainekset yleiskoneeseen ja sekoita. Kun alussa vähän aikaa pulssitti ja sitten ajeli isommalla vaihteella, meidän seoksestamme tuli aika lailla tonnikalatäytteen näköistä, mehukasta ja raikkaan makuista. Täytteen notkeutta ja makua voi hienosäätää majoneesin ja dijon-sinapin määrällä. Perusperiaate on, että molempia lisätään aina suunnilleen yhtä paljon.

Sitten vain täytetään halutunlaiset leivät ja nautitaan! Jos perunalastuja on käden ulottuvilla, suosittelen kokeilemaan muutamaa leivän välissä. Antaa nimittäin jännää kulmaa näinkin simppeliin evääseen.

5 Comments:

At 28/12/08 16:54, Blogger Rosmariini said...

Perunalastusuositus: Estrellan etikkasipsit, joita olen koittanut tähyillä siitä asti, kun niitä Tre Tjejer i köket -blogissa viime kuussa näin.

 
At 28/12/08 22:51, Anonymous Anonyymi said...

Kiitos tästä 'leftoverien' hautausohjeesta! Sovellan sitä heti kohta meidän joululta jääneisiin lampaanpaistin nöttösiin ;)

 
At 30/12/08 13:11, Anonymous Anonyymi said...

Kinkunjämiä voi tietenkin kuluttaa papukeiton ohella esimerkiksi tomaattiseen pastakastikkeeseen.

Terv. kylteri / kauppakorkeakouluun.com

 
At 30/12/08 15:17, Blogger Pippurimylly said...

Joo, erilaiset kastike- ja pataruoat ovat oikein käteviä tapoja hukuttaa kinkunjämiä. Nyt vaan alkaa ainakin jääkaappitemperoidulle kinkulle tulla vähitellen säilyvyyden rajat vastaan - eli kiiruusti kannattaa loput einehtiä, jos sitä vielä jäljellä on!

 
At 19/1/09 14:45, Anonymous Anonyymi said...

Briteissä kuulemma kalkkunanjämistä tehdään kansallisruokaa: currya. Toimi ainakin meidän keittiössä oivallisesti.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails